Pietrele la vezica urinara sunt cu totul altceva decat pietrele la rinichi. Doar in cazuri exceptionale, o piatra la rinichi se poate transforma in piatra la vezica urinara. Aceste pietre la vezica urinara sunt in general asociate dificultatii de golire completa a vezicii (din cauza adenomului de prostata sau ca urmare a ingustarii uretrei). In anumite cazuri, pot fi cauzate de prezenta unui corp strain (cateter vezical – proteza de sinteza etc.). Ele pot avea uneori un diametru de cativa centimetri. Cand exista pietre la vezica urinara, acestea pot duce la infectii urinare recurente, dureri abdominale inferioare, dificultati la urinare sau sangerari urinare.
„Mai mult de 80% dintre calculii urinari sunt eliminati spontan, uneori doar cu un mic ajutor medical care sa le faciliteze eliminarea”, subliniaza profesorul Jean-Philippe Ryckelynck, seful departamentului de nefrologie de la Spitalul Universitar din Caen (Calvados). Doar foarte rar, acestia au consecinte grave asupra functiei urinare. Litiaza urinara (boala ce implica formarea unuia sau mai multor calculi in tractul urinar) este o boala intalnita in principal in tarile occidentalizate, unde nivelul de trai este ridicat. De exemplu, in Franta in timpul celor doua razboaie mondiale, cazurile de pietre la vezica urinara au disparut aproape complet.
Pietre la vezica urinara sunt de obicei eliminate fara ajutor, uneori chiar fara simptome.
Pietre la vezica urinara – care sunt cauzele?
In prezent, 1 din 10 persoane are sau va avea pietre la vezica urinara cel putin o data in viata, barbatii fiind de doua ori mai frecvent afectati decat femeile, deoarece acestia mananca mai mult si aleg alimente mai putin sanatoase.
Desi boala poate fi cauzata de factori genetici, stilul de viata si dezechilibrele alimentare sunt cel mai adesea de vina pentru aparitia acestor calculi. Studii recente au aratat ca pietrele la vezica urinara sunt mai frecvente la pacientii obezi, diabetici sau care sufera de sindrom metabolic. Prin urmare, tratamentul si masurile de prevenire a pietrelor la vezica urinara implica mai ales masuri dietetice si, uneori, medicamente sau o interventie chirurgicala.
Naturalis UroSuport Forte este un supliment alimentar sub forma de capsule, care contine extracte de afin american/merisor canadian (Vaccinium macrocarpon) si de hibiscus (Hibiscus sabdariffa), in combinatie cu albastru de metilen si D-manoza, care contribuie la mentinerea sanatatii tractului urinal.
O dieta prea bogata in proteine, calorii si sare favorizeaza formarea acestor cristale in urina. Infectiile repetate ale tractului urinar cresc, de asemenea, riscul de formare a calculilor. Acestia migreaza spre ureter, de unde sunt in mod normal evacuati spre vezica urinara.
Dimensiunea medie a calculilor observati este de 9 mm, iar daca acestia au sub 6 mm, sunt de obicei eliminati fara ajutor, uneori chiar fara simptome.
Totusi, chiar si cand sunt foarte mici, calculii pot provoca inflamatii ale cailor urinare, eliminarea acestor pietre fiind ingreunata sau obstructionata si astfel aparand dureri care necesita consultul unui medic.
Pietre la vezica urinara – ce analize medicale trebuie efectuate?
Cand nu sunt descoperiti din intamplare, prezenta calculilor este adesea tradata de o criza dureroasa, si anume colica renala. Aceasta reprezinta o urgenta, deoarece echipa medicala trebuie sa verifice prezenta pietrelor si localizarea lor. Examinarea standard implica o ecografie a rinichilor si a tractului urinar si, mai rar, a vezicii urinare, deoarece pietrele se blocheaza rareori acolo.
Imaginile dezvaluie prezenta si localizarea pietrelor. Odata ce diagnosticul a fost confirmat, pacientului i se administreaza un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS) intravenos, de obicei ketoprofen. Pacientul trebuie apoi sa astepte cateva zile, mentinand medicatia antiinflamatoare, pentru ca ureterul sa se dezumfle si sa permita expulzarea calculului, proces favorizat de consumul unei cantitati mari de apa. Este utila recuperarea calculului, pentru a se efectua o analiza spectrometrica si a se adapta tratamentul in functie de compozitia acestuia.
Naturalis Rehidrafort are rolul de a contribui la restabilirea echilibrului electrolitic, prin compensarea rapida a pierderii de minerale si lichide. Datorita compozitiei echilibrate de ingrediente active, Naturalis Rehidrafort ajuta la corectarea starilor de deshidratare.
Pentru a extirpa pietrele, urologul va trebui sa le determine dimensiunea. Acesta poate fi nevoit sa indeparteze pietrele de la vezica urinara fie prin efectuarea unei incizii in abdomenul inferior (daca sunt pietre mari), fie prin mijloace naturale (cistoscopie cu LASER sau litotripsie vezicala). In general, specialistul va efectua o interventie suplimentara, pentru a combate cauza formarii calculului (rezectia adenomului de prostata sau indepartarea adenomului prin incizie), fara de care este posibil ca fenomenul de pietre la vezica urinara sa recidiveze. Nu exista nicio analiza specifica a calculilor vezicii urinare si, adesea, nicio investigatie prin care sa li se poata depista originea.
Pietre la vezica urinara – factori de risc
Caracteristicile epidemiologice ale calculilor urinari sunt in continua schimbare, reflectand modificarile care apar in obiceiurile alimentare, problemele de sanatate (infectii ale tractului urinar), factorii de mediu (climatul cald) si prevalenta patologiilor care predispun la riscul de calculi, cum ar fi diabetul sau obezitatea. Factorii de risc sunt in principal legati de alimentatia actuala, care este prea bogata in proteine, sare, zaharuri, grasimi si bauturi racoritoare si prea saraca in fructe, legume si produse lactate.
Calculii urinari afecteaza cel putin 10% din populatie, cu o prevalenta masculina evidenta (aproximativ doi barbati la fiecare femeie). Afecteaza in principal persoanele cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani si sunt mult mai rare la copii. Calculii urinari sunt responsabili de aproximativ 100.000 de cazuri de colici renale (dureri puternice) in fiecare an, tratate prin 50.000 de litotripsii si 38.000 de ureteroscopii.
Pietre la vezica urinara – tratament si recidiva
In absenta masurilor preventive, reaparitia unui calcul urinar este aproape inevitabila. Se estimeaza ca riscul de recurenta este de 30-40% la cinci ani si de 50-70% la zece ani.
Recurenta este mai probabila daca boala a inceput la o persoana tanara (inainte de varsta de 30-40 de ani).
In ultimii 20 de ani, optiunile de tratament si prevenire a litiazei renale s-au schimbat considerabil. Acestea implica o investigatie etiologica (cercetarea cauzelor), care este esentiala pentru fiecare pacient cu litiaza. Aceasta include examinarea calculului urinar, daca acesta a fost recuperat, o analiza de sange si urina si o investigatie dietetica.
Modificarile in obiceiurile alimentare explica aceste schimbari in natura pietrelor. Ancheta dietetica este, prin urmare, o ocazie importanta de a introduce reguli igienice si dietetice care, daca sunt respectate de catre pacient, vor contribui la prevenirea recidivelor. In majoritatea cazurilor, nu este vorba de o dieta in sensul restrictiv al termenului, ci de o ajustare a obiceiurilor alimentare.
Medicamentele prescrise sunt rare si vor fi discutate numai dupa ce pacientul a respectat regulile dietetice. In niciun caz tratamentul medicamentos nu poate inlocui eforturile de imbunatatire a obiceiurilor alimentare.
Pietre la vezica urinara – preventie
Ancheta dietetica ar trebui sa ofere informatii despre obiceiurile pe care pacientul le-a avut cu cateva luni sau cu cativa ani inainte de descoperirea pietrelor. Mancatul in exces si, cu atat mai mult, faptul ca nu se consuma suficiente lichide sunt principalii factori de aparitie a calculilor urinari. In functie de rezultatele acestei anchete, se vor discuta si adapta urmatoarele reguli dietetice pentru fiecare pacient in parte.
Consumul de lichide
Consumul abundent al lichidelor, pentru a dilua urina si a o aduce sub pragul de cristalizare a sarurilor de calciu, este un principiu fundamental in prevenirea recidivei calculilor urinari. Nu este intotdeauna usor pentru pacienti sa stie ce apa au voie sa consume. Pacientii trebuie informati cu privire la diferentele dintre apa de la robinet, apa minerala si apa de izvor. Dar cel mai mult conteaza cantitatea de lichide consumata, care ar trebui sa fie apropiata de 2 litri, pentru a asigura o diureza (volumul zilnic de urina) de aproximativ 2 litri. Cand se atinge acest volum, riscul de cristalizare a urinei este mult redus sau chiar complet eliminat: acest lucru este cunoscut sub numele de dilutie a urinei.
Pe cat posibil, trebuie sa incercati sa beti regulat lichide pe parcursul zilei, acordand prioritate apei, singura bautura esentiala! Un pahar de 150-200 ml de suc de portocale (nu mai mult, din cauza continutului de zahar) este, de asemenea, recomandat pentru efectele sale protectoare impotriva litiazei (pietre la vezica urinara) de oxalat de calciu. Berea si cola nu sunt recomandate.
Aportul de calciu
Produsele lactate sunt esentiale pentru o dieta echilibrata. In caz de pietre la vezica urinara, lactatele nu trebuie eliminate din dieta, asa cum se recomanda in trecut. Aceasta a fost o greseala grava. Prin urmare, aportul trebuie mentinut la 2-3 produse lactate pe zi, tinand cont de faptul ca un iaurt, o bucata de branza de 30 g sau un pahar de lapte (120 ml) reprezinta fiecare cate un produs lactat. Recomandarea este deci de un produs lactat la fiecare masa.
Sarea dietetica
Exista o legatura directa intre pietre la vezica urinara si consumul de sare din alimentatie. Lupta impotriva sarii alimentare este dificila, deoarece alimentatia de tip occidental este foarte bogata in sare. Nu este recomandat sa „mancam fara sare”, dar este necesar sa folosim cat mai putina sare (pentru gatit), sa evitam alimentele foarte sarate (supele la plic si semipreparatele, carnea gatita, mustarul etc.) si, mai ales, sa eliminam solnita de la masa! Pacientii trebuie sa se obisnuiasca sa manance mai putina sare.
Proteine animale
La fel ca in cazul sarii, proteinele de origine animala (carne alba si rosie, peste, oua, carne gatita) pot provoca calculi urinari, daca sunt consumate in exces. Excesul implica proteine animale la mai mult de o masa pe zi. Evident, daca pacientul a mancat carne, peste sau oua la pranz, nu ar trebui sa mai manance aceste alimente si la urmatoarele mese sau sa le inlocuiasca cumva cu mezeluri. Cand vorbim despre consumul de proteine animale in randul acestor pacienti, este bine de stiut ca pestele este la fel de daunator ca si celelalte tipuri de carne, dar in ceea ce priveste calitatea grasimilor continute, pestele este totusi o alegere mai buna!
Dulciurile si alcoolul
De asemenea, este indicat sa se evite dulciurile si consumul regulat de alcool. In sfarsit, consumul anumitor alimente foarte bogate in oxalat (un compus de origine vegetala, care se combina cu calciul in urina pentru a forma calculi de oxalat de calciu) trebuie evitat sau cel putin restrictionat drastic.
Primul lucru care trebuie evitat este ciocolata, in special ciocolata neagra (oxalatul se gaseste si in pudra de cacao). Prin urmare, consumul regulat de prea multa ciocolata este contraindicat (unul pana la doua patratele pe zi fiind maximul acceptabil). Acelasi lucru este valabil si pentru ceai (in special, ceaiul verde), piper, cola, nuci si alune, alune, broccoli, spanac si rubarba.