Operatia de fimoza: ce presupune interventia si cand este necesara

Operatia de fimoza: ce presupune interventia si cand este necesara Operatia de fimoza: ce presupune interventia si cand este necesara

Ultima actualizare: 18 iulie 2024

Operatia-de-fimoza

Operatia de fimoza este considerata ca fiind cel mai vechi tip de interventie chirurgicala,  iar in religia mozaica si in unele culturi musulmane este considerata chiar un obicei sacru, fiind practicata sub forma ritualica. Probabil ca aceasta informatie va surprinde oarecum, insa daca va vom spune ca operatia de fimoza se mai numeste si circumcizie, veti intelege mai bine semnificatia acestui termen.

In acest material vom vorbi despre operatia de fimoza din perspectiva medicala, spunandu-va cand este neaparat necesara, cum decurge o astfel de interventie, care sunt beneficiile sale si care sunt riscurile asociate.


Ce este fimoza

Operatia de fimoza este o optiune de tratament chirurgical al unei afectiuni specifice pacientilor de sex masculin, in general adulti si adolescenti. Ati intuit desigur ca aceasta afectiune poarta numele de fimoza, fiind vorba de o problema la nivelul organului sexual. Este mai degraba o conditie medicala caracterizata de existenta unui preput prea ingust, care nu permite retractarea pielii ce acopera capul penisului - numit si gland - ceea ce cauzeaza dificultati de urinare, durere si lipsa placerii in timpul actului sexual si totodata creste riscul de infectii intrucat favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si nu permite o igiena corespunzatoare a zonei intime.

Toti copiii de sex masculin se nasc cu preputul ingust, dar pana la varsta adolescentei problema dispare complet. In unele cazuri, preputul ramane ingust sau se poate ingusta in urma unor infectii genitale, a contractarii unei boli cu transmitere sexuala, a unor procese inflamatorii sau a unor cicatrici la nivelul organului sexual masculin. In acest caz putem vorbi de fimoza, care este specifica adolescentilor intre 16 si 18 ani, dar si barbatilor adulti.

Cand se recomanda operatia de fimoza

In cazul copiilor care prezinta semne de fimoza, prima optiune de tratament recomandata este dilatarea preputului printr-o procedura ce presupune desprinderea aderentelor dintre acesta si gland. Daca pacientul are peste 18-20 de ani, aceasta procedura are slabe sanse de succes astfel ca in prima faza se recomanda aplicarea locala a unor creme cu steroizi, timp de 3-6 saptamani. Daca acest tratament nu da rezultate, singura optiune de tratament ramane operatia de fimoza. Dupa cum spuneam, operatia de fimoza se mai numeste si circumcizie, insa acest termen are o conotatie mai larga pentru ca se refera si la procedura similara efectuata in scop preventiv sau ritualic, atunci cand nu exista conditia medicala despre care vorbim.

In ce consta operatia de fimoza

Operatia de fimoza presupune indepartarea chirurgicala a preputului sau doar a partii ingustate a acestuia. In functie de acest aspect, operatia de fimoza poate fi totala - atunci cand este indepartat intreg preputul iar glandul penian ramane permanent descoperit – si partiala – atunci cand se indeparteaza doar partea ingustata iar glandul ramane acoperit cand penisul nu este in erectie.

Evident, in primul rand trebuie stabilit cu exactitate diagnosticul de fimoza intrucat simptomele pot fi asemanatoare cu cele ale balanitei – o alta afectiune genitala masculina, caracterizata de inflamarea glandului, care necesita un alt gen de tratament.

Cu 2-3 zile inainte de operatia de fimoza, pacientului i se recomanda sa aplice de 1-2 ori pe zi o solutie dezinfectanta in zona genitala pentru a preveni infectiile ce pot aparea in timpul interventiei sau ulterior acesteia. De asemenea, acesta este supus unui control medical intrucat operatia de fimoza impune ca pacientii sa nu aiba probleme de sanatate.

Interventia se realizeaza sub anestezie, fie prin metodele chirurgicale clasice, fie folosind tehnologie laser, care confera un grad sporit de precizie, scurteaza perioada de recuperare si presupune mai putine riscuri.  

In medie, operatie de fimoza dureaza aproximativ 30 de minute iar pe langa inlaturarea totala sau partiala a preputului  se realizeaza si remodelarea frenului penian, adica a acelui tesut asemanator unei pielite care fixeaza preputul de gland. La final, incizia se sutureaza cu ata chirurgicala, iar firele pot fi scoase dupa 2-3 saptamani.

Cum decurge recuperarea dupa operatia de fimoza

Dupa operatia de fimoza pacientul ramane internat 24-48 de ore pentru fi monitorizat postoperator, ulterior fiindu-i recomandata activitate fizica moderata in primele doua zile de la externare, iar dupa 5 zile poate efectua si activitati intense.

Zona supusa interventiei chirurgicale trebuie dezinfectata zilnic, iar pacientul poate face dus chiar imediat dupa operatia de fimoza, insa organul sexual trebuie sa fie protejat de apa in primele 3 zile, iar in acest sens se recomanda folosirea unui prezervativ. Dupa cele 3 zile se poate renunta chiar si la pansament daca sutura este uscata, insa ca masura de protectie impotriva infectiilor se recomanda purtarea acestuia timp de o saptamana, pentru a constitui o bariera de siguranta intre organul sexual si lenjeria intima. Chiar si cu pansament, lenjeria intima trebuie sa fie una lejera, dintr-un material respirabil, fiind recomandata schimbarea sa zilnica pentru a o mentine cat mai curata.

Foarte importanta in procesul de recuperare dupa operatia de fimoza este si evitarea erectiilor provocate precum si a oricarui tip de contact sexual pentru cel putin 4 saptamani de la interventia chirurgicala.

Operatie-fimoza

Ce riscuri presupune operatia de fimoza

In general, operatia de fimoza este considerata o interventie simpla si lipsita de riscuri majore, cu posibile complicatii ce apar rar. Spre exemplu, in cazul unei sangerari abundente se pot forma cheaguri de sange ce duc la aparitia unui hematom, care de cele mai multe ori necesita o noua interventie chirurgicala pentru a fi eliminat cheagul.

Operatia de fimoza poate fi urmata de o infectie la locul inciziei daca nu sunt respectate regulile de igiena si celelalte recomandari ale medicilor, iar in cazuri foarte rare o astfel de infectie poate determina cicatrizarea defectuoasa.

Pe fondul erectiilor repetate sau al intretinerii de contact sexual la scurt timp dupa operatia de fimoza, suturile se pot desface intarziind astfel vindecarea si crescand riscul de infectii.

Care sunt beneficiile asociate cu operatia de fimoza

In primul rand, operatia de fimoza inlatura disconfortul asociat cu aceasta problema medicala, care poate avea repercusiuni serioase asupra relatiilor sociale si vietii sexuale. Dispare astfel durerea asociata cu erectia si raporturile sexuale, ceea ce duce la o crestere a libidoului si a stimei de sine. De asemenea, dispar problemele de urinare si scade riscul de infectii datorate bacteriilor care se acumuleaza intre preput si gland. Operatia de fimoza permite si o mai buna igiena a zonei intime, reducand totodata riscul contractarii unor boli cu transmitere sexuala.

Evident, creste si gradul de satisfactie sexuala si exista teorii conform carora o astfel de operatie imbunatateste si performanta sexuala, crescand astfel si satisfactia oferita partenerei.

Nu in ultimul rand, operatia de fimoza reduce si riscul aparitiei infectiilor urinare si cancerului penian.

Datorita acestor beneficii, procedura chirurgicala de indepartare a preputului se aplica si la cerere chiar daca nu exista un motiv medical care sa o justifice. Barbatii care decid sa apeleze la o astfel de operatie o fac din motive de igiena, in scop preventiv pentru a reduce riscul unor infectii sau boli cu transmitere sexuala, dar si pentru imbunatatirea experientei sexuale.

De asemenea, sa nu uitam ca circumcizia se practica si in scop ritualic, iar la baza acestui obicei foarte vechi se pare ca stau tot ratiuni legate de igiena si sanatate. Acestea pot fi explicate prin faptul ca in vechime infectiile genitale in randul barbatilor erau frecvente pe fondu lipsei conditiilor de igiena, indeosebi a apei, iar o solutie eficienta pentru prevenirea acestor infectii a fost considerata inlaturarea preputului inca de la varste fragede.