Piele atopica la bebelusi - cum s-o preveniti, identificati si tratati corect

Piele atopica la bebelusi - cum s-o preveniti, identificati si tratati corect Piele atopica la bebelusi  - cum s-o preveniti, identificati si tratati corect

Ultima actualizare: 19 iunie 2024

pielea-atopica

Pielea atopica este o problema dermatologica destul de frecventa in randul copiilor nou-nascuti, cu care se confrunta aproximativ un sfert dintre bebelusi pana la implinirea varstei de 6 luni. De asemenea, pielea atopica poate aparea si dupa aceasta varsta, avand chiar o prevalenta de 60% pana la varsta de un an. De cele mai multe ori, problema dispare tot in perioada copilariei insa exista si cazuri in care pielea atopica nu se vindeca, iar simptomele continua sa apara si la maturitate.

Pentru ca este important ca aceasta problema sa fie depistata si tratata corespunzator inca de la aparitia primelor semne, va prezentam in continuare informatiile pe care orice parinte trebuie sa le cunoasca in legatura cu pielea atopica.


Ce este pielea atopica

I se mai spune si dermatita atopica, fiind vorba de o afectiune a pielii intalnita frecvent atat in randul copiilor, cat si al adultilor. In primele luni de viata exista o predispozitie mai ridicata de a dezvolta o astfel de problema si din acest motiv pielea atopica se manifesta cu preponderenta pana la varsta de un an. Pielea atopica este caracterizata de aparitia unor eczeme pe corp ce provoaca mancarime, iar aceasta genereaza un puternic disconfort copilului, ce se poate observa usor din comportamentul acestuia.

De asemenea, si eczemele cutanate asociate cu pielea atopica sunt usor de observat intrucat apar sub formau unor pete rosiatice, insa despre caracteristicile acestora vom vorbi putin mai tarziu, cand va vom prezente simptomele specifice.

Ce cauzeaza piele atopica la bebelusi

Pielea atopica este o reactie alergica ce poate fi declansata de diversi factori, in conditiile in care organismul copilului nu este inca suficient adaptat.

O prima cauza consta in faptul ca sistemul imunitar al bebelusilor este in proces de formare si astfel se explica reactiile anormale care determina pielea atopica. De asemenea, in primele luni de viata pielea este mult mai sensibila si neadaptata iar din acest motiv se poate irita usor din cauza apei putin prea calde in care este imbaiat copilul, a unor substante din sapun sau a expunerii la temperaturi ridicate ori scazute.

Pielea atopica mai poate fi declansata de transpiratie sau de imbracaminte ori scutece, mai ales daca acestea sunt din materiale sintetice si se freaca de piele.

De asemenea, predispozitia poate fi mostenita genetic de la parinti, existand un risc mai ridicat ca cel mic sa aiba  o astfel de problema daca unul sau ambii parinti au avut piele atopica in copilarie.

Cum puteti recunoaste pielea atopica

Pentru orice parinte care acorda un minim de atentie ingrijirii copilului, pielea atopica e foarte usor de observat atat datorita manifestarilor specifice cat si prin prisma comportamentului bebelusului. Primul semn sunt eczemele, care pot aparea in orice zona a corpului, insa in cazul bebelusilor sunt localizate cu precadere la nivelul fetei si al gatului. De asemenea, eczemele asociate cu pielea atopica mai pot fi intalnite pe coate sau genunchi.  La inceput, acestea apar sub forma unor pete rosiatice, iar daca bebelusul are pielea mai inchisa la culoare eczemele pot avea o nuanta maronie sau cenusie.

La scurt timp dupa aparitia eczemelor, pielea afectata devine uscata si intarita iar in unele cazuri se poate crapa sau poate capata un aspect solzos. Pielea atopica se caracterizeaza si prin inflamarea zonelor afectate precum si prin mancarime puternica.

Din cauza mancarimii, copilul cu piele atopica devine agitat, plange des, apar si tulburari de somn iar acestea sunt alte semnale pe care niciun parinte nu le poate trece cu vederea. Bineinteles ca bebelusul incearca sa se scarpine iar in acest mod poate agrava iritatia, astfel ca la nivelul eczemelor e posibil sa apara si rani sau supuratii.

Balsamul Rilastil Xerolact PB este o emulsie bogata si cremoasa, ce se absoarbe rapid. Se recomanda ca hidratant si restabilizator, in cazul uscarii severe a pielii bebelusilor, copiilor si adultilor, precum si pentru pielea cu tendinta atopica si supusa mancarimii. Balsamul pre/post biotic antiiritatii si refacere a lipidelor RILASTIL XEROLACT PB calmeaza roseata si mancarimea pielii, avand o actiune rapida si durabila.

 

Metode de tratament pentru piele atopica la bebelusi

Deocamdata nu exista un tratament care sa vindece pielea atopica, singurele optiuni terapeutice avand rolul de a ameliora simptomele si a grabi vindecarea de la sine a bolii. Avand in vedere varsta frageda, este recomandat ca bebelusii cu piele atopica sa fie vazuti in prealabil de un medic, care poate stabili cu precizie diagnosticul recomandand totodata un tratament adecvat daca este cazul.

In primul rand, este necesara identificarea si indepartarea factorilor care au generat pielea atopica, iar pentru ca bebelusul sa nu se scarpine si sa agraveze iritatia este recomandat sa aiba permanent unghiile taiate.

Pentru calmarea simptomelor si grabirea vindecarii pot fi folosite creme hidratante sau emoliente, impreuna cu sampoane si sapunuri  speciale pentru pielea atopica.

De asemenea, in vederea calmarii durerii si inflamatiei pot fi administrate analgezice usoare, iar pentru inhibarea reactiilor alergice se administreaza antihistaminice. Astfel de produse pot fi procurate fara prescriptie medicala insa este de preferat sa fie recomandate de un medic, iar in cazurile mai severe poate fi nevoie de tratamente care se elibereaza pe baza de reteta. Acestea includ cremele cu corticosteroizi, cu inhibitori de calcineurina sau inhibitori JAK. De asemenea pentru tratarea leziunilor infectate se prescrie si tratament cu antibiotice.

In cazurile rare in care boala nu raspunde la tratament sau nu dispare de la sine pe masura ce copilul creste, pot fi aplicate anumite proceduri cum ar fi fototerapia sau terapia biologica, insa acestea sunt recomandate dupa varsta de 6 luni.

Cum poate fi prevenita pielea atopica

Prevenirea acestei afectiuni nu impune in mod neaparat masuri speciale, fiind necesara doar respectarea regulilor elementare pentru ingrijirea bebelusului in primele luni de viata.

La imbaiere, temperatura apei trebuie sa fie intre 30 si 33 de grade Celsius, intrucat o apa prea  fierbinte sau prea rece poate leza pielea inca foarte sensibila a bebelusului, favorizand aparitia eczemelor. Chiar daca apa este la temperatura potrivita, baia trebuie sa dureze cel mult 10 minute, pentru ca si expunerea indelungata la umiditate poate dauna pielii copilului. Pentru baie se vor folosi doar sapunuri si sampoane speciale pentru bebelusi, care nu trebuie sa fie parfumate si nici frumos colorate pentru ca aceste proprietati sunt date de substante chimice, care pot irita pielea favorizand aparitia de eczeme. In timpul spalarii, pielea nu trebuie frecata iar aceeasi recomandare este valabila si atunci cand stergeti copilul. Mai exact, pielea se usuca prin tamponare usoara cu prosopul si nicidecum prin frecarea acesteia. Prosopul trebuie sa fie cat mai fin, din materiale naturale, precum bumbacul, iar la fiecare utilizare trebuie sa fie curat.  

Pielea sanatoasa se unge de 2-3ori pe zi cu crema hidratanta pentru a preveni uscarea care face ca tesutul cutanat ca devina mai sensibil.

Hainele bebelusului trebuie sa fie din materiale naturale si lejere care sa nu provoace iritatii daca se freca de piele si nici sa nu o incalzeasca prea tare. Inul si bumbacul sunt cele mai potrivite materiale, iar de evitat sunt hainele din lana sau poliester. De asemenea, hainele nu trebuie sa spalate cu detergenti si balsamuri care pot irita pielea.

Temperatura in camera in care sta copilul trebuie mentinuta constant in jurul valorii de 20 de grade Celsius, evitandu-se pe cat de mult posibil prezenta in incapere a factorilor alergeni precum praful, parul din blana animalelor, acarienii, sporii de mucegai sau polenul. Trebuie evitat si expunerea prelungita la soare pentru ca si razele ultraviolete pot provoca arsuri si eczeme, iar cand iesiti cu copilul afara in zilele de vara, este necesar sa-i aplicati pe piele crema de protectie solara pentru bebelusi, cu un factor de protectie maxim, de 50 sau 50+.

Pielea atopica poate aparea si atunci cand se trece la alimentatia diversificata, fiind cauzata de anumite substante din alimentele cu care copilul intra pentru prima data in contact. De aceea este recomandat ca bebelusii sa fie alaptati la san cel putin pana la varsta de 6 luni, pentru ca sistemul lor imunitar sa aiba timp sa se dezvolte. Cu cat perioada de alaptare la san este mai lunga, cu atat scade riscul de a dezvolta piele atopica dar si alte probleme de sanatate ce pot avea repercusiuni negative pe tot parcursul vietii.

 

Farmacistul Catena va recomanda: