Plante medicinale de primavara pentru intarirea sistemului imunitar

Plante medicinale de primavara pentru intarirea sistemului imunitar Plante medicinale de primavara pentru intarirea sistemului imunitar

Ultima actualizare: 14 aprilie 2024

Atunci cand suntem mai expusi la factorii de stres, fie ca sunt de natura fizica sau psihica, este important sa ne concentram mai mult asupra intaririi sistemului imunitar. Poate fi vorba de perioade in care suntem suprasolicitati si coplesiti de griji, nu facem suficienta miscare sau suntem „certati” cu somnul si ne simtim lipsiti de energie. In astfel de contexte, riscul de imbolnavire creste exponential.

Ce este sistemul imunitar?

Sistemul imunitar reprezinta suma tuturor mecanismelor de aparare naturala, care asigura protectie organismul impotriva agresiuniunii diversilor factori straini. Rolul sau principal este sa identifice, neutralizeze si elimine agentii patogeni (bacterii, virusuri, fungi, paraziti, protiste), dar si celulelor canceroase. Sistemul imunitar este compus dintr-o retea complexa de organe, tesuturi, celule si molecule, care lucreaza impreuna, sincronizandu-si activitatea, pentru a ne mentine sanatatea.

Principalele componente ale sistemului imunitar sunt:

  • celule albe din sange (leucocite)
  • splina
  • maduva osoasa
  • sistemul limfatic
  • timusul
  • amigdalele
  • adenoizii
  • apendicele
  • pielea
  • mucoasa intestinala
  • plamanii

Rolurile si tipurile celulelor albe

Globulele albe circula atat in fluxul sangvin, cat si in vasele limfatice. Sistemul limfatic formeaza o retea similara cu cea a vaselor de sange. Acesta transporta o substanta numita limfa in loc de sange. Limfa este un fluid care transporta celule legate de imunitate catre zonele care au nevoie de ele.

Denumirea de leucocite reprezinta o umbrela pentru cele cinci tipuri de celule albe ale sangelului si anume:

Monocitele – sunt cele mai mari in dimensiune si sunt raspunzatoare de apararea impotriva infectiilor bacteriene;

Limfocitele – sunt subdivizate in limfocite T si limfocite B si sunt implicate in raspunsurile imune specifice;

Neutrofilele – reprezinta cel mai numeros grup de leucocite, constituind prima linie in apararea impotriva bacteriilor si fungilor, fiind implicate in fagocitoza si distrugerea patogenilor;

Eozinofilele – sunt implicate in raspunsurile alergice, dar si in apararea impotriva parazitilor si neoplaziilor (cancer);

Bazofilele – elibereaza histamina si alte substante proinflamatorii atunci cand detecteaza prezenta unui alergen, dar si substante chimice toxice care pot distruge parazitii.

Toate aceste celule sunt in permanenta in cautarea patogenilor si corpilor straini, iar in momentul in care gasesc unul, incep sa se inmulteasca si trimit semnale altor tipuri de celule sa faca acelasi lucru.

Globulele albe nu sunt doar in sange

Organismul depoziteaza globulele albe in diferite locuri, cunoscute sub numele de organe limfoide. Acestea includ:

Timusul: O glanda situata in spatele sternului, unde se maturizeaza celulele albe din sange, cunoscute sub numele de limfocite.

Splina: Organ situat in partea superioara stanga a abdomenului, unde se aduna si lucreaza celulele imunitare.

Maduva osoasa: Tesutul moale din centrul oaselor care produce globule rosii si albe.

Ganglionii limfatici: Acestea sunt glande mici, in forma de fasole, care gazduiesc celule imune.  Acestia sunt raspanditi in tot corpul, in special in zona gatului, in spatele urechilor, la subrat, in zona inghinala si la nivel abdominal, fiind legati intre ei prin intermediul vaselor limfatice.

Amigdalele si vegetatiile adenoidiene: acestea retin microorganismele patogene chiar la portile de intrare in organism (nas si cavitatea bucala).

Apendicele: considerat adesea inutil, acest organ este, de fapt, un „erou tacut” al sanatatii, el contribuind la secretia de limfocite B si imunoglobuline A.

Cum sa va intariti imunitatea?

Exista mai multe modalitati prin care ne putem imbunatati imunitatea, iar cea mai importanta dintre ele o reprezinta adoptarea unui stil de viata sanatos, cu tot ce presupune acesta si anume:

  • renuntarea la fumat
  • evitarea sau cel putin reducerea consumului de alcool
  • urmarea unui regim alimentar echilibrat, bogat in fructe, legume, proteine slabe si grasimi sanatoase
  • hidratarea corespunzatoare
  • scaderea in greutate (daca este cazul) si mentinerea unui indice de masa corporala normal
  • odihna suficienta
  • practicarea regulata de exercitii fizice
  • gestionarea stresului
  • respectarea normelor de igiena personala (spalarea frecventa pe maini cu apa si sapun, evitarea atingerii nasului, ochilor si gurii cu mainile etc.)

O alta modalitate de a ne creste imunitatea o reprezinta vaccinarea. Vaccinurile ajuta la stimularea sistemului imunitar pentru a recunoaste si a lupta impotriva anumitor infectii. Asadar, asigurati-va ca sunteti la zi cu vaccinarile recomandate pentru varsta si starea dumneavoastra de sanatate. De mare ajutor pot fi si suplimentele alimentare, cum ar fi cele cu vitamina C, vitamina D, zinc, probiotice sau anumite plante.

Plante medicinale de primvara care ajuta la cresterea imunitatii

Primavara este un moment minunat pentru a profita de plantele medicinale care pot sprijini si intari sistemul imunitar. Iata cateva plante medicinale de primavara care sunt cunoscute pentru proprietatile lor imunostimulatoare:

Urzica (Urtica dioica)

Bogata in substante nutritive, cum ar fi vitamina C, fierul si alte minerale esentiale, urzica poate contribui la intarirea sistemului imunitar. De asemenea, urzica are proprietati antiinflamatoare, ceea ce o face benefica pentru sanatatea generala. Planta ne pune la dispozitie si o colectie intreaga de antioxidanti puternici, care pot ajuta la combaterea stresului oxidativ si la protejarea celulelor impotriva daunelor oxidative. Mai mult, potrivit unor cercetari recente, planta poete stimula productia si activitatea limfocitelor T, care sunt implicate in raspunsurile imune specifice la infectii si la alte amenintari pentru sanatate.

Papadia (Taraxacum officinale)

Cunoscuta pentru proprietatile sale detoxifiante si antiinflamatoare, papadia se dovedeste de ajutor si in ceea ce priveste intarirea sistemului imunitar. Papadia are un nivel ridicat de compusi fenolici, inclusiv acizi fenolici, cu proprietati antioxidante si cumarine cu efecte anticancerigene, antiinflamatoare, antibacteriene si antitrombotice.

Menta (Mentha piperita)

Este un remediu consacrat pentru numeroase probleme digestive, cum ar fi balonarea, indigestia, greata, diareea sau sindromul de intestin iritabil. Beneficiile mentei nu se opresc insa aici. Planta este o sursa generoasa de vitamine, minerale si antioxidanti si astfel poate ajuta la incetinirea deteriorarii celulare si la imbunatatirea functiilor sistemului imunitar. De asemenea, exista date care sugereaza ca frunzele de menta pot preveni formarea tumorilor prin inhibarea unor enzime, iar unele teste arata ca ar avea si proprietati antibcateriene si antivirale.

Musetelul (Matricaria chamomilla L.)

Planta medicinala renumita, raspandita in toata lumea, musetelul este utilizat pe scara larga in medicina traditionala pentru a trata o varietate de probleme de sanatate, inclusiv infectii, tulburari neuropsihiatrice, respiratorii, gastrointestinale si hepatice. Compozitia fitochimica a relevat ca planta contine peste 120 de constituenti, printre care acizi fenolici, flavonoide si cumarine. Datorita acestora, musetelul are efecte antioxidante, antibacteriene, antifungice, antiparazitare, insecticide, antidiabetice, anticancerigene si antiinflamatorii.

Mugurii de brad (Abies alba)

Asigurand multiple substante biologic active, mugurii de brad sunt un ingredient de baza in fitoterapie si gemoterapie. In general, mugurii de brad sunt folositi in siropurile de tuse, dar si in produsele pentru intarirea imunitatii, fiind considerati un bun imunostimulator nespecific, ajutand atat in ceea ce priveste mobilizarea leucocitelor, cat si in ceea preiveste stimularea fagocitozei. Mai mult, studiile farmacologice le confirma efectul antioxidant (datorat in principal uleiurilor esentiale), dar si activitatile antimicrobiana, antitumorala, probiotica, antidiabetica, antisteatoza si antipsoriazica.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9032859/

https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/matricaria-chamomilla

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37571016/

https://pharmeasy.in/blog/benefits-of-mint-leaves/#:~:text=and%20mental%20alertness.-,Boosts%20Immunity,formation%20by%20inhibiting%20some%20enzymes.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9002813/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320101