Foarte multe persoane se confrunta cu problema ochilor obositi, o conditie comuna si destul de enervanta. Printre simptome, atunci cand vine vorba de ochi obositi, se numara senzatia de mancarime, roseata, iritatiile, ochii uscati sau umezi, vederea dubla sau incetosata, sensibilitate crescuta la lumina, dureri de spate, de gat, umeri etc.
Oboseala oculara este rareori o afectiune grava. Se intampla, de obicei, sa avem ochi obositi dupa o zi lunga de lucru, dupa multe ore de concentrare, de stat in fata computerului, televizorului, dupa ce am citit foarte mult etc. De cele mai multe ori, ochii obositi sunt un semn al oboselii musculare. Acesta este si motivul pentru care, atunci cand ne frecam la ochi, acestia par sa-si mai revina, deorece creste fluxul sanguin al zonei respective.
Ochii sunt expusi zilnic intemperiilor vremii, indiferent ca vorbim de soare, vant sau ger, si, in timp, se pot sensibiliza, cu atat mai mult cu cat nu le oferim o protectie adecvata. Prima manifestare, chiar daca nu afecteaza in mod direct calitatea vederii, este senzatia de ochi obositi si uscati. In lipsa unui tratament sau a unei ingrijiri atente, pot aparea iritatia, arsura si chiar inflamarea globului ocular. Este important sa depistam intocmai cauzele care au dus la aparitia acestui simptom deoarece exista si o serie de boli care se manifesta astfel.
Ochi obositi – cauze si simptome
Oboseala oculara este cauzata, in primul rand, de privitul un timp indelungat la televizor sau la monitorul calculatorului, insa, poate fi resimtita si de persoanele care, prin prisma jobului, trebuie sa citeasca sau sa sofeze excesiv. Acest simptom este deseori insotit si de uscaciunea ochilor, cauza a vantului, frigului, prafului, fumului sau aerului uscat din atmosfera, insa, poate fi si simptom al unei boli denumita keratoconjunctivita sicca.
Faptul ca lacrimile sunt produse in cantitati insuficiente sau compozitia lor nu este cea corespunzatoare, conduce la o lubrifiere precara a zonei oculare, situatie care se poate accentua odata cu menopauza si inaintarea in varsta. Pe de alta parte, sindromul ochilor uscati poate fi repercusiunea administrarii de medicamente antihistaminice, antidepresive sau anticonceptionale. Bolile autoimune sau anumite tratamente hormonale pot fi factori secundari. Totodata, persoanele care folosesc in mod abuziv lentilele de contact se pot confrunta deseori cu aceste neplaceri.
Pentru purtatorii de lentile de contact, Hyabak face posibila lubrifierea si hidratarea lentilelor, pentru a usura montarea si indepartarea acestora, oferind confort imediat pe parcursul zilei. Produsul nu contine conservanti, de aceea poate fi folosit cu orice tip de lentile de contact. In plus, absenta conservantilor permite protejarea tesutului ocular.
Sintetizand, atunci cand avem ochi obositi cauzele cele mai comune sunt
-
Prea multa sau prea putina odihna (somn);
-
Statul o perioada lunga de timp in fata unui dispozitiv digital;
-
Alergiile;
-
Desfasurarea unei activitati care necesita utilizarea intensa a ochilor, precum actiunea de a citi, de a conduce o masina fara a face pauze;
-
Sindromul de ochi uscat (lubrifierea si umidificarea insuficienta a ochiului);
-
Astigmatism;
-
Expunerea la lumina puternica;
-
Prezbiopie.
Ochi obositi - Nu amana vizita la medic
Toate aceste conditii forteaza muschii ochilor sa lucreze mai mult decat de obicei. O persoana clipeste de aproximativ 12-15 ori pe minut, insa atunci cand un om este obosit, rata clipitului incetineste, si astfel ochii nu mai sunt lubrifiati corect, cauzand iritatii. Studiile sugereaza ca persoanele care petrec foarte mult timp in fata unui laptop, de exemplu, clipesc de 4-5 ori pe minut. Simptomele care insotesc oboseala ochilor ce intervine ca urmare a utilizarii device-urilor digitale au fost definite drept sindromul privitului la computer.
Assista Intensive este o solutie oftalmica tampon cu acid hyaluronic, Hamamelis si Ginkgo biloba, sterila, lubrifianta, hidratanta, calmanta, protectoare, antioxidanta, reconfortanta, biocompatibila, izotona si care contine conservanti.
Pe langa senzatia deranjanta de uscaciune si pleoape grele, simptomele se pot accentua si pot provoca usturime, prurit, mancarime si chiar inflamarea ochilor. In plus, in situatii mai grave, se poate manifesta sensibilitatea la lumina, privirea poate deveni incetosata si poate aparea senzatia de “nisip in ochi”, unele persoane putand chiar acuza depuneri de mucus in interiorul ochiului care, in timp, devin abundente si deranjante. Atunci cand aceste simptome apar este necesar un consult la medicul oftalmolog, deoarece pot aparea complicatii ca infectia oculara sau afectarea calitatii privirii.
Remedii pentru ochi obositi si umflati
Anumite modificari in ceea ce priveste obiceiurile de la locul de munca sau de acasa pot preveni si reduce oboseala ochilor. In primul rand, trebuie sa te odihnesti suficient, apoi sa discuti cu medicul in ceea ce priveste triggerii alergenici din mediul inconjurator. La locul de munca, ia frecvent pauze si stai departe de computer 30-45 de minute. Sterge regulat praful si amprentele ramase pe laptop si poarta o pereche de ochelari de protectie. Ajusteaza luminozitatea din birou, dar si pe cea de acasa astfel incat sa te simti confortabil. Din cand in cand, fixeaza cu privirea un obiect indepartat pentru ca ochii obositi sa se relaxeze. Dupa orele de serviciu, ochii trebuie sa se odihneasca. Mergi in mod regulat la control pentru a te asigura ca ochii sunt sanatosi.
Ochi obositi- obiceiuri care trebuie schimbate
Pentru inceput este important sa se determine si sa se indeparteze factorul cauzator. Daca aveti un job solicitant, incercati ca, o data la o ora, sa priviti pe geam 10 minute pentru a va relaxa ochii. Evitati sa cititi la lumina slaba pentru a nu forta ochii si setati contrastul monitorului la o valoare mare astfel incat imaginea sa devina mai clara. Distanta de la care trebuie sa priviti ecranul trebuie sa fie aproximativ 50 cm.
Picaturi de ochi Assista Oftapic Advanced biocompatibile, pentru ochi sensibili, uscati, deshidratati si obositi. Picaturi de ochi pe baza de lipozomi si acid hialuronic cross-linkat, fara conservanti, sterile, lubrifiante si hidratante.
Pe de alta parte, incercati sa clipiti cat mai des pentru a umezi ochii si chiar sa-i tineti, din cand in cand, inchisi pentru cateva secunde. Ochelarii cu filtru de protectie pot fi o buna alegere in acest sens si, in general, fie ca vorbim de soarele puternic al verii, fie de stralucirea zapezii, ochelarii trebuie purtati pentru a proteja ochii. Pe langa aceste precautii, utilizarea picaturilor lubrifiante este indicata, insa, daca simptomele degenereaza, tratamentul va trebui instalat de catre medicul oftalmolog in urma stabilirii intocmai a cauzei care a produs uscarea ochilor.
Ochi obositi – apeleaza la cateva remedii naturale
Pungile de sub ochi care apar atunci cand ochii sunt obositi pot dura de la cateva minute, pana la cateva ore. Contrar credintei populare, castravetii nu au proprietati antiinflamatorii, insa forma lor rotunda si apa din compozitie, mai ales daca au fost tinuti la frigider, ii transforma intr-un remediu excelent impotriva ochilor umflati.
Grasimea din lapte reprezinta unul dintre componentele calmante. Proteinele, aminoacizii, acidul lactic, vitaminele A si D sunt ingrediente care reduc iritatia si ochii umflati. Laptele rece functioneaza cel mai bine. Imbiba un prosop curat in lapte rece si tine compresa pe ochi aproximativ 15 minute. Adio, ochi umflati si obositi!
Naturalis VizualMax este un supliment alimentar cu o formula complexa care ajuta la mentinerea normala a vederii. VizualMax contine acizi grasi Omega-3, vitaminele A, B2, C si E si un complex de minerale care contribuie la mentinerea sanatatii ochilor si la imbunatatirea vederii.
Gheata. Infasoara un cub de gheata intr-un prosop si plaseaza-l pe ochi. Poti masa usor ochii cu acelasi cub de gheata pentru a-i improspata, pentru a alunga semnele unui somn deloc odihnitor. Pune timp de cateva minute o ligura in frigider, dupa care aplic-o pur si simplu pe pleoape. Efectul va fi unul reconfortant.
Discul demachiant inmuiat in apa de trandafiri. Uleiul de trandafiri este recomandat in cazul ochilor obositi, pentru ca este practic un tonic pentru pielea obosita. Inmoaie doua dischete demachiante in apa de trandafiri, pune-le pe ochi si relaxeaza-te… intinde-te, asculta muzica. Vei obseva cat de luminosi iti vor fi ochii.
Lemn de santal. Amesteca pudra de lemn de santal cu apa de trandafiri pana vei obtine o pasta. Lemnul de santal are un efect calmant asupra pielii si acest lucru te va ajuta sa revigorezi pielea obosita din jurul ochilor. Permite pastei obtinute sa se usuce, dupa care clateste cu apa rece.
Feliile de castravete si ceaiul. Aplicarea feliilor de castravete si a pliculetelor de ceai este un remediu stiut de toata lumea. Feliile de castravete se pun pur si simplu pe pleoape, in timp ce pliculetele de ceai (musetel, menta) se pun de cu seara in frigider, dupa ce au fost in prealabil folosite, iar dimineata se aplica tot pe pleoape. Adio, ochi umflati!