Placenta accreta apare in timpul sarcinii atunci cand placenta se ataseaza prea profund in peretele uterului. Persoanele care au avut multiple operatii de cezariana, alte tulburari ale placentei sau un istoric de interventii chirurgicale uterine sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta placenta accreta. Aceasta afectiune poate fi amenintatoare pentru viata.
Ce este placenta accreta?
Placenta accreta este o afectiune in care placenta (sursa de hrana si oxigen pentru un fat) creste prea adanc in peretele uterului. Intr-o sarcina tipica, placenta se detaseaza usor de peretele uterului dupa nasterea bebelusului. In cazul placentei accreta, placenta s-a integrat in peretele uterin si nu se separa usor dupa nastere. In cazuri severe, aceasta poate duce la sangerari vaginale amenintatoare pentru viata. Este posibil sa fie necesara o transfuzie de sange si o histerectomie (indepartarea uterului). Medicii diagnosticheaza placenta accreta in timpul sarcinii sau in timpul nasterii. Tratamentul implica de obicei o nastere prin cezariana timpurie urmata de o histerectomie pentru a minimiza riscul complicatiilor severe.
Care sunt diferitele tipuri de placenta accreta?
Exista trei tipuri de placenta accreta. Medicii stabilesc tipul in functie de cat de adanc este atasata placenta de uter.
Placenta accreta: Placenta se ataseaza ferm de peretele uterului dumneavoastra. Nu trece prin peretele uterului sau nu afecteaza muschii uterului. Acesta este cel mai comun tip.
Placenta increta: In acest tip, placenta este mai profund integrata in peretele uterului dumneavoastra. Nu trece inca prin peretele uterin, dar este atasata ferm de muschii uterului. Placenta increta reprezinta aproximativ 15% din cazuri.
Placenta percreta: Cel mai sever dintre tipuri, placenta percreta apare atunci cand placenta trece prin peretele uterului dumneavoastra. Placenta poate creste prin uter si poate afecta alte organe, cum ar fi vezica urinara sau intestinul. Reprezinta aproximativ 5% din cazuri.
Cine este expus riscului de placenta accreta? Sunteti expusi unui risc mai mare de placenta accreta daca:
-
Ati avut anterior nasteri prin cezariana.
-
Aveti o placenta intr-o locatie anormala in uter.
-
Ati avut interventii chirurgicale anterioare pe uter.
-
Ati avut mai multe sarcini.
-
Sunteti insarcinata prin fertilizare in vitro (FIV).
Placenta accreta dauneaza fatului?
Placenta accreta nu dauneaza direct fatului. Placenta accreta duce adesea la nasteri premature. Nasterea prematura prezinta riscuri precum probleme respiratorii sau dificultati in cantarirea corespunzatoare. Bebelusii nascuti inainte de 37 de saptamani de sarcina au un risc mai mare de a fi internati in unitatea de terapie intensiva neonatala (UTIN) pentru tratamente specializate.
Care sunt riscurile de placenta accreta pentru persoana care naste?
-
Nastere prematura.
-
Daune aduse uterului si organelor inconjuratoare.
-
Pierderea fertilitatii din cauza histerectomiei.
-
Sangerari excesive care necesita o transfuzie de sange.
-
Probleme de coagulare a sangelui.
-
Insuficienta pulmonara sau renala.
-
Deces.
Cat de frecventa este placenta accreta?
Placenta accreta poate afecta pana la 1 din 533 de sarcini. Incidenta placentei accreta a crescut in ultimele decenii, in principal din cauza cresterii ratei cezarianelor.
Simptome si cauze
Ce cauzeaza placenta accreta?
Anomaliile cu captuseala uterului cauzeaza placenta accreta. Captuseala uterina poate deveni deteriorata sau cicatrizata din cauza interventiilor chirurgicale anterioare. Poate aparea si la persoanele care nu au avut interventii chirurgicale uterine.
Factorii de risc pentru placenta accreta sunt:
Multiple cezariane: Persoanele care au avut multiple cezariane au un risc mai mare de a dezvolta placenta accreta. Acest lucru se datoreaza cicatricelor de pe uter cauzate de proceduri. Cu cat o femeie are mai multe cezariane in timp, cu atat riscul de placenta accreta este mai mare. Cezarianele multiple sunt prezente in peste 60% din cazuri.
Istoric de interventii chirurgicale uterine: Daca ati avut un fibrom uterin (o crestere benigna sau tumora a muschiului uterin) indepartat, cicatricile ar putea duce la placenta accreta. Interventiile chirurgicale precum curetajul (indepartarea tesutului din uter) sau ablatia endometriala pot de asemenea duce la cicatrici.
Placenta previa: Aceasta afectiune apare atunci cand placenta blocheaza colul uterin. La persoanele cu placenta previa si un istoric de nasteri anterioare prin cezariana, riscul de placenta accreta creste odata cu numarul cezarianelor efectuate.
Care sunt simptomele placentei accreta?
De obicei, nu exista simptome evidente ale placentei accreta. In unele cazuri, s-ar putea sa experimentati sangerari in al treilea trimestru al sarcinii (saptamanile 28-40) sau dureri pelvine (din cauza presiunii exercitate de placenta asupra vezicii urinare sau altor organe).
Diagnostic si Teste
Cum se diagnosticheaza placenta accreta?
O ecografie prenatala poate diagnostica placenta accreta in timpul sarcinii. Imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) poate fi utila in unele cazuri pentru a arata cat de profund a patruns placenta in peretele uterin.
In alte cazuri, medicul care monitorizeaza sarcina descopera placenta accreta dupa nasterea bebelusului. Ideal, contractiile uterine expulzeaza placenta in termen de 30 de minute de la nastere. Cand acest lucru nu se intampla, medicul poate suspecta placenta accreta.
Cat de important este un diagnostic timpuriu al placentei accreta?
Un diagnostic timpuriu al placentei accreta este esential deoarece poate permite implicarea mai multor medici si personal in ingrijirea sarcinii si nasterea dumneavoastra. De exemplu, un neonatolog ar putea fi implicat in ingrijirea nou-nascutului, iar un perinatolog ar putea fi implicat in ingrijirea dumneavoastra. Medicul va va monitoriza atent pentru a asigura cele mai bune rezultate pentru dumneavoastra si pentru copilul dumneavoastra.
Avand persoanele potrivite implicate ar putea preveni indepartarea uterului (histerectomie) sau pierderi de sange amenintatoare pentru viata. In unele cazuri, medicii nu pot evita histerectomia si transfuzia de sange in ciuda unui diagnostic timpuriu; totusi, riscurile pentru alte complicatii scad cu un diagnostic timpuriu.
Management si tratament
Cum se trateaza placenta accreta?
Tratamentul placentei accreta poate varia. Daca medicii pun diagnosticul de placenta accreta inainte de nastere, va vor monitoriza atent pentru restul sarcinii dumneavoastra. S-ar putea sa fiti spitalizata sau pusa in repaus la pat pentru a preveni nasterea prematura. Medicul va programa o nastere prin cezariana pentru a naste copilul, de obicei intre 34 si 37 de saptamani. Acest lucru se face pentru a reduce riscul sangerarilor cauzate de contractii. Daca doriti sa aveti sarcini viitoare, medicul poate incerca sa salveze uterul.
Cu toate acestea, in cazurile severe in care placenta este adanc sau ferm atasata sau invadeaza alte organe, o histerectomie (indepartarea uterului) poate fi optiunea cea mai sigura. O histerectomie cezariana este atunci cand uterul este indepartat in momentul nasterii prin cezariana. In acest caz, medicul va scoate copilul, uterul si placenta in acelasi timp. Indepartarea uterului cu placenta inca atasata minimizeaza riscul de sangerari excesive (hemoragie).
Unii medici vor lasa parti mici ale placentei in uter, deoarece placenta se dizolva in timp. Acest lucru prezinta, de asemenea, riscuri, cum ar fi sangerari vaginale severe, infectii si cheaguri de sange. Poate fi inca dificil sa ramaneti insarcinata in viitor.
Cat de devreme trebuie sa nasteti cu placenta accreta?
Majoritatea medicilor vor recomanda o cezariana intre 34 si 37 de saptamani de sarcina daca nu exista complicatii. Acest lucru previne contractiile sau intrarea in travaliu, deoarece acestea pot cauza sangerari semnificative. Medicii pot sa va administreze corticosteroizi pentru a ajuta dezvoltarea plamanilor fatului.
Preventie
Puteti preveni placenta accreta?
Nu puteti preveni placenta accreta. Riscul de placenta accreta creste daca ati avut multiple nasteri prin cezariana sau o tulburare a placentei, cum ar fi placenta previa. Discutati cu medicul despre sansele dumneavoastra de a dezvolta placenta accreta pe baza istoricului de sanatate.
Acest articol este doar in scop educativ si informativ si nu inlocuieste sfatul medical profesionist.
Informatiile din acest articol au fost obtinute si sintetizate din sursele:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17846-placenta-accreta