Recuperare dupa AVC – informatii, sfaturi si recomandari

Recuperare dupa AVC – informatii, sfaturi si recomandari Recuperare dupa AVC – informatii, sfaturi si recomandari

Ultima actualizare: 25 septembrie 2023

Accidentul vascular cerebral este a doua cauza de deces la nivel mondial si una dintre primele cauze ale dizabilitatilor pe termen lung. Un termen frecvent utilizat pentru a descrie o astfel de afectiune este „atacul cerebral”, avand o semnificatie similara cu „atacul de cord”. Intr-un mod similar, dupa ambele tipuri de evenimente pacientul poate ramane cu sechele semnificative, iar acest lucru implica o recuperare dupa AVC de lunga durata, deseori foarte complexa. In functie de tipul de accident vascular, persoana este expusa anumitor complicatii ulterioare. In deosebit de multe cazuri, este necesara elaborarea unei strategii eficiente de recuperare dupa AVC.

Farmacistii Catena recomanda Neuroalfa de la Benesio, un supliment care are o compozitie complexa care contribuie la protectia celulelor impotriva stresului oxidativ si sustine sistemul nervos periferic si functiile cerebrale.


Ce inseamna accident vascular cerebral (AVC)?

Accidentul vascular cerebral descrie evenimentul patologic in care alimentarea cu sange de la nivel cerebral este intrerupta sau redusa. Celulele cerebrale nu mai primesc nutrienti si oxigen, incepand sa moara la scurt timp dupa aparitia AVC-ului. Aportul redus de sange duce la aparitia de complicatii semnificative, mai ales daca nu se intervine de urgenta. Bolnavul poate prezenta tulburari semnificative de ordin fizic sau cognitiv, ceea ce presupune recuperare dupa AVC, in conformitate cu nivelul de afectare si sechelele ulterioare evenimentului cerebrovascular. Daca tratamentul adecvat este instaurat precoce, poate fi prevenita dizabilitatea ulterioara AVC-ului.

Tipuri de AVC

Exista doua cauze principale care pot provoca un AVC, iar protocolul de recuperare dupa AVC deseori se elaboreaza in functie de gradul de afectare al pacientului. Un AVC poate sa apara ca urmare a blocarii unei artere care furnizeaza sange la nivel cerebral (accident ischemic) sau ca urmare a ruperii unui vas de sange (accident hemoragic). In functie de etiologia care sta la baza unui accident vascular, exista mai multe tipuri cunoscute:

  • Accident ischemic: majoritatea AVC-urilor sunt de tip ischemic, secundare blocarii fluxului de sange catre teritoriul cerebral. Frecvent, artera este blocata din cauza unui cheag de sange si multe persoane au nevoie de recuperare dupa AVC de tip ischemic.
  • Accidentul hemoragic: apare cand o artera cerebrala pierde sange sau este lezata, eliminand sange care exercita presiune exacerbata asupra celulelor cerebrale, ducand la distrugerea si deteriorarea acestora. Frecvent apare ca urmare a hipertensiunii arteriale netratate, dar si ca urmare a anevrismelor. Accidentul vascular hemoragic este de 2 tipuri: hemoragie cerebrala sau hemoragie subarahnoidiana. Tipul de AVC hemoragic dicteaza strategiile de recuperare dupa AVC ale pacientului.
  • Accident vascular ischemic tranzitoriu: apare cand reducerea sau blocarea fluxului sanguin la nivel cerebral are loc pentru o perioada scurta de timp (cateva minute). In mod obisnuit, nu are potential debilitant imediat, foarte multe persoane care sufera un astfel de AVC avand un grad relativ redus de afectare fizica si/sau cognitiva. Totusi, o persoana poate suferi mai multe astfel de AVC-uri, iar efectul lor sinergic ridica necesitatea initierii strategiei eficiente de recuperare dupa AVC.

O persoana care sufera un AVC si reuseste sa supravietuiasca unui astfel de eveniment va avea, de cele mai multe ori, tulburari functionale sau organice de lunga durata. Acestea se datoreaza faptului ca neuronii mor si nu se regenereaza. Din acest motiv, sunt necesare strategii eficiente de recuperare dupa AVC: la nivel mondial, evenimentele cerebrovasculare reprezinta principala cauza de invaliditate si afectare cognitiva, cu impact major asupra independentei functionale si calitatii vietii pacientului. Desi tratamentul afectiunii acute s-a imbunatatit considerabil, multe persoane care supravietuiesc ajung sa dezvolte in timp (sau chiar imediat) tulburari complexe.

Pentru buna functionare a inimii, farmacistii Catena recomanda Naturalis Coenzima Q10 + Omega 3, datorita acizilor grasi EPA si DHA din compozitie, contribuie la functia normala a inimii.* Coenzima Q10 + Omega 3 este recomandat pentru mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.

Recuperare dupa AVC – sfaturi si recomandari

Terapiile de recuperare dupa AVC sunt esentiale pentru a facilita posibilitatea persoanei care a suferit accidentul de a-si redobandi calitatea vietii si functionalitatea. Unele cercetari sugereaza ca instaurarea terapiei de recuperare dupa AVC foarte devreme (la 24 de ore dupa accident) nu se recomanda, deoarece poate dauna rezultatelor si presupune riscuri asociate hipertensiunii (in cazul in care AVC-ul apare din cauza acesteia). In mod ideal, serviciile de recuperare dupa AVC ar trebui sa inceapa in decurs de 2 saptamani de la eveniment. De asemenea, este necesar sa fie individualizate in functie de pacient, nevoile acestuia si gradul de afectare fizica sau cognitiva.

Terapia de recuperare dupa AVC a unui pacient ar trebui sa includa, fara a se limita la, diferite tehnici de abordare specifica, cum ar fi:

  • Terapia fizica (kinetoterapia): multe persoane raman cu dizabilitati motorii dupa AVC. Din acest motiv, terapia de recuperare dupa AVC implica consolidarea motorie, musculara, dar si imbunatatirea mersului, echilibrului, coordonarii, imbunatatirea disartriei, ataxiei, pentru ca persoana sa poata reveni incetul cu incetul la activitatile zilnice obisnuite.
  • Terapia de reeducare a vorbirii: multe persoane ajung sa aiba probleme de vorbire dupa un AVC, motiv pentru care este necesara terapie de recuperare dupa AVC pentru imbunatatirea si reeducarea capacitatii de vorbire. Afazia, incapacitatea de a comunica eficient, probleme in articularea cuvintelor, legarea propozitiilor – sunt manifestari frecvente, necesitand astfel tehnici specifice de recuperare dupa AVC care vizeaza imbunatatirea limbajului.
  • Terapia cu oglinda: este o metoda relativ noua de recuperare dupa AVC si, conform datelor, are rezultate semnificative. Este eficienta pentru recuperare dupa AVC in cazul in care este afectata miscarea membrelor superioare.
  • Stimularea electrica neuromusculara si facilitarea neuromusculara proprioceptiva: au rolul de a imbunatati capacitatea persoanei de a-si percepe propriul corp si de a-si coordona intr-un mod eficient miscarile, redobandindu-si capacitatea si integritatea functionala.
  • Exercitiile terapeutice cognitive: multe persoane care au avut un accident vascular vor avea functia cognitiva alterata, ca urmare a pierderii neuronilor din anumite zone cerebrale. Din acest motiv, terapia cognitiva este eficienta pentru a promova sanatatea mintala, capacitatea de a intelege si exprima emotii.
  • Terapia ocupationala: un risc major pentru persoanele care au avut AVC este accelerarea si progresia bolilor neurodegenerative. Terapia ocupationala este eficienta cand vine vorba de recuperare dupa AVC, deoarece ii ofera persoanei respective un mediu optim, controlat, cu eficienta dovedita, pentru a-si asigura stimularea necesara incetinirii declinului cognitiv. In general, riscul de dementa vasculara si Alzheimer creste semnificativ post-AVC.

In momentul de fata, strategiile de recuperare dupa AVC isi indreapta atentia si asupra celulelor stem. Se crede ca acestea ar putea fi eficiente in inlocuirea neuronilor distrusi de accident, insa nu exista inca dovezi clinice care sa sustina aceasta abordare clinica. Persoanele care au suferit un accident vascular cerebral, mai ales daca sunt ingrijite la domiciliu, au nevoie de atentie din partea membrilor familiei, intrucat capacitatea functionala poate fi foarte afectata.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535369/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7650109/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5224426/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK585590/