Rolul alimentatiei in sustinerea sistemului imunitar pe perioada racelii

Rolul alimentatiei in sustinerea sistemului imunitar pe perioada racelii Rolul alimentatiei in sustinerea sistemului imunitar pe perioada racelii

Ultima actualizare: 25 octombrie 2023

alimente-pentru-energie

An de an, sosirea sezonului rece constituie o adevarata provocare pentru sistemul imunitar, care trebuie sa faca fata atacurilor sustinute ale virusurilor si bacteriilor responsabile de aparitia infectiilor respiratorii specifice acestei perioade. Odata cu racirea vremii, circulatia acestor agenti patogeni se intensifica si astfel se explica incidenta crescuta a racelilor, gripelor si altor infecti respiratorii, care pot aparea chiar si in cazul persoanelor cu o imunitate sporita.

Raceala este cea mai usoara forma de infectie respiratorie, dar chiar si asa poate genera o stare de indispozitie care sa se intinda pe parcursul catorva zile. In cazul nefericit in care contractati o raceala, alimentatia este un aspect important de care trebuie sa tineti seama pentru a va pune pe picioare dat fiind faptul ca poate asigura resursele necesare sustinerii sistemului imunitar.

Asupra acestui aspect vom insista pe parcursul materialului de fata, ajutandu-va sa intelegeti mai bine importanta alimentatiei in perioada racelii.

Ce este raceala?

Raceala reprezinta una din cele mau comune afectiuni respiratorii, fiind cauzata de o infectie virala localizata la nivelul cailor aeriene superioare. In majoritatea cazurilor rinovirusurile sunt responsabile de aparitia racelii, generand simptome precum nas infundat, stranut, gat iritat, tuse, dureri de cap si o stare generala alterata, accentuata si de oboseala.

Desi vorbim de o afectiune usoara care se vindeca de la sine, raceala creeaza o stare de indispozitie care se poate intinde pe durata a 10-14 zile, insa perioada poate fi scurtata prin sustinerea sistemului imunitar cu ajutorul alimentatiei.

In cele ce urmeaza va vom arata care sunt alimentele recomandate in perioada racelii si care este rolul lor in sustinerea sistemului imunitar.

Pentru a sprijini revigorarea si tonifierea organismului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio MaxiTonic. Acest produs contine o combinatie unica din 24 de elemente – vitamine, minerale, extracte naturale si acizi grasi nesaturati – care contribuie la reducerea oboselii si a extenuarii, avand un efect energizant. Este un produs util pentru functionarea normala a sistemului imunitar, pentru mentinerea functiei normale a pielii si pentru a proteja celulele de stresul oxidativ.

Antibioticele naturale

Anumite ingrediente sunt supranumite pe buna dreptate „antibiotice naturale” datorita puternicului efect antibacterian si antimicrobian pe care il au. Cel mai cunoscut dintre ele este usturoiul, care contine o substanta numita alicina, ce are capacitatea de a penetra membranele celulelor agentilor patogeni, perturband activitatea acestora. Pentru a beneficia de efectul benefic al usturoiului, acesta trebuie sa fie zdrobit sau taiat, eliberandu-se astfel alicina care distruge virusurile ce au generat raceala.

Alt antibiotic natural este turmericul, care contine curcumina – substanta activa care are, de asemenea, efect distructiv asupra agentilor patogeni.

Pentru o buna functionare a organismului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Multivitamine si minerale. Acest supliment alimentar reduce starea de oboseala si extenuarea, imbunatateste tonusul psihic si protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. De asemenea, este un produs util pentru reglarea activitatii hormonale si pentru functionarea normala a inimii.

Lista ingredientelor cu proprietati antimicrobiene este completata de ghimbir, care contine un compus bioactiv numit gingerol. Acesta are proprietatea de a inhiba cresterea si raspandirea virusurilor, grabind astfel vindecarea racelii.

Sursele de vitamina C

Vitamina C constituie un nutrient cu o contributie importanta in tratarea racelii, dar si a altor infectii respiratorii, datorita faptului ca este direct implicata in fictionarea sistemului imunitar. Concret, vitamina C stimuleaza productia si activitatea celulelor albe din sange, cum ar fi limfocitele si fagocitele, care sunt implicate in lupta impotriva agentilor patogeni ce provoaca infectiile respiratorii. In acelasi timp, vitamina C creste rezistenta membranelor care captusesc tractul respirator si astfel acestea devin mai eficiente in oprirea agentilor patogeni, care nu mai pot patrunde in caile respiratorii.

Avand in vedere toate acestea, este foarte important ca alimentatia in perioada racelii sa includa alimente bogate in vitamina C, iar cele mai cunoscute dintre acestea sunt citricele. Alte surse importante de vitamina C sunt macesele, catina, fructele de padure, capsunele, patrunjelul, rosiile, mango sau ananasul. Este de preferat ca aceste alimente sa fie consumate in stare proaspata, intrucat pe parcursul procesului de preparare termica, vitamina C poate fi distrusa.

Pentru o mai buna functionare a sistemului nervos si pentru a reduce starile de oboseala si extenuare, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Magneziu B complex. Este un produs care contine magneziu si complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B5, B6, B12 si acid folic), elemente care favorizeaza un metabolism energetic normal si care mentin sanatatea psihica.

Supe calde pentru hidratare si vitamine

In perioadele de raceala este recomandat si consumul de supe calde, caruia ii sunt asociate mai multe beneficii. In ceea ce priveste sustinerea sistemului imunitar, supele sunt o sursa bogata si complexa de nutrieni esentiali, precum vitamine, minerale si proteine. De asemenea, consumul de supe calde asigura si o buna hidratare – un alt aspect important pentru functionarea sistemului imunitar.

Mai trebuie mentionat ca supele calde sunt si un remediu pentru durerea in gat, fiind usor de ingerat si avand un efect calmant care amelioreaza acest simptom neplacut.

Este recomandata in mod special supa de pui, intrucat la vitaminele si mineralele continute de legumele folosite (morcov, telina, pastarnac, patrunjel, ceapa) se adauga si proteinele din carnea slaba, alcatuind un mix de nutrienti necesari ce stimuleaza functionarea sistemului imunitar.

De asemenea, la fel de bune sunt si supa crema de ciuperci sau de dovleac, in care puteti adauga si cativa catei de usturoi pisat, despre ale carui efecte benefice am amintit mai devreme.

Pentru a stimula intens sistemul imunitar adult si pentru a combate eficient raceala, gripa sau senzatia de oboseala, farmacistii Catena va recomanda sa folositi IMMUNE MAX LYSI ulei ficat de rechin. Este un produs cu un continut bogat in alkoxigliceroli, substante care se regasesc si in laptele de mama sau in maduva oaselor sanatoase. Acestea ofera imunitate naturala organismului in lupta cu infectiile, ajutand eficient si la refacerea tesuturilor.

Ceaiurile indulcite cu miere

Ceaiurile sunt un remediu nelipsit in tratamentul racelii, iar acest fapt se datoreaza nenumaratelor proprietati benefice ale plantelor din care sunt preparate. Printre cele mai des consumate se numara ceaiul de menta care are proprietati revigorante si ajuta ajuta la decongestionarea cailor respiratorii. In acelasi timp, mentolul pe care il contine are efect antimicrobian, inhiband dezvoltarea agentilor patogeni.

Un alt ceai foarte popular este ceaiul de musetel, cu proprietati antiinflamatoare si calmante, care amelioreaza iritatia gatului si induce o stare de relaxare. In acelasi timp, ceaiul de ghimbir se remarca datorita proprietatilor anitmicrobiene si antiinflamatoare, iar ceaiul de lamaie aduce un important aport de vitamina C, ale carei benefici vi le-am facut deja cunoscute.

Pentru a spori efectele benefice ale acestor ceaiuri este recomandat sa folositi mierea de albine pe post de indulcitor, intrucat si aceasta are o serie de proprietati care vin in sprijinul sistemului imunitar. Mai precis, mierea are efect antimicrobian datorita continutului sau de enzime si alte substante care contribuie la reducerea infectiilor si totodata calmeaza gatul iritat si amelioreaza tusea.

Mierea are si efect antiinflamator, actionand totodata si ca un energizant natural datorita caruia starea de moleseala si slabiciune specifica racelii este considerabil ameliorata.

Speram ca randurile de mai sus v-au convins ca alimentatia joaca un rol crucial in sustinerea sistemului imunitar pe perioada racelii, iar recuperarea depinde in buna masura si de acest aspect.

Alegerea alimentelor bogate in nutrienti esentiali, precum vitaminele si mineralele, are un impact semnificativ asupra capacitatii organismului de a lupta impotriva infectiilor, in timp ce anumite alimente, precum usturoiul, ghimbirul sau turmericul, vin in sprijinul celulelor imunitare prin compusii lor cu efect antimicrobian.