Oboseala cronica nu are foarte multe lucruri in comun cu acea stare normala de oboseala pe care fiecare o resimte la finalul unei zile solicitante sau dupa un efort intens. In astfel de situatii, toata lumea stie ca remediul cel mai eficient este somnul sau cel putin o perioada de repaus, insa in cazul oboselii cronice aceste solutii nu functioneaza.
Persoanele care se confrunta cu astfel de probleme sufera frecvent de insomnie, iar daca reusesc sa doarma cateva ore, se trezesc cu aceeasi stare de oboseala si indispozitie. Din pacate, acest lucru nu se intampla de 2-3 ori dupa care totul revine la normal, oboseala cronica fiind o afectiune care se manifesta pe termen lung.
In acest articol va vom explica in ce consta sindromul de oboseala cronica, va vom arata care sunt strategiile pe care trebuie sa le adopte o persoana aflata intr-o astfel de situatie si va vom oferi cateva sfaturi pentru restabilirea nivelului de energie.
Ce este oboseala cronica?
Oboseala cronica este un sindrom ale carui cauze exacte nu sunt inca foarte precis stabilite, cunoscandu-se insa faptul ca cel mai adesea apare ca urmare a unui cumul de factori de natura fizica si psihica. Asa cum e lesne de intuit, principalul simptom este starea de oboseala, care se instaleaza aparent fara niciun motiv si persista o perioada indelungata, in ciuda incercarilor pacientilor de a se odihni mai mult sau a se relaxa.
Oboseala cronica se poate instala brusc sau treptat, iar starii de slabiciune si lipsei de energie de la debut i se adauga ulterior si alte simptome determinate de oboseala perpetua. Manifestarile comune ale oboselii cronice sunt insomnia, ameteala, durerile de cap, scaderea capacitatii de concentrare. Boala are un serios impact si in plan psihic, ducand la aparitia starilor de anxietate si chiar a depresiei.
Diagnosticul de oboseala cronica se stabileste daca aceste simptome se manifesta pe o perioada de cel putin 6 luni.
Mai trebuie precizat ca unele persoane au o predispozitie genetica pentru oboseala cronica, iar alte posibile cauze mai pot fi stresul cronic, infectiile, dezechilibrele hormonale, suprasolicitarea, emotiile negative.
Ce strategii sa adoptati pentru a depasi oboseala cronica?
Oboseala cronica este foarte dificil de gestionat pe cont propriu de catre pacienti, constituind o adevarata provocare intrucat boala altereaza progresiv starea fizica si pe cea psihica. Cu toate acestea, exista cateva strategii care va vor ajuta sa faceti fata mai usor unei astfel de perioade dificile si sa grabiti recuperarea.
Stabiliti un program fix de odihna
Este foarte important in cazul pacientilor cu oboseala cronica sa isi obisnuiasca organismul cu un program stabil de odihna, pentru ca in acest mod se regleaza ciclul circadian, iar episoadele de insomnie se vor rari. Seara este recomandat sa mergeti la culcare cel tarziu la ora 23.00 iar durata perioadei de odihna trebuie sa fie de cel putin 7 ore. Ideal ar fi sa dormiti 8-9 ore pe noapte si sa va treziti zilnic la o ora fixa, respectand programul fixat inclusiv in weekend.
Concentrati-va pe activitati relaxante
Oboseala cronica poate fi provocata de stres si in acelasi timp poate creste nivelul stresului, ceea ce duce la amplificarea starii de disconfort psihic si fizic. Chiar daca nu sunteti in cea mai buna dispozitie, gasiti zilnic activitati care va fac placere si va relaxeaza. Daca acestea implica si un anumit efort fizic, cu atat mai bine, pentru ca va va ajuta sa va odihniti mai tarziu. Important este sa aveti atentia concentrata asupra unor lucruri placute, pentru a va elibera astfel mintea de problemele generate de oboseala cronica.
Nu ezitati sa cereti ajutorul unui psiholog
Impactul oboselii cronice asupra starii psihice este unul puternic, data fiind perioada indelungata in care organismul este privat de odihna atat de necesara. Stresul, dificultatile de concentrare si dificultatile create in plan personal favorizeaza aparitia anxietatii care poate avansa catre depresie daca pacientul nu solicita ajutor din partea unui specialist. In astfel de situatii este important sa constientizati faptul ca oboseala cronica v-a afectat si pe plan psihic si ca aveti nevoie de sprijin in acest sens. Cum spuneam, aceasta afectiune este foarte dificil de controlat pe cont propriu, iar consilierea psihologica poate fi de mare ajutor in efortul de a depasi oboseala cronica.
Cum sa va resetati nivelul de energie? Sfaturi si solutii
Oboseala cronica poate fi mai usor depasita prin resetarea nivelului de energie, adica refacerea rapida a rezervelor de energie, recapatarea vitalitatii si a echilibrului psihic.
Pare destul de complicat dupa atatea luni, insa nu este imposibil, iar sfaturile pe care vi le vom oferi in continuare va vor ajuta in acest sens.
Adoptati o dieta sanatoasa
Dieta sanatoasa presupune consumul preponderent al alimentelor cu o valoare nutritiva ridicata si un aport caloric mai redus, precum si evitarea alimentelor ce contin substante care pot afecta organismul. In cazul oboselii cronice, fructe si legumele proaspete, cerealele integrale, pestele, carnea slaba, nucile si semintele confera organismului un plus de energie datorita nutrienilor esentiali pe care ii contin si care stimuleaza functiile metabolice.
Faceti miscare zilnic
Desi starea de slabiciune specifica oboselii cronice nu va indeamna la miscare, faceti un mic efort de vointa si practicati zilnic activitati fizice mai intense cel putin 30 de minute. Efortul depus va va ajuta sa va odihniti mai bine si totodata va va imbunatati starea de spirit datorita secretiilor de endorfine, care au loc in creier in conditii de solicitare fizica a organismului. De asemenea, miscarea stimuleaza circulatia sanguina si imbunatateste gradul de oxigenare a creierului si celorlalte organe, ceea ce contribuie semnificativ la resetarea nivelului de energie.
Beti multa apa
Restabilirea nivelului de energie si redobandirea vitalitatii depind in buna masura si de gradul de hidratare. Organismul are nevoie de apa suficienta pentru a produce sangele care transporta substantele nutritive si oxigenul la organe, pentru derularea functiilor metabolice si reglarea temperaturii. De asemenea, apa este esentiala pentru eliminarea toxinelor din organism, in conditiile in care acestea pot constitui un factor determinant pentru oboseala cronica. Daca va confruntati cu acest sindrom, beti cat mai multa apa pentru ca astfel oferiti un sprijin pretios organismului si grabiti vindecarea.