Papule – tipuri, cauze, manifestari clinice si remedii

Papule – tipuri, cauze, manifestari clinice si remedii Papule – tipuri, cauze, manifestari clinice si remedii

Ultima actualizare: 18 martie 2024

O papula este o leziune cutanata care apare sub forma unei umflaturi mici, solide si iesite in relief pe suprafata pielii, cu diametrul mai mic de 1 cm. Papulele pot avea diverse cauze, cum ar fi reactii alergice, infectii virale sau bacteriene, afectiuni dermatologice precum acnee, eczeme sau psoriazis etc. Ele pot fi de diferite culori, dimensiuni si texturi, iar tratamentul lor depinde de cauza subiacenta. Iata mai multe detalii despre papule.

De cele mai multe ori, papulele sunt numite leziuni si in cele mai multe cazuri nu constituie o problema serioasa.


Din ce cauze pot aparea papule?

Papulele pot fi observate in aproape orice boala sau afectiune a pielii care provoaca aparitia unor mici umflaturi pe piele. Cateva exemple pot fi:

  • dermatita de contact, care este cauzata de anumite materiale care ating pielea si provoaca o iritatie sau reactie alergica, manifestata uneori si prin aparitia de pustule;
  • verucile sau negii, care sunt leziuni cutanate benigne cauzate de virusul papiloma uman (HPV). Negii pot fi insotiti de papule in zona afectata.
  • cheratoza seboreica, o afectiune in care leziunile pielii dezvolta un aspect aspru, asemanator unui neg;
  • cheratoza actinica, cunoscuta in mod obisnuit ca pete cauzate de expunerea la soare;
  • angiomul, care se prezinta sub forma unor alunite rosii cauzate de o colectie de vase de sange mici;
  • Molluscum contagiosum, o infectie virala a pielii care se caracterizeaza prin papule mici, rotunde si stralucitoare, aparute pe suprafata pielii. Aceste leziuni sunt de obicei de culoare roz sau albicioasa si pot fi localizate in diverse zone ale corpului, inclusiv pe fata, gat, axile, zona genitala si in jurul zonei perianale.
  • cheratoza pilara, o afectiune ce implica dezvoltarea unor umflaturi aspre, denumite uneori „piele de pui”;
  • eczema, cunoscuta si sub numele de dermatita atopica. Eczemele sunt afectiuni cutanate inflamatorii, care pot produce papule si alte leziuni cutanate, in special in zonele predispuse la iritatii.

Alte cauze posibile pentru aparitia papulelor pot fi reactiile adverse la medicamente, psoriazisul, varicela, acrodermatita (o afectiunea pediatrica asociata cu hepatita B), intepaturile de insecte.

  • Papulele cauzate de acnee

Papulele cauzate de acnee sunt umflaturi solide, inflamate. Sunt de obicei in forma de con, dar nu au varful alb sau galben, plin cu puroi. In general, sunt mai mici de 1 cm si pot avea aceeasi culoare ca pielea sau pot fi rosii, maro sau violet. Papulele acneice sunt foarte frecvente. Unii cercetatori sugereaza ca papulele acneice afecteaza aproape pe toata lumea la un moment dat, in timpul vietii. Sunt mai frecvente pe parcursul adolescentei, dar si adultii le pot avea.

Cand papulele acneice provoaca multa presiune sub piele, probabil veti dori sa le strangeti pentru a le sparge. Ideal ar fi sa nu faceti acest lucru, pentru ca nu exista puroi de indepartat, iar stoarcerea lor poate cauza mai multe probleme, printre care infectia si transformarea papulei intr-o pustula (leziune cutanata care contine puroi).

Papulele cauzate de acnee se pot trata cu produse care contin acid salicilic, benzoil peroxid sau sulf.

  • Papule vs noduli

Frecvent, cele doua probleme ale pielii sunt confundate. Spre deosebire de papula, un nodul sau chist este o leziune cutanata mai mare, mai adanca si palpabila. Nodulii implica mai multe straturi ale pielii si pot fi uneori foarte durerosi. Pot fi asociati cu mai multe afectiuni.

Tratamentul papulelor

Asa cum spuneam, in cele mai multe cazuri, va puteti trata papulele eficient acasa. Evitarea materialelor care va irita pielea poate fi un pas esential, daca aceasta a fost cauza. Apoi unii pasi pentru tratament pot fi:

  • sa nu va frecati pielea in timpul curatarii;
  • sa folositi apa calda – nu apa fierbinte – si sapunuri blande cand va spalati;
  • sa nu aplicati machiaj sau lotiuni parfumate pe zona afectata. Intrerupeti utilizarea oricarui machiaj sau produs cosmetic nou, pentru a vedea daca acesta este cauza.
  • sa lasati zona afectata sa primeasca cat mai mult aer.

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra care este sanatos, cu varsta de 12 ani sau mai mic, are papule din cauza varicelei, se recomanda ca boala sa fie lasata sa-si urmeze cursul. Discutati cu medicul dumneavoastra daca copilul are varicela si:

  • este nou-nascut sau sugar;
  • are alte afectiuni ale pielii;
  • are deja un sistem imunitar slabit;
  • are 13 ani sau mai mult,

Acesti pacienti pot dezvolta complicatii mai grave din cauza varicelei, putand necesita tratament antiviral.

Daca papulele au aparut din cauza eczemei, incercati produse de baie blande, care sa va calmeze pielea. De asemenea, va puteti hidrata de doua ori pe zi cu produse speciale, cum ar fi lotiuni, creme sau unguente puternic hidratante. Steroizii topici sunt cel mai frecvent utilizati ca tratament al eczemelor si sunt prescrisi de medic.

Cand papulele pot reprezenta un pericol

Daca ati inceput recent sa luati un medicament nou si credeti ca ati dezvoltat papule ca urmare a administrarii acestuia, discutati cu medicul care vi l-a prescris. Ar putea fi vorba de o reactie alergica, cu potential periculos.

Infectarea unei papule nu ar trebui tratata niciodata superficial. Infectia se poate raspandi, putand fi nevoie chiar de antibiotic pentru vindecare.