Prevenirea complicatiilor in diabet mellitus tip 2. Ce trebuie sa stiti

Prevenirea complicatiilor in diabet mellitus tip 2. Ce trebuie sa stiti Prevenirea complicatiilor in diabet mellitus tip 2. Ce trebuie sa stiti

Ultima actualizare: 23 octombrie 2024

In ultimii ani asistam la o crestere accelerata numarului de cazuri de diabet mellitus tip 2 la nivel mondial, iar perspectivele sunt foarte sumbre inclusiv pentru perioada ce urmeaza. Astfel, daca in 2021 existau peste 537 de milioane de pacienti cu diabet 2 in intreaga lume, se estimeaza ca in 2030 numarul acestora va ajunge la 643 de milioane, iar in 2045 la 783 de milioane. Din acest motiv, diabetul mellitus tip 2 a fost declarat de pe acum boala secolului, afectand la acest moment peste 10,5% din populatia adulta de pe Glob.

Exista doua tipuri distincte de diabet, iar dintre acestea diabetul mellitus tip 2 reprezinta aproximativ 90% din totalul cazurilor, restul de aproximativ 10% fiind cazuri de diabet de tip 1.

Si in Romania numarul pacientilor cu diabet mellitus tip 2 a crescut considerabil si continua sa fie pe un trend ascendent, dar in afara de pacientii care figureaza deja in evidente, medicii spun ca exista si numeroase cazuri de diabetici nediagnosticati, care au aceasta boala fara sa stie.


Diabet mellitus tip 2 – mecanismul aparitiei bolii

Diabetul mellitus tip 2 mai este numit si diabet zaharat de tip 2 sau diabet non-insulinodependent, fiind o afectiune metabolica ce apare pe parcursul vietii, ca urmare a cresterii si mentinerii glicemiei peste valorile normale. Mai exact, este vorba de un nivel crescut de glucoza in sange, care apare pentru ca celulele isi pierd din capacitatea de a o absorbi pentru a o transforma in energie. Glucoza rezulta din descompunerea carbohidratilor proveniti din alimente si este folosita pe post de combustibil pentru producerea energiei in celule. Absorbtia glucozei in celule este intermediata de un hormon pancreatic numit insulina, care actioneaza asupra unor receptori de la nivelul membranelor celulare. Diabetul mellitus tip 2 apare cand sensibilitatea acestor receptori slabeste, iar celulele absorb tot mai putina glucoza, dezvoltand ceea ce se numeste rezistenta la insulina. Astfel, cresc valorile glicemiei, iar pancreasul produce mai multa insulina in incercarea de a imbunatati absorbtia glucozei, insa la un moment dat capacitatea sa incepe sa scada pe fondul suprasolicitarii.

Scade astfel si nivelul de insulina, ceea ce este un alt factor ce favorizeaza cresterea glicemiei care declanseaza diabetul mellitus tip 2.

Diabet mellitus tip 2 – cauze si factori de risc

Cele mai multe cazuri de diabet mellitus tip 2 sunt urmarea rezistentei la insulina, despre care am aratat ca duce la o crestere a nivelului de glucoza in sange. Totodata, diabetul mellitus 2 poate aparea si pe fondul unor disfunctii ale pancreasului, care produce astfel mai putin insulina, ceea ce cauzeaza de asemenea cresterea glicemiei.

Aceste mecanisme declansatoare sunt influentate de o serie de factori de risc ce tin in mod special de stilul de viata. Excesul ponderal si obezitatea constituie principalul factor de risc, intrucat celulele adipoase produc substante care interfereaza cu actiunea insulinei, favorizand astfel dezvoltarea rezistentei la acest hormon. Excesul ponderal si obezitatea au la baza alimentatia nesanatoasa si sedentarismul, care constituie la randul lor factori de risc pentru diabetul mellitus tip 2.

De asemenea, varsta inaintata, antecedentele de diabet mellitus tip 2 in familie, hipertensiunea arteriala, nivelul crescut de colesterol, fumatul si consumul excesiv de alcool sunt alti factori de risc care favorizeaza aparitia bolii.

Diabet mellitus tip 2 – posibile complicatii

Pacientii cu diabet mellitus tip 2 pot avea o viata perfect normala daca isi tin boala sub control, insa ignorarea acesteia poate duce la complicatii serioase. Acestea apar din cauza nivelului crescut de glucoza din sange, care afecteaza in timp mai multe organe si tesuturi.

Astfel, prin afectarea nervilor apare neuropatia diabetica, ce duce la reducerea treptata a sensibilitatii nervilor, manifestata in faze incipiente prin furnicaturi si amorteala la nivelul membrelor. In acelasi timp, pacientii cu diabet mellitus tip 2 pot dezvolta si boala arteriala periferica, ce consta in ingustarea vaselor sanguine care transporta sange oxigenat al nivelul mainilor si picioarelor.

Combinate, aceste doua afectiuni pot duce la aparitia piciorului diabetic, o alta complicatie asociata cu diabetul mellitus tip 2, ce consta in afectarea grava a nervilor si vaselor sanguine de la extremitatile membrelor inferioare.

Pacientii cu diabet mellitus tip 2 pot dezvolta si retinopatie diabetica daca boala afecteaza vasele de sange ce iriga retina, in cazurile cele mai grave putandu-se ajunge la orbire.

Si rinichii pot fi afectati prin deteriorarea vaselor care transporta sangele filtrat la nivelul acestor organe, caz in care putem vorbi de nefropatie, care este o alta complicatie asociata cu diabetul mellitus tip 2. Totodata, creste riscul de infectii la nivelul pielii, dar si cel de infarct miocardic, accident vascular cerebral sau alte probleme cardiovasculare.

Diabet mellitus tip 2 – cum sa preveniti complicatiile

Din pacate, odata stabilit diagnosticul de diabet mellitus tip 2 sansele de vindecare sunt aproape nule, astfel ca tratamentul se concentreaza pe controlul bolii, pentru evitarea complicatiilor de care am amintit. Se impune in primul rand o schimbare a stilului de viata, cu accent pe alimentatie, miscare si odihna. Scopul este reducerea excesului ponderal si mentinerea unui indice de masa corporala normal. In acest mod se imbunatateste si controlul glicemiei, care poate fi mentinuta in limitele normale, astfel incat sa nu afecteze vasele de sange, nervii si organele.

Foarte important este regimul alimentar, din care trebuie excluse alimentele cu mult zahar adaugat, painea alba, pastele si produsele de panificatie din faina rafinata, cerealele cu indulcitori, mierea, siropul de artar, fructele confiate, bauturile indulcite sau iaurturile cu diferite arome. Toate aceste alimente contin cantitati mari de carbohidrati care elibereaza brusc glucoza in sange si astfel contribuie la cresterea glicemiei. De asemenea, sunt de evitat si prajelile, carnea grasa, produsele de tip fast-food, margarina, produsele de patiserie si mancarurile grele, cu multa grasime. Acestea favorizeaza formarea tesutului adipos despre al carui efect asupra actiunii insulinei am amintit mai devreme. In schimb, se recomanda consumul de fructe si legume cat mai proaspete, verdeturi, carne cu continut redus de grasimi, dar si cereale integrale, care contin nutrienti esentiali, fibre si proteine, avand un aport caloric scazut.

Atat pentru reducerea excesului ponderal, cat si pentru imbunatatirea circulatiei sanguine este recomandata mai multa miscare, aceasta insemnand cel putin 30 de minute de activitati fizice intense pe zi.

Renuntarea la fumat si limitarea la minimum a consumului de alcool sunt alte masuri prin care diabetul mellitus tip 2 poate fi tinut sub control, pentru prevenirea complicatiilor.

Nu in ultimul, rand pacientii cu diagnostic de diabet mellitus tip 2 trebuie sa tina permanent legatura cu medicul diabetolog si sa mearga cu regularitate la controalele periodice, intrucat acestea permit o monitorizare exacta evolutiei, in functie de care poate fi nevoie si de alte masuri recomandate de specialist.