AUTORIZATIE DE PUNERE PE PIATA NR. 6448/2014/01
Anexa 1
Prospect
Prospect: Informatii pentru utilizator
Profenid 100 mg comprimate filmate
Ketoprofen
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament, deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.
Ce gasiti in acest prospect:
-
Ce este Profenid si pentru ce se utilizeaza
-
Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Profenid
-
Cum sa luati Profenid
-
Reactii adverse posibile
-
Cum se pastreaza Profenid
-
Continutul ambalajului si alte informatii
1. Ce este Profenid si pentru ce se utilizeaza
Ketoprofenul, substanta activa din Profenid, apartine unei clase de medicamente numite antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene.
Profenid 100 mg este utilizat la adulti pentru tratamentul simptomatic, pe termen lung, al urmatoarelor afectiuni:
-
afectiuni reumatice inflamatorii cronice, in special poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta (sau sindroame inrudite cum ar fi sindromul Reiter-Fiessinger-Leroy si artrita psoriazica),
-
anumite forme dureroase, invalidante, de artroze.
De asemenea, Profenid 100 mg este utilizat pentru tratamentul simptomatic, pe termen scurt, al exacerbarilor din urmatoarele afectiuni:
-
reumatism abarticular (de exemplu, periartrita scapulo-humerala, tendinite, bursite),
-
artrite microcristaline,
-
artroze,
-
lombalgii,
-
radiculalgii,
-
afectiuni posttraumatice acute, benigne, ale aparatului locomotor.
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati Profenid
Nu luati Profenid:
-
daca sunteti alergic la ketoprofen sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
-
daca ati avut in trecut reactii alergice, de exemplu bronhospasm (dificultati la respiratie), crize de astm bronsic, rinita, urticarie sau alte reactii de tip alergic, dupa ce ati luat ketoprofen sau acid acetilsalicilic sau alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS); administrarea de Profenid va poate declansa o criza grava de astm bronsic sau reactii alergice severe, care rareori pot duce la deces (vezi pct. 4);
-
daca aveti afectare severa a inimii;
-
daca aveti ulcer sau sangerare la nivelul stomacului sau duodenului, sau ati avut sangerari, ulceratii sau perforatii gastro-intestinale;
-
daca organismul dumneavoastra prezinta o tendinta la sangerari repetate (diateza hemoragica);
-
daca aveti afectare severa a ficatului;
-
daca aveti afectare severa a rinichilor;
-
daca sunteti in trimestrul 3 de sarcina.
Atentionari si precautii
Inainte sa luati Profenid, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului:
-
in cursul tratamentului, in orice moment, pot sa apara hemoragii, ulceratii sau perforatii gastro-intestinale, insotite sau nu de simptome de avertizare sau de antecedente de manifestari gastro-intestinale grave. Riscul creste la pacientii varstnici, debilitati, cu greutate mica, cu boli asociate care influenteaza coagularea sangelui sau care fac tratament cu anumite medicamente care pot creste riscul de sangerare sau ulceratii (medicamentele antiinflamatoare, acid acetilsalicilic, glucocorticoizi administrati pe cale orala, nicorandil) (vezi pct. 2, Profenid impreuna cu alte medicamente). Au fost raportate cazuri de sangerari gastro-intestinale, ulcere si perforatii, care pot fi letale. Riscul aparitiei acestor cazuri este crescut, in special in cazul administrarii unor doze mari de Profenid.
-
daca prezentati orice simptom abdominal neobisnuit (in special sangerari gastro-intestinale).
-
daca apar sangerari gastro-intestinale, ulcer gastro-duodenal sau perforatii gastro-intestinale, care pot fi letale, trebuie sa intrerupeti imediat tratamentul si sa va adresati medicului, in special daca sunteti varstnic si mai ales in etapele initiale ale tratamentului.
-
daca luati alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, inclusiv inhibitori selectivi ai ciclo-oxigenazei 2, deoarece trebuie evitata utilizarea concomitenta a acestora cu Profenid.
-
daca ati avut ulcer gastro-duodenal, in special daca a fost insotit de sangerare sau perforatie, si daca sunteti varstnic. Medicul dumneavoastra va va recomanda o doza adecvata de Profenid si ce alte medicamente trebuie sa luati pentru a va proteja (medicamente pentru tratamentul ulcerului gastro-duodenal).
-
daca aveti peste 65 de ani sau ati avut un ulcer gastro-duodenal, tratamentul cu antiinflamatoare nesteroidiene va expune unui risc crescut de sangerare gastro-intestinala si perforatie.
-
daca in timp ce utilizati AINS apar reactii alergice severe ale pielii, trebuie sa intrerupeti imediat administrarea medicamentului. Foarte rar au fost descrise reactii adverse grave, unele dintre ele letale, de exemplu, dermatita exfoliativa, sindromul Stevens-Johnson, necroliza toxica epidermica (vezi pct. 4).
Tratamentul cu Profenid trebuie intrerupt la prima aparitie de eruptie cutanata, leziuni ale mucoaselor sau a oricarui alt semn de alergie (hipersensibilitate).
-
daca aveti colita ulceroasa sau boala Crohn, deoarece aceste afectiuni se pot agrava in timpul tratamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene (vezi pct. 4).
-
la inceputul tratamentului si in eventualitatea cresterii dozei, daca aveti insuficienta cardiaca, ciroza hepatica, sindrom nefrotic sau nefropatie lupica, daca va aflati sub tratament diuretic sau cu anumite medicamente cum sunt inhibitori ai enzimei de conversie, sartani (vezi pct. 2, Profenid impreuna cu alte medicamente), daca aveti un volum sanguin scazut (hipovolemie) indiferent de cauza sau daca aveti insuficienta renala cronica, in special daca sunteti varstnic, medicul dumneavoastra va va monitoriza cu atentie functia renala si diureza (volumul de urina eliminat). Administrarea de ketoprofen la acesti pacienti poate induce o scadere a fluxului sanguin renal, legata de inhibarea sintezei prostaglandinelor si poate determina insuficienta renala acuta.
-
daca ati avut hipertensiune arteriala si/sau insuficienta cardiaca, deoarece puteti avea retentie de lichide si edeme in timpul tratamentului cu antiinflamatoare nesteroidiene.
-
daca vi se efectueaza o interventie chirurgicala la nivelul inimii (by-pass coronarian sau CABG).
-
daca in timpul tratamentului apar tulburari vizuale (vedere incetosata), trebuie sa intrerupeti administrarea si sa va adresati medicului.
-
daca aveti o infectie – vezi rubrica „Infectii” de mai jos.
-
daca planificati o sarcina; la pacientele aflate sub tratament pe termen lung cu anumite medicamente antiinflamatoare s-au descris cazuri de infertilitate secundara anovulatorie din cauza neruperii foliculului de Graaf (reversibila dupa intreruperea tratamentului).
-
daca aveti o boala de ficat sau antecedente ale unor afectiuni hepatice, medicul dumneavoastra va poate recomanda analize sanguine pentru determinarea transaminazelor. Au fost descrise cazuri rare de icter si hepatita dupa administrarea de ketoprofen.
-
daca aveti astm bronsic asociat cu rinita cronica, sinuzita cronica si/sau polipoza nazala, Profenid va poate declansa o criza de astm bronsic (vezi pct. 2, Nu luati Profenid).
-
daca ati prezentat in trecut reactii alergice pe piele, la expunerea la soare.
-
in cazul tratamentelor pe termen lung cu Profenid, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa efectuati analize pentru a va supraveghea formula sanguina si functiile renala si hepatica.
Medicamente precum Profenid 100 mg se pot asocia cu cresterea riscului de aparitie a atacului de cord („infarct miocardic”) sau a accidentului vascular cerebral. Riscurile de orice tip sunt mai probabile la doze mari si in cazul tratamentului de lunga durata. Nu depasiti doza si durata recomandate pentru tratament.
Daca aveti probleme cardiace, accident vascular cerebral in antecedente sau ati putea fi in situatie de risc din cauza acestor afectiuni (de exemplu, daca aveti hipertensiune arteriala, diabet zaharat, valori crescute ale colesterolului sau sunteti fumator) trebuie sa discutati despre tratament cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.
A fost raportat un risc crescut de aparitie a unei afectiuni numita „fibrilatie atriala” (batai neregulate ale inimii) in asociere cu utilizarea AINS, cum este acest medicament.
Utilizarea acestui medicament poate duce la cresterea valorilor potasiului din sangele dumneavoastra (hiperpotasemie), in special daca aveti diabet zaharat, probleme cu rinichii (insuficienta renala) si/sau urmati tratament cu medicamente care duc la cresterea valorilor potasiului din sange (vezi pct. 2, Profenid impreuna cu alte medicamente). In aceste situatii, medicul dumneavoastra va va recomanda analize periodice pentru verificarea nivelului de potasiu din sange.
Infectii
Profenid 100 mg comprimate filmate poate ascunde semne ale infectiei, precum febra si durere. Prin urmare, este posibil ca Profenid 100 mg comprimate filmate sa intarzie tratarea adecvata a infectiei, ceea ce poate mari riscul de complicatii. Acest lucru a fost observat in cazul pneumoniei cauzate de bacterii si al infectiilor bacteriene ale pielii asociate cu varsatul de vant. Daca luati acest medicament in timp ce aveti o infectie, iar simptomele infectiei nu dispar sau se agraveaza, adresati-va imediat unui medic.
Profenid impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Trebuie sa il informati pe medicul dumneavoastra daca utilizati:
-
medicamente care cresc nivelul de potasiu din sange (de exemplu, saruri de potasiu, diuretice care economisesc potasiu, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) si antagonisti II ai angiotensinei, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), heparine (cu masa moleculara mica sau nefractionate), ciclosporine, tacrolimus, trimetroprim), deoarece administrarea concomitenta creste riscul aparitiei concentratiilor mari de potasiu in sange;
-
alte medicamente antiinflamatoare, inclusiv antiinflamatoare COX-2 selective, acid acetilsalicilic in doze mari, glucocorticoizi (medicamente folosite pentru tratamentul inflamatiilor) administrati pe cale orala, deoarece riscul de ulceratii si sangerari gastro-intestinale poate creste (vezi pct. 2, Atentionari si precautii);
-
medicamente pentru subtierea sangelui cum sunt anticoagulante, deoarece pot creste riscul de sangerari (vezi pct. 2, Atentionari si precautii): heparina, warfarina (antagonisti ai vitaminei K), medicamente inhibitoare ale agregarii plachetare (ticlopidina, clopidogrelul, abciximabul, eptifibatida, iloprostul, tirofibanul), dabigatranul (inhibitori de trombina), apixabanul, rivaroxabanul si edoxabanul (inhibitori directi ai factorului Xa);
-
litiu, deoarece poate creste concentratia plasmatica a litiului si pot aparea reactii toxice;
-
metotrexat, deoarece administrarea in asociere cu Profenid poate creste toxicitatea metotrexatului asupra sangelui; medicul dumneavoastra va dori sa va supravegheze prin numaratoarea saptamanala a celulelor sanguine;
-
diuretice (medicamente pentru eliminarea apei);
-
inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei si antagonistii receptorilor pentru angiotensina II (medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute si al altor boli de inima), deoarece pot determina insuficienta renala;
-
tenofovir (medicament pentru tratarea infectiilor cu HIV), deoarece poate sa creasca riscul de insuficienta renala;
-
nicorandil (medicament folosit pentru prevenirea sau atenuarea simptomelor bolilor de inima), deoarece poate sa creasca riscul de ulceratii, perforatii si hemoragii gastro-intestinale (vezi pct. 2, Atentionari si precautii);
-
glicozide cardiace (medicamente utilizate pentru tratamentul aritmiilor cardiace si insuficientei cardiace): administrarea concomitenta necesita precautie, in special daca aveti insuficienta renala;
-
pemetrexed: risc de crestere a toxicitatii pemetrexedului (scaderea eliminarii renale a acestuia de catre medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene);
-
pentoxifilina (medicament folosit pentru tratamentul circulatiei sanguine slabe la nivelul membrelor), deoarece administrarea concomitenta cu Profenid creste riscul de sangerare;
-
ciclosporina sau tacrolimus (medicamente folosite dupa transplantul de organ): risc crescut de efecte toxice renale; este necesara supravegherea functiei renale la inceputul tratamentului cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
-
medicamente folosite pentru a dizolva cheaguri de sange (trombolitice), deoarece cresc riscul de sangerare;
-
medicamente pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute, cum sunt beta-blocante, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, diuretice, deoarece exista risc de scadere a efectului acestora;
-
probenecid – medicament folosit pentru tratamentul gutei;
-
inhibitori ai recaptarii serotoninei (medicamente folosite pentru tratamentul depresiei), deoarece pot creste riscul de sangerare gastro-intestinala;
-
dispozitive intrauterine anticonceptionale: eficacitatea dispozitivului poate fi redusa, ducand la aparitia sarcinii.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Sarcina
Nu luati Profenid daca sunteti in ultimele 3 luni de sarcina, deoarece poate afecta copilul nenascut sau poate cauza probleme la momentul nasterii. Poate cauza probleme ale rinichilor si inimii la copilul dumneavoastra nenascut. Poate afecta tendinta dumneavoastra si a copilului dumneavoastra de a sangera, si poate determina ca travaliul sa se declanseze mai tarziu sau sa dureze mai mult decat se asteapta. Nu trebuie sa luati Profenid in timpul primelor 6 luni de sarcina decat daca este absolut necesar si daca este recomandat de medicul dumneavoastra. Daca necesitati tratament in timpul acestei perioade sau in timpul perioadei in care incercati sa ramaneti gravida, trebuie sa utilizati cea mai mica doza de medicament pentru cea mai scurta durata de timp posibil. Daca este luat pentru mai multe zile, incepand cu cea de-a 20-a saptamana a sarcinii, Profenid poate cauza probleme ale rinichilor la copilul dumneavoastra nenascut, care pot duce la un nivel scazut al lichidului amniotic care inconjoara copilul (oligohidramnios) sau ingustarea unui vas de sange (a ductului arterial) in inima copilului. Daca aveti nevoie de tratament pentru o perioada mai lunga decat cateva zile, medicul dumneavoastra va poate recomanda monitorizare suplimentara.
Alaptarea
Nu se recomanda administrarea Profenid in timpul alaptarii.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje daca in timpul tratamentului cu Profenid apar ameteli, somnolenta, convulsii sau tulburari vizuale.
Profenid contine lactoza
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide (de exemplu lactoza), va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.
Profenid contine sodiu
Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) per doza, adica practic „nu contine sodiu”.
3. Cum sa luati Profenid
Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Trebuie sa utilizati cea mai mica doza necesara pentru a ameliora simptomele si pentru cea mai scurta perioada de timp. Daca aveti o infectie, adresati-va imediat unui medic in cazul in care simptomele (cum ar fi febra si durere) nu dispar sau se agraveaza (vezi pct. 2).
Profenid se administreaza pe cale orala. Comprimatele se vor inghiti intregi, in timpul mesei, cu un pahar mare cu apa.
Pentru tratamentul simptomatic pe termen lung, doza uzuala este 1-2 comprimate filmate Profenid 100 mg pe zi.
Pentru tratamentul simptomatic pe termen scurt al exacerbarilor, doza recomandata este de 3 comprimate filmate Profenid 100 mg pe zi. Doza zilnica se va diviza in 1-3 prize.
Pacienti varstnici, pacienti cu insuficienta renala sau hipovolemie
Dozele vor fi stabilite atent de catre medic. Numai acesta poate evalua daca este necesara o reducere a dozei.
Utilizarea la copii
Siguranta si eficacitatea tratamentului cu ketoprofen comprimate filmate nu au fost stabilite la copii.
Daca luati mai mult Profenid decat trebuie
Luati Profenid respectand intocmai prescriptia medicala. Daca luati mai mult Profenid decat trebuie adresati-va medicului sau mergeti imediat la departamentul de urgente al unui spital. Luati ambalajul medicamentului cu dumneavoastra, pentru ca medicul sa stie ce ati luat.
Semnele de supradozaj sunt letargia, somnolenta, greata, varsaturile si durerile abdominale.
Daca uitati sa luati Profenid
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactiile adverse observate cel mai frecvent sunt de natura gastro-intestinala. Pot aparea ulcere peptice, perforatii sau sangerari gastro-intestinale, uneori letale, in mod special la varstnici (vezi pct. 2, Atentionari si precautii). Dupa administrare, au fost raportate greata, varsaturi, diaree, balonare, constipatie, dispepsie, durere abdominala, scaun de culoare neagra (din cauza prezentei sangelui digerat), varsaturi cu sange, inflamatie ulcerativa a gurii, agravari ale colitelor si a bolii Crohn (vezi pct. 2, Atentionari si precautii). Gastrita a fost observata mai putin frecvent.
Opriti administrarea Profenid si adresati-va imediat unui medic sau mergeti imediat la spital daca apar urmatoarele reactii adverse:
Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)
-
simtiti arsuri si dureri in stomac, cu senzatie de gol in stomac si de foame dureroasa. Acestea pot fi cauzate de aparitia unui ulcer gastro-intestinal.
Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile)
-
aveti o reactie alergica grava, cu scaderea tensiunii arteriale (pana la soc anafilactic).
-
varsati sange, simtiti dureri intense in stomac sau aveti scaune de culoare neagra. Acestea pot fi cauzate de hemoragie sau perforatie gastro-intestinala.
-
aveti dureri severe de abdomen, localizate in epigastru, care iradiaza frecvent in spate. Acestea pot fi cauzate de inflamatia pancreasului (pancreatita).
-
va apar pe piele basici sau sangerari, in orice zona a corpului, cu sau fara eruptii sau mancarimi. Acestea pot sa apara pe buze, ochi, gura, nas, organe genitale, maini sau picioare. De asemenea, puteti avea, in acelasi timp, simptome asemanatoare gripei. Toate acestea reprezinta o problema grava a pielii, care necesita tratament medical de urgenta.
-
vi se umfla brusc fata, buzele si limba, iar acestea va provoaca dificultati la inghitire si respiratie, sau daca aveti respiratie suieratoare sau senzatie de apasare in piept, ca si, de asemenea, mancarime si eruptii pe piele. Acestea reprezinta semnele unei reactii alergice grave.
-
va apar eruptii pe piele, in orice zona a corpului, cu aspect de vezicule de puroi (pustuloza exantematoasa).
-
aveti sange in urina, daca se modifica cantitatea de urina pe care o eliminati sau aveti picioarele si gleznele umflate. Acestea pot fi cauzate de probleme grave ale rinichilor.
-
daca simtiti dureri in piept sau dureri grave, bruste, de cap. Profenid poate fi asociat cu o crestere a riscului de aparitie a atacului de cord (infarct miocardic) sau a accidentului vascular cerebral.
-
senzatie de lipsa de aer (bronhospasm).
Spuneti cat mai curand medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre urmatoarele reactii adverse:
Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)
-
astm bronsic.
-
senzatii neobisnuite la nivelul pielii, cum sunt amorteli, furnicaturi, senzatie de arsura (parestezie).
-
sunteti palid si va simtiti obosit, slabit sau ametit. Este posibil sa aveti anemie. - vedere incetosata.
-
ochii sau pielea dumneavoastra devin de culoare galbena (icter).
-
valori crescute ale unor enzime numite transaminaze sau ale bilirubinei din sange. Acestea pot fi semnele unei probleme grave a ficatului.
Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile)
-
inrautatirea bolii Crohn sau a colitei.
-
aparitia unor reactii pe piele ca urmare a expunerii la soare sau solar (fotosensibilitate).
-
caderea parului.
-
inrosirea pielii.
-
urticarie.
-
faceti infectii mai usor decat de obicei, daca va apar vanatai mai usor decat de obicei sau aveti hemoragii care dureaza mai mult decat de obicei. Aceasta se poate datora unei probleme grave a sangelui.
-
scaderea numarului de celule rosii din sange, aparuta ca urmare a distrugerii acestora (anemie hemolitica). - scaderea numarului de celule albe din sange responsabile de apararea impotriva infectiilor (leucopenie).
-
meningita aseptica.
-
convulsii.
-
vertij.
Alte reactii adverse
Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane)
-
dispepsie (indigestie, arsuri si dureri de stomac). Acestea pot fi diminuate luand medicamentul cu alimente.
-
senzatie de rau (greata) sau stare de rau (varsaturi).
Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane)
-
constipatie, diaree, balonare, gastrita (inflamatia mucoasei stomacului).
-
eruptii pe piele, mancarimi.
-
retentie de apa care poate cauza umflarea mainilor sau a picioarelor.
-
dureri de cap, ameteli si somnolenta.
Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane)
-
zgomote in urechi (tinitus).
-
crestere in greutate.
-
inflamatii ale mucoasei bucale.
Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile)
-
modificarea gustului alimentelor.
-
depresie.
-
vedeti sau auziti lucruri care nu exista in realitate (halucinatii).
-
va simtiti confuz.
-
tulburari ale dispozitiei.
-
batai neregulate ale inimii (fibrilatie atriala).
-
cresterea tensiunii arteriale.
-
afectare severa a inimii.
-
nas infundat.
-
vasodilatatie.
-
afectare a vaselor de sange (vasculita, inclusiv vasculita leucocitoclastica). - scaderea valorilor sodiului din sange (hiponatremie).
-
valori mari ale potasiului in sange (hiperpotasemie) (vezi pct. 2, Atentionari si precautii).
-
senzatie de oboseala.
Investigatii diagnostice
Rezultatele analizelor de sange pot arata modificari ale modului de functionare a rinichilor.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania
Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478 - RO e-mail: adr@anm.ro Website: www.anm.roRaportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
5. Cum se pastreaza Profenid
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine Profenid
Substanta activa este ketoprofenul. Fiecare comprimat filmat contine ketoprofen 100 mg.
Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, amidon de porumb, amidon pregelatinizat, croscarmeloza sodica, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal, hipromeloza, macrogol 6000.
Cum arata Profenid si continutul ambalajului
Profenid 100 mg se prezinta sub forma de comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare alb-crem, inscriptionate cu „100” pe una din fete.
Profenid 100 mg este disponibil in cutii cu 2 blistere din PVC/Al a cate 15 comprimate filmate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
SANOFI ROMANIA S.R.L.
Str. Gara Herastrau, nr. 4, Cladirea B, Etajele 8-9
Sector 2, Bucuresti, Romania
Fabricantul
Famar Lyon
Avenue du General de Gaulle 69230 Saint-Genis Laval, Franta sau
Opella Healthcare International SAS
56, Route de Choisy
60200 Compiegne, Franta
Pentru orice informatii referitoare la acest medicament, va rugam sa contactati detinatorul autorizatiei de punere pe piata.
Sanofi Romania SRL
Tel: 021 317 31 36
Acest prospect a fost revizuit in iulie 2023.
Alte surse de informatii
Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania http://www.anm.ro/.