Va treziti dimineata, va indreptati spre oglinda si atunci le vedeti: pete rosii sub ochi. Nu este acnee – ati recunoaste-o daca ar fi. Deci, ce sunt acele puncte rosii sub ochi? De unde au aparut? Si ce e de facut pentru a le face sa dispara?
Toate acestea sunt intrebari normale cand va apar pete rosii sub ochi. In acest articol, va vom oferi cateva potentiale raspunsuri la aceste intrebari. Dar inainte sa trecem la detalii, sa aruncam o privire mai atenta la aceasta problema comuna a pielii.
Petele rosii sub ochi pot fi o sursa de frustrare si neliniste pentru multi dintre noi. Pot sa apara din mai multe motive, cum ar fi lipsa somnului, stresul, alergiile sau chiar factori genetici. Indiferent de cauza, aceste pete pot sa ne faca sa ne simtim foarte constienti de aspectul nostru si sa ne intrebam cum putem sa le gestionam mai eficient.
Descoperiti din articol motivele din spatele aparitiei acestor pete rosii sub ochi, precum si cateva sfaturi si solutii prin care putem sa le facem sa dispara sau macar sa fie mai greu de observat. Vom discuta despre modalitatile prin care puteti sa va imbunatatiti calitatea somnului, sa gestionati mai eficient stresul si sa identificati si sa tratati alergiile care ar putea contribui la aparitia acestor pete rosii sub ochi.
Farmacistii Catena recomanda RILASTIL DIFESA Crema sterila pentru piele reactiva. Este o crema sterila, recomandata in special persoanelor cu pielea sensibila si reactiva. Datorita actiunii sale protectoare, emoliente, calmante si hranitoare, favorizeaza homeostazia barierei cutanate, reducand mancarimea, senzatia de arsura si alte stari de disconfort. Indicata in cazul intolerantei fata de cosmeticele uzuale si a predispozitiilor catre alergii sau eczema.
Ce sunt petele rosii de sub ochi?
Pentru a identifica exact ce se poate intampla sub ochi, un medic specialist ar trebui sa va vada si sa va puna intrebari suplimentare. Cu toate acestea, exista cateva cauze comune. Pentru a va ajuta sa va restrangeti optiunile, sa exploram cateva cauze mai probabile ale petelor rosii sub ochi.
Pete rosii sub ochi – cauze si factori de risc
Daca petele rosii sub ochi sunt mici, nedureroase si au o nuanta apropiata de cea a pielii, e posibil sa va confruntati cu petesii. Aceste grupuri de puncte de dimensiunea unui ac sunt cauzate de spargerea unor vase mici de sange (capilare), in membranele mucoase sau sub piele, si pot fi rosii, brune sau violet. Desi petesiile apar de obicei sub ochi, asta nu inseamna ca nu le puteti observa si pe brate, picioare, abdomen sau in zona gurii.
Petesiile apar din diverse motive. Uneori, ele sunt complet inofensive; in alte cazuri, pot fi semnul unor probleme mai grave. Daca singurul simptom este aparitia brusca a acestor pete rosii sub ochi, nu aveti motive de ingrijorare. Cu toate acestea, daca petele persista cateva zile – sau daca aveti si alte simptome – e mai bine sa consultati un medic.
Daca petele rosii de sub ochi incep sa se uneasca, formand o eruptie cutanata uscata, scuamoasa, s-ar putea sa va confruntati cu un caz de dermatita a pleoapelor. Cunoscuta oficial sub numele de dermatita perioculara, aceasta afectiune a pielii poate provoca umflaturi, mancarime, arsuri sau intepaturi in zona ochilor. Dermatita apare cand pielea sensibila intra in contact cu un agent iritant sau alergen. Rareori este semnul unor probleme mai grave, deci ar trebui sa dispara de la sine in cateva zile.
Ce se intampla daca aveti doar una sau doua pete rosii pe marginea pleoapei? In acest caz, ar putea fi vorba despre un salazion. Chalazionul este o mica umflatura de dimensiunea unui cos, care creste chiar in apropierea genelor. De obicei, provoaca mancarime, sensibilitate si pot fi destul de dureroase.
Iata si alte semne care ar putea indica ca va confruntati cu un chalazion:
-
punctele au un centru mic, alb;
-
aveti senzatia ca v-a intrat ceva in ochi;
-
sunteti mai sensibili la lumina.
Chalazionul este de obicei cauzat de infectii bacteriene, dar dispare fara interventie medicala. In cazuri rare, daca este cazul, specialistul poate sa va prescrie o crema sau un unguent pentru ochi.
Un alt posibil vinovat pentru petele rosii de sub ochi este rozaceea. Daca petele rosii din zona ochilor par sa arate ca o eruptie cutanata rosie subiacenta, insotita de mancarimi, ar putea fi un simptom al rozaceei oculare. Rozaceea va poate face, de asemenea, mai susceptibili la chalazion, deci daca gasiti frecvent aceste umflaturi mai mari, va trebui sa va gestionati rozaceea.
Daca petele rosii de sub ochi sunt dureroase, ca niste pete de eruptie, care se sparg si se acopera cu cruste, ar putea fi herpes zoster. Cauzate de acelasi virus ca varicela, herpesul zoster poate aparea sub unul dintre ochi, dar poate aparea la fel de usor si in alte parti ale corpului.
Herpesul zoster poate provoca dureri acute, dureri de cap, febra si oboseala, asa ca ar trebui sa consultati medicul daca suspectati ca aveti aceasta afectiune.
Posibile cauze ale petelor rosii sub ochi
De cele mai multe ori, aceste pete rosii sub ochi sunt complet inofensive sau semnul unei probleme de sanatate usoare. Unele posibile cauze ale petelor rosii sub ochi ar putea include:
Chiar si lucruri simple, cum ar fi faptul ca v-ati tinut respiratia sau ca ati cantat la un instrument de suflat, pot cauza lezarea vaselor de sange mici din zona ochilor. Tusea, plansul si varsaturile pot declansa, de asemenea, petesii.
Leziunile cutanate aparute dupa un accident, din cauza frictiunii sau chiar de la soare pot cauza aparitia sub ochi a acelor pete cat un ac.
-
Efectele secundare ale medicamentelor
Unele medicamente, cum ar fi antibioticele, anticoagulantele si antidepresivele, pot cauza petesii. Orice medicament care dilata vasele de sange poate, de asemenea, sa declanseze rozacee.
Cu toate acestea, petele rosii pot uneori sa fie un simptom al unei probleme medicale mai semnificative, mai ales daca la atingere petele se simt umflate, scuamoase sau dureroase. Numai un medic specialist poate spune cu siguranta, dar unele dintre cauzele potentiale ar putea fi:
-
infectia: – petele rosii pot fi simptome caracteristice ale unei infectii bacteriene (chalazionul) sau a unei infectii virale (herpesul zoster);
-
tulburarile de sange: – in cazuri rare, petele rosii nedureroase, precum petesiile, pot indica o tulburare de sange precum leucemia. In aceste situatii, petele vor fi in general insotite si de alte simptome.
Remedii pentru petele rosii de sub ochi
In cele din urma, doar un profesionist medical poate identifica problema si va poate oferi sfaturi pentru a ajuta la tratarea cauzei subiacente a petelor rosii. Am atins cateva dintre sugestiile pe care un dermatolog le-ar putea face, dar nu luati aceste informatii ca sfaturi medicale.
Cu toate acestea, exista mai multe modalitati de a preveni aparitia sau raspandirea petelor rosii sub ochi. Mai jos, vom acoperi cateva dintre aceste optiuni.
Uneori, petele rosii sub ochi se asociaza cu mancarime si uscaciune. Desi o crema de noapte special formulata nu va va face petele sub ochi sa dispara, poate totusi calma eventuala senzatie de mancarime pe care ati putea sa o simtiti. De asemenea, in timp ce dormiti, ar putea sa ajute la remedierea aspectului pielii de sub ochi. Ca in cazul tuturor remedior de ingrijire a pielii, daca problema pare sa se agraveze, opriti intrerupeti utilizarea produsului si consultati un dermatolog.
-
Protejati-va pielea de soare
Dupa cum am mentionat, petesiile pot aparea cand soarele deterioreaza pielea. Este intotdeauna bine sa va protejati pielea de soare, dar mai ales daca observati pete rosii sub ochi.
-
Utilizati produse de ingrijire a pielii cu vitamina C
Vitamina C este folosita de mult timp in produsele de ingrijire a pielii datorita proprietatilor sale antiimbatranire si antioxidante. Este, de asemenea, utila pentru calmarea rosetii, motiv pentru care suplimentele de vitamina C sunt uneori recomandate persoanelor cu petesii.
-
Curatati regulat zona afectata
Intrucat unele pete rosii de sub ochi sunt cauzate de infectii sau de igiena necorespunzatoare, o rutina de ingrijire a pielii care sa implice un gel de curatare facial delicat poate functiona ca masura preventiva. Spalarea fetei si masajul blandal acesteia pot fi de ajutor.
In general, mentinerea pielii curate si uscate poate reduce riscul de aparitie a afectiunilor cutanate, inclusiv a petelor rosii. De aceea, daca observati pete rosii sub ochi, este mai bine sa evitati machiajul si produsele de ingrijire a pielii care au formule grase.
-
Luati medicamente cu prescriptie
Daca medicul sau dermatologul considera ca petele rosii pot avea o cauza subiacenta, acesta va poate recomanda anumite medicamente pentru a aborda radacina problemei. In functie de diagnostic, specialistul va poate prescrie:
-
corticosteroizi;
-
antibiotice;
-
creme sau geluri medicinale;
-
medicamente pentru acnee (pentru rozacee);
-
steroizi; sau
-
medicamente antivirale (pentru herpes zoster).
Surse:
https://www.provenskincare.com/blog/red-spots-under-eyes/