Retete diversificare bebelusi. Retete simple si pe gustul celor mici

Retete diversificare bebelusi. Retete simple si pe gustul celor mici Retete diversificare bebelusi. Retete simple si pe gustul celor mici

Ultima actualizare: 15 mai 2024

retete-bebelusi

Diversificarea la bebelusi ar trebui sa inceapa in jurul varstei de 6 luni. Daca inca alaptati, nu este necesar sa intrerupeti acest proces cand incepeti diversificarea la bebelusi. Copilul se va dezvolta perfect atunci cand este hranit prin alaptare sau formula, dar incepe sa primeasca si mancare solida in paralel.

Diversificarea la bebelusi are drept scop sa-i ajute pe cei mici sa se obisnuiasca cu diferite gusturi si texturi si sa le asigure nutrientii necesari pentru o dezvoltare sanatoasa. Prin urmare, este important sa abordati acest proces cu grija si intelegere.


Diversificarea la bebelusi, o etapa importanta in dezvoltarea armonioasa a celor mici

Diversificarea la bebelusi incepe in jurul varstei de 6 luni. Va puteti da seama ca cel mic este pregatit sa treaca la urmatoarea etapa de hranire atunci cand sta in pozitie sezanda si isi mentine capul fara suport. De asemenea, isi coordoneaza ochii, mainile si gura pentru a se putea uita dupa mancare, sa o apuce si sa o aduca la gura. In plus, de la aceasta varsta, bebelusul este capabil sa inghita mancarea solida.

Aceasta etapa nu este doar despre hranire, ci aduce multiple alte beneficii pentru dezvoltarea armonioasa a celor mici:

  • ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii fine;
  • il ajuta pe cel mic sa isi dozeze cantitatea de mancare pe care poate sa o manance la o masa;
  • il expune pe cel mic la o varietate de tipuri de mancare si texturi;
  • il implica pe bebelus in mesele cu intreaga familie.

RILASTIL XEROLACT Ulei de spalare este un produs destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare. Este un ulei fiziologic antiiritatii pH (5,5), indicat  pentru spalarea zilnica a  pielii foarte uscate a bebelusilor, copiilor si adultilor sau pentru pielea fragila si predispusa la atopie si prurit.

Sfaturi generale privind diversificarea

Cand incepeti diversificarea la bebelusi, este recomandat sa cresteti cantitatea de mancare in mod treptat. La inceput, nu trebuie sa va faceti griji in privinta cantitatii de mancare pe care cel mic o mananca, ci sa va concentrati pe faptul ca ii veti oferi diverse arome si texturi. Chiar daca ati inceput diversificarea la bebelusi, acestia vor continua sa isi ia nutrientii si energia din laptele matern sau formula.

In diversificarea la bebelusi, exista anumite ingrediente pe care ar fi bine sa le evitati. De exemplu, incercati sa nu adaugati zahar sau sare in preparatele pe care le gatiti sau in apa pe care o pregatiti pentru fierberea legumelor sau carnii. De asemenea, este important sa aveti rabdare si sa intelegi ca il invatati pe cel mic o noua aptitudine. Unii bebelusi accepta anumite mancaruri si texturi mai rapid, in timp ce altii sunt mai lenti.

Chiar daca vi se pare ca anumite alimente nu ii plac, cand incepeti diversificarea la bebelusi este important sa continuati sa ii oferiti acele alimente. In medie, este nevoie de 10 incercari repetate pentru ca bebelusul sa accepte noi gusturi si texturi. In plus, desi va face destul de multa mizerie in jur, este recomandat sa il lasati pe cel mic sa atinga si sa stranga alimentele pe care i le oferiti pentru a se obisnui cu acestea.

Nesti Dante sapun vegetal cu levantica este un sapun natural care face parte dintr-o colectie inspirata de o plimbare romantica in peisajul plin de parfum si culoare al Toscanei, unde timpul parca s-a oprit.

Retete pentru diversificarea la bebelusi

Fructele, legumele si carnea sunt alimentele care devin parte din diversificarea la bebelusi. Pe langa laptele matern sau formula, aceste alimente, introduse treptat, il vor ajuta pe cel mic sa obtina vitaminele si nutrientii necesari pentru dezvoltare.

  • Retete cu fructe pentru diversificarea la bebelusi

Combinatiile de fructe sunt recomandate in diversificarea la bebelusi inca de la primele portii. De exemplu, combinatii precum mar si para, banana si para sau piersica si caise sunt foarte gustoase pentru bebelus. Pentru a-i pregati celui mic o gustare sanatoasa, incepeti prin a spala fructele si a indeparta semintele, apoi le puteti taia in bucati foarte mici. Adaugati fructele intr-un vas cu apa fierbinte si lasati-le pana cand se inmoaie. Dupa ce fructele s-au fiert, scurgeti apa si pasati-le.

  • Retete cu legume pentru diversificarea la bebelusi

In diversificarea la bebelusi, legumele sunt si ele extrem de importante. Combinatii de cartof cu dovleac, cartof cu pastarnac sau cartof cu morcov sunt delicioase. Modul de pregatire este acelasi ca in cazul piureului de fructe. Fierbeti legumele in apa, scurgeti apa si apoi pasati-le in blender. Acest tip de combinatii din legume pot fi servite bebelusului inca de la primele incercari in care incepeti diversficarea.

  • Retete cu carne si legume pentru diversificarea la bebelusi

In diversificarea la bebelusi, carnea cu care puteti incepe este cea de pui. O combinatie preferata a copiilor este carnea de pui cu piure de morcovi. Carnea de pui contine numerosi nutrienti de care bebelusii au nevoie, cum ar fi vitaminele B3, B6 si B12 si minerale precum fier, zinc si seleniu. Combinate, aceste ingrediente reprezinta o sursa importanta de proteine, oferind un spectru de aminoacizi care ajuta la dezvoltarea creierului si sistemului nervos, inimii, pielii si parului.

Respisol Solutia salina 3% sub forma de doza unica, fara conservanti, pentru nebulizare, actioneaza prin diferite mecanisme care faciliteaza deplasarea secretiilor de la nivelul tractului respirator, imbunatatind respiratia.

  • Retete cu ou si legume pentru diversificarea la bebelusi

Cea mai hranitoare combinatie de ou si legume o reprezinta omletele combinate cu diverse tipuri de legume. Omleta din ou si spanac este usor de preparat si nutritiva, fiind o sursa fantastica de proteine. De exemplu, in diversificarea pentru bebelusi este suficient sa incepeti cu un ou si o mana de legume proaspete. Dupa ce ati batut oul, puteti adauga legumele taiate fin si sa le gatiti intr-o tigaie non-aderenta, pana cand se omogenizeaza sub forma unei omlete.

  • Alte combinatii de alimente pentru diversificare

Pe langa piureurile de fructe si legume, exista si alte combinatii de alimente pe care le puteti include in procesul de diversificare la bebelusi. De exemplu, spanacul, avocado si cartoful dulce sunt surse extraordinare de nutrienti si vitamine de care cei mici au nevoie.

Spanac cu pui si bulgur

Pentru acest preparat aveti nevoie de 15 g de piept de pui, ¼ morcov, o mana de spanac, 15 g de bulgur si ½ lingura de ulei de masline. Dupa ce ati curatat si spalat morcovul, adaugati-l impreuna cu bulgurul intr-un litru de apa nesarata si puneti-le la fiert. Cand mai sunt in jur de 10 minute de fierbere, adaugati si puiul taiat bucatele marunte. Scurgeti apa, adaugati-le intr-un blender, impreuna cu spanacul si uleiul de masline. Pentru un gust mai fresh, puteti adauga si 3 picaturi de zeama de lamaie. Mixati totul in blender si serviti-l bebelusului cand inca este cald.

Avocado cu rosii si ou

Aceasta reteta este foarte simpla si presupune de fapt crearea unei omlete de oua cu rosii si avocado. Taiati ingredientele in cubulete mici si adaugati-le in tigaie impreuna cu un ou. Cand oul incepe sa se gateasca, incepeti sa le amestecati.

Cartof dulce cu mar

Acest piure este foarte satios si dulce, fiind perfect pentru papilele gustative ale bebelusului. Aveti nevoie de un mar si un cartof dulce mare. Dupa ce le fierbeti, le puteti pasa impreuna pentru a crea un piure fin, extrem de gustos si hranitor.

In concluzie, diversificarea la bebelusi este o calatorie plina de descoperiri pentru cei mici. Fiecare noua reteta ii expune pe cei mici la texturi si gusturi noi, aducandu-le si valori nutritionale esentiale pentru o dezvoltare sanatoasa.

 

Surse:

https://www.parents.com/baby/feeding/solid-foods/dos-and-donts-of-baby-led-weaning/

https://www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/babys-first-solid-foods/

https://www.babycenter.com/baby/solids-finger-foods/tomato-avocado-scramble_10412206

https://livepositively.com/baby-s-food-recipes-from-6-to-12-months/

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Sapun vegetal Dei Colli Fiorentini levantica x 250g

    Nesti Dante sapun vegetal cu levantica X 250 g

    Nesti Dante sapun vegetal cu levantica este un sapun natural care face parte dintr- o colectie inspirata de o plimbare romantica in peisajul plin de parfum si culoare al Toscanei, unde timpul parca s-a…

  • 3 la pret de 2
    RILASTIL XEROLACT - Ulei de curatare x 750ml

    RILASTIL XEROLACT Ulei de spalare X 750ml

    RILASTIL XEROLACT - Ulei de spalare este un produs destinat pielii sensibile, cu tendinte de uscare. Este un ulei fiziologic anti-iritatii pH (5,5), indicat  pentru spalarea zilnica a  pielii…