Artroza este cel mai frecvent tip de afectare articulara si reprezinta deteriorarea cartilajului articular indusa de o interactiune a factorilor genetici, metabolici si biomecanici, ceea ce duce la un raspuns inflamator, in urma caruia are loc afectarea tuturor structurilor articulare: cartilajul, osul subcondral, ligamentele, meniscul, membrana sinoviala si capsula.
Desi este o boala degenerativa si afecteaza cel mai des persoanele varstnice, artroza se poate dezvolta si la persoanele tinere, la sedenatri, la sportivi in urma supraefortului si politraumatismelor. Sunt afectate de artroza si persoanele cu obezitate, la ei mai des fiind afectata atriculatia genunchiului.
Afecteaza persoanele adulte incepand cu varsta de 18 ani, insa cel mai afectate sunt femeile de peste 50 de ani.
Conform datelor statistice, la nivel global, 1 din 5 femei si 1 din 10 barbati cu varsta de peste 60 de ani au artroza simptomatica. Din acestia, 25% nu pot efectua activitati zilnice uzuale, iar 80% au limitari ale mobilitatii articulare.
La varstnicii de peste 70 de ani, semne de afectare articulara la examenele clinice si/sau radiologice se determina la 80-90%.
Cele mai afectate articulatii sunt articulatiile genunchilor (gonartroza), apoi cele coxofemurale (coxartroza), si ai coloanei vertebrale (spondiloza).
Pana la varsta de 55 ani (la menopauza) boala are o incidenţa egala pe sexe, dupa aceasta varsta este de doua ori mai frecventa la femei, cu excepţia localizarii de la şold, singura considerata mai frecventa la barbaţi.
Dupa cum arata studiile actuale, artroza este a doua cauza de invaliditate la persoanele cu varsta de peste 50 de ani.
Sunt mai multi factori predispozanti ai artrozei cei mai importanti fiind:
-
Obezitatea;
-
Ereditatea;
-
Sexul: femeile fiind mai predispuse ;
-
Traumatismele;
-
Hipermobilitatea articulara, s.a.
Din ce este alcatuit Cartilajul articular?
Cartilajul este un tesut conjunctiv dens, elastic si rezistent, care acopera capetele osoase din interiorul articulatiilor. Acesta protejeaza oasele impotriva frecarii directe si permite miscarea articulatiei.
Este format din 65-80% apa, colagen, proteoglicani, proteine necolagenice si glicoproteine.
O importanta majora in structura articulatiilor o are acidul hialuronic, care intra in structura proteoglicanilor. Acidul hialuronic este si parte componenta a lichidului sinovial, care lubrifiaza articulatia si amortizeaza socurile.
Ce se intampla la nivel de articulatie in boala artrozica?
La nivel de articulatie au loc modificari ale cartilajului (distrofie, eroziune), modificari de forma si de structura. Se asociaza cu formarea de osteofite si fibrozarea capsulei, dar si scaderea cantitativa a lichidului sinovial ceea ce duce la o scadere a lubrifierii. Toate aceste modificari determina alterari profunde ale capului articular, care nu mai au o captare articulara, astfel, urmand distrugerea cartilajului articular. In ultima instanta, are loc deteriorarea articulara, cu rezultat imediat in cele doua functii principale ale articulatiei: stabilitatea si mobilitatea.
Pe langa tratamentul alopat, sunt produse din categoria suplimentelor alimentare care ajuta in ameliorarea durerii, inflamatiei si imbunatatirea calitatii vietii.
Movial plus fluidart capsule este un supliment alimentar natural dezvoltat pentru a reduce durerea, pentru a ameliora inflamatia si a mentine mobilitatea articulatiilor la un nivel normal. Movial plus fluidart contine un complex inovator, Fluidart, compus din acid hialuronic cu greutate moleculara mare, Colagen de tip II hidrolizat plus Extract de rodie si Vitamina C.
Movial plus fluidart capsule a fost creat special pentru a mentine sanatatea articulara prin sustinerea formarii normale a colagenului in vederea functionarii adecvate a ligamentelor si sistemului osos, datorita prezentei vitaminei C. Movial plus fluidart capsule contine de asemenea Zinc care contribuie la mentinerea sanatatii sistemului osos. In plus, vitamina C si zincul contribuie la protejarea celulara impotriva stresului oxidativ.
Se recomanda: 1 capsula de Movial Plus Fluidart pe zi.
Acesta este un supliment alimentar. A se citi prospectul inainte de consum.
Crema Movial plus contine glicozaminoglicani (mucopolizaharide) si acid hialuronic care contribuie la calmarea durerilor articulare si la cresterea confortului articular. Se aplica local, pe zonele afectate si se maseaza pana la absorbtia completa.