Sindromul de oboseala cronica sau encefalomielita mialgica afecteaza sistemul nervos al pacientilor si poate aparea la persoanele de orice varsta. Dupa nume, se caracterizeaza prin aparitia durerilor la nivelul muschilor si inflamatie a creierului si maduvei spinarii, iar pacientii afectati se pot afla in imposibilitatea de a se ridica din pat. Cauzele in sindromul de oboseala cronica nu sunt cunoscute cu exactitate, totusi printre factorii de risc amintim infectia cu unele virusuri, un sistem imunitar slabit, dezechilibrele hormonale, stresul. Simptomele cel mai des intalnite sunt oboseala severa, insomnia, problemele de concentrare, durerile, ameteala. Aceste simptome nu sunt constante, pot aparea si disparea, uneori se pot ameliora, alteori se pot inrautati. Encefalomielita mialgica este destul de greu de diagnosticat din cauza faptului ca simptomele sunt comune cu cele ale altor afectiuni si nici nu exista teste specifice. Obiectivul tratamentului pentru oboseala cronica este de a manageria simptomele, fiind nevoie si de terapie psihologica.
Potrivit specialistilor, femeile sunt mai afectate de oboseala cronica, spre deosebire de barbati, mai ales daca au intre 30 si 50 de ani. Encefalomielita mialgica se poate transmite in familie, unele persoane mostenind afectiunea de la unul dintre parinti, fiind practic defectul unei gene. In urma unor studii, s-a descoperit ca unii oameni cu oboseala cronica prezentau diferente in activitatea genelor, iar genele cu importanta deosebita asupra sistemului imunitar erau dezactivate.
In plus, oboseala cronica poate fi insotita de fibromialgie, sindrom de colon iritabil, cistita interstitiala, afectiuni temporomandibulare, dureri de cap. Este posibil ca una dintre aceste probleme sa creasca riscul de oboseala cronica sau viceversa, cercetatorii necunoscand inca relatia dintre acestea.
Farmacistii Catena recomanda Benesio Tonico Forte, supliment alimentar ce sustine sistemul imunitar, combate oboseala fizica, contribuie la buna functionare a sistemului nervos, reduce oboseala psihica si intareste rezistenta organismului. Are o formula complexa, pe baza de 4 aminoacizi si vitamina B12.
Care sunt simptomele in sindromul de oboseala cronica (SOC)?
Simptomul principal al oboselii cronice este un tip de epuizare caracterizat printr-o stare asemanatoare cu cea specifica gripei si a lipsei de energie pentru a duce la bun sfarsit activitatile zilnice. Astfel, activitati care in mod normal erau realizate fara niciun fel de problema incep sa devina o povara. Deoarece sindromul de oboseala cronica este o boala complexa, multisistemica si cronica, vor aparea si alte simptome:
-
probleme de memorie, de concentrare, de vedere;
-
intreruperea somnului sau insomnie;
-
dureri la nivelul muschilor si articulatiilor;
-
scaderea tensiunii arteriale, ameteala;
-
palpitatii, scurtarea respiratiei;
-
alergii, sensibilitate la lumina, la unele mirosuri, la sunete, alimente, medicamente;
-
greata, constipatie, diaree;
-
probleme la nivel urinar;
-
dureri in gat, inflamarea ganglionilor;
-
pierderi sau cresteri in greutate;
-
incapacitatea de a face fata schimbarilor de temperatura.
Aceste simptome pot fluctua chiar de la o zi la alta.
Benesio MaxiTonic este recomandarea farmacistilor Catena pentru a reduce oboseala si extenuarea. Ere efect de energizare si contine o combinatie de 24 de elemente – vitamine, minerale, extracte naturale, acizi grasi nesaturati. Protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ, sprijinind sanatatea organismului.
Oboseala cronica – metode de tratament
Din pacate, encefalomielita mialgica nu poate fi vindecata, insa simptomele pot fi ameliorate. Adesea, afectiunea este insotita de depresie, drept urmare se pot prescrie doze mici de antidepresive. De asemenea, se pot prescrie medicamente care sa regleze tensiunea arteriala si bataile inimii. In cazul durerilor de cap si al fibromialgiei, se pot prescrie antiinflamatoare. Pacientii cu probleme de somn trebuie sa reduca aportul de cofeina si de alimente picante. Persoanele cu oboseala cronica pot experimenta o inrautatire a simptomelor dupa efort fizic, mental sau emotional. Aceasta stare se numeste stare de rau postefort si poate dura de la cateva zile pana la cateva saptamani.
Vizita la psiholog ca metoda de tratament pentru SOC
Terapia psihologica poate fi de ajutor pentru a putea face fata simptomelor cauzate de encefalomielita mialgica. Pacientii care se confrunta cu aceasta problema au nevoie de suportul familiei si al persoanelor dragi, care trebuie sa inteleaga faptul ca simptomele pot fi de la usoare (activitatea este redusa cu 50%), moderate (pacientul nu mai iese din casa) pana la severe (pacientul sta numai in pat si are nevoie de ajutor).
Exercitiile fizice regulate ca metoda de tratament pentru oboseala cronica
Este important sa incercati, pe cat posibil, sa aveti activitate fizica moderata. Puteti face yoga, thai chi, stretching sau pur si simplu sa mergeti pe jos. Puteti tine un jurnal al activitatilor fizice, pentru a inregistra nivelul de performanta si efectele pe care le au asupra simptomelor. Invatati sa va ascultati corpul si sa nu fortati; ramaneti pe platou pana cand simtiti ca energia va permite sa faceti putin mai mult efort.
Alte metode de tratament pentru SOC
Si terapia comportamentala poate fi de ajutor in managementul simptomelor, precum si grupurile de suport, pentru ca pacientii pot schimba informatii si idei. Acupunctura si masajul sunt recomandate pentru a reduce durerea asociata cu oboseala cronica, la fel si activitatile relaxante, care nu solicita prea mult organismul.