Plansul excesiv la sugari - cauze si solutii

Plansul excesiv la sugari - cauze si solutii Plansul excesiv la sugari - cauze si solutii

Ultima actualizare: 25 aprilie 2024

Orice viitor parinte se gandeste la momentele in care bebelusul devine agitat si incepe sa planga, dar nimic nu va poate pregati de fapt pentru plansul excesiv la sugari. Desi bebelusii isi anunta venirea pe lume printr-un plans, atunci cand aceste momente se manifesta pe perioade lungi, in mod necontrolat, acesta este un semn ca ceva se intampla cu cel mic. De obicei, sugarii plang pentru a anunta ca le este foame, sunt obositi sau au nevoie sa li se schimbe scutecul. Daca ati eliminat aceste situatii, dar sugarul continua sa planga, inseamna ca trebuie sa explorati alte cauze si solutii sau chiar sa il anuntati pe medicul pediatru.

Plansul excesiv la sugari - cauze comune

Sugarii au putine metode prin care pot obtine un raspuns la nevoile lor, unul dintre ele fiind chiar plansul. Sugarii pot plange din diverse motive in primele luni, cum ar fi:

  • le este foame;
  • au scutecul ud sau murdar;
  • sunt somnorosi sau obositi;
  • au nevoie de stimulare sau joaca;
  • au mancat prea mult si se confrunta cu o stare de balonare;
  • au nevoie sa regurgiteze;
  • le este prea cald sau prea frig;
  • au nevoie de atentie si confort din partea parintelui;
  • sunt hiperstimulati de catre zgomotele sau activitatile din jur;
  • simt disconfort din cauza hainelor sau etichetelor de la hainele cu care sunt imbracati;
  • au nevoie sa fie leganati;
  • resimt o durere sau sunt bolnavi.

Multi parinti cred ca unul dintre principalele motive pentru un sugar plange este din cauza gazelor care traverseaza sistemul digestiv al acestuia. De fapt, acest proces nu este dureros. Gazele sunt normale pentru un sugar si nu se blocheaza in intestine si nici nu provoaca durere. Prin urmare, credinta conform careia sugarii plang din cauza gazelor este doar un mit.

Plansul excesiv la sugari - cum se poate determina aceasta situatie

Desi este normal ca un sugar sa planga sau sa devina mai agitat, plansul excesiv reprezinta o situatie diferita. Acesta se poate determina atunci cand sugarul plange mai mult de 3 ore pe zi, pentru 3 sau mai multe zile intr-o saptamana si pentru cel putin 3 saptamani consecutive. De obicei, astfel de situatii apar atunci cand sugarul are intre 2 si 5 saptamani si poate continua pana la 3 sau 4 luni. Desi aceasta situatie este frecventa, ea nu apare din cauza faptului ca parintii au facut sau nu au facut ce trebuia. Din fericire, sugarul va depasi aceasta perioada, iar plansul excesiv va disparea dupa varsta de 3-4 luni.

Plansul excesiv la sugari - solutii comune

Atunci cand sugarul plange fara control, cu siguranta veti incerca sa faceti tot ce va sta in putinta pentru a-l ajuta sa isi revina. Iata cateva tehnici care va vor ajuta sa il faceti pe cel mic sa se simta mai bine.

Asigurati-va ca este hranit

Atunci cand bebelusul incepe sa devina agitat si sa planga excesiv, una dintre cele mai comune cauze este foamea. Puteti anticipa aceasta situatie analizandu-i comportamentul. Unul dintre primele semne care va pot arata ca sugarului ii este foame este ca va incepe sa isi bage degetele in gura sau sa isi suga un deget. Pentru a evita situatia de plans excesiv la sugari, este important sa ii oferiti sanul sau biberonul cand inca este calm si da primele semne de foame.

Observati semnele pe care vi le transmite

In timp ce unele semne sunt evidente, altele reprezinta mici indicii pentru inceputul unui plans excesiv. De exemplu, daca sugarul casca excesiv sau se freaca la ochi, acesta este un semn clar ca este obosit. Pe de alta parte, exista semne care sunt mai putin evidente si care pot declansa plansul excesiv la sugari. De exemplu, este important sa il urmariti pe cel mic in situatii de stimulare excesiva, la zgomote sau activitati. Urmariti-i cu atentie miscarile corpului si expresiile faciale si opriti stimulii atunci cand vedeti ca sugarul nu are un comportament normal. Pentru a-l linisti puteti incerca tehnici precum leganatul in brate sau o baie relaxanta.

Incercati metodele de linistire pe rand

Atunci cand sugarul incepe sa planga necontrolabil, parintii au tendinta sa incerce diverse metode de linistire, una dupa alta, intr-un mod foarte rapid. De foarte multe ori, parintii incearca sa il tina in brate pe cel mic, sa ii schimbe pozitia, sa ii schimbe scutecul sau sa ii dea sa manance, intr-o succesiune de actiuni foarte rapida. De fapt, un astfel de comportament il va face pe sugar sa fie si mai nelinistit, intrucat va prelua starea de agitatie a parintilor. In astfel de situatii, este recomandat sa incercati fiecare metoda pe rand, eliminand astfel fiecare cauza potentiala. Puteti incepe cu hranirea, schimbarea scutecului si sa continuati cu leganatul, un cantec de linistire sau o baita relaxanta.

In concluzie, desi pare greu de crezut, plansul excesiv la sugari este o etapa temporara care va trece. In primele saptamani de viata, majoritatea bebelusilor plang, din diverse motive. Prin urmare, atunci cand sugarul incepe sa planga excesiv, este important sa eliminati cauzele, unele dintre cele mai frecvente fiind foamea, scutecul murdar sau hiperstimularea. De asemenea, este important sa discutati cu medicul pediatru si sa eliminati cauzele grave cum ar fi o anumita afectiune sau faptul ca sugarul este bolnav.

 

Surse:

https://www.healthline.com/health/baby/baby-wont-stop-crying#takeaway

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC338104/#:~:text=Babies%20cry%20for%20a%20variety,if%20there%20is%20one%E2%80%94lies.

https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/crying-baby-before-3-months-old/

https://medlineplus.gov/ency/article/003023.htm

https://kidshealth.org/en/parents/babies-cry.html#:~:text=Some%20babies%20cry%20a%20lot,to%20a%20lot%20of%20newborns.