Poate ati avut intrebari legate de aceasta afectiune, iar raspunsurile au intarziat sa apara sau n-au venit niciodata. Descoperiti-le in acest articol: ce este cataracta, care sunt simptomele frecvente, cum se diagnosticheaza si ce optiuni de tratament exista.
Ce este cataracta si cum se manifesta?
Cataracta este o afectiune oculara care apare atunci cand lentila ochiului (cristalinul) se degradeaza si se opacifiaza. Aceasta blocheaza partial sau total lumina care trece prin lentila, afectand astfel vederea.
Poate aparea la unul sau ambii ochi si se dezvolta treptat. Debuteaza cu vedere incetosata si sensibilitate la lumina, urmate de dificultati ale vederii nocturne si schimbarea frecventa a dioptriilor ochelarilor. Pe masura ce afectiunea avanseaza, simptomele se intensifica.
Cum se diagnosticheaza cataracta? Este necesar consultul specialistului pentru diagnostic?
Doar un specialist oftalmolog poate pune diagnosticul de cataracta, pe baza unui examen ocular complet. Acesta poate include teste de acuitate vizuala si teste de dilatare a pupilei pentru evaluarea starii cristalinului.
E foarte important ca pacientul sa fie consultat de oftalmolog pentru ca diagnosticul sa fie precis, respectiv pentru determinarea gradului de severitate a cataractei. In acelasi timp, specialistul este si cel care poate oferi cel mai eficient plan de tratament.
Exista tratamente non-chirurgicale pentru cataracta?
Daca afectiunea se afla in stadiu incipient, e posibil ca simptomele sa fie gestionate cu ochelari mai puternici si o iluminare mai buna. De asemenea, picaturile oftalmice pot diminua disconfortul, dar in prezent, nu exista o alta modalitate de vindecare permanenta a cataractei, pe langa operatie.
Ce presupune chirurgia de facoemulsificare?
Chirurgia de facoemulsificare reprezinta cea mai frecventa metoda de tratament pentru cataracta. Implica utilizarea ultrasunetelor pentru a fragmenta lentila (cristalinul) opacifiata, aceasta fiind apoi indepartata si inlocuita cu o lentila intraoculara (IOL). Procedura e minim invaziva si are o rata de succes foarte mare, recuperarea fiind extrem de rapida.
Care sunt riscurile si beneficiile tratamentului chirurgical?
Beneficiile operatiei de cataracta sunt: imbunatatirea semnificativa a vederii, cresterea calitatii vietii si reducerea dependentei de ochelari. Pacientii raporteaza adesea o claritate vizuala mai buna si o capacitate imbunatatita de a-si desfasura activitati zilnice.
Exista riscuri asociate cu chirurgia de cataracta?
Chiar daca e o metoda de tratament foarte sigura, exista, ca in orice interventie chirurgicala, si riscuri. Pot aparea infectii, sangerari, inflamatii si, in cazuri extrem de rare, dezlipire de retina. E important sa discuti despre toate acestea cu medicul si sa urmati toate instructiunile postoperatorii, pentru a minimiza complicatiile.