Prospect:
Informatii pentru pacient
PADUDEN Express 200 mg capsule moi
ibuprofen
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa luati acest medicament deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va farmacistului dumneavoastra.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi pct. 4.
Trebuie sa discutati cu un medic daca nu va simtiti mai bine sau daca va simtiti mai rau, daca febra dureaza mai mult de 3 zile sau durerea dureaza mai mult de 3 zile la adolescenti sau 5 zile la adulti.
Ce gasiti in acest prospect
1. Ce este PADUDEN Express si pentru ce se utilizeaza
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati PADUDEN Express
3. Cum sa luati PADUDEN Express
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza PADUDEN Express
6. Continutul ambalajului si alte informatii
1. Ce este PADUDEN Express si pentru ce se utilizeaza?
Ibuprofenul, ingredientul activ al acestui medicament, actioneaza prin reducerea durerii si a febrei.
Este recomandat adultilor si adolescentilor cu varsta peste 12 ani pentru ameliorarea simptomatica a durerilor ocazionale usoare sau moderate, cum ar fi dureri de cap, dureri dentare, dureri menstruale, dureri musculare (contracturi) sau dureri de spate (lumbago), precum si in stari febrile si febra si dureri dupa vaccinare.
Trebuie sa discutati cu un medic daca simptomele se agraveaza sau nu se amelioreaza si daca febra dureaza mai mult de 3 zile sau durerea dureaza mai mult de 3 zile la adolescenti sau 5 zile la adulti.
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa luati PADUDEN Express
Nu luati PADUDEN Express
Daca sunteti alergic la ibuprofen, la alte AINS (de exemplu, acid acetilsalicilic, naproxen etc.) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6). Reactiile care indica o alergie pot fi: eruptii cutanate cu mancarime, umflarea fetei, buzelor sau limbii, curgerea nasului, dificultati de respiratie sau astm bronsic.
Daca ati avut ulcer sau sangerare la nivelul stomacului sau duodenului sau ati suferit o perforatie la nivelul sistemului digestiv.
Daca vomitati cu sange.
Daca suferiti de boala Crohn (o boala cronica in care sistemul imunitar ataca intestinul provocand inflamatie care de obicei duce la diaree cu sange) sau colita ulcerativa, deoarece medicamentele cu ibuprofen pot agrava aceste boli.
Daca materiile fecale au culoarea neagra sau aveti diaree cu sange.
Daca aveti boala hepatica sau renala severa.
Daca aveti sangerari sau tulburari de coagulare a sangelui sau luati anticoagulante (medicamente folosite pentru a „subtia” sangele). Daca este necesar sa luati medicamente anticoagulante in acelasi timp, medicul va efectua un test de coagulare a sangelui.
Daca aveti probleme grave cu inima.
Daca sunteti in al treilea trimestru de sarcina.
Atentionari si precautii
Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a lua
PADUDEN Express:
Daca ati avut sau aveti ulcer, sangerare sau perforatie la nivelul stomacului sau duodenului, care se poate manifesta prin dureri abdominale severe sau persistente si/sau scaune de culoare neagra, sau chiar fara simptome de avertizare anterioare. Acest risc este mai mare atunci cand se utilizeaza doze mari si tratamente prelungite, la pacientii cu antecedente de ulcer peptic si la pacientii varstnici.
Daca aveti edem (retentie de lichide).
Daca suferiti de astm bronsic sau orice alta afectiune respiratorie.
Daca suferiti sau ati suferit de o boala cardiaca sau aveti tensiune arteriala mare.
Daca aveti boala hepatica sau renala, aveti peste 60 de ani sau trebuie sa luati acest medicament pentru o perioada lunga de timp (mai mult de 1 pana la 2 saptamani), este posibil ca medicul dumneavoastra sa fie nevoit sa efectueze controale regulate.
Daca aveti simptome de deshidratare, de exemplu, diaree sau varsaturi severe, beti multe lichide si contactati imediat medicul dumneavoastra, deoarece in acest caz particular ibuprofenul poate duce la insuficienta renala ca urmare a deshidratarii.
La adolescentii deshidratati, exista riscul deteriorarii functiei renale.
Daca luati simultan medicamente care modifica coagularea sangelui, cum sunt anticoagulante orale, medicamente antiagregante plachetare de tip acid acetilsalicilic. De asemenea, trebuie sa discutati despre utilizarea altor medicamente care ar putea creste riscul de sangerare, cum ar fi corticosteroizii si antidepresivele cu inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei.
Daca sunteti tratat/tratata cu diuretice (medicamente pentru urinare), deoarece medicul dumneavoastra trebuie sa va supravegheze functia rinichilor.
Daca aveti lupus eritematos (o boala cronica care afecteaza sistemul imunitar si care poate afecta diferite organe vitale, sistemul nervos, vasele de sange, pielea si articulatiile), deoarece poate aparea meningita aseptica.
Daca aveti porfirie acuta intermitenta (o boala metabolica care afecteaza sangele si poate provoca simptome precum inrosirea urinei sau boli hepatice), pentru a stabili daca tratamentul cu ibuprofen este sau nu adecvat.
Daca sunteti tratat/tratata cu ibuprofen, deoarece acesta poate masca febra, care este un semn major de infectie, ceea ce face dificil de stabilit un diagnostic.
Daca suferiti de dureri de cap dupa un tratament prelungit, nu trebuie sa luati doze mai mari din acest medicament.
Sunt posibile reactii alergice la acest medicament.
Medicul va efectua un control mai strict daca primiti ibuprofen dupa o interventie chirurgicala majora.
Daca aveti o infectie, vezi rubrica „Infectii” de mai jos.
Nu este recomandat sa luati acest medicament daca aveti varicela.
Este important sa utilizati cea mai mica doza care amelioreaza/controleaza durerea si nu trebuie sa luati acest medicament mai mult decat este necesar pentru a va controla simptomele.
Precautii cardiovasculare
Medicamentele antiinflamatoare/analgezice, cum este ibuprofenul, pot fi asociate cu un risc usor crescut de infarct de miocard sau accident vascular cerebral, mai ales atunci cand sunt utilizate in doze mari. Nu depasiti doza recomandata si durata tratamentului.
Trebuie sa discutati despre tratament cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a lua PADUDEN Express, daca:
-
aveti probleme cu inima, inclusiv insuficienta cardiaca si angina pectorala (durere in piept) sau daca ati avut un infarct de miocard, o interventie chirurgicala de bypass, boala arteriala periferica (circulatia deficitara a picioarelor sau talpilor din cauza ingustarii sau blocarii arterelor) sau orice tip de accident vascular cerebral (inclusiv un „mini-accident vascular cerebral” sau atac ischemic tranzitoriu „AIT”).
-
aveti hipertensiune arteriala, diabet zaharat, colesterol crescut, antecedente familiale de boli de inima sau accident vascular cerebral sau sunteti fumator/fumatoare.
Acest tip de medicamente poate provoca, de asemenea, retentie de lichide, in special la pacientii cu insuficienta cardiaca si/sau tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala).
Reactii la nivelul pielii
Au fost raportate reactii severe la nivelul pielii in asociere cu tratamentul cu PADUDEN Express. Trebuie sa incetati sa mai luati PADUDEN Express si sa va adresati imediat unui medic daca prezentati orice eruptie pe piele, leziuni ale mucoaselor, vezicule sau alte semne de alergie, intrucat acestea pot fi primele semne ale unei reactii foarte grave la nivelul pielii. Vezi pct. 4.
Infectii
PADUDEN Express poate masca semne ale infectiei, precum febra si durerea. Prin urmare, este posibil ca PADUDEN Express sa intarzie tratarea adecvata a infectiei, ceea ce poate mari riscul de complicatii.
Acest lucru a fost observat in cazul pneumoniei cauzate de bacterii si al infectiilor bacteriene ale pielii asociate cu varicela. Daca luati acest medicament in timp ce aveti o infectie, iar simptomele infectiei nu dispar sau se agraveaza, adresati-va imediat unui medic.
PADUDEN Express impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
PADUDEN Express poate influenta sau poate fi influentat de alte medicamente.
De exemplu:
-
medicamente anticoagulante (de exemplu, care previn coagularea/subtiaza sangele, cum sunt acidul acetilsalicilic/aspirina, warfarina, ticlopidina);
-
medicamente care scad tensiunea arteriala crescuta (inhibitori ai ECA cum este captoprilul, beta-blocante cum este atenololul si antagonisti ai receptorilor de angiotensina II cum este losartanul);
-
medicamente antiagregante plachetare (previn formarea de trombi sau cheaguri in vasele de sange), cum este ticlopidina sau aspirina (acid acetilsalicilic);
-
alte AINS, cum este aspirina;
-
corticoizi, cum sunt cortizonul si prednisolonul;
-
inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei (medicamente pentru depresie);
-
litiu (utilizat pentru tratarea depresiei);
-
metotrexat (utilizat pentru a trata cancerul si bolile inflamatorii).
Medicul dumneavoastra va poate ajusta doza din acest medicament;
-
mifepristona (care induce avortul);
-
digoxina si alte glicozide cardiotonice (utilizate pentru afectiuni ale inimii);
-
hidantoine, cum este fenitoina (utilizata in tratamentul epilepsiei);
-
sulfamide, cum sunt sulfametoxazol si cotrimoxazol (utilizate pentru infectii bacteriene);
-
diuretice (medicamente utilizate pentru a creste eliminarea urinei);
-
pentoxifilina (utilizata in tulburarile circulatorii);
-
probenecid (utilizat la pacientii cu guta sau pentru infectii in asociere cu penicilina);
-
antibiotice din grupa chinolonelor, cum este norfloxacina;
-
sulfinpirazona (pentru tratamentul in guta);
-
insulina si hipoglicemiante orale (utilizate pentru scaderea glicemiei);
-
ciclosporina si tacrolimus (utilizate pentru a preveni respingerea organelor transplantate);
-
antihipertensive (pentru a reduce tensiunea arteriala);
-
trombolitice (medicamente care dizolva sau dezintegreaza cheagurile de sange);
-
zidovudina (medicament utilizat impotriva virusului HIV);
-
antibiotice aminoglicozide, cum este neomicina:
-
extracte din plante: din arborele de Ginkgo biloba;
-
baclofen (utilizat pentru a trata contractiile musculare involuntare si persistente);
-
fenitoina (utilizata in tratamentul epilepsiei);
-
rasini schimbatoare de ioni, cum este colestiramina (folosita pentru a scadea nivelul colesterolului din sange);
-
tacrina (utilizata in tratamentul bolii Alzheimer);
-
inhibitori ai CYP2C9, cum sunt voriconazolul si fluconazolul.
De asemenea, si alte medicamente pot influenta sau pot fi influentate de tratamentul cu PADUDEN Express. Prin urmare, trebuie sa va adresati intotdeauna medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte de a utiliza PADUDEN Express impreuna cu alte medicamente.
Interactiunea cu analizele de laborator.
Daca vi se face oricare analiza de laborator in scop diagnostic (inclusiv teste de sange, analize de urina, teste cutanate cu alergeni etc.), spuneti medicului dumneavoastra daca luati sau ati luat recent acest medicament, deoarece acesta poate modifica rezultatele.
PADUDEN Express cu alimente, bauturi si alcool
Medicamentul poate fi luat singur sau cu alimente.
Se recomanda ca pacientii cu sensibilitate gastrica sa ia PADUDEN
Express 200 mg dupa masa.
Pentru a va proteja stoamcul, nu ar trebui sa consumati alcool cand faceti tratament cu ibuprofen.
Ibuprofenul administrat la pacientii care consuma in mod obisnuit alcool (3 sau mai multe bauturi alcoolice - bere, vin, lichioruri ... pe zi) poate provoca sangerari gastrice.
Sarcina, alaptarea si fertilitatea
Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Deoarece administrarea medicamentelor cu ibuprofen a fost asociata cu un risc crescut de anomalii congenitale/avort, folosirea acestuia in primul si al doilea trimestru de sarcina nu este recomandata, cu exceptia cazului in care se considera strict necesar. In aceste cazuri, doza si durata administrarii vor fi reduse la minim.
In al treilea trimestru de sarcina, utilizarea acestui medicament este contraindicata.
Acest medicament trece in laptele matern, dar poate fi luat in timpul alaptarii, daca il utilizati in doza recomandata pentru o perioada cat mai scurta de timp.
Pentru pacientele aflate la varsta fertila, trebuie mentionat ca medicamentele de tip ibuprofen au fost asociate cu o capacitate redusa de a concepe. Evitati sa luati acest medicament daca incercati sa ramaneti gravida.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Daca aveti ameteli, vertij, tulburari de vedere sau alte simptome in timp ce luati acest medicament, nu trebuie sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje periculoase.
Acest medicament contine tartrazina
Poate provoca reactii alergice.
Acest medicament contine sorbitol
Acest medicament contine 61,3 mg sorbitol in fiecare capsula, ceea ce este echivalent cu 0,88 mg/kg.
Acest medicament contine potasiu
Acest medicament contine potasiu, mai putin de 1 mmol (39 mg) per capsula, adica, in esenta, este „fara potasiu”.
3. Cum sa luati PADUDEN Express
Intotdeauna utilizati acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului daca nu sunteti sigur/sigura.
Doza recomandata este:
Adulti si adolescenti cu varsta peste 12 ani (la adolescenti cu greutatea > 40 kg):
Doza initiala: luati 1 sau 2 capsule (200 mg) cu apa. Daca este necesar, luati doze suplimentare de 1 sau 2 capsule (200 mg), dar nu depasiti o doza totala de 6 capsule intr-o perioada de 24 de ore. Intervalul dintre doze nu trebuie sa fie mai mic de 4 ore pentru doza de 200 mg.
Pacienti cu varsta peste 65 de ani: cantitatea care trebuie luata trebuie stabilita de medicul acestora, deoarece poate fi necesara o reducere a dozei obisnuite.
Cea mai mica doza eficace trebuie utilizata pentru cea mai scurta perioada de timp necesara pentru ameliorarea simptomelor. Daca aveti o infectie, adresati-va imediat unui medic daca simptomele (cum sunt febra si durerea) nu dispar sau se agraveaza (vezi pct. 2).
Cum sa luati medicamentul
Acest medicament se ia pe cale orala.
Inghititi medicamentul cu putina apa. Nu il mestecati.
Luati medicamentul in timpul meselor, mai ales daca aveti probleme digestive.
Administrarea acestui medicament este conditionata de aparitia durerii sau a febrei. Daca acestea dispar, administrarea medicamentului trebuie intrerupta.
Trebuie sa discutati cu un medic daca simptomele se agraveaza sau nu se amelioreaza si daca febra dureaza mai mult de 3 zile sau durerea dureaza mai mult de 3 zile la adolescenti sau 5 zile la adulti.
Daca ati luat mai mult PADUDEN Express decat trebuie
Daca ati luat mai mult medicament decat trebuie, sau daca un copil a luat accidental medicamentul, consultati imediat un medic, precizand medicamentul si cantitatea luata, sau mergeti la cel mai apropiat spital pentru a va informa despre riscurile care exista si cereti sfaturi cu privire la masurile care trebuie luate. Se recomanda sa furnizati medicului dumneavoastra ambalajul si prospectul medicamentului.
Simptomele de supradozaj pot include dureri de stomac, greata, varsaturi (care pot contine sputa cu sange), dureri de cap, miscari necontrolate ale ochilor si tiuit in urechi. La doze mari, au fost raportate sangerari intestinale, hipotensiune arteriala, acidoza metabolica, coma, simptome de somnolenta, dureri in piept, palpitatii, pierderea starii de constienta, convulsii (in principal la copii), slabiciune si ameteli, sange in urina, frisoane si dificultati de respiratie.
Daca se iau cantitati semnificative, trebuie administrat carbune activ.
Daca ati luat cantitati semnificative, se va lua in considerare efectuarea,de spalaturi stomacale in timpul celor 60 de minute dupa administrare.
4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactiile adverse sunt mai frecvente la persoanele peste 65 de ani.
Aparitia reactiilor adverse este mai scazuta in timpul tratamentelor de durata scurta si daca doza zilnica este sub doza maxima recomandata.
OPRITI administrarea acestui medicament si solicitati imediat ajutorul medicului daca prezentati:
• semne de hemoragie intestinala cum sunt: durere puternica in abdomen, scaune negre moi si lucioase, varsaturi cu sange sau cu particule inchise la culoare, care au aspectul zatului de cafea.
• semne de reactii alergice foarte rare, dar grave cum sunt agravarea astmului bronsic, respiratie suieratoare sau alterata inexplicabila, umflare a fetei, limbii sau laringelui, respiratie dificila, batai rapide ale inimii, scadere a tensiunii arteriale pana la soc. Acestea pot aparea chiar de la prima utilizare a acestui medicament;
• reactii severe la nivelul pielii cum sunt eruptiile care acopera intregul corp, descuamare a pielii, vezicule sau piele cu aspect de solzi.
Vorbiti cu medicul dumneavoastra daca prezentati urmatoarele reactii adverse:
Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):
• disconfort gastric, cum sunt arsuri la stomac, dureri de stomac si greata, indigestie, diaree, varsaturi, flatulenta (gaze), constipatie si sangerari usoare ale stomacului si/sau intestinului care pot provoca anemie in cazuri exceptionale.
Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane):
• ulcere gastrointestinale, perforatie sau sangerare, inflamatie a mucoasei gurii cu ulceratie, agravarea bolii intestinale existente (colita ulcerativa sau boala Crohn), gastrita;
• tulburari de vedere;
• diverse eruptii cutanate;
• reactii de hipersensibilitate cu urticarie si mancarime.
Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane):
• tinitus (tiuit in urechi);
• concentratie crescuta de uree in sange, durere in partile laterale ale corpului si/sau abdomen, sange in urina si febra, care pot fi semne de afectare a rinichilor (necroza papilara);
• valori scazute ale hemoglobinei.
Foarte rare (pot afecta mai putin de 1 din 10000 pacienti):
• esofagita, pancreatita si formarea stenozei intestinale de tip diafragma;
• insuficienta cardiaca, infarct de miocard si umflarea fetei si a mainilor (edem);
• cantitate scazuta de urina, umflare (edem) si urina tulbure (sindrom nefrotic), boala inflamatorie a rinichilor (nefrita interstitiala), care poate duce la insuficienta renala acuta. Daca prezentati oricare dintre simptomele de mai sus, incetati sa luati PADUDEN Express si adresati-va imediat medicului dumneavoastra deoarece acestea pot fi primele semne de afectare sau insuficienta renala;
• reactii psihotice, depresie;
• hipertensiune arteriala, vasculita;
• palpitatii;
• disfunctie a ficatului (primele simptome pot fi modificari ale culorii pielii), afectarea ficatului in special in timpul tratamentului pe termen lung, insuficienta hepatica, inflamatie acuta a ficatului (hepatita acuta);
• probleme in producerea celulelor sanguine. Simptomele precoce includ febra, durere in gat, rani la nivelul gurii, simptome asemanatoare gripei, oboseala excesiva, sangerari nazale si ale pielii si vanatai de origine necunoscuta. In aceste cazuri, trebuie sa intrerupeti imediat tratamentul si sa va adresati medicului dumneavoastra. Nu trebuie sa va automedicati cu analgezice sau cu medicamente care reduc febra (medicamente antipiretice).
• infectii severe ale pielii si complicatii la nivelul tesuturilor moi in timpul varicelei;
• a fost descrisa agravarea inflamatiei asociata cu infectia (de exemplu, fasceita necrozanta) asociata cu utilizarea unor analgezice (AINS). Daca semnele de infectie apar sau se agraveaza, trebuie sa va adresati imediat unui medic. Trebuie evaluata necesitatea terapiei cu antibiotice;
• in timpul tratamentului cu ibuprofen s-au observat simptome de meningita aseptica cu rigiditatea gatului, dureri de cap, greata, varsaturi, febra sau dezorientare. Este mai probabil sa afecteze pacientii cu tulburari autoimune (de exemplu, LES, boala mixta a tesutului conjunctiv). Daca se intampla acest lucru, adresati-va imediat medicului dumneavoastra;
• forme severe de reactii pe piele, cum sunt eruptii pe piele cu inrosire si vezicule (de exemplu, sindrom Stevens-Johnson, eritem multiform, necroliza epidermica toxica, sindrom Lyell) si caderea parului (alopecie).
Cu frecventa necunoscuta (nu poate fi estimata din datele disponibile):
• reactivitatea tractului respirator, inclusiv astm bronsic, bronhospasm sau dispnee;
• poate aparea o reactie grava pe piele, cunoscuta sub numele de sindrom DRESS. Simptomele sindromului DRESS includ eruptie pe piele, inflamare a ganglionilor limfatici si numar crescut al eozinofilelor (un tip de celule albe din sange);
• o eruptie extinsa pe piele, de culoare rosiatica si cu aspect de solzi, cu umflaturi sub piele si vezicule, localizata in special in zonele in pliurile pielii, pe trunchi si la nivelul extremitatilor superioare, insotita de febra, care apare la initierea tratamentului (pustuloza exantematica generalizata acuta, PEGA). Daca prezentati aceste simptome, incetati utilizarea PADUDEN Express si solicitati imediat asistenta medicala. Vezi si pct. 2.
• pielea devine sensibila la lumina;
• dureri de cap, ameteli, insomnie, agitatie, iritabilitate sau oboseala.
Medicamentele de acest tip pot fi asociate cu un risc usor crescut de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. De asemenea, au fost raportate prelungirea timpului de sangerare, edem (retentie de lichide), tensiune arteriala crescuta si insuficienta cardiaca in asociere cu tratamente cu medicamente precum PADUDEN Express.
Pe baza experientei cu AINS, nu pot fi excluse cazurile de nefrita interstitiala (tulburare renala), sindrom nefrotic (tulburare caracterizata prin proteine in urina si umflarea corpului) si insuficienta renala (pierderea brusca a functiei renale).
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a
Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania
Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
e-mail: adr@anm.ro
Website: www.anm.ro.
Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
5. Cum se pastreaza PADUDEN Express
Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 30ºC.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe blister sau pe cutie, dupa „EXP”. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu folositi acest medicament daca observati orice deteriorare a capsulelor.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine PADUDEN Express
Substanta activa este ibuprofenul. Fiecare capsula moale contine ibuprofen 200 mg.
Celelalte componente sunt:
Nucleul capsulei: macrogol 600, hidroxid de potasiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, apa purificata.
Invelisul capsulei: gelatina, sorbitol lichid partial deshidratat (E 420), apa purificata, tartrazina (E 102) si trigliceride cu lant mediu.
Cum arata PADUDEN Express si continutul ambalajului
PADUDEN Express este un medicament sub forma de capsule moi de gelatina, de forma ovala (aprox. 13,5 mm x 8 mm), de culoare galbena, etansare longitudinala, suprafata neteda si regulata si umplute cu o solutie incolora si usor opalescenta.
Capsulele de PADUDEN Express sunt disponibile in cutii cu blistere din PVC-PVdC/Al care contin 10, 20 sau 30 capsule moi. Este posibil ca nu toate dimensiunile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantii
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata
Terapia SA
Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca, Romania
Fabricantii
Laboratorios Liconsa S.A.
Pol. Ind. Miralcampo, Avenida Miralcampo nº7
19200, Azuqueca de Henares (Guadalajara), Spania.
Terapia SA
Str. Fabricii nr. 124, Cluj-Napoca, Romania.
Acest medicament este autorizat in statele membre ale Spatiului
Economic European sub urmatoarele denumiri comerciale:
Lituania Ibuprofen NVT 200 mg minkštosios kapsulės
Polonia Paduden Express
Romania PADUDEN Express 200 mg capsule moi
Acest prospect a fost revizuit in august 2022.
Alte surse de informatii
Informatii detaliate despre acest medicament sunt disponibile pe site-ul web www.anm.ro al Agentiei Nationale a Medicamentului si a
Dispozitivelor Medicale din Romania.