Este greu de crezut ca exista persoane care nu pot recunoaste patrunjelul cu usurinta atat dupa aspectul plantei, cat si dupa aroma sau gust, pentru ca vorbim de unul din cele mai des folosite ingrediente din bucataria romaneasca. Dincolo de a da mancarurilor savoarea inconfundabila, patrunjelul are si importante proprietati terapeutice care sunt mai putin cunoscute decat cele culinare.
Spre exemplu, putini stiu ca patrunjelul contine mai multa vitamina C decat citricele, ca este un excelent detoxifiant natural sau ca protejeaza sanatatea inimii.
Ne-am propus prin articolul de fata sa va prezentam patrunjelul din aceasta perspectiva mai putin cunoscuta, pentru a va ajuta sa il apreciati la adevarata sa valoare si sa profitati de toate beneficiile pentru sanatate pe care vi le ofera.
Ce substante contine patrunjelul
Asa cum spuneam, patrunjelul este usor de recunoscut dupa aroma si gustul pe care il confera mancarurilor, mai ales daca este folosit in stare proaspata. Aceste calitati se datoreaza unui numar insemnat de substantei care ii confera atat savoarea inconfundabila, cat si proprietatile care il recomanda ca remediul naturist.
In primul rand, patrunjelul este o planta bogata in nutrienti esentiali, datorita continutului ridicat de vitamina B9, vitamina C, vitamina K, betacaroten din care se sintetizeaza vitamina A si continutului de minerale precum potasiu, calciu, zinc, fier si magneziu.
In afara de acesti nutrienti esentiali, patrunjelul mai contine flavonoide si uleiuri volatile care au la randul lor o serie de beneficii pentru sanatate.
Din punct de vedere al valorilor nutritionale, 100 de grame de patrunjel contin doar 36 de calorii, furnizate de 8 grame de carbohidrati, doua grame de proteine si 0,6 grame de grasimi.
Mai trebuie spus ca aceeasi cantitate de patrunjel va asigura 55% din doza zilnica recomandata de vitamina C si 45% din doza zilnica recomandata de vitamina B9.
Patrunjelul si efectul sau detoxifiant
Patrunjelul este un ingredient potrivit in curele pentru detoxifiere intrucat favorizeaza in mai multe moduri eliminarea toxinelor din organism.
Actiunea diuretica
Este cunoscut datorita efectului sau diuretic, ceea ce inseamna ca stimuleaza rinichii sa produca urina, care este eliminata impreuna cu toxinele filtrate la nivelul acestor organe. Asadar, o cantitate mai mare de urina echivaleaza cu mai multe toxine eliminate din organism, iar prin efetul sau diuretic patrunjelul contribuie astfel la detoxifierea organismului.
Reducerea stresului oxidativ
In acelasi timp, patrunjelul are si un puternic efect antioxidant datorita cantitatii mari de vitamina C si de flavonoide pe care o contine. Aceste substante actioneaza in mod direct asupra unor compusi din organism numiti radicali liberi, care se formeaza in urma proceselor metabolice sau patrund in organism din exterior sub influenta anumitor factori precum poluarea, fumul de tigara, alimentatia nesanatoasa sau expunerea la substante chimice. Un nivel prea ridicat al radicalilor liberi devine nociv pentru organism intrucat acestia reactioneaza cu celulele, carora le modifica structura si functionalitatea dand nastere unui proces numit stres oxidativ, care poate genera boli cronice si alte probleme de sanatate. Substantele antioxidante pe care le contine patrunjelul neutralizeaza radicalii liberi si previn stresul oxidativ, realizand si pe aceasta cale un proces detoxifiant.
Stimularea ficatului
Si ficatul beneficiaza de efectele benefice ale substantelor continute de patrunjel, in conditiile in care vorbim de un alt organ cu un rol crucial in eliminarea toxinelor. Aceste substante stimuleaza secretia de bila din ficat, care apoi ajunge in vezica biliara de unde este eliberata in intestinul subtire, unde contribuie la procesul de digestie si la separarea substantelor nutritive de cele care trebuie eliminate pe cale naturala. In acelasi timp, patrunjelul protejeaza ficatul de stresul oxidativ si totodata favorizeaza procesul regenerativ la nivelul acestui organ.
Patrunjelul si sanatatea inimii
Si inima impreuna cu intreg sistemul circulator beneficiaza de proprietatile terapeutice ale patrunjelului, care este eficient in prevenirea afectiunilor cardiovasculare si reducerea riscurilor asociate acestora.
Combaterea retentiei de apa
Efectul diuretic de care am amintit si mai devreme contribuie atat la detoxifierea organismului, cat si la prevenirea retentiei de apa ce constituie una din cauzele hipertensiunii arteriale. Retentia de apa consta in acumularea de lichid la nivelul tesuturilor, ce determina organismul la un moment sa produca mai mult sange. Creste astfel volumul de sange dar nu si capacitatea sistemului circulator, iar astfel se creeaza o presiune mai mare in vasele sanguine ce duce la aparitia hipertensiunii arteriale.
Datorita efectului sau diuretic, patrunjelul determina organismul sa elimine mai mult lichid si astfel previne unul din factorii care pot determina aparitia hipertensiunii arteriale care la randul sau sta la baza celor mai multe boli cardiovasculare.
Reducerea nivelului de colesterol
Hipertensiunea arteriala poate fi cauzata si de un nivel crescut al colesterolului LDL, numit si „colesterol rau” tocmai din cauza acestui efect negativ pe care il genereaza.
Acest tip de colesterol ajunge in sange, iar daca valorile sale sunt mentinute constant peste cele normale, se depune treptat in interiorul vaselor sanguine. Astfel, vasele devin tot mai inguste si mai rigide, ceea ce duce la cresterea presiunii sangelui si aparitia hipertensiunii arteriale.
Betacarotenul continut de patrunjel contribuie la reducerea nivelului de colesterol LDL, insa trebuie ajutat si prin alimentatie. Aceasta inseamna ca trebuie redus sau chiar evitat consumul de prajeli si de alimente care contin grasime animala, in conditiile in care acestea sunt principala sursa de colesterol rau.
Protectia impotriva radicalilor liberi
Radicalii liberi despre care am vorbit in capitolul anterior circula prin tot organismul iar stresul oxidativ poate aparea la nivelul oricarui organ vital asa cum este si inima.
Sub actiunea radicalilor liberi muschiul inimii slabeste cu timpul si devine tot mai vulnerabil. Acelasi lucru se poate intampla si cu vasele sanguine, care isi pierd elasticitatea si favorizeaza astfel aparitia hipertensiunii arteriale si a tuturor problemelor cardiovasculare pe care le poate genera. Totodata, radicalii liberi reactioneaza si cu colesterolul rau, transformandu-l intr-o forma si mai nociva care se depune mai usor in vasele de sange, formand placi care determina cresterea tensiunii si care se pot desprinde, fiind purtate de fluxul sanguin catre creier, unde provoaca accident vascular cerebral.
Patrunjelul contribuie intr-o oarecare masura si la reducerea acestor riscuri, prin intermediul vitaminei C si al flavonoidelor care au efect antioxidant.
Beneficiile consumului de patrunjel nu se rezuma doar la atat, acesta fiind si un bun remediu impotriva durerilor, datorita efectului antiinflamator. De asemenea, imbunatateste fertilitatea in cazul femeilor si contribuie la cresterea densitatii osoase datorita vitaminei K ce imbunatateste absorbtia calciului. Mai trebuie mentionat si efectul benefic asupra sanatatii ochilor datorat betacarotenului care este un precursor al vitaminei A, precum si intarirea sistemului imunitar prin intermediul vitaminei C.