Paraziti intestinali in sarcina - cum ii tratati corect?

Paraziti intestinali in sarcina - cum ii tratati corect? Paraziti intestinali in sarcina - cum ii tratati corect?

Ultima actualizare: 10 septembrie 2024

Paraziti-intestinali-sarcina

Infectiile cu paraziti intestinali reprezinta o problema semnificativa de sanatate publica, si mai ales in zonele endemice, afectand milioane de oameni in fiecare an. O particularitate este, insa, reprezentata de infectia cu paraziti intestinali in sarcina, nu doar pentru ca se considera ca starea gestationala poate creste riscul unor astfel de infectii, ci si pentru ca acestea pot pune in pericol sanatatea mamei si chiar a fatului. S-a raportat faptul ca, in zonele endemice (nu este cazul tarii noastre), infectia cu paraziti intestinali in sarcina poate fi raportata chiar si pana la aproximativ 70% dintre femeile insarcinate, in jur de 10% fiind infectate simultan cu mai multi paraziti.

Infectiile parazitare intestinale, cauzate de helminti (viermii intestinali) si specii de protozoare parazite, sunt mult mai frecvente in tarile in curs de dezvoltare, unde spre exemplu alimentarea cu apa curata si conditiile de salubrizare sunt deficitare. Cele mai comune specii de protozoare parazite, care pot duce si la infectii cu paraziti intestinali in sarcina, sunt Entamoeba histolytica, Giardia intestinalis si Cryptosporidium. Pe de alta parte, cele mai frecvente specii de helminti, care pot duce la viermi intestinali in sarcina, sunt Ascaris lumbricoides, Trichuris trichiura sau Ancylostoma duodenonale, Taenia solium (sau saginata). Netratate, pot duce la complicatii.


Tipuri de infectii cu paraziti intestinali in sarcina

Parazitii intestinali sunt organisme parazitare care traiesc in tractul gastrointestinal al gazdei si consuma nutrienti. Cele mai frecvente tipuri de infectii cu paraziti intestinali in sarcina ar putea fi clasificate drept infectii cu protozoare parazite si helminti (viermi intestinali), astfel:

Infectii cu protozoare parazite in sarcina

Protozoarele sunt paraziti microscopici unicelulari (cu corpul format dintr-o singura celula), ce se pot multiplica in intestin si de obicei se raspandesc prin fecalele contaminate. Exista si riscul de infectii cu paraziti intestinali in sarcina care apartin grupului protozoarelor, cele mai comune fiind urmatoarele:

  • Infectia cu Giardia lamblia: infectia, cunoscuta si sub numele de giardioza, este cauzata de un protozoar care se raspandeste prin consumul de apa sau alimente contaminate. Infectiile cu Giardia lamblia se manifesta prin diaree apoasa, crampe abdominale, balonare si greata. Infectia cu acest tip de paraziti intestinali in sarcina poate duce la deshidratare si deficiente nutritionale, ceea ce poate afecta implicit cresterea si dezvoltarea fatului;
  • Infectia cu Entamoeba histolytica: infectia, cunoscuta si sub numele de amebiaza, poate fi transmisa in mod asemanator giardiozei, cu mentiunea ca exista si riscul de transmitere prin contact sexual neprotejat. Simptomele asociate sunt foarte severe, incluzand febra si diaree cu sange, dureri abdominale. Infectia cu acest tip de paraziti intestinali in sarcina este foarte periculoasa, deoarece poate duce la complicatii severe ale mamei si fatului.

Infectia cu viermi intestinali in sarcina

Helmintii sunt paraziti pluricelulari (cu corpul format din mai multe celule), care includ viermi plati (cestode), viermi cilindrici (nematode) si viermi inelati. Principalii specii care pot provoca inclusiv infectii cu paraziti intestinali in sarcina fac parte din clasa viermilor cilindrici:

  • Infectia cu Ascaris lumbricoides: infectia, cunoscuta si sub numele de ascaridioza, popular este provocata de viermii numiti popular „limbrici”. Sporadic, au fost raportate si cazuri de limbrici in sarcina. Parazitul se transmite prin ingerarea oualor de pe sol, alimente anterior contaminate. Parazitul se localizeaza in intestinul subtire si poate duce la dureri abdominale si pierdere in greutate, malnutritie. La femeile insarcinate, poate provoca anemie si, in unele cazuri, nastere prematura;
  • Infectia cu Enterobius vermicularis: infectia, cunoscuta sub numele de enterobiaza (deseori oxiuriaza), este una dintre cele mai frecvente in randul copiilor si femeile insarcinate. Multe femei se pot confrunta cu oxiuri in sarcina, intrucat acest parazit se transmite foarte usor in cadrul familiilor. Simptomele infectiei cu acest tip de paraziti intestinali in sarcina ar putea include mancarimi anale intense, iritabilitate, tulburari de somn;
  • Infectia cu Taenia saginata sau Taenia solium: infectia, numita teniaza, apare de obicei din cauza consumului de carne de porc sau vita insuficient preparata termic, care a fost anterior contaminata cu larve de Taenia. Infectia cu acest tip de paraziti intestinali in sarcina ar putea ramane asimptomatica, dar se poate prezenta si cu dureri abdominale, scaderi inexplicabile in greutate si diferite deficiente nutritionale.

Paraziti-intestinali-in-sarcina

Conform unui raport publicat in anul 2006 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) se pare ca femeile insarcinate sunt mult mai predispuse sa dezvolte infectii cu paraziti intestinali in sarcina. Modificarile care au loc in timpul sarcinii afecteaza si sistemul imunitar, care scade. Drept urmare, riscul de infectii cu paraziti intestinali in sarcina este mai mare. S-a constatat ca infectiile cu paraziti intestinali in sarcina prezinta riscuri pentru mama si fat, cum ar fi:

  • Anemie prin deficit de fier;
  • Alterarea metabolismului energetic;
  • Deficit de acid folic (vitamina B9);
  • Deficit de zinc;
  • Intarzieri ale cresterii fatului;
  • Statul ponderal redus al fatului si greutate redusa la nastere;
  • Riscuri mai mari de infectii suplimentare;
  • Nastere prematura.

De asemenea, chiar daca in cazuri foarte rare si foarte severe, infectia cu paraziti intestinali in sarcina poate duce si la decesul fatului. Drept urmare, este important sa se diagnosticheze rapid diferitele tipuri de infectii cu paraziti intestinali si sa se initieze tratamentul specific.

Tratament si remedii pentru paraziti intestinali in sarcina

Tratamentul viermilor intestinali sau altor tipuri de infectii cu paraziti intestinali in sarcina, ca urmare a situatiei date, necesita o abordare atenta si echilibrata. Medicamentele pentru paraziti (antiparazitare) pot avea efect toxic si pot afecta negativ dezvoltarea fatului. Este important de mentionat ca nu se administreaza antibiotic pentru paraziti intestinali in sarcina, intrucat acestea nu au niciun efect terapeutic. Alegerea tratamentului depinde de specia de parazit si severitatea infectiei, dar si de varsta gestationala a femeii.

Tratament medicamentos pentru paraziti intestinali in sarcina

Medicamentele antiparazitare se administreaza pentru tratarea infectiilor cu protozoare si celor cu helminti. Totusi, nu toate medicamentele sunt sigure in caz de paraziti intestinali in sarcina. Drept urmare, alegerea tratamentului este facuta de catre medic, care ia in considerare riscurile si beneficiile pentru mama si fat:

  • Metronidazolul este un antiparazitar utilizat in caz de paraziti intestinali in sarcina cum sunt Giardia lamblia si Entamoeba histolytica. Desi exista studii care sugereaza ca metronidazol se poate folosi cu precautie in caz de paraziti intestinali in sarcina trimestrul II si III, trebuie evitat in primul trimestru, din cauza riscului de efecte teratogene;
  • Melbendazol si albendazol: aceste antiparazitare sunt utilizate pentru tratamentul infectiilor cu paraziti intestinali in sarcina precum cele cu viermi intestinali si Enterobius vermicularis (oxiuriaza). Sunt considerate relativ sigure in al doilea si al treilea trimestru de sarcina, dar utilizarea lor in primul trimestru ar trebui evitata sau facuta cu precautie;
  • Pamoatul de pirantel se foloseste in cazul infectiei cu paraziti intestinali in sarcina de tipul oxiurilor. Este un considerat un antiparazitar sigur, mai ales dupa primul trimestru.

Tratament alternativ si preventie

Alte remedii si tratamente alternative in caz de paraziti intestinali in sarcina includ: consumul de alimente bogate in probiotice, consumul de usturoi si seminte de dovleac (traditional folosite impotriva parazitilor). Pentru a preveni riscul de paraziti intestinali in sarcina, se recomanda o igiena alimentara cat mai adecvata si ingrijirea corespunzatoare a animalelor de companie prin deparazitare regulata. Nu se va consuma apa din surse nepotabile, iar alimentele vor fi eficient preparate termic si spalate, sub jet continuu de apa, inainte de consum.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9699776/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8718307/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9110238/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8252203/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32942076/