Pungile de sub ochi: cauze si remedii

Pungile de sub ochi: cauze si remedii Pungile de sub ochi: cauze si remedii

Ultima actualizare: 28 iunie 2021

pungi-sub-ochi

Foarte multi oameni cred ca pungile de sub ochi sunt o consecinta a oboselii, insa aceste pungi sub ochi pot sa apara si din cauza unor carente nutritionale. Este o problema si din punct de vedere estetic, pentru ca persoanele afectate par obosite sau bolnave, dar pungile sub ochi pot sa indice in acelasi timp si care este starea de functionare a organelor interne. Pentru a afla daca este vorba despre o inflamatie sau despre cearcane, in primul rand este necesar sa analizati cu atentie aceaste „pungi”. Este un prim pas care se impune pentru a putea stabili care este tratamentul de care este nevoie, in functie de organele interne care trebuie sa fie avute in vedere.

Pentru mentinerea fermitatii si elasticitatii pielii, farmacistii Catena recomanda produsul Benesio BeautyCell colagen. Acest supliment alimentar cu colagen hidrolizat este imbogatit cu vitaminele C si E, cu acid hialuronic si cu indulcitor. Odata cu trecerea anilor, capacitatea organismului de a produce colagen incepe sa scada. Acest fapt duce la afectarea integritatii tesuturilor, colagenul fiind o componenta esentiala a tesutului conjunctiv. Benesio BeautyCell colagen ajuta organismul sa primeasca nutrientii necesari pentru mentinerea integritatii si a functionalitatii tesuturilor.


Ce sunt pungile de sub ochi si de ce apar?

O informatie importanta care poate sa ajute la prevenirea aparitiei de pungi sub ochi si la tratarea corecta a problemei se obtine prin observarea caracterului acestor pungi. Poate sa fie vorba despre o afectiune cu caracter permanent sau care se manifesta in urma consumului excesiv de anumite bauturi sau alimente. In situatia in care pungile de sub ochi par sa fie umflate, asemanatoare pleoapelor, se poate ca persoana respectiva sa aiba probleme cu retentia de apa. Este un semn ca rinichii persoanei respective nu functioneaza asa cum ar trebui, ca exista o afectiune renala, dar poate sa fie si o problema temporara generata de consumul exagerat de sare la o masa.

Pielea din jurul ochilor este delicata si are nevoie de atentie speciala, avand in vedere faptul ca este una dintre primele zone ale fetei unde incep sa apara riduri de expresie sau riduri provocate de radicalii liberi si de actiunea factorilor de mediu. Pentru a diminua cearcanele, pungile de sub ochi sau ridurile, farmacistii Catena recomanda produsul LA CABINE – CONTURUL OCHILOR. Aceste fiole anticearcan si antirid concentrate contin acid hialuronic, cafeina, coenzima Q10 si peptide, se pot folosi zilnic si se pot aplica pe toate tipurile de piele.

Pungi sub ochi – cauze si factori de risc

Denumirea medicala pentru pungile de sub ochi este aceea de „edem infraorbital”. In cele mai multe dintre situatii, acest tip de edem este o consecinta a somnului insuficient si nu este neaparat un semn al unei afectiuni ascunse. Cu toate acestea, pungile de sub ochi pot sa apara si din cauza cresterii cantitatii de grasime din zona oculara, grasime care se pozitioneaza sub ochi. Poate sa fie vorba si despre slabirea musculaturii fine care se afla in jurul ochilor, dar exista si posibilitatea sa fie o mostenire genetica. Odata cu inaintarea in varsta, structura tesuturilor si muschii de sustinere a pleoapelor ajung sa slabeasca iar pielea isi pierde din elasticitate.

Pentru ca pielea dumneavoastra sa fie mentinuta sanatoasa si elastica, farmacistii Catena va recomanda produsul Zdrovit Aspasia Collagen Beauty. Acest supliment alimentar ajuta la asigurarea unei hidratari optime datorita continutului de acid hialuronic, protejand celulele de stresul oxidativ prin continutul de zinc, vitamina C, biotina si vitamina E.

In afara de imbatranire sau absenta somnului, sunt si alti factori care pot creste riscul de aparitie a pungilor de sub ochi. De exemplu, ele pot sa apara si daca petreceti prea mult timp in fata televizorului, cu tableta sau cu telefonul. Deshidratarea poate sa duca la aparitia de pungi sub ochi, la fel si alergiile, fumatul sau supraexpunerea la soare.

Afectiuni asociate cu pungile de sub ochi

Atunci cand apasati pe pungile de sub ochi puteti observa daca acestea au lichid dedesubt, pentru ca umflatura dispare pe moment dar revine imediat. In afara cauzelor si a factorilor de risc amintiti anterior, trebuie mentionat ca exista anumite afectiuni care sunt asociate aparitiei pungilor de sub ochi. Poate fi vorba despre hipotiroidism sau hipertiroidism, despre trichineloza sau despre sindromul nefrotic. De asemenea, este si cazul pacientilor cu boala Chagas si al celor cu sindromul sinusurilor cavernoase. In situatia in care ochii sunt iritati sau daca exista infectii oculare, exista posibilitatea sa apara complicatii.

Pungi sub ochi pot sa apara si in cazul persoanelor cu afectiuni ale pielii, al celor cu celulita periorbitala si al acelora care tin cure de slabire. O alta cauza care poate genera aparitia acestor pungi este si obstructia venei cave superioare.

Pungi sub ochi – remedii si tratament

Tratamentele cele mai indicate pentru persoanele care au pungi sub ochi sunt acelea care vizeaza cauza afectiunii. Unele dintre alternativele pe care le aveti la dispozitie pentru tratament nu vor face ca pungile de sub ochi sa dispara in intregime, insa ajuta considerabil la ameliorarea aspectului acestora.

Pungi sub ochi – tratament la domiciliu

Atunci cand pungile sub ochi apar ocazional, ca de exemplu pe fondul unui somn neodihnitor sau din cauza retentiei de apa, persoanele afectate pot sa se trateze acasa. Una dintre alternative este aplicarea de comprese cu gheata peste ochii inchisi, timp de cateva minute. Pentru ca se reduce fluxul sanguin, umflaturile si inflamatia se reduc la randul lor.

Se pot utiliza pungi pentru gheata, felii de castravete care au stat la frigider, saculeti de ceai negru sau linguri, de asemenea tinute inainte la frigider. De asemenea, pot fi de ajutor si compresele imbibate cu sucuri naturale. Atunci cand sunt aplicate pe zonele afectate din jurul ochilor, compresele cu suc de castravete, de rosii, de ananas si turmeric, de cartofi cruzi cu castravete, pot diminua prezenta pungilor de sub ochi.

Tratament medical noninvaziv pentru pungile de sub ochi

Zona de sub ochi poate fi netezita cu ajutorul mai multor tratamente. Pentru dizolvarea celulelor vechi si pentru favorizarea dezvoltarii mai rapide a unui nou strat de piele, se poate folosi peelingul chimic. Aceasta este o procedura care ajuta la indepartarea stratului superior al epidermei, in urma aplicarii unei solutii chimice. Efectele peelingului chimic pot sa dureze pana la mai multi ani. In cazul persoanelor care apeleaza la fillere dermice, tratamentul trebuie sa fie efectuat intr-un cabinet medical, in urma anesteziei locale. Rezultatele acestei proceduri, prin care sunt inlaturate ridurile si se netezeste pelea, au o durata de aproximativ jumatate de an, pana la un an. O alta alternativa de tratament pentru pungile de sub ochi presupune folosirea laserului si are ca efect eliminarea straturilor de la suprafata pielii, stimuland cresterea colagenului si asigurand o piele mai ferma pentru mai multi ani.

Tratament chirurgical pentru pungi sub ochi

Exista si posibilitatea de a inlatura pielea in exces de sub ochi printr-o interventie chirurgicala. Aceasta procedura se numeste blefaroplastie si are in vedere operarea pleoapei inferioare. De cele mai multe ori, interventia chirurgicala pentru indepartarea pungilor de sub ochi face ca acestea sa dispara definitiv. Datorita blefaroplastiei, excesul de piele si grasimi este inlaturat si se pot remodela depozitele de grasime. In unele situatii, interventia presupune chiar si mutarea unor muschi.

Prevenirea aparitiei pungilor sub ochi

Cel mai bun sfat pentru prevenirea aparitiei pungilor de sub ochi este acela de a dormi suficient. Datorita somnului, pielea este mai sanatoasa si cearcanele sau pungile pot sa dispara. Specialistii au ajuns la concluzia ca avem nevoie de cel putin sapte ore de somn in fiecare noapte. De asemenea, este importanta pozitia in care dormiti, cea ideala fiind pe spate si cu capul usor ridicat. Reduceti pe cat posibil consumul de cafea si alcool, incercati sa renuntati la fumat si la machiajul excesiv. Cu cat folositi mai multa pudra sau mai mult fond de ten, cu atat pungile de sub ochi se vor accentua.

Pentru ca zona de sub ochi este una foarte sensibila si pentru ca nu este la fel de uleioasa ca si restul pielii de pe fata, este important sa aveti grija sa fie hidratata suficient. In caz contrar, pot sa apara pungi sub ochi, cearcane sau riduri. Puteti utiliza o crema speciala pentru pielea din zona ochilor, in fiecare seara, inainte de somn. Reduceti pe cat posibil cantitatea de sare din alimentatie si evitati sa va expuneti excesiv razelor ultra - violete fara sa folositi creme de protectie solara, ochelari de soare si palarie.

Pungi sub ochi? Afla cand trebuie sa mergi la medic

Nu este neaparat necesar sa ajungeti la medic pentru a rezolva problema pungilor care apar sub ochi, insa puteti sa apelati la un specialist pentru a le ameliora folosind anumite proceduri estetice. Este insa esential sa va consulte un medic in situatia in care apar si alte simptome odata cu pungile de sub ochi, pentru a diagnostica o eventuala afectiune si pentru a stabili care este tratamentul necesar. Recomandarea medicilor este sa ajungeti cat mai curand la un consult in cazul in care pungile de sub ochi genereaza durere, daca provoaca mancarimi sau daca sunt accentuate si inrosite.