Rolul nutritiei in mentinerea sanatatii sistemului imunitar

Rolul nutritiei in mentinerea sanatatii sistemului imunitar Rolul nutritiei in mentinerea sanatatii sistemului imunitar

Ultima actualizare: 25 august 2023

Sistemul imunitar este o retea complexa care actioneaza constant pentru a proteja organismul de antigeni, care au asocieri cu agenti patogeni, cum ar fi bacterii, toxine, paraziti si virusi. Sistemul imunitar ofera doua linii de aparare: imunitatea innascuta si imunitatea adaptiva.

Imunitatea innascuta este prima linie de aparare si este formata din barierele fizice, cum ar fi pielea si membranele mucoase, dar si apararea chimica si celulara. Daca sistemul imunitar innascut este ineficient impotriva unei potentiale amenintari, sistemul imunitar adaptativ preia controlul.

Farmacistii Catena recomanda ImunoSuport Express, care contribuie la functionarea optima a sistemului imunitar, datorita combinatiei de vitamina D, vitamina C si zinc, ce actioneaza sinergic. Organismul uman nu isi poate sintetiza singur vitamina C si, tocmai de aceea, trebuie sa si-o procure din alimente sau din suplimente alimentare.

Sistemul imunitar adaptiv este format din celule sangvine specializate si proteine care vizeaza cauza specifica a infectiei. Sistemul imunitar adaptiv are un fel de „memorie”, motiv pentru care corpul unei persoane devine imun la anumite boli dupa expunerea initiala.

Sistemul imunitar trebuie sa functioneze corect pentru ca noi sa ramanem sanatosi. Anumite boli, medicamente si stilul de viata, cum ar fi fumatul si consumul excesiv de alcool, pot afecta negativ functia imunitara.


Poate dieta sa influenteze sistemul imunitar?

Studiile sugereaza ca dieta unei persoane ii influenteaza sistemul imunitar, la fel ca toate celelalte aspecte ale sanatatii. De exemplu, nutritia poate afecta microbiomul, functia de bariera intestinala, procesele inflamatorii si functia celulelor albe din sange, toate acestea avand un impact serios asupra functiei imunitare.

Tiparele alimentare si alimentele nesanatoase au fost asociate cu risc crescut de imbolnavire, risc mai mare de alergie si raspuns imunitar afectat.

Nutritia joaca un rol esential in reglarea raspunsului imunologic optim, prin furnizarea de nutrienti adecvati, in concentratii suficiente celulelor imune. Exista un numar mare de micronutrienti, cum ar fi minerale si vitamine, precum si unii macronutrienti, cum ar fi unii aminoacizi, colesterol si acizi grasi, care au demonstrat ca exercita un impact foarte important si specific asupra activitatii imune adecvate. Aceasta revizuire isi propune sa sintetizeze intr-o oarecare masura cantitatea mare de date acumulate pana in prezent, legate de modularea functiei imune de catre anumiti micro- si macronutrienti, si sa sublinieze importanta acestora in mentinerea sanatatii sistemului imunitar.

Oamenii au nevoie de o proportie echilibrata de sapte nutrienti vitali: proteine, minerale, grasimi, vitamine, fibre, carbohidrati si apa. De obicei, acesti nutrienti indeplinesc o sarcina specifica in mentinerea functiilor metabolice ale organismului.

Rolul celor 7 nutrienti asupra sanatatii umane

Dupa cum sa discutat mai sus, cei sapte nutrienti actioneaza sinergic pentru a mentine dezvoltarea generala a celulelor si muschilor din corpul uman. Pentru a planifica un regim alimentar sanatos care sa combine beneficiile acestor elemente, trebuie sa intelegeti ce rol are nutritia in mentinerea functiilor sistemului imunitar.

1. Proteine

Proteinele sunt grupuri mici de molecule care formeaza aminoacizi in organism. Aceste molecule sustin formarea muschilor si a enzimelor. Proteinele sunt, de asemenea, cruciale pentru echilibrul hormonal al organismului. Din punct de vedere stiintific, exista aproape 20 de aminoacizi in organism, din care 10 sunt preluati din dieta.

Acesti aminoacizi genereaza noi proteine, care repara muschii, pielea si alte tesuturi. Proteinele ajuta, de asemenea, la echilibrarea fluidelor corporale, la combaterea infectiilor si la transportul oxigenului prin sange. Alimentele precum carnea rosie, ouale, lactatele, fasolea si nucile sunt surse bogate de proteine.

2. Carbohidrati

Carbohidratii, cunoscuti si sub numele de zaharide, indeplinesc 6 functii majore. Acestea regleaza glicemia si ofera energie organismului. Carbohidratii previn cetoza prin descompunerea acizilor grasi. Mai mult, ei construiesc in organism macromolecule precum ARN, ADN si ATP.

Alimentele precum orezul, taiteii, painea, produsele pe baza de cereale etc. sunt surse bogate in carbohidrati. Consumul de carbohidrati complecsi va poate mentine satui pentru o lunga perioada si va poate ajuta in gestionarea greutatii corporale.

3. Grasimi

Grasimile stocheaza energia convertita si o furnizeaza organismului. De obicei, grasimile stocheaza cantitati mult mai mari de energie intr-un spatiu redus. Corpul foloseste grasimea pentru a absorbi vitaminele si pentru a proteja organele de leziuni. Este cunoscut faptul ca grasimile mentin corpul cald si energic.

Alimentele cu continut scazut de grasimi saturate includ untul, fructele de mare, branza, uleiul de cocos, ciocolata etc. Includerea acestor produse in dieta ar sprijini o viata sanatoasa.

4. Minerale

Mineralele sunt micronutrienti care ajuta oasele, tesuturile, dintii, muschii si nervii. Ele ajuta la formarea fluidelor vitale ale corpului, inclusiv sangele, pentru functionarea corpului. Mineralele joaca, de asemenea, un rol semnificativ in mentinerea unui sistem cardiovascular sanatos, sustinerea functiei nervoase sanatoase si reglarea tonusului muscular. Sodiul, clorura, magneziul, sulful, fosforul si calciul sunt exemple de minerale necesare organismului.

5. Fibre

Fibrele alimentare sunt o forma de carbohidrati care ajuta la digestie. Contribuie la eliminarea deseurilor toxice din sistemul digestiv si regleaza miscarea intestinala. Fibrele solubile scad lipoproteinele cu densitate scazuta, reducand astfel nivelul colesterolului din sange. De asemenea, pot sa incetineasca absorbtia zaharului si sa previna diabetul.

Din punct de vedere stiintific, alimentele bogate in fibre sunt mai satioase, ceea ce ajuta si la gestionarea greutatii. Graul, nucile, fasolea, mazarea, leguminoasele, painea integrala si altele sunt exemple de alimente bogate in fibre.

6. Vitamine

Vitaminele sunt nutrienti esentiali de care organismul are nevoie in cantitati mici. Ele se impart in solubile in apa si solubile in grasimi. Vitaminele liposolubile D, A, E si K trec usor prin rinichi si apoi sunt excretate.

Recomandarea farmacistilor Catena este Vitamina C de la Naturalis, un supliment alimentar care contine vitamina C, un nutrient esential pentru sanatatea organismului.

Pe de alta parte, acidul folic, riboflavina, vitamina C, vitamina B12, vitamina B6, niacina si tiamina sunt vitamine solubile in apa, stocate in celulele organismului. Organismul are nevoie de vitamine pentru a sustine functia metabolica si functionarea nervilor.

Acestia actioneaza ca antioxidanti, pentru a elimina radicalii liberi care dauneaza celulelor. Unele vitamine au grija, de asemenea, de sistemul imunitar, de cresterea oaselor si dintilor, a membranei mucoase si de managementul sanatatii pielii.

7. Apa

Fiecare om are nevoie de 2 litri de apa pe zi. Apa ajuta la formarea sucurilor digestive, actioneaza ca baza de sange, urina si transpiratie. In plus, apa este necesara pentru a regla temperatura corpului, pentru a reduce riscul de cistita, pentru a mentine sanatatea celulelor, pentru a lubrifia articulatiile si pentru a mentine vezica urinara sanatoasa. Apa mentine corpul hidratat si sustine sanatatea pielii.

Este esential sa urmati o dieta sanatoasa, pentru a asigura o buna functionare a sistemului imunitar. Studiile arata ca, in timp ce anumite modele alimentare pot duce la afectarea functiei imunitare, alte modele alimentare promoveaza functia imunitara optima.

Un model alimentar sarac in alimente ultraprocesate si bogat in alimente proaspete, bogate in nutrienti, cum ar fi legumele, fructele, pestele si leguminoasele, protejeaza impotriva riscului de boli cronice si sustine un raspuns imunitar sanatos.

 

Surse:

https://www.godigit.com/health-insurance/nutrition/role-of-nutrition-in-maintaining-health

https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-and-why-does-diet-influence-immune-function#The-bottom-line

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S092422442200108X