Postura corporala – totul despre pozitia corecta a corpului

Postura corporala – totul despre pozitia corecta a corpului Postura corporala – totul despre pozitia corecta a corpului

Ultima actualizare: 6 decembrie 2023

Pozitia corpului implica modul in care coloana vertebrala este aliniata prin raport cu capul, umerii si soldurile. Nu exista o „pozitie perfecta”, la fel cum nu exista corpuri perfecte. O postura corecta se refera la pozitia coloane vertebrale intr-o pozitie neutra, in care grupele musculare, articulatiile si ligamentele sunt aliniate intr-un mod care reduce stresul asupra lor, mentine flexibilitatea corpului, reduce oboseala si ajuta la mentinerea echilibrului.

Daca postura dumneavoastra este incorecta, poate duce la:

  • incordare musculara sau articulara;
  • durere in zona gatului, capului sau spatelui;
  • posibilitatea de accidentare in timpul exercitiilor fizice, la locul de munca sau in timpul altor activitati.

Postura incorecta sau necorespunzator aliniata este ceva frecvent intalnit. Va poate afecta aspectul corpului, increderea in sine si starea generala de bine. Vestea buna este ca puteti imbunatati postura cu exercitii si, daca este necesar, cu ajutorul unor dispozitive speciale. Din cauza popularitatii crescute a dispozitivelor precum smartphone-urile si computerele, utilizatorii adesea adopta o postura incorecta a corpului.


Semne ale posturii incorecte:

  • capul si umerii impinsi inainte;
  • cresterea curburii spatelui, in zona inferioara a spatelui;
  • accentuarea nivelului stresului asupra soldurilor, genunchilor, gleznelor.

Simptome ale posturii incorecte:

  • dureri de cap/migrene;
  • dureri de gat;
  • dureri de umeri;
  • amorteala in maini;
  • dureri in partea inferioara a spatelui;
  • amorteala in picioare;
  • dureri la nivelul soldurilor/genunchilor/gleznelor.

Tipuri de postura corporala:

Daca nu sunteti atent, puteti usor sa va formati obiceiuri de postura corporala incorecta. S-ar putea sa petreceti mult timp aplecati peste un ecran mic, sezand cocosat intr-un scaun sau purtand un rucsac greu cand mergeti. Sau poate faceti miscari repetitive la locul de munca. Dupa un timp, toti acesti factori pot duce la o postura incorecta.

Farmacistii Catena recomanda OsteoSuport Forte, supliment alimentar cu o formula complexa, ce contribuie la normalizarea densitatii minerale osoase si la buna functionare a intregului sistem osos.

Factori precum supraponderalitatea sau sarcina, purtarea pantofilor de calitate slaba sau cu toc inalt va pot determina, de asemenea, sa dezvoltati o postura incorecta. Unele persoane se nasc cu scolioza (o coloana vertebrala anormal de curbata) sau cu un picior mai scurt decat celalalt, ceea ce poate afecta postura.

Probleme comune ale posturii corporale includ:

  • Capul inclinat inainte

Pozitia aplecata a capului reprezinta o postura in care capul este inclinat in fata corpului. Cand corpul este aliniat corect, urechile si umerii sunt pozitionati pe o linie verticala ce strabate imaginar corpul, din crestet pana in talpi. Pozitia necorespunzatoare apare adesea din cauza aplecarii spre telefonul mobil, computer sau asupra volanului.

Aceasta poate rezulta si din procesul de imbatranire, pe masura ce se slabeste forta musculara din partea superioara a corpului.

Cifoza

Cifoza se refera la o curbura exagerata a partii superioare a spatelui (coloana toracica), unde umerii sunt rotunjiti inainte. Mai este denumita si cocoasa.

Osteoporoza (subtierea oaselor) poate determina rotunjirea umerilor pe masura ce oasele coloanei vertebrale se slabesc odata cu inaintarea in varsta. Este intalnita frecvent la femeile mai in varsta. Alte cauze legate de varsta includ degenerarea discurilor sau vertebrelor coloanei.

Persoanele mai tinere pot dezvolta cifoza ca rezultat al unor boli precum poliomielita sau boala Scheuermann, infectii, dar si in caz de chimioterapie sau radioterapie pentru tratarea cancerului.

Inclinare in fata

Inclinarea in fata, numita si lordoza sau hiperlordoza, apare atunci cand soldurile si pelvisul se inclina inainte, in fata liniei de mijloc a corpului.

In aceasta pozitie, partea inferioara a spatelui are o curba exagerata inspre interior. Puteti parea ca va aplecati inapoi cand stati in picioare, cu stomacul si partea din spate proeminente. Puteti dezvolta inclinare in fata daca stati mult in picoare, ceea ce tensioneaza muschii spatelui. Statul in picioare prelungit poate slabi inclusiv muschii abdominali si pe cei fesieri. In ambele cazuri, muschii de baza care stabilizeaza spatele isi pierd fermitatea.

Alte cauze pot fi obezitatea, leziunile, afectiuni neuromusculare si anomalii ale coloanei vertebrale.

Naturalis Calcifix sirop este un supliment alimentar, sub forma de sirop cu gust delicios de lamaie si portocala. Acesta contribuie la mentinerea sanatatii sistemelor osos si muscular. Naturalis Calcifix sirop contine un complex important de nutrienti, cu rol benefic in sanatatea oaselor.

Spate plat

Spatele plat este o tulburare in care partea inferioara a coloanei vertebrale isi pierde partial curbura naturala. Partea inferioara a spatelui arata dreapta si aveti tentinda sa stati aplecat inainte. Aceasta poate fi prezenta inca de la nastere sau poate fi urmarea anumitor tipuri de interventii chirurgicale la nivelul spatelui sau sa apara din cauza unor afectiuni degenerative ale coloanei vertebrale, cum ar fi spondilita anchilozanta (artrita inflamatorie), degenerarea discurilor intervertebrale sau compresia vertebrelor.

Spatele plat va poate provoca dureri atunci cand stati in picioare timp indelungat.

Alte tipuri de postura incorecta

Barbia indreptata inainte

Fenomenul apare cand stati pe un scaun prea jos si va inclinati inainte pentru a vedea ecranul sau daca priviti la un ecran plasat prea sus.

Umeri sau solduri neuniforme

Daca un picior este mai lung decat celalalt, puteti sta inclinat intr-o parte cand stati in picioare. Acest lucru va poate afecta si mersul.

Postura de tip militar

In astfel de cazuri, spatele este drept ca o lance, iar pieptul este impins inainte.

Farmacistii Catena recomanda Benesio MaxiTonic, un supliment care contine o combinatie unica de 24 de ingrediente (vitamine, minerale, acizi grasi nesaturati si extracte naturale), care contribuie la revigorarea si tonifierea organismului si la imbunatatirea calitatii vietii.

Exista o postura corporala ideala?

Tipul optim / corespunzator de postura corporala presupune o coloana vertebrala aliniata cu capul si extremitatile. Din lateral, ar trebui sa arate ca o linie verticala de la cap, prin mijlocul urechilor si umerilor, trecand putin in spatele centrului genunchiului si in fata centrului gleznei. Este ceea ce se intelege prin expresia „stati drept”.

Fizic, alinierea corecta a coloanei vertebrale inseamna ca muschii si oasele dumneavoastra sunt in echilibru, protejandu-va corpul impotriva leziunilor sau factorilor de stres care ar putea cauza degenerarea muschilor sau articulatiilor. Ajutati corpul sa functioneze mai eficient daca va mentineti pozitia verticala impotriva fortei gravitationale.

Efectele posturii corporale incorecte

O postura incorecta poate duce la diverse probleme fizice, de la dureri de spate si pana la durere in articulatia temporomandibulara, lipsa de echilibru si pronarea piciorului. Iata cateva efecte specifice pentru fiecare tip de dezechilibru.

Capul inclinat inainte

Efectele inclinarii capului inainte variaza de la dureri de gat, rigiditate si dureri de cap, pana la o asociere cu rate mai mari de mortalitate la barbatii si femeile in varsta.

Cifoza

Cifoza este o forma mai extrema a posturii capului inclinat inainte. Gradul in care va aplecati determina nivelul durerii si disfunctiei cu care va veti confrunta din cauza acestui dezechilibru.

Inclinarea in fata

Cand coloana vertebrala este inclinata in fata, pot aparea dureri de spate care sa va afecteze mobilitatea. De asemenea, creste riscul de dezvoltare a leziunilor la nivelul spatelui si soldului si a altor leziuni musculoscheletice, cum ar fi degenerarea discurilor intervertebrale. Puteti avea dureri de gat si in zona spatelui inferior.

Spate plat

Din cauza sindromului spatelui plat, va poate fi dificil sa stati in picioare fara dureri in coapse si zona pelviana. Puteti avea, de asemenea, dureri de gat si spate.

Cum sa corectati postura corporala

Un prim pas in corectarea posturii este sa deveniti constienti de obiceiurile de zi cu zi care ar putea afecta modul in care stati, sedeti sau va culcati. Cu alte cuvinte, fiti atenti si constienti de ceea ce faceti in activitatile dumneavoastra zilnice.

Uneori, pentru ameliorare, sunt necesare doar niste masuri simple:

  • ajustati configurarea zonei de lucru;
  • schimbati scaunul si modul in care stati;
  • schimbati pozitia in care va uitati la telefonul mobil;
  • cumparati o saltea noua.

Alte remedii generice includ:

  • in loc de tocuri inalte, alegeti pantofi cu talpa joasa sau alte tipuri de incaltaminte care sa sustina corect postura;
  • respirati mai profund;
  • exersati mersul corect.

Cand sa consultati un medic

Daca va deranjeaza postura corporala sau este vizibil problematica, consultati un medic sau alt profesionist din domeniul sanatatii pentru a determina cauza problemei. Specialistul poate diagnostica o afectiune subiacenta care poate fi tratata, cum ar fi osteoporoza sau artrita.

Intinderile (stretchingul)

S-ar putea sa vi se recomande sa mergeti la un fizioterapeut. Acesta va poate ajuta sa va creati o rutina de intinderi si exercitii, pentru intarirea grupurilor musculare care va vor ajuta sa stati sau sa sedeti corect. Yoga ar putea, de asemenea, sa fie benefica.

Fizioterapeutul poate sa va verifice postura si sa va supravegheze pentru a se asigura ca efectuati corect exercitiile.

Exista multe exercitii si tehnici de stretching care s-au dovedit utile pentru postura si echilibru. Trebuie doar sa le gasiti pe cele care corespund programului si starii dumneavoastra de sanatate.

Dispozitive pentru corectarea posturii corporale

Pentru unele tipuri de probleme de postura, medicul sau fizioterapeutul va poate sfatui sa folositi un dispozitiv pentru corectarea posturii. De exemplu, o centura de corectare a posturii si niste benzi speciale pot ajuta la reducerea hipercifozei, sau un brant ortopedic va poate ajuta sa aduceti picioarele la acelasi nivel, astfel incat sa va imbunatati mersul si sa puteti sta mai drepti.

 

Surse:

https://www.newburychiropracticcentre.co.uk/blog/everything-you-need-know-about-your-posture

https://www.healthline.com/health/slouching

https://www.omnigel.com/blogs/body-postures-do-and-donts