
Hernia abdominala defineste situatia in care continutul abdominal proemina spre exterior, prin muschii si fasciile peretelui abdominal. O astfel de situatie se poate dezvolta ca urmare a multor fenomene, cum ar fi slabirea sau lezarea fasciei musculare, vindecarea deficitara a ranilor dupa o interventie chirurgicala sau poate fi prezenta la nastere (aceste tipuri de hernie se mai numesc si congenitale). Herniile pot provoca disconfort sever sau, in unele cazuri, se pot prezenta doar sub forma unor umflaturi asimptomatice. Exista multe tipuri de hernie, clasificate in special in functie de localizare anatomica. Dintre acestea, herniile inghinale sunt cele mai des intalnite.
Ce este hernia si cum apare?
Inainte de toate, este important de retinut ca termenul de „hernie” presupune, in mod obisnuit, migrarea unui organ sau tesut din cavitatea anatomica normala, printr-o bresa (de orice natura) anormala, cel mai frecvent in peretele abdominal. Putem vorbi si despre „hernie de disc”, insa in acest caz nu este vorba despre migrarea in sine a discului vertebral, ci despre migrarea unui material din componenta discului – nucleul pulpos. Asadar, cand ne referim la „hernie”, fara a mentiona si „de disc”, facem referire la alte tipuri de hernie. In cazul de fata, vom vorbi despre hernii cauzate de dezechilibrul intre presiunea din abdomen si rezistenta peretelui abdominal.
In aceste tipuri de hernie, elementele structurale implicate sunt urmatoarele:
-
Inelul herniar: reprezentat de punctul slab prin care apare proeminenta;
-
Sacul herniar: format din peritoneul parietal care inveleste continutul herniar;
-
Continutul herniar: care poate include mai multe structuri, cum ar fi intestinul, omentul sau alte structuri abdominale.
Toate aceste tipuri de hernie pot fi cauzate de mai multi factori, cum ar fi slabiciunea peretelui abdominal (defecte congenitale, hipotonie musculara, deteriorari ale tesutului conjunctiv, cum se poate observa in cazul colagenopatiilor) sau presiunea intramusculara crescuta. Cresterea in mod patologic a presiunii intraabdominale – tuse cronica, obezitate, sarcina, constipatie si chiar activitate fizica intensa –, in combinatie cu slabirea peretelui abdominal, poate duce la aparitia unui astfel de fenomen. Toate aceste tipuri de hernie pot fi reductibile (continutul herniat ajunge sa se repozitioneze spontan), ireductibile (necesita interventie), strangulate (urgenta medicala).
Tipuri de hernie – simptome asociate
Dupa cum s-a mentionat, exista mai multe tipuri de hernie. Acestea sunt clasificate, de obicei, in functie de localizare. Fiecare dintre aceste tipuri de hernie prezinta simptome specifice, insa durerea si proeminenta localizata sunt semne comune in majoritatea dintre ele.
Hernie inghinala
Cea mai frecventa hernie abdominala si una dintre cele mai comune tipuri de hernie la barbati. De asemenea, prezinta mai multe subtipuri:
-
Indirecta: se dezvolta prin inelul inghinal intern si poate ajunge pana la nivelul scrotului. Aceste tipuri de hernie sunt frecvente la tineri si se asociaza cu persistenta asa-zisului canal peritoneovaginal, prin care testiculele coboara in scrot.
-
Directa: apare printr-un punct slab in peretele posterior al canalului inghinal, numit trigonul Hasselbach, aceste tipuri de hernie fiind mai frecvente la adulti.
Simptomele includ aparitia unei proeminente inghinale, mai accentuata in timpul efortului sau tusei, durere surda sau disconfort in regiunea respectiva. La herniile mari, poate sa apara chiar o masa palpabila, dar care tinde sa dispara in momentul in care persoana se asaza in pozitie de decubit dorsal (pe spate).
Hernia femurala
Aceste tipuri de hernie sunt mai frecvente la femei, din cauza particularitatilor anatomice care descriu pelvisul (diametru transversal mai mare, implicit inel femural mai mare). In mod uzual, proeminenta apare sub ligamentul inghinal, in canalul femural. Simptomele includ tumefierea sub ligament, dureroasa, ferma, disconfort in zona coapsei superioare sau la nivel inghinal. Ca urmare a faptului ca exista risc crescut de strangulare, asadar hipoxie si necroza, reprezinta de cele mai multe ori o urgenta medicala.
Hernie ombilicala
Apare frecvent la nou-nascuti, la femeile insarcinate sau persoanele cu obezitate. In cazul unei astfel de hernii, presiunea intraabdominala foarte crescuta reprezinta principala cauza, asociata in acelasi timp cu slabirea rezistentei tesuturilor periombilicale la adulti. La nou-nascuti, aceste tipuri de hernie pot sa apara din cauza defectului congenital al inelului ombilical si al rezistentei scazute a acestuia. Simptomele includ aparitia unei proeminente vizibile in regiunea ombilicala si, la adulti, posibila durere sau disconfort in timpul efortului fizic. Aceste tipuri de hernie, mai ales in cazuri, severe, pot duce la strangularea continutului herniar.
Hernia epigastrica
Apare de-a lungul liniei albe, intre procesul xifoid (segmentul inferior al sternului) si ombilic. Aceste tipuri de hernie apar din cauza slabirii fasciei dintre muschii drepti abdominali, care se gasesc de o parte si de alta a liniei mediane a abdomenului. Simptomele asociate includ aparitia unei formatiuni dureroase sau sensibile de-a lungul liniei mediane (mijloc). Foarte des, o astfel de hernie este asimptomatica, dar poate cauza dureri epigastrice nejustificate.
Hernia incizionala
O astfel de hernie apare deseori in zona unei cicatrici chirurgicale. Principala cauza o reprezinta slabirea postoperatorie a peretelui abdominal. Alti factori care cresc riscul unei astfel de hernii sunt infectarea postoperatorie a placii, cresterea postchirurgicala a presiunii abdominale, dar si tehnica de sutura deficitara. Simptomele includ aparitia unei proeminente in zona suturii, care devine mai evidenta la efort, durere sau senzatie de tensiune, greutate.
Hernia hiatala
Aceste tipuri de hernie au un potential foarte sever si, de cele mai multe ori, necesita tratament rapid. Hernia hiatala apare atunci cand stomacul se deplaseaza in cavitatea toracica (el aflandu-se in cavitatea abdominala) prin hiatusul esofagian al unui muschi numit diafragma. Exista, de asemenea, mai multe tipuri de hernie hiatala:
-
Glisanta: stomacul si orificiul cardia intra in torace;
-
Paraesofagiana: stomacul trece prin hiatus, dar orificiul cardia ramane la nivel abdominal.
Simptomele acestui tip de hernie includ reflux gastroesofagian, pirozis (arsuri retrosternale) si regurgitare acida. Durerea retrosternala si disfagia sunt des intalnite, iar in cazuri foarte severe poate aparea si hemoragia digestiva.
Hernia obturatorie
Alte tipuri de hernie sunt cele obturatorii care, desi mai rare, afecteaza mai ales acele femei in varsta, cu un pelvis larg. Hernia apare prin canalul obturator, situat intre osul pubian si muschiul obturator. Simptomele includ durere in partea de mijloc a coapsei, agravata de miscare (semnul Howship-Romberg). De foarte multe ori, aceasta este diagnosticata tardiv, cand deja s-a instalat ocluzia intestinala.
Hernia Spiegel (spigeliana)
Aceste tipuri de hernie se dezvolta lateral fata de muschii drepti abdominali, prin asa-zisa fascie spigeliana. Simptomele includ aparitia unei proeminente (sau durere intensa) in zona laterala a abdomenului. Prezinta risc de incarcerare si strangulare, motiv pentru care, mai ales in cazurile severe, reprezinta o urgenta medicala.
Hernia diafragmatica congenitala
Aceste tipuri de hernie se prezinta cu un defect structural al diafragmei si sunt mai frecvente la nou-nascuti. Simptomele includ dificultati respiratorii la nastere, migrarea organelor de la nivel abdominal in torace si hipoplazie pulmonara asociata.
Hernia Richter
Aceste tipuri de hernie implica o parte a peretelui intestinal, frecvent marginea antimezenterica. Simptomele includ durere localizata, fara semne de ocluzie completa. Totusi, exista risc crescut de ischemie si necroza segmentara in cazul acestor tipuri de hernie.
Simptomele comune principalelor tipuri de hernie care sugereaza complicatii sunt: varsaturile, greata, absenta tranzitului intestinal, eritem sau tumefiere localizata, durere intensa, constanta. In aceste cazuri, poate fi necesara interventia chirurgicala de urgenta.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513332/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7952194/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10849383/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC2719726/
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3158902/