Posibilele complicatii ale hemoroizilor netratati

Posibilele complicatii ale hemoroizilor netratati Posibilele complicatii ale hemoroizilor netratati

Ultima actualizare: 14 noiembrie 2023

Hemoroizii reprezinta o problema foarte des intalnita in cazul adultilor. Acestia se manifesta sub forma unor vene inflamate in interiorul rectului sau a unor mici formatiuni care apar la nivelul anusului si care pot fi dureroase. De asemenea, hemoroizii pot provoca mancarimi anale, dar si sangerari rectale. Simptomele pe care le determina hemoroizii se pot imbunatati cu ajutorul tratamentului local. Cu toate acestea, atunci cand nu sunt tratati, pot provoca complicatii sau pot necesita interventii chirurgicale. In acest articol, veti afla detalii despre hemoroizi si care pot fi posibilele complicatii atunci cand nu sunt tratati.

 


Hemoroizi - informatii generale

Hemoroizii sunt vene inflamate, similare cu venele varicoase, ce se dezvolta in partea inferioara a rectului sau anusului. Uneori, peretii acestor vase de sange se intind si devin foarte subtiri, astfel ca venele se umfla si devin iritate, mai ales atunci cand aveti scaun.

Hemoroizii pot fi interni sau externi. Cei interni se dezvolta in anus sau rect. Cei externi se dezvolta in exteriorul anusului. Cei mai comuni, dar si cei mai problematici sunt hemoroizii externi. Acestia pot provoca disconfort si durere, mancarime severa si dificultate in a sta in pozitie sezanda. Din fericire, acestia reactioneaza la tratament.

Hemoroizi - simptome si cauze

Simptomele provocate de hemoroizi depind de tipul pe care il aveti. Cei interni se afla in interiorul rectului. Prin urmare, nu puteti sa ii vedeti sau sa ii simtiti si pot cauza disconfort foarte rar. Cu toate acestea, si aceasta categorie poate avea anumite simptome, mai ales in timp ce aveti scaun:

  • sangerare usoara, fara durere, in timpul miscarilor intestinului. S-ar putea sa observati cantitati foarte mici de sange de culoare rosu deschis pe hartia igienica sau pe vasul de toaleta;
  • senzatie usoara de durere si iritatie atunci cand un hemoroid este impins prin deschiderea anala. Acest tip de hemoroizi poate denumirea de hemoroizi prolapsati.

 

In cazul celor externi, simptomele sunt mai variate si provoaca mai mult disconfort:

  • mancarime si iritatie in zona anala;
  • durere si disconfort;
  • aparitia unor umflaturi in jurul anusului;
  • sangerari.

Cauzele care pot conduce la aparitia acestor probleme se refera la presiunea ridicata pe care o puneti pe zona rectala. Prin urmare, puteti dezvolta hemoroizi din urmatoarele cauze:

incordare in timpul miscarilor intestinului;

stati in pozitie sezanda pentru perioade mari de timp, inclusiv pe vasul de toaleta;

  • aveti diaree cronica sau constipatie;
  • obezitate;
  • sarcina;
  • ati avut contact sexual anal;
  • aveti o dieta slaba in fibre;
  • ridicati greutati in mod regulat.

Hemoroizi - posibile complicatii

In majoritatea cazurilor, hemoroizii provoaca simptome moderate si nu provoaca probleme medicale serioase. De asemenea, ei nu sunt asociati cu un risc ridicat de a dezvolta cancer intestinal. Cu toate acestea, exista situatii in care nu sunt tratati corespunzator pot provoca diverse complicatii, precum:

  • anemie - desi este o complicatie care se dezvolta rar, exista posibilitatea ca sangerarile continue provocate de hemoroizi sa provoace anemie. Aceasta apare atunci cand in organism nu exista destul celule rosii sanatoase care sa transporte oxigenul la restul celulelor din corp.
  • hemoroid strangulat - atunci cand un hemoroid intern nu mai este vascularizat, acesta se numeste hemoroid strangulat. In aceasta situatie, simptomele se manifesta prin durere extrema.
  • cheaguri de sange - uneori, un cheag de sange se poate forma la nivelul unui hemoroid, iar acesta devine hemoroid trombozat. Desi nu este periculos pentru sanatate, acest tip sunt foarte durerosi, iar uneori pot necesita drenaj.

 

Hemoroizi - masuri de preventie

Cea mai eficienta metoda prin care puteti preveni hemoroizii este prin mentinerea unui scaun moale care poate trece usor prin intestin si eliminat prin anus. Pentru a preveni aparitia lor sau a le reduce simptomele specifice, puteti adopta urmatoarele masuri:

  • dieta bogata in fibre - puteti consuma mai multe fructe, legume si cereale integrale. Prin acest tip de dieta veti imbunatati consistenta scaunului si ii cresteti volumul. Prin urmare, in timpul eliminarii fecalelor, va veti incorda mai putin si veti preveni aparitia hemoroizilor. Pe de alta parte, este recomandat sa adaugati fibre in dieta in mod treptat pentru a evita problemele ce pot aparea din cauza gazelor;
  • consum ridicat de lichide - este recomandat sa beti 6 - 8 pahare de apa pe zi, dar si alte lichide. Evitarea consumului de alcool este de asemenea benefica;
  • includeti suplimente de fibre - puteti consuma suplimente ce contin psyllium sau metilceluloza pentru a imbunatati simptomele specifice si a stopa sangerarile. Daca utilizati acest tip de suplimente, este important sa consumati minim 8 pahare de apa pe zi, precum si alte lichide. Astfel, veti evita constipatia;
  • nu va incordati in timpul scaunului - incordarea si tinerea respiratiei in timp ce aveti scaun provoaca o presiune ridicata pe venele din zona inferioara a rectului si pot conduce la aparitia hemoroizilor;
  • faceti cat mai multa miscare - prin miscare puteti preveni constipatia si veti reduce presiunea pe care o puneti pe venele din zona rectului. Prin activitate fizica veti reusi sa pierdeti si din greutate, ceea ce va va ajuta sa preveniti aparitia lor sau a complicatiilor, in cazul in care ii aveti deja;
  • evitati sa petreceti timp indelungat in pozitia sezanda - atunci cand ramaneti in pozitia sezanda pentru prea mult timp, in special pe vasul de toaleta, veti produce o presiune suplimentare asupra venelor din zona anusului si puteti favoriza aparitia hemoroizilor.

In concluzie, hemoroizii apar ca urmare a inflamarii venelor de la nivelul rectului si anusului. Desi nu reprezinta o problema care sa va afecteze in mod serios starea de sanatate, acestia trebuie tratati corespunzator. In cazul in care sunt netratati, hemoroizii pot produce complicatii. Printre cele mai comune complicatii se numara anemia, aparitia cheagurilor de sange sau strangularea hemoroizilor ce cauzeaza durere accentuata. Pentru a preveni aparitia complicatiilor si a hemoroizilor, este recomandat sa consumati cat mai multe lichide, fibre, sa faceti miscare si sa evitati sa stati mult timp in pozitie sezanda.

Surse:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15120-hemorrhoids

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/syc-20360268

https://www.healthdirect.gov.au/haemorrhoids-piles

https://www.webmd.com/digestive-disorders/understanding-hemorrhoids-basics

https://www.healthline.com/health/hemorrhoids#complications

 

Farmacistul Catena va recomanda:

  • Assista ProctoRapid x 10 supoz.

    ProctoRapid, 10 supozitoare, Assista

    Supozitoarele rectale Assista ProctoRapid contin acid hialuronic care are proprietatea de a lega moleculele de apa, formand o matrice de membrane viscoelastice pe suprafata mucoasei rectale Recomandari…

  • 3 la pret de 2
    Assista ProctoRapid crema x 25 g

    Assista ProctoRapid crema hemoroizi X 25 g

    Crema rectala ProctoRapid este recomandata pentru reducerea disconfortului cauzat de hemoroizi. Datorita ingredientelor naturale, cu eficienta dovedita in tratamentul afectiunilor proctologice, ProctoRapid…