Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o tulburare hormonala ce afecteaza intre 5 si 20% dintre femeile cu varste cuprinse intre 15 si 49 de ani (aflate la varsta fertila), la nivel mondial. Sindromul ovarului polichistic poate avea ca rezultat tulburari ale ciclului menstrual, acnee, pilozitate excesiva, exces de greutate si chiar infertilitate.
Sindromul ovarului polichistic este o patologie ce determina o supraproductie de hormoni androgeni, ducand la cresterea nivelului de testosteron din sange.
Diagnosticul de ovare polichistice se bazeaza pe o evaluare hormonala si, daca este necesar, pe o ecografie abdomino-pelvina.
Asa-zisele chisturi din ovarul polichistic nu sunt chisturi propriu-zise, ci foliculi ovarieni care gazduiesc celulele ovulului imatur.
Sindromul ovarului polichistic implica aparitia mai multor chisturi mici (foliculi), pline cu lichid, la nivelul ovarului, care contin ovocite imature ce nu pot elibera ovocitele in mod regulat, impiedicand, astfel, aparitia unei sarcini.
Afectiunea hormonala apare in timpul perioadelor reproductive ale femeilor, care prezinta, adesea, menstruatii neregulate, cresterea parului facial si corporal (hirsutism), crestere in greutate, acnee si infertilitate.
Ceea ce se stie, in prezent, despre SOP este ca nu reprezinta doar o afectiune ginecologica, ci un sindrom metabolic, caracterizat prin niveluri ridicate de androgeni (hormoni masculini), menstruatii neregulate si rezistenta la insulina.
Pentru a reduce simptomele neplacute provocate de sindromul premenstrual, farmacistii Catena va recomanda sa folositi NorMens. Acest supliment alimentar cu extracte de Vitex Agnus Castus si Maca este util pentru cresterea vitalitatii, a energiei si a rezistentei organismului, contribuind si la reglarea ciclului menstrual.
Ovare polichistice - cauze si factori de risc
O cauza exacta a ovarelor polichistice este inca necunoscuta, dar se pare ca exista legaturi cu:
Istoricul familial
Studiile demonstreaza ca anumite gene pot fi implicate in aparitia SOP, asadar, o astfel de legatura poate fi complexa, implicand mai multe gene. Femeile diagnosticate cu ovare polichistice au, de regula, o ruda apropiata cu aceasta afectiune – mama, matusa, sora sau fiica. Diabetul de tip II este, de asemenea, frecvent intalnit in familiile celor cu SOP.
Nivelurile hormonale
Un dezechilibru al insulinei si testosteronului in organism provoaca simptomele si semnele unor ovare polichistice (SOP). Unul dintre rolurile insulinei in corp consta in mentinerea optima a nivelurilor de glucoza din sange, dupa masa. Acest proces se realizeaza prin „deblocarea” celulelor corpului si permiterea glucozei de a trece din sange in celule. Acest fapt reduce nivelul de glucoza din sange.
Rezistenta la insulina
Aproximativ 85% dintre femeile cu ovare polichistice au „rezistenta la insulina”. La persoanele rezistente la insulina, celulele corpului nu mai raspund in mod normal la insulina, blocand intrarea glucozei in celule. Acest lucru inseamna ca organismul nu utilizeaza in mod eficient insulina disponibila pentru a ajuta la mentinerea nivelurilor de glucoza stabile.
Intrucat insulina nu isi indeplineste rolul, organismul produce mai mult din acest hormon. Nivelurile mai ridicate de insulina cresc productia de androgeni, cum ar fi testosteronul, in ovare.
Cu toate ca rezistenta la insulina este cauzata, in parte, de anumiti factori legati de stilul de viata - inclusiv excesul de greutate, din cauza dietei sau a lipsei de miscare – ea poate fi cauzata si de factori genetici, si poate aparea indiferent de greutatea corporala. Studiile arata ca, la femeile cu SOP, aproximativ 95% dintre cele cu greutate excesiva si aproximativ 75% dintre cele care sunt slabe au rezistenta la insulina.
Activitatea regulata si alimentatia sanatoasa sunt foarte importante in gestionarea si reducerea rezistentei la insulina, si, implicit, pentru ameliorarea semnificativa a simptomelor persoanelor cu ovare polichistice.
In caz de fibroza uterina, anexite acute si cronice, chisturi ovariene in cazul femeilor, iar la barbati in prostatita si adenom de prostata, farmacistii Catena recomanda Carpicon supozitoare. Acest produs este obtinut din ceara de albine si extract uleios de conifere, are proprietati cicatrizante, regeneratoare si antiiflamatorii, fiind util si pentru tratarea hemoroizilor.
Hormonii androgeni
Androgenii, cunoscuti sub denumirea de „hormoni masculini”, sunt prezenti in mod normal atat la barbati, cat si la femei, insa in niveluri mult mai scazute la femei. Toate femeile produc cantitati mici de androgeni, inclusiv in ovare si glandele suprarenale. Nivelurile crescute de androgeni la femeile cu ovare polichistice provoaca simptome precum cresterea excesiva a parului de pe corp, caderea parului de pe scalp si acnee. Nivelurile crescute de androgeni contribuie, de asemenea, la menstruatii neregulate.
Greutatea corporala si stilul de viata
Ovarele polichistice se pot manifesta atat la femeile suple, cat si la femeile supraponderale. Cu toate acestea, femeile cu SOP (ovare polichistice) prezinta un risc mai mare de a fi supraponderale sau obeze. Kilogramele in exces agraveaza rezistenta la insulina, de asemenea considerata o parte-cheie a dezvoltarii SOP si a simptomelor asociate unor ovare polichistice. Excesul ponderal creste hormonii responsabili pentru simptomele specifice acestui dezechilibru.
Vestea buna este ca un stil de viata sanatos, bogat in alimente nutritive si nelipsit de activitate fizica poate ajuta la tratarea SOP si la ameliorarea simptomelor.
In cazul in care va confruntati cu vaginita bacteriana, Candida sau alte infectii localizate la nivel vaginal, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Mastrelle Flora Plus. Aceste capsule vaginale au in compozitie un complex prebiotic biologic activ, vitaminele C si E, hialuronat de sodiu, xilitol, lactoza, hipromeloza si dioxid de titan.
Simptomele asociate prezentei unor ovare polichistice pot include:
-
Lipsa menstruatiei sau menstruatii neregulate, rare sau care dureaza mai multe zile (decat in mod normal); lipsa ovulatiei; chisturi multiple pe ovare; probleme de sanatate in timpul sarcinii.
-
Excesul de par facial si/sau corporal (hirsutism); caderea parului de pe scalp (alopecie); acnee severa pe fata si/sau corp; crestere in greutate; zone maronii sau negre pe piele (acanthosis nigricans).
-
Schimbari de dispozitie; depresie; anxietate; stima de sine scazuta cu impact negativ asupra calitatii vietii.
-
Apnee in somn (o tulburare de somn in care apar pauze anormale de respiratie in timpul somnului).
Tratament ovare polichistice
Tratamentul ovarelor polichistice este unul complex, multitudinea variantelor terapeutice fiind conceputa in functie de comorbiditatile asociate si de preferintele pacientelor de a avea o sarcina in viitor.
-
Regimul igieno-dietetic face referire la planul de alimentatie destinat nevoilor pacientei cu ovare polichistice, conceput astfel incat aceasta sa atinga un indice de masa corporala (IMC) de 18-25. La pierderea greutatii corporale in exces si imbunatatirea calitatii vietii pacientelor cu SOP contribuie, bineinteles, practicarea activitatii fizice regulate.
-
Antidiabetice orale, pentru scaderea rezistentei la insulina si sensibilizarea tesuturilor la actiunea acesteia, ca de altfel, diminuarea secundara a nivelurilor de testosteron cu favorizarea ovulatiei.
-
Anticonceptionale orale, pentru scaderea FSH (hormonul foliculostimulant), LH (luteinizant hormon), a testosteronului liber si a dehidroepiandrosteronului sulfat, si cresterea concomitenta a SHBG, utilizate in cazul pacientei cu ovare polichistice care nu doreste o sarcina in viitorul apropiat.
-
Stimulatori ai ovulatiei, precedati de administrarea anticonceptionalelor orale pentru o scurta durata de timp, in scopul scaderii hormonului luteinizant si al riscului de avort spontan la femeile cu ovare polichistice. Schema se recomanda pacientelor care planuiesc o sarcina.
-
Drilling ovarian, realizat pe cale chirurgicala, prin efectuarea unei interventii laparoscopice de stimulare a ovulatiei prin perforarea controlata a corticalei ovariene ingrosate cu ajutorul unui laser.
Complicatii
Femeile cu ovare polichistice (SOP) par sa aiba un risc crescut de a dezvolta urmatoarele complicatii pe parcursul vietii:
-
crestere in greutate sau obezitate;
-
rezistenta la insulina (daca nu o au deja);
-
diabet de tip II;
-
colesterol si grasimi crescute in sange;
-
hipertensiune arteriala;
-
boli cardiovasculare (boli de inima, atac de cord si accident vascular cerebral);
-
steatohepatita non-alcoolica;
-
cancer endometrial;
-
avort spontan;
-
anxietate si depresie;
-
apnee in somn.
SOP afecteaza milioane de femei din intreaga lume. Daca prezentati simptome cum ar fi menstruatii neregulate, cresterea excesiva a parului la nivelul fetei si al corpului sau cresterea inexplicabila in greutate ori dificultatea de a pierde in greutate, atunci este, probabil, timpul sa consultati un medic specialist.
Sindromul ovarelor polichistice este una dintre cele mai frecvente cauze ale infertilitatii, asadar, daca doriti sa ramaneti insarcinata, obtinerea unui diagnostic adecvat si a unui tratament in timp util pot imbunatati simptomele SOP si sanatatea reproducerii.