Proprietatile medicinale ale florilor de hamei

Proprietatile medicinale ale florilor de hamei Proprietatile medicinale ale florilor de hamei

Ultima actualizare: 12 februarie 2024

beneficii-hamei

Cunoscute in special pentru contributia pe care o au la prepararea berii, florilor de hamei le sunt asociate mai multe proprietati si indicatii terapeutice decat v-ati astepta. Compozitia chimica a acestora ar putea avea actiune antiinflamatoare, antimicrobiana, antioxidanta si anticancerigena. Motiv pentru care, de-a lungul timpului, oamenii de stiinta au studiat florile de hamei si au ajuns la concluzia ca acesta ar putea avea rezultate promitatoare in ceea ce priveste sustinerea sanatatii si a starii de bine. Chiar daca, momentan, nu exista suficiente dovezi stiintifice, nu putem trece cu vederea ca administrarea in diferite forme si includerea in preparate farmaceutice a florilor de hamei ar putea fi de ajutor in tratarea anumitor afectiuni.

Florile de hamei sunt prezente in jurnalele de medicina traditionala ale mai multor popoare. Inca din Egiptul Antic, ele au fost folosite ca plante medicinale. Ulterior, in Europa, au inceput sa fie administrate in caz de boli hepatice si tulburari digestive. Lista beneficiilor s-a extins rapid. Se considera ca perna umpluta cu ierburi de leac, printre care si aceste flori, poate avea efect sedativ, contribuind astfel la ameliorarea insomniei. Unguentele care contin si flori de hamei pot ajuta la tratarea ranilor. Baile cu aceste plante ar putea contribui la ameliorarea durerilor menstruale. Tot florilor de hamei le este atribuit si renumele de a reduce migrenele, durerile de urechi, raul de miscare, pietrele la rinichi si tusea. De asemenea, acestea sunt considerate si afrodisiace pentru barbati. Lista lunga de beneficii a starnit interesul oamenilor de stiinta. De aceea, cercetatorii au elaborat studii prin care si-au propus sa exploreze potentialul florilor de hamei, cand vine vorba despre imbunatatirea calitatii vietii.­

Ce este si cum arata hameiul?

Hameiul (Humulus lupulus) este o planta medicinala agatatoare, inrudita cu canepa, care apartine familiei Cannabaceae. Poate creste pana la o inaltime de opt metri, are frunze simple, cu textura aspra, si flori unisexuate (cele masculine sunt mici si verzui, iar cele feminine sunt mari, de culoare verde pal, pentru ca la maturitate sa se transforme in conuri maro).

Florile de hamei si proprietatile lor medicinale

Beneficiile hameiului sunt atribuite, in mod special, florilor sale. Acestea contin flavonoizi, cum ar fi xantohumol si 8-prenilnaringenina, ce pot avea proprietati antiiflamatorii, antioxidante si anticancerigene. Florile de hamei mai contin, de asemenea, uleiuri esentiale si acizi amari, precum humulona si lupulona, care pot avea proprietati antimicrobiene. In acelasi timp, este important de mentionat faptul ca unele substante chimice din hamei par a actiona asemenea estrogenului, in vreme ce altele pot favoriza aparitia starilor de somnolenta. De aceea, este recomandat sa evitati administrarea daca sunteti insarcinata, alaptati sau aveti sensibilitate la unul dintre compusii chimici ai plantei.

beneficii-ale-florilor-de-hamei

  • Ajutor pentru un somn odihnitor

Unii specialisti sugereaza ca anumiti compusi de-ai florilor de hamei ar avea proprietati usor sedative, utile pentru medicina.

Cercetatorii de la University of Extremadura, Badajoz, Spania, au investigat efectul pe care hameiul din berea fara alcool il poate avea asupra ciclului somn – veghe. La studiu au participat 17 asistente medicale care lucrau in schimburi de ture, atat ziua, cat si noaptea. Timp de doua saptamani, acestea au consumat la cina cate o bere (din hamei) fara alcool. Specialistii au monitorizat tiparele de somn prin intermediul unor dispozitive prinse la incheieturile mainilor. Rezultatele au indicat nu doar ca berea din hamei ar putea reduce timpul necesar pentru a adormi, ci ca ar putea reduce si nivelul de anxietate.

Desi studiul are dimensiuni reduse, ar putea fi promitator in ceea ce priveste imbunatatirea calitatii vietii persoanelor al caror ritm circadian are de suferit din cauza locului de munca sau a calatoriilor.

Rezultatele sunt similare cu ale unui alt studiu, efectuat tot la University of Extremadura, in 2014, in care au fost inclusi 30 de studenti. In cazul acestora, au fost folosite chestionare pentru a fi colectate informatii despre tiparele de somn. Dupa o saptamana de inregistrare a obiceiurilor de somn, studentilor li s-a cerut consume si cate o bere fara alcool la ​​cina, timp de 14 zile. Comparativ cu prima saptamana, studentii au remarcat imbunatatiri semnificative ale obiceiurilor de somn. Chiar si timpul necesar pentru a adormi a fost redus dupa consumul unei beri fara alcool.

  • Atenuarea bufeurilor specifice menopauzei

Florile de hamei contin un flavonoid numit 8-prenilnaringenina. Acesta este clasificat ca fitoestrogen, adica un compus de origine vegetala care imita activitatea estrogenului, hormonul feminin. Unii specialisti sugereaza ca 8-prenilnaringenina poate contribui la cresterea activitatii estrogenului in organism, ameliorand astfel simptomele deficitului, in special la menopauza. O ipoteza in acest sens a fost publicata, in 2018, in publicatia Molecules. Sunt necesare, insa, studii suplimentare pentru a determina o strategie optima de dozare.

  • Ameliorarea simptomelor asociate bolilor cardiovasculare

Exista specialisti care au lansat ipoteza ca xanthohumolul, un flavonoid din hamei, ar avea proprietati care pot ajuta la relaxarea vaselor de sange si la imbunatatirea circulatiei sangelui. Rezultatele studiilor de laborator par promitatoare, insa, pana acum, efectul xantohumolului nu a fost studiat si la om. Asadar, sunt necesare mai multe cercetari.

beneficii-flori-de-hamei

  • Potential tratament pentru depresie si alte tulburari de dispozitie

Unii cercetatori studiaza florile de hamei ca potential tratament sau adjuvant in caz de depresie si alte tulburări de dispozitie.

O echipa internationala de cercetatori a publicat, in 2017, in jurnalul Hormones, niste concluzii in acest sens. Studiul a urmarit evolutia starii de sanatate a unor studenti cu tulburari de dispozitie autoraportate. La finalul perioadei de raportare, tinerii cu forme usoare de depresie carora le-au fost administrare 400 mg de hamei au remarcat ameliorari semnificative ale nivelurilor de anxietate si stres, comparativ cu grupul placebo.

Posibile efecte adverse ale administrarii florilor de hamei

Reactiile adverse ale administratii de preparate care contin compusi din flori de hamei sunt putine si rare, insa este bine sa le stiti:

  • somnolenta;
  • ameteala;
  • dermatita;
  • probleme ale tractului respirator (de la inhalarea prafului din conuri).

Contactati de urgenta medicul daca sesizati:

  • batai rapide sau prea puternice ale inimii;
  • dificultati de respiratie;
  • stari bruste de ameteala;
  • dureri de cap;
  • stari de confuzie;
  • stari de slabiciune;
  • vorbire neclara;
  • transpiratie;
  • stari de lesin;
  • febra;
  • reactii severe ale sistemului nervos manifestate prin musculatura rigida;
  • probleme cu vederea.

Precautii in administrare

Pacientele cu un nivel ridicat de estrogen, inclusiv cele diagnosticate cu endometrioza, ar trebui sa evite preparatele pe baza de hamei, din cauza continutului de 8-prenilnaringenina, compus clasificat ca fitoestrogen.

Inca nu au fost efectuate suficiente studii care sa stabileasca cu certitudine daca femeile insarcinate sau cele care alapteaza sunt in siguranta daca folosesc aceasta planta.

Este recomandat ca pacientii care intentioneaza sa se programeze pentru o operatie sa sisteze administrarea preparatelor pe baza de hamei cu cel putin doua saptamani inainte de interventia chirurgicala, deoarece proprietatile plantei ar putea amplifica efectele anesteziei.

Daca proprietatile si indicatiile terapeutice ale florilor de hamei v-au starnit interesul, incercati sa discutati cu un specialist inainte de a incepe administrarea. Astfel, veti avea convingerea ca preparatul nu va interactiona cu medicamentele pe care le luati deja sau cu o eventuala afectiune pe care stiti ca o aveti.

Surse:
https://www.verywellhealth.com/the-health-benefits-of-hops-89058
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-856/hops
https://www.britishhops.org.uk/hops/health/
https://www.hukins-hops.co.uk/our-story/news-press/what-do-hops-look-like-a-guide-for-beer-lovers/
https://www.medicinenet.com/herbal_hops_extract/article.htm
https://www.mindbodygreen.com/articles/hops-benefits-uses-and-side-effects
https://www.rxlist.com/supplements/hops.htm
https://akjournals.com/view/journals/036/101/3/article-p353.xml
https://www.mdpi.com/1420-3049/23/3/660