Retentia de apa este denumirea medicala pentru cantitatea excesiva de lichid acumulata in tesuturi. Corpul uman contine apa intr-o proportie de aproximativ 60 – 70 %. Este un organism cu sisteme complexe, care necesita hidratare constanta si adecvata pentru a fi sanatos si pentru a putea functiona asa cum trebuie. Apa se regaseste atat in tesutul muscular, in organe si in sange, cat si in sistemul osos. Este important de avut in vedere faptul ca, dincolo de hidratarea necesara, excesul de apa (retentia de apa) ar putea sa fie simptom al unei afectiuni si sa fie nevoie de un consult medical pentru a o identifica si pentru a o trata corespunzator.
Sunt mai multe cauze pentru care poate sa apara retentia de apa, dar specialistii atrag atentia mai ales asupra regimului alimentar nesanatos si a stilului de viata nepotrivit. In foarte multe dintre cazuri, persoanele la care apare retentie de apa sunt acelea care consuma prea multa sare in alimentatie, femeile insarcinate, dar poate sa fie vorba si despre persoane cu insuficienta renala sau insuficienta cardiaca, cu tulburari hormonale sau cu boli de ficat. De asemenea, retentie de apa poate sa apara si la persoanele care nu se hidrateaza suficient.
Simptomatologie pentru retentia de apa in organism
Retentia de apa este insotita de anumite simptome care nu par neobisnuite in situatia femeilor insarcinate sau a celor care sunt in perioada de menstruatie. Unul dintre simptomele cele mai comune ale retentiei de apa il constituie umflarea membrelor superioare si a celor inferioare. Este bine ca simptomele sa fie luate in serios cat mai devreme si sa consultati un medic, pentru ca pot fi semne ale unei afectiuni renale grave, precum si ale unei insuficiente cardiace. Retentia de apa ar putea sa dea pielii o textura lucioasa si intinsa, sa genereze umflarea articulatiilor si durere, precum si inflamatie la nivelul gleznelor. De asemenea, se poate remarca o crestere in greutate, apare balonarea, respiratia devine dificila si apar migrenele. In afara de umflarea picioarelor si a gleznelor, pot sa apara umflaturi si la nivelul soldurilor sau al fetei.
Pentru a elimina cu succes excesul de apa din organism si pentru a va mentine o greutate corporala optima, farmacistii Catena va recomanda Apuretin Slim. Aceste capsule favorizeaza detoxifierea organismului, actionand ca tonic general in protejarea celulelor de stresul oxidativ. Este un produs care accelereaza metabolismul, fiind extrem de util in cadrul programelor de slabit.
Asa cum am mentionat anterior, retentia de apa ar putea sa aiba mai multe cauze. In afara de dezechilibrele din alimentatie, poate sa fie vorba in acelasi timp si despre multe alte procese care se petrec in organism. Si gravitatia este una dintre cauze, ceea ce se poate observa atunci cand petreceti mai mult timp in picioare si se acumuleaza lichid la nivelul membrelor inferioare. In perioada de menstruatie nivelurile hormonale produc anumite variatii care pot fi, de asemenea, cauze ale retentiei de apa. Si administrarea de anticonceptionale sau deficitul de vitamina B1 favorizeaza retentia de apa.
Aceasta afectiune poate sa devina o problema si pentru persoanele care folosesc in exces antidepresive, analgezice sau medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale. Afectiunile rinichilor, cele tiroidiene si cele hepatice pot fi cauze ale retentiei de apa, la fel artrita, bolile pulmonare sau insuficienta venoasa. Retentia de apa se poate manifesta si in situatia pacientilor cu insuficienta cardiaca, la persoanele cu dezechilibre hormonale dar si pe fondul unor alergii.
Alti factori de risc pentru retentia de apa
Persoanele care tin cura de slabire trebuie sa ia in calcul faptul ca restrictionarea brusca a aportului de energie, pentru pierderea greutatii corporale, determina organismul sa descompuna proteinele din muschi si sa pastreze carbohidratii. Atunci cand dieta presupune pierderea nutrientilor, greutatea corporala scade pentru ca dispare si apa continuta de proteinele care se pierd. Doar ca, odata incetata cura, organismul se va umple din nou cu apa dupa numai cateva saptamani.
Retentia de apa este frecventa si in randul femeilor aflate la menopauza, din cauza dereglarilor hormonale si a scaderii progesteronului. Eliminarea eficienta a apei poate fi afectata negativ si de depresia post – partum sau de temperaturi foarte ridicate.
Remedii si tratamente la indemana pentru a combate retentia de apa
Limfa este prezenta in tot organismul, atat in celule cat si intre ele, dar si in vasele limfatice. Este un lichid in permanenta miscare, extrem de util in curatarea de toxine si transportul globulelor albe. Limfa nu este pompata in organism asa cum este pompat sangele de catre inima, aceasta curgand prin vase unidirectionale si putand sa fie miscata doar atunci cand muschii scheletici se contracta. Din acest motiv, in situatia in care o persoana nu face miscare, poate sa apara retentie de apa la nivelul picioarelor sau in alta parte a corpului. Astfel, exercitiile fizice si sportul constituie alternative excelente pentru a diminua retentia de apa.
Chiar daca poate sa para nerealist, majorarea consumului de apa ajuta la diminuarea retentiei de apa. Una dintre cauze este aceea ca favorizeaza eliminarea sarii, dar consumul mai mare de apa ajuta si la drenarea rezervelor facute de organism atunci cand nu era hidratat suficient. Drenajul limfatic este o alta alternativa pentru a elimina retentia de apa, pentru reducerea aspectului de picioare umflate si a senzatiei de picioare grele. Este important de mentionat ca femeile insarcinate, cele care alapteaza si pacientii cu boli oncologice trebuie sa consulte un medic inainte de efectuarea drenajului.
Plante de ajutor in tratamentul retentiei de apa
Puteti sa asigurati necesarul de apa al organismului si daca mancati mai mult pepene rosu sau daca beti mai multe ceaiuri din plante, eliminand pe cat posibil alcoolul si bauturile care contin cofeina. O alta recomandare a specialistilor este aceea de a manca mai lent si de a mesteca mai bine mancarea. Mesele trebuie sa fie regulate si trebuie sa contina cantitati moderate de alimente, evitand saturatia. Asa cum consumul de guma de mestecat sau de bomboane dulci este interzis pentru a evita retentia de apa, la fel este recomandat sa procedati si cu alte alimente precum fasolea sau laptele, varza sau piersicile, sparanghelul sau cerealele integrale.
Pentru a gestiona corect retentia de apa, specialistii ve recomanda ceaiuri din matase de porumb, paducel sau papadie. Este recomandat sa cresteti aportul de potasiu al organismului, precum si nivelul magneziului si al vitaminei B6. Magneziul se regaseste in legume verzi, ciocolata neagra sau nuci, vitamina B6 poate fi asimilata prin consumul de cartofi sau banane, iar potasiul din avocado si rosii. In urma cercetarilor, specialistii au ajuns la concluzia ca si sucul de afine poate sa aiba efecte diuretice si ca poate fi recomandat pentru a reduce retentia de apa.