Plachetocrit crescut in sarcina: implicatii pentru mama si fat

Plachetocrit crescut in sarcina: implicatii pentru mama si fat Plachetocrit crescut in sarcina: implicatii pentru mama si fat

Ultima actualizare: 13 august 2024

Plachetocrit-crescut

Vorbim despre plachetocrit in sarcina in momentul in care se inregistreaza o creste anormala a nivelului de trombocite din sange (trombocitoza). Plachetele sanguine, denumite si trombocite, sunt cele mai mici celule din sange, implicate in principal in hemostaza (oprirea sangerarilor), repararea tesuturilor afectate si formarea trombusului plachetar (cheagul de sange care opreste sangerarea). La un adult sanatos, numarul normal de trombocite din sange este intre 150.000 si 450.000/μL. Asadar, cresterea peste valoarea de 450.000 defineste fenomenul de trombocitoza, uneori denumit si trombocitemie, care poate avea la baza o gama deosebit de variata de cauze.

Trombocitoza se poate prezenta sub doua forme: primara si secundara (reactiva). De exemplu, se poate inregistra forma primara de plachetocrit crescut in sarcina ca urmare a mai diferitelor tipuri de sindroame mieloproliferative, cum ar fi leucemia mieloida cronica si policitemia vera, trombocitemia esentiala. Totusi, mult mai frecvente sunt cazurile de trombocitoza secundara in care numarul anormal de mare de trombocite apare ca urmare a unei infectii, inflamatii sau din cauza unei hemoragii. Femeile insarcinate sunt, de obicei, diagnosticate cu plachetocrit crescut in sarcina din pura intamplare, prin analize de rutina, intrucat simptomele sunt rareori prezente.


Plachetocrit crescut in sarcina - cauze si factori de risc

Vorbim despre plachetocrit crescut in sarcina in situatia in care se inregistreaza cresterea numarului de trombocite (plachete sanguine) peste valoarea de 450.000/μL. In cazuri severe, se poate ajunge chiar si la valori de peste 1.500.000/μL, crescand si riscul de complicatii asociate - atat pentru fat, cat si pentru mama. Dupa cum deja a fost mentionat, exista doua tipuri de trombocitoza, in contextul carora difera si cauzele care duc la plachetocrit crescut in sarcina. Forma primara este mult mai rara, pe cand cea secundara (reactiva) este mult mai frecvent diagnosticata. In schimb, pentru a se identifica eventuala cauza a trombocitozei, sunt necesare investigatii suplimentare.

Trombocitoza primara

Se datoreaza anomaliilor in productia de trombocite din celulele progenitoare ale maduvei si, de obicei, se asociaza cu neoplasme mieloproliferative, cum ar fi leucemia mieloida cronica si trombocitemia esentiala. Policitemia versa si metaplazia mieloida cu mielofibroza sunt posibile cauze ale acestui tip de trombocitoza. Trombocitemia ereditara este o afectiune rara, transmisa autosomal, care apare ca urmare a unei mutatii la nivelul genei trombopoietinei. Totusi, in mod normal sindroamele mieloproliferative se vor face resimtite chiar inainte de sarcina, asadar sunt o cauza destul de rara pentru plachetocrit crescut in sarcina. In schimb, nu ar trebui excluse.

Crema Rilastil Stretch Marks antivergeturi, prin textura bogata si cremoasa, este potrivita pentru masaj. Crema contine un complex de aminoacizi, vitamine si ulei din tarate de ovaz care cresc elasticitatea pielii si lupta impotriva deteriorarii acesteia. Crema prevenire vergeturi Rilastil poate fi utilizata in timpul sarcinii dar si in perioada alaptarii.
 

Trombocitoza secundara (reactiva)

Cresterea numarului de plachete sanguine, ceea ce poate duce la plachetocrit crescut in sarcina, apare ca urmare a unor evenimente patologice subiacente, a unor boli sau ca urmare a diferitelor tratamente medicamentoase. Trombocitoza reactiva este mult mai frecventa decat trombocitoza primara, de obicei identificata intamplator. In cele mai multe cazuri, simptomele trombocitozei secundare se datoreaza unei afectiuni de baza, nu trombocitozei in sine. Trombocitoza extrema, cu cresteri marcante ale numarului de trombocite, poate duce la complicatii, cum ar fi infarctul miocardic acut, tromboza venei mezenterice, embolie pulmonara. Principalele cauze sunt:

  • Infectiile: infectiile bacteriene si virale acute, precum si cele cronice (tuberculoza, HIV) se pare ca pot duce la plachetocrit crescut in sarcina din cauza cresterii productiei de IL-6. La randul ei, interleukina-6 stimuleaza sinteza trombopoietinei si, implicit, a trombocitelor;
  • Deficitul de fier: o cauza foarte comuna pentru plachetocrit crescut in sarcina este deficitul de fier, respectiv anemia cu deficit de fier. In acest caz, si eritropoietina (EPO) este crescuta;
  • Anumite medicamente: cu plachetocrit crescut in sarcina se pot confrunta si persoanele care urmeaza tratamente medicamentoase cu heparina (cu greutate moleculara mica), vincristina si epinefrina, tretinoin, antibiotice β-lactamice, gemcitabina si clozapina, ciprofloxacina si augumentin, tazobactam, piperacilina, ceftazidina (numarul de trombocite se normalizeaza dupa incetarea terapiei). Tratamentele active pot duce la plachetocrit crescut in sarcina;
  • Afectiunile inflamatorii: alte cauze pentru plachetocrit crescut in sarcina pot fi si afectiunile inflamatorii (artrita reumatoida, boala inflamatorie intestinala, sarcoidoza, boli autoimune). Anumite boli, cum ar fi boala reumatismala, boala celiaca, poliarterita nodoasa au tendinta de a se prezenta, in prima instanta, cu febra de origine necunoscuta si trombocitoza. Exista studii care sustin ca, in astfel de cazuri, trombocitoza poate anunta chiar si un cancer;
  • Alte cauze: alte posibile cauze pentru plachetocrit crescut in sarcina pot fi efortul fizic (mai ales cel intens), consumul de alcool, deficitul de acid folic (vitamina B9) sau de cobalamina (vitamina B12), pierderi acute de sange.

Acestea sunt principalele cauze care pot duce la plachetocrit crescut in sarcina. Totusi, intrucat se cunoaste asocierea puternica intre trombocite si afectiunile maligne, este foarte important de mentionat si aspecte privitoare la acest lucru, nu doar la plachetocrit crescut in sarcina:

  • Trombocitoza apare si la femeile cu cancer ovarian care urmeaza tratament chimioterapic;
  • Trombocitoza apare de obicei in asociere cu cancerul de colon, plamani, rinichi, pancreas, esofag, cancerul ovarian, de san, de col uterin si endometrial;
  • Trombocitoza asociata diferitelor tipuri de cancere nu doar ca face ca tumora sa se dezvolte si sa creasca mai rapid, dar creste si riscul de metastazare.

Drept urmare, daca orice alta cauza din cele mentionate este exclusa ar trebui avut in vedere si faptul ca, in cazuri rare, cancerul poate duce la plachetocrit crescut in sarcina (si nu numai).

Plachetocrit crescut in sarcina - implicatii pentru mama si fat

In cazul in care se inregistreaza plachetocrit crescut in sarcina, este foarte important de stiut si faptul ca exista risc de complicatii. Conform datelor, femeile cu plachetocrit crescut in sarcina au un risc mult mai mare de a pierde sarcina in primul trimestru si, de asemenea, un risc relativ mai mare de complicatii ale nasterii. Pentru femeile cu plachetocrit crescut in sarcina exista in schimb tratament, care include heparina cu greutate moleculara mica, concomitent cu aspirina in doze mici (se opreste tratamentul cu aspirina in cazul in care apar sangerari). Alte potentiale complicatii asociate cu plachetocrit crescut in sarcina sunt: eclampsia, dezlipirea de placenta.

Deficitul de crestere a fatului si nasterea unui fat neviabil sunt, de asemenea, posibile. Dincolo de faptul ca diagnosticul de plachetocrit in sarcina creste riscul de complicatii ale sarcinii, insasi eclampsia (hipertensiunea de sarcina) ridica risc de complicatii pentru mama si fatul in crestere. La randul ei, existenta unui plachetocrit crescut in sarcina creste riscul de eclampsie. In anumite cazuri, femeile care se confrunta cu plachetocrit crescut in sarcina vor avea naste prematur. Din acest motiv, este esential ca femeile cu plachetocrit crescut in sarcina sa urmeze tratament si sa isi faca investigatii periodice, in vederea monitorizarii raspunsului terapeutic.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3399052/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560810/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539709/

https://www.nhlbi.nih.gov/health/platelet-disorders/pregnancy

 

Farmacistul Catena va recomanda: