Paracetamol 500 mg, 20 comprimate MAG - Catena
Paracetamol MCC comprimate trateaza starile febrile si durerile de intensitate usoara si moderata precum: dureri articulare, dureri dentare, de spate, cefalee.
Compozitie
Un comprimat contine paracetamol 500 mg si excipienti: povidona, amidon de porumb, amidon pregelatinizat, amidonglicolat de sodiu, acid stearic.
Grupa farmacoterapeutica: analgezic, antipiretic.
Precautii
Se impun precautii in caz de alcoolism.
Interactiuni
Alcoolul (consum cronic), medicamentele inductoare enzimatice si cele hepatotoxice cresc riscul afectari hepatice al dozelor mari sau tratamentului prelungit cu paracetamol.
Tratamentul cronic cu barbiturice sau primidonă reduce efectul paracetamolului.
Dozele mari de paracetamol cresc efectul, anticoagulantelor cumarinice probabil prin reducerea sintezei hepatice de profactori ai coagulării; in cazul administrarii dozelor mari de paracetamol (peste 2 g pe zi) pe perioade lungi este necesara monitorizarea timpului de protrombina; nu este necesar in cazul tratamentului ocazional sau celui cronic cu doze mici.
Asocierea paracetamolului cu salicilati sau antiinflamatoare nesteroidiene pe termen lung si la doze mari creste riscul de nefropatie, necroza papilara renala, cancer de rinichi si vezica urinara. Asocierea paracetamol-salicilati trebuie administrata pe termen scurt; diflunisalul creste cu 50% concentratia plasmatica a paracetamolului si mareste astfel riscul hepatotoxicitatii acestuia.
Pot sa apara valori fals scazute ale testului pentru glicemie prin metoda oxidaze/peroxidaze, o crestere falsa a valorilor acidului uric seric determinat prin testul fosfotungstic. Cresterile bilirubinei serice, ale timpului de protrombina si ale activitatii lactatdehidrogenazei si transaminazelor serice evidentiaza afectarea toxica hepatica si apar in special la doze mai mari de 8 g pe zi sau administrarea pe termen lung a unor doze de paracetamol mai mari de 3-5 g pe zi.
7595 Paracetamol 250mg x 6 supoz IS
Paracetamolul face parte din clasa de medicamente cunoscute sub denumirea de analgezice-antipiretice. Paracetamolul este folosit pentru a reduce durerile de intensitate usoara sau moderata si febra.
Compozitie:
Substanta activa este paracetamol 250 mg.
Celelalte componente sunt: grasime solida.
Actiune terapeutica:
Substanta cu actiune analgezica asemanatoare cu a fenacetinei si cu efect antipiretic apropiat de al salicilatilor, paracetamolul actioneaza asupra centrilor termoreglatori din sistemul nervos central, determinand o pierdere mai accentuata de caldura prin vasodilatatie cutanata. Efectul analgezic are, de asemenea, un mecanism central, fiind influentate durerile de intensitate medie. Nu are actiune antiinflamatoare si nu este antiagregant plachetar.
Indicatii terapeutice:
Tratamentul simptomatic al afectiunilor febrile si/sau dureroase.
Contraindicatii:
Hipersensibilitate la paracetamol sau la fenacetina.
Insuficienta hepatica sau renala grava.
Mod de administrare:
Supozitoarele cu paracetamol se administreaza intrarectal.
Doza recomandata este diferentiata in functie de varsta:
- copii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani: pana la maxim 3 supozitoare a cate 250 mg paracetamol de 3 ori pe zi; intervalulintre administrari este de 4-8 ore;
- copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 6 ani: pana la maxim 4 supozitoare a cate 250 mg paracetamol de 3 ori pe zi; intervalul intre administrari este de 4-8 ore;
- copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani: 1-2 supozitoare a cate 250 mg paracetamol de 3-4 ori pe zi; intervalul intre administrari este de 4-8 ore;
Dozele maxime recomandate nu trebuie sa depaseasca 80 mg paracetamol/kg si zi (maxim 3 g paracetamol pe zi la copii cu greutatea sub 37 kg).
Daca sub tratament cu paracetamol, durerea nu se reduce in 5 zile, febra nu se remite sau reapare in decurs de 3 zile, sau faringita severa persista si nu se amelioreaza in cel mult 2 zile (fiind insotita sau urmata de febra, cefalee, eruptii cutanate, greata si varsaturi), cereti sfatul medicului.
Prezentare:
Cutie cu 2 blistere a cate 3 supozitoare.