AUTORIZATIE DE PUNERE PE PIATA NR. 4823/2012/01-02; Anexa 1
Prospect: Informatii pentru utilizator
NuvaRing 0,120 mg/0,015 mg per 24 de ore sistem cu cedare vaginala etonogestrel/etinilestradiol
Aspecte importante care trebuie cunoscute despre contraceptivele hormonale combinate (CHC):
Acestea sunt unele dintre cele mai eficace metode contraceptive reversibile daca sunt utilizate corect.
Acestea pot determina cresterea usoara a riscului de a se forma un cheag de sange in vene si artere, in special in primul an de utilizare sau la reinceperea administrarii unui contraceptiv hormonal combinat, in urma unei pauze de 4 saptamani sau mai lunga.
Va rugam sa fiti atenta si sa va adresati medicului daca credeti ca aveti simptome asociate prezentei unui cheag de sange (vezi punctul 2 „Cheaguri de sange”).
Cititi cu atentie si in intregime acest prospect inainte de a incepe sa utilizati NuvaRing deoarece contine informatii importante pentru dumneavoastra.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice intrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris numai pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau.
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. Vezi punctul 4.
Ce gasiti in acest prospect
-
Ce este NuvaRing si pentru ce se utilizeaza
-
Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati NuvaRing
-
Cum sa utilizati NuvaRing
-
Reactii adverse posibile
-
Cum se pastreaza NuvaRing
-
Continutul ambalajului si alte informatii
1. Ce este NuvaRing si pentru ce se utilizeaza
NuvaRing este un inel contraceptiv vaginal utilizat pentru a preveni sarcina. Fiecare inel contine o mica cantitate din 2 hormoni sexuali feminini, etonogestrel si etinilestradiol. Inelul elibereaza lent acesti hormoni in circulatia sanguina. Datorita cantitatii mici de hormoni eliberati, NuvaRing este considerat un contraceptiv hormonal cu doza mica. Deoarece NuvaRing elibereaza 2 tipuri diferite de hormoni este, de asemenea, numit contraceptiv hormonal combinat.
NuvaRing actioneaza ca un contraceptiv oral combinat dar in loc de a lua un comprimat zilnic, inelul este folosit continuu timp de 3 saptamani. NuvaRing elibereaza 2 hormoni sexuali feminini care previn eliberarea ovulului din ovare. Daca niciun ovul nu este eliberat nu puteti ramane gravida.
2. Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati NuvaRing
Informatii generale
Inainte de a incepe sa utilizati NuvaRing, trebuie sa cititi informatiile despre cheagurile de sange de la punctul 2. Este deosebit de important sa cititi simptomele asociate prezentei unui cheag de sange - vezi punctul 2 „Cheaguri de sange”.
In acest prospect sunt descrise mai multe situatii in care trebuie sa opriti utilizarea NuvaRing, sau cand NuvaRing poate fi mai putin eficace. In aceste situatii trebuie sa nu aveti contact sexual sau trebuie sa utilizati metode contraceptive suplimentare non-hormonale - cum este utilizarea unui prezervativ masculin sau alta metoda de tip bariera. Nu utilizati metoda calendarului sau masurarea temperaturii bazale. Aceste metode pot fi neeficace deoarece NuvaRing influenteaza modificarile lunare ale temperaturii corpului si ale mucusului de la nivelul colului uterin.
Similar altor contraceptive hormonale, NuvaRing nu protejeaza impotriva infectiei cu HIV (SIDA) sau oricarei alte boli cu transmitere pe cale sexuala.
2.1. Cand nu trebuie sa utilizati NuvaRing
Nu trebuie sa utilizati NuvaRing daca aveti vreuna dintre afectiunile enumerate mai jos. Daca aveti vreuna dintre afectiunile enumerate mai jos, trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra. Medicul dumneavoastra va discuta cu dumneavoastra ce alte forme de contraceptie ar fi mai adecvate.
-
daca aveti (sau ati avut vreodata) un cheag de sange intr-un vas de sange de la nivelul picioarelor (tromboza venoasa profunda, TVP), al plamanilor (embolie pulmonara, EP) sau al altor organe;
-
daca stiti ca aveti o tulburare care afecteaza coagularea - de exemplu, deficit de proteina C, deficit de proteina S, deficit de antitrombina III, factor V Leiden sau anticorpi antifosfolipidici;
-
daca aveti nevoie de o operatie sau daca sunteti imobilizata pentru o perioada lunga de timp (vezi punctul „Cheaguri de sange”);
-
daca ati avut vreodata un atac de cord sau un atac cerebral;
-
daca aveti (sau ati avut vreodata) angina pectorala (o afectiune care cauzeaza durere severa in piept si care poate fi primul semn al unui atac de cord) sau atac ischemic tranzitor (AIT - simptome temporare de atac cerebral);
-
daca aveti oricare dintre urmatoarele afectiuni care pot determina cresterea riscului de aparitie a cheagurilor la nivelul arterelor:
-
diabet zaharat sever, cu deteriorarea vaselor de sange
-
tensiune arteriala foarte crescuta
-
o concentratie foarte mare de grasimi in sange (colesterol sau trigliceride)
-
o afectiune cunoscuta drept hiperhomocisteinemie
-
daca aveti (sau ati avut vreodata) un tip de migrena numit „migrena cu aura";
-
daca aveti (ati avut) inflamatie a pancreasului (pancreatita) asociata cu valori mari ale concentratiei de lipide in sange;
-
daca aveti (ati avut) o afectiune severa a ficatului si ficatul dumneavoastra inca nu lucreaza normal;
-
daca aveti (ati avut) o tumora benigna sau maligna la nivelul ficatului;
-
daca aveti (ati avut) sau este posibil sa aveti cancer de san sau al organelor genitale;
-
daca aveti orice sangerare vaginala neexplicata; • daca sunteti alergica la etinilestradiol sau etonogestrel sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6).
Daca oricare din aceste afectiuni apare pentru prima data in timpul utilizarii NuvaRing, indepartati inelul imediat si adresati-va medicului dumneavoastra. Intre timp, folositi masuri contraceptive non-hormonale.
Nu utilizati NuvaRing daca aveti hepatita C si luati medicamente care contin ombitasvir/paritaprevir/ritonavir si dasabuvir sau glecaprevir/pibrentasvir (vezi, de asemenea, pct. 2.4 „NuvaRing impreuna cu alte medicamente”).
2.2. Atentionari si precautii
Cand trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra?
Solicitati asistenta medicala de urgenta
– daca observati semne posibile ale unui cheag de sange, ceea ce poate insemna ca a aparut un cheag de sange la nivelul piciorului (adica tromboza venoasa profunda), un cheag de sange la nivelul plamanului (adica embolism pulmonar), un atac de cord sau un atac cerebral (vezi punctul „Cheaguri de sange” de mai jos).
Pentru o descriere a simptomelor acestor reactii adverse grave va rugam sa consultati „Cum recunosc aparitia unui cheag de sange”.
|
Spuneti medicului dumneavoastra daca urmatoarele afectiuni sunt valabile in cazul dumneavoastra.
De asemenea, daca in timp ce utilizati NuvaRing apare afectiunea sau se agraveaza, trebuie sa ii spuneti medicului dumneavoastra.
-
daca o ruda apropiata are sau a avut cancer de san;
-
daca aveti epilepsie (vezi punctul 2.4. „NuvaRing impreuna cu alte medicamente”);
-
daca aveti o afectiune a ficatului (de exemplu icter) sau a vezicii biliare (de exemplu calculi biliari);
-
daca aveti boala Crohn sau colita ulcerativa (boala inflamatorie intestinala cronica);
-
daca aveti lupus eritematos sistemic (LES - o boala care afecteaza sistemul dumneavoastra natural de aparare);
-
daca aveti sindrom hemolitic uremic (SHU - o tulburare de coagulare a sangelui care provoaca insuficienta renala);
-
daca aveti „anemie cu celule in secera” (o boala mostenita, a globulelor rosii din sange);
-
daca aveti concentratii crescute de acizi grasi in sange (hipertrigliceridemie) sau istoric in familie pentru aceasta afectiune. Hipertrigliceridemia a fost asociata cu un risc crescut de aparitie a pancreatitei (inflamarea pancreasului);
-
daca aveti nevoie de o operatie sau daca sunteti imobilizata pentru o perioada lunga de timp (punctul 2 „Cheaguri de sange”);
-
daca tocmai ati nascut, aveti risc crescut de aparitie a cheagurilor de sange. Trebuie sa intrebati medicul cat de curand dupa nastere puteti incepe sa utilizati NuvaRing;
-
daca aveti o inflamatie la nivelul venelor de sub piele (tromboflebita superficiala);
-
daca aveti varice;
-
daca aveti o afectiune care a aparut prima data sau s-a inrautatit in timpul sarcinii sau utilizarii anterioare de hormoni sexuali [de exemplu surditate, porfirie (o boala a sangelui), herpes gestational (eruptie pe piele care apare in timpul sarcinii, manifestata cu aparitia de vezicule) sau coree Sydenham (o afectiune a nervilor in care apar miscari bruste ale corpului)];
-
daca prezentati simptome de angioedem cum sunt umflarea fetei, limbii si/sau gatului si/sau dificultate la inghitire sau urticarie, eventual cu dificultati la respiratie, adresati-va imediat medicului. Medicamentele care contin estrogeni pot provoca sau agrava simptomele de angioedem ereditar si dobandit;
-
daca aveti (sau ati avut vreodata) cloasma (pete pigmentate maro-galbui, asa numite „pete de sarcina”, in special pe fata). Daca da, evitati expunerea excesiva la soare sau raze ultraviolete;
-
daca aveti o afectiune medicala care face dificila utilizarea NuvaRing - de exemplu daca sunteti constipata, aveti prolaps de col uterin sau aveti dureri in timpul contactului sexual;
-
daca aveti senzatie imperioasa de urinare, frecventa, arsura si/sau urinare dureroasa si nu puteti localiza inelul in vagin. Aceste simptome pot indica pozitionarea accidentala a NuvaRing la nivelul vezicii urinare.
CHEAGURI DE SANGE
Utilizarea unui contraceptiv hormonal combinat cum este NuvaRing determina cresterea riscului de aparitie a unui cheag de sange, comparativ cu situatia in care nu utilizati niciun astfel de contraceptiv.
In cazuri rare, un cheag de sange poate bloca vasele de sange si poate cauza probleme grave.
Cheagurile de sange pot sa apara
• la nivelul venelor (ceea ce se numeste „tromboza venoasa”, „tromboembolism venos” sau TEV); • la nivelul arterelor (ceea ce se numeste „tromboza arteriala”, „tromboembolism arterial” sau TEA).
Dupa aparitia unui cheag de sange, recuperarea nu este intotdeauna completa. Rar, pot exista efecte grave, de durata sau, foarte rar, acestea pot pune viata in pericol.
Este important sa retineti ca riscul general al unui cheag de sange cu efecte daunatoare din cauza NuvaRing este mic.
CUM RECUNOSC APARITIA UNUI CHEAG DE SANGE
Solicitati asistenta medicala de urgenta daca observati vreunul dintre urmatoarele semne sau simptome.
Aveti vreunul dintre aceste semne?
|
De ce anume este posibil sa suferiti?
|
• umflarea unui picior sau de-a lungul unei vene a piciorului sau a labei piciorului, in special cand este insotita de:
• durere sau sensibilitate la nivelul piciorului, care este posibil sa fie resimtita numai cand stati in picioare sau la mers
• senzatie crescuta de caldura la nivelul piciorului afectat
• modificarea culorii pielii de pe picior, de exemplu aceasta devine palida, rosie sau albastra
|
Tromboza venoasa profunda
|
• senzatie brusca de lipsa de aer sau respiratie rapida;
• tuse brusca fara o cauza evidenta, in timpul careia poate aparea si sange;
• durere ascutita la nivelul toracelui, care poate creste in timpul respiratiilor profunde;
• stare confuzionala sau ameteala severe;
• batai rapide sau neregulate ale inimii;
• durere severa la nivelul stomacului;
Daca nu sunteti sigura, discutati cu un medic, deoarece unele dintre aceste simptome, cum sunt tusea sau senzatia de lipsa de aer pot fi confundate cu afectiuni mai usoare, cum sunt infectiile cailor respiratorii (de exemplu, o „raceala”).
|
Embolie pulmonara
|
Simptomele apar cel mai frecvent la nivelul unuia dintre ochi: • pierdere imediata a vederii sau
• incetosare nedureroasa a vederii, care poate ajunge pana la pierderea vederii
|
Tromboza de vena retiniana (cheag de sange la nivelul ochiului)
|
• durere, disconfort, presiune, greutate in piept
• senzatie de constrictie sau de plenitudine la nivelul toracelui, bratului sau sub stern;
• senzatie de balonare, indigestie sau de sufocare;
• senzatie de disconfort in partea de sus a corpului, care radiaza spre spate, maxilar, gat, brat si stomac;
• transpiratie, greata, varsaturi sau ameteala;
|
Atac de cord
|
• slabiciune extrema, anxietate sau lipsa de aer;
• batai rapide sau neregulate ale inimii
|
|
• amortire sau slabiciune brusca la nivelul fetei, bratului sau piciorului, in special pe o parte a corpului;
• confuzie, probleme de vorbire sau de intelegere bruste;
• probleme bruste de vedere la unul sau ambii ochi;
• probleme bruste la mers, ameteala, pierderea echilibrului sau coordonarii;
• durere de cap brusca, severa sau prelungita, fara cauza cunoscuta;
• pierderea cunostintei sau lesin, cu sau fara convulsii.
Uneori, simptomele de atac cerebral pot fi de durata redusa, cu recuperare aproape imediata si completa, insa trebuie totusi sa solicitati atentie medicala de urgenta, deoarece poate exista riscul unui alt accident vascular cerebral.
|
Accident cerebral vascular
|
• umflare si decolorare usoara spre albastru a unei extremitati;
• durere severa la nivelul stomacului (abdomen acut).
|
Cheaguri de sange care blocheaza
alte vase de sange
|
CHEAGURI DE SANGE LA NIVELUL UNEI VENE
Ce se poate intampla daca se formeaza un cheag de sange la nivelul unei vene?
-
Utilizarea contraceptivelor hormonale combinate a fost asociata cu o crestere a riscului de aparitie a cheagurilor de sange la nivelul unei vene (tromboza venoasa). Totusi, aceste reactii adverse sunt rare. Cel mai frecvent, acestea apar in primul an de utilizare a unui contraceptiv hormonal combinat.
-
Daca se formeaza un cheag de sange la nivelul unei vene a piciorului sau a labei piciorului, aceasta poate cauza tromboza venoasa profunda (TVP).
-
Daca un cheag de sange se deplaseaza de la nivelul piciorului si se blocheaza la nivelul plamanului, acesta poate cauza o embolie pulmonara.
-
Foarte rar, un cheag se poate forma pe o vena de la nivelul altui organ, cum este ochiul (tromboza venoasa retiniana).
Cand este cel mai crescut riscul de aparitie a unui cheag de sange la nivelul unei vene?
Riscul de aparitie a unui cheag de sange la nivelul unei vene este cel mai crescut in timpul primului an de utilizare a contraceptivului hormonal combinat pentru prima data. De asemenea, riscul poate fi crescut daca incepeti sa luati un contraceptiv hormonal combinat (acelasi medicament sau un medicament diferit) dupa o pauza de 4 saptamani sau mai mult.
Dupa primul an, riscul scade, dar este intotdeauna usor mai crescut decat daca nu ati utiliza un contraceptiv hormonal combinat.
Cand incetati utilizarea NuvaRing, riscul de aparitie a unui cheag de sange revine la normal in decurs de cateva saptamani.
Care este riscul de aparitie a unui cheag de sange?
Riscul depinde de riscul dumneavoastra natural de TEV si de tipul de contraceptiv hormonal combinat pe care il luati.
Riscul general de aparitie a unui cheag de sange la nivelul piciorului sau plamanului (TVP sau EP) asociat cu utilizarea NuvaRing este mic.
-
Din 10000 femei care nu utilizeaza niciun contraceptiv hormonal combinat si nu sunt gravide, la aproximativ 2 femei va aparea un cheag de sange in decurs de un an.
-
Din 10000 femei care utilizeaza un contraceptiv hormonal combinat care contine levonorgestrel sau noretisteron sau norgestimat, la aproximativ 5-7 femei va aparea un cheag de sange in decurs de un an.
-
Din 10000 femei care utilizeaza un contraceptiv hormonal combinat care contine norelgestromin sau etonogestrel cum este NuvaRing, la aproximativ 6 pana la 12 femei va aparea un cheag de sange in decurs de un an.
-
Riscul de aparitie a unui cheag de sange va fi diferit in functie de istoricul dumneavoastra medical (vezi „Factori care determina cresterea riscului de aparitie a unui cheag de sange” de mai jos).
|
Riscul de aparitie a unui cheag de sange in decurs de un an
|
Femei care nu utilizeaza o pilula/un plasture/inel contraceptiv hormonal combinat si nu sunt gravide
|
Aproximativ 2 din 10000 femei
|
Femei care utilizeaza o pilula de contraceptiv hormonal combinat care contine levonorgestrel, noretisteron sau norgestimat
|
Aproximativ 5-7 din 10000 femei
|
Femei care utilizeaza NuvaRing
|
Aproximativ 6-12 din 10000 femei
|
Factori care determina cresterea riscului de aparitie a unui cheag de sange la nivelul unei vene
Riscul de aparitie a unui cheag de sange la nivelul unei vene la utilizarea NuvaRing este mic, insa unele afectiuni determina cresterea acestui risc. Riscul dumneavoastra este mai crescut:
-
daca sunteti supraponderala (indice de masa corporala sau IMC peste 30 kg/m2);
-
daca una dintre rudele dumneavoastra apropiate a avut un cheag de sange la nivelul piciorului, al plamanului sau al altui organ, la o varsta tanara (la o varsta mai mica de 50 ani). In acest caz ati putea avea o tulburare ereditara de coagulare a sangelui;
-
daca trebuie sa vi se efectueze o operatie sau daca sunteti imobilizata o perioada mai lunga de timp din cauza unei vatamari sau a unei boli, sau daca trebuie sa stati cu piciorul in ghips. Este posibil ca utilizarea NuvaRing sa trebuiasca oprita cu cateva saptamani inaintea operatiei si cat timp sunteti mai putin mobila. Daca este necesar sa opriti utilizarea NuvaRing, intrebati medicul cand o puteti relua;
-
pe masura ce inaintati in varsta (in special dupa varsta de aproximativ 35 ani);
-
daca ati nascut cu mai putin de cateva saptamani inainte.
Riscul de aparitie a unui cheag de sange creste daca aveti mai multe afectiuni.
Calatoria cu avionul (> 4 ore) poate determina cresterea temporara a riscului de aparitie a unui cheag de sange, in special daca aveti si unii dintre ceilalti factori de risc enumerati.
Este important sa ii spuneti medicului daca aveti vreuna dintre aceste afectiuni, chiar daca nu sunteti sigura. Medicul dumneavoastra poate decide ca trebuie intrerupta utilizarea NuvaRing.
Daca se modifica vreuna dintre afectiunile de mai sus in timpul utilizarii NuvaRing, de exemplu daca apare tromboza, fara o cauza cunoscuta, la o ruda apropiata sau daca luati mult in greutate, spuneti medicului dumneavoastra.
CHEAGURI DE SANGE LA NIVELUL UNEI ARTERE
Ce se poate intampla daca se formeaza un cheag de sange la nivelul unei artere?
La fel ca un cheag de sange la nivelul unei vene, un cheag de sange la nivelul unei artere poate cauza probleme grave. De exemplu, poate cauza un atac de cord sau un atac cerebral.
Factori care determina cresterea riscului de aparitie a unui cheag de sange la nivelul unei artere
Este important sa retineti ca riscul de atac de cord sau atac cerebral la utilizarea NuvaRing este foarte mic, dar poate creste:
-
odata cu inaintarea in varsta (dupa aproximativ 35 ani);
-
daca fumati. Cand utilizati un contraceptiv hormonal combinat cum este NuvaRing, se recomanda sa renuntati la fumat. Daca nu puteti renunta la fumat si aveti varsta peste 35 ani, medicul va poate recomanda sa utilizati un alt tip de contraceptiv;
-
daca sunteti supraponderala;
-
daca aveti tensiune arteriala crescuta;
-
daca o ruda apropiata are un atac de cord sau atac cerebral la o varsta tanara (la mai putin de aproximativ 50 ani). In acest caz ati putea avea si un risc crescut de atac de cord sau atac cerebral;
-
daca dumneavoastra sau o ruda apropiata aveti o concentratie crescuta de grasimi in sange (colesterol sau trigliceride);
-
daca aveti migrene, in special migrene cu aura;
-
daca aveti o problema la inima (afectiune valvulara, tulburare de ritm numita fibrilatie atriala);
-
daca aveti diabet zaharat.
Daca suferiti de mai mult de una dintre aceste afectiuni sau vreuna dintre acestea este deosebit de severa, riscul de aparitie a unui cheag de sange poate fi si mai crescut.
Daca se modifica vreuna dintre afectiunile de mai sus in timpul utilizarii NuvaRing, de exemplu daca incepeti sa fumati, daca apare tromboza, fara o cauza cunoscuta, la o ruda apropiata sau daca luati mult in greutate, spuneti medicului dumneavoastra.
Cancer
Informatiile prezentate mai jos au fost obtinute in studii efectuate cu contraceptive orale combinate si pot fi valabile si pentru NuvaRing. Informatii despre administrarea vaginala a hormonilor contraceptivi (ca in NuvaRing) nu sunt disponibile.
Cancerul de san a fost observat putin mai des la femeile care utilizeaza contraceptive orale combinate, dar nu se cunoaste daca acesta este cauzat de tratament. De exemplu, este posibil ca aceste tumori sa fie observate cu frecventa mai mare la femei care utilizeaza contraceptive orale combinate, deoarece ele sunt examinate mai des de catre medic. Incidenta crescuta a cancerului de san scade treptat dupa oprirea utilizarii de contraceptive orale combinate.
Este important sa va verificati regulat sanii si trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra daca simtiti orice nodul. De asemenea, trebuie sa spuneti medicului daca o ruda apropiata are sau a avut cancer de san (vezi punctul 2.2 „Atentionari si precautii”).
In cazuri rare, au fost raportate tumori benigne ale ficatului si in si mai putine cazuri tumori maligne ale ficatului la utilizatoarele de contraceptive orale. Adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti dureri severe neobisnuite la nivelul abdomenului.
La utilizatoarele de contraceptive orale combinate s-a raportat o frecventa de aparitie mai mica a cancerului de endometru (mucoasa care captuseste uterul) si cancerului de ovar. Acestea pot fi valabile si in cazul NuvaRing, dar acest lucru nu a fost confirmat.
Tulburari psihice:
Unele femei care folosesc contraceptive hormonale inclusiv NuvaRing au raportat depresie sau stari depresive. Depresia poate fi grava si uneori poate duce la ganduri de sinucidere. Daca observati schimbari de dispozitie si simptome depresive, adresati-va medicului cat mai curand posibil pentru recomandari medicale ulterioare.
2.3. Copii si adolescenti
Siguranta si eficacitatea NuvaRing la adolescente cu varsta sub 18 ani nu au fost studiate.
2.4. NuvaRing impreuna cu alte medicamente
Spuneti intotdeauna medicului dumneavoastra ce medicamente sau preparate pe baza de plante utilizati deja. De asemenea, spuneti oricarui alt medic sau dentistului (sau farmacistului) care va prescrie alt medicament ca dumneavoastra utilizati NuvaRing. Ei va pot informa daca este necesar sa adoptati masuri contraceptive suplimentare (de exemplu prezervative masculine) si daca da, pentru cat timp, sau daca utilizarea unui alt medicament de care aveti nevoie trebuie schimbata.
Anumite medicamente
-
pot avea o influenta asupra concentratiilor in sange ale NuvaRing;
-
pot face ca acesta sa fie mai putin eficient in prevenirea sarcinii;
-
pot determina aparitia sangerarilor neasteptate.
Acestea includ medicamente utilizate pentru tratamentul:
-
epilepsiei (de exemplu primidona, fenitoina, barbiturice, carbamazepina, oxcarbazepina, topiramat, felbamat);
-
tuberculozei (de exemplu rifampicina);
-
infectiei cu HIV (de exemplu ritonavir, nelfinavir, nevirapina, efavirenz);
-
infectiei cu virusul hepatitic C (de exemplu boceprevir, telaprevir);
-
altor boli infectioase (de exemplu griseofulvina);
-
hipertensiunii arteriale in vasele de sange de la nivelul plamanilor (bosentan);
-
starii depresive (remediul naturist sunatoare).
Daca luati medicamente sau preparate pe baza de plante care pot face NuvaRing mai putin eficient, trebuie utilizata, de asemenea, o metoda contraceptiva de tip bariera (de exemplu, un prezervativ masculin). Avand in vedere ca efectul unui alt medicament asupra NuvaRing poate dura pana la 28 zile dupa intreruperea medicamentului, este necesar sa se utilizeze metoda contraceptiva suplimentara de tip bariera pe toata durata acestui interval de timp. Nota: a nu se utiliza NuvaRing cu o diafragma, o calota cervicala sau un prezervativ feminin.
NuvaRing poate influenta efectul altor medicamente, de exemplu
-
medicamente continand ciclosporina
-
anti-epilepticul lamotrigina (aceasta poate duce la o crestere a frecventei convulsiilor).
Nu utilizati NuvaRing daca aveti hepatita C si luati medicamente care contin ombitasvir/paritaprevir/ritonavir si dasabuvir sau glecaprevir/pibrentasvir, deoarece acest lucru poate duce la cresteri ale rezultatelor testelor de sange care evalueaza functia ficatului (cresterea valorii enzimei hepatice ALT).
Medicul dumneavoastra va va prescrie un alt tip de contraceptiv inainte de inceperea tratamentului cu aceste medicamente.
Utilizarea NuvaRing poate fi reluata la aproximativ 2 saptamani dupa terminarea acestui tratament. Vezi pct. 2.1 „Cand nu trebuie sa utilizati NuvaRing”.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Puteti folosi tampoane interne in timpul utilizarii NuvaRing. Introduceti NuvaRing inainte de a introduce un tampon. Trebuie sa fiti atenta la scoaterea tamponului ca sa fiti sigura ca inelul nu este tras afara accidental. Daca inelul iese afara, doar clatiti inelul cu apa rece sau calduta si reintroduceti-l imediat.
Ruptura inelului a aparut, de asemenea, la utilizarea unui produs vaginal, cum este un lubrifiant sau un tratament pentru infectie (vezi pct. 3.4 „Cum trebuie sa procedati daca…Inelul dumneavoastra se rupe”). Utilizarea de spermicide sau medicamente antimicotice vaginale nu va reduce eficacitatea contraceptiva a NuvaRing.
Analize de laborator
Daca urmeaza sa vi se efectueze o analiza a sangelui sau urinii, spuneti personalului medical ca folositi NuvaRing, deoarece acesta poate influenta rezultatul unor analize.
2.5. Sarcina si alaptarea
NuvaRing nu trebuie utilizat de femeile care sunt gravide sau care cred ca pot fi gravide. Daca ramaneti gravida in timpul utilizarii NuvaRing trebuie sa scoateti inelul si sa va adresati medicului.
Daca doriti sa opriti utilizarea NuvaRing deoarece doriti sa ramaneti gravida, vezi punctul 3.5 „Daca doriti sa opriti utilizarea NuvaRing”.
De regula, nu se recomanda utilizarea NuvaRing in timpul alaptarii. Daca doriti sa utilizati NuvaRing in timp ce alaptati, va rugam sa cereti sfatul medicului dumneavoastra.
2.6. Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Este putin probabil ca NuvaRing sa va afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
3. Cum sa utilizati NuvaRing
Puteti introduce si scoate NuvaRing singura. Medicul dumneavoastra va va spune cand sa incepeti utilizarea NuvaRing pentru prima data. Inelul vaginal trebuie introdus in ziua corespunzatoare a ciclului lunar (vezi punctul 3.3 „Cand sa incepeti sa utilizati primul inel”) si lasat in pozitie continuu pentru 3 saptamani. Verificati in mod regulat daca NuvaRing este in vagin (de exemplu, inainte si dupa contactul sexual), pentru a va asigura ca sunteti protejata de sarcina. Dupa a 3-a saptamana trebuie sa scoateti NuvaRing si sa aveti o saptamana pauza. In timpul acestui interval fara inel veti avea, de regula, sangerarea lunara.
In timpul utilizarii NuvaRing, nu trebuie sa folositi anumite metode contraceptive feminine de tip bariera cum sunt o diafragma vaginala, o calota cervicala sau un prezervativ feminin. Aceste metode contraceptive de tip bariera nu trebuie utilizate ca metode de rezerva pentru contraceptie deoarece NuvaRing poate interfera cu plasarea corecta si cu pozitia unei diafragme, a unei calote cervicale sau a unui prezervativ feminin. Cu toate acestea, puteti utiliza un prezervativ masculin ca o metoda contraceptiva suplimentara de tip bariera.
3.1. Cum se introduce si cum se indeparteaza NuvaRing
1. Inainte de a introduce inelul, asigurati-va ca acesta nu este in afara termenului de valabilitate (vezi punctul 5 „Cum se pastreaza NuvaRing”).
2. Spalati-va pe maini inainte de a introduce sau scoate inelul.
3. Alegeti o pozitie care este cea mai confortabila pentru dumneavoastra, de exemplu stand in picioare cu un picior mai sus, ghemuit, sau intinsa pe spate.
4. Scoateti NuvaRing din plicul sau.
5. Tineti inelul intre degetul mare si aratator, apasati partile opuse impreuna si introduceti inelul in vagin (vezi imaginile 1-4). Alternativ, puteti alege sa utilizati aplicatorul NuvaRing (care nu este inclus cu NuvaRing) pentru a va ajuta sa introduceti inelul. Este posibil ca aplicatorul NuvaRing sa nu fie disponibil in toate tarile. Atunci cand NuvaRing este pozitionat corect, nu ar trebui sa simtiti nimic. Daca va simtiti inconfortabil, schimbati usor pozitia NuvaRing (de exemplu, impingeti inelul putin mai departe in vagin), pana cand este confortabil. Pozitia exacta a inelului in vagin nu este importanta.
6. Dupa 3 saptamani scoateti NuvaRing din vagin. Puteti face acest lucru prin agatare cu degetul aratator pe sub inel sau prinzandu-l si tragandu-l afara (vezi imaginea 5). Daca inelul este introdus in vagin si nu puteti sa il mai scoateti, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.
7. Aruncati inelul utilizat impreuna cu reziduurile menajere, preferabil in plicul resigilabil. Nu aruncati NuvaRing in toaleta.
Imaginea 1
Scoateti NuvaRing din plic
|
|
Imaginea 3
Alegeti o pozitie confortabila pentru introducerea inelului
|
Imaginea 2 Comprimati inelul
|
|
Imaginea 4A
|
Imagi
|
nea 4B Imaginea 4C
|
Introduceti inelul in vagin cu o mana (
|
imaginea 4A), daca este necesar labiile pot fi
|
indepartate cu cealalta mana. Impinget
|
i inelul in vagin pana cand inelul este simtit
|
confortabil (imaginea 4B). Lasati inelu
|
l in pozitie pentru 3 saptamani (imaginea 4C).
|
|
Imaginea 5
NuvaRing poate fi indepartat prin agatare cu degetul aratator pe sub inel sau prinzandu-l intre aratator si degetul mijlociu si tragandu-l afara.
|
3.2. Trei saptamani in interior, o saptamana afara
1. Incepand cu ziua introducerii, inelul vaginal trebuie lasat in vagin fara intrerupere pentru 3 saptamani.
2. Dupa 3 saptamani scoateti inelul in aceeasi zi a saptamanii si aproximativ la aceeasi ora la care a fost introdus. De exemplu, daca ati introdus NuvaRing miercuri in jur de ora 22.00, trebuie sa scoateti inelul 3 saptamani mai tarziu, miercuri in jur de ora 22.00.
3. Dupa ce ati scos inelul, nu trebuie sa utilizati niciun inel timp de o saptamana. In timpul acestei saptamani, trebuie sa apara o sangerare vaginala. De obicei, aceasta incepe la 2-3 zile dupa scoaterea NuvaRing.
4. Introduceti un inel nou exact dupa un interval de o saptamana (din nou in aceeasi zi a saptamanii si aproximativ la aceeasi ora), chiar daca sangerarea nu s-a oprit.
Daca noul inel este introdus cu mai mult de 3 ore intarziere, protectia impotriva sarcinii poate fi redusa. Urmati instructiunile de la punctul 3.4 „Cum trebuie sa procedati daca… Ati uitat sa introduceti un nou inel dupa intervalul fara inel”.
Daca utilizati NuvaRing asa cum este descris mai sus, sangerarea vaginala va avea loc in fiecare luna aproximativ in aceleasi zile.
3.3. Cand sa incepeti sa utilizati primul inel
• Nu ati utilizat un contraceptiv hormonal in timpul ultimei luni.
Introduceti primul NuvaRing in prima zi a menstruatiei naturale (adica prima zi a perioadei menstruale). NuvaRing incepe sa actioneze imediat. Nu trebuie sa utilizati metode contraceptive suplimentare.
Puteti, de asemenea, sa incepeti utilizarea NuvaRing intre zilele 2 si 5 ale sangerarii menstruale, dar daca aveti contact sexual in timpul primelor 7 zile de utilizare a NuvaRing, aveti grija sa folositi, de asemenea, o metoda contraceptiva suplimentara (cum este un prezervativ masculin). Trebuie sa urmati aceasta recomandare numai cand utilizati NuvaRing pentru prima data.
• Ati utilizat un contraceptiv oral combinat in timpul ultimei luni.
Incepeti utilizarea NuvaRing cel mai tarziu in ziua urmatoare perioadei libere a contraceptivului oral curent. Daca ambalajul contraceptivului oral contine si comprimate inactive, incepeti NuvaRing cel mai tarziu in ziua urmatoare dupa ultimul comprimat inactiv. Daca nu sunteti sigura care comprimat este acesta, intrebati medicul sau farmacistul. Nu prelungiti niciodata intervalul fara hormoni al contraceptivului oral curent peste durata recomandata. Daca ati utilizat contraceptivul oral constant si corect si daca sunteti sigura ca nu sunteti gravida, puteti, de asemenea, sa opriti oricand administrarea contraceptivului oral curent si sa incepeti imediat utilizarea NuvaRing.
• Ati utilizat un plasture transdermic in timpul ultimei luni.
Incepeti utilizarea NuvaRing cel mai tarziu in ziua urmatoare pauzei obisnuite fara plasture. Nu prelungiti niciodata pauza fara plasture peste durata recomandata.
Daca ati utilizat plasturele constant si corect si daca sunteti sigura ca nu sunteti gravida, puteti de asemenea sa opriti oricand utilizarea plasturelui si sa incepeti imediat utilizarea NuvaRing.
• Ati utilizat un comprimat contraceptiv (care contine numai progestogen) in timpul ultimei luni.
Puteti sa opriti oricand administrarea comprimatului cu progestogen si sa incepeti utilizarea NuvaRing in ziua urmatoare, la aceeasi ora cand ar fi trebuit sa luati in mod normal comprimatul. Aveti grija insa sa folositi si o metoda contraceptiva suplimentara (cum este un prezervativ masculin) in timpul primelor 7 zile de utilizare a inelului.
• Ati utilizat un contraceptiv injectabil sau implant sau un dispozitiv intrauterin (DIU) cu eliberare de progestogen in timpul ultimei luni.
Incepeti utilizarea NuvaRing atunci cand era programata urmatoarea injectie sau in ziua indepartarii implantului sau a dispozitivului intrauterin cu eliberare de progestogen. Aveti grija insa sa folositi si o metoda contraceptiva suplimentara (cum este un prezervativ masculin) in timpul primelor 7 zile de utilizare a inelului.
• Dupa o nastere.
Daca ati nascut recent, medicul va poate spune sa asteptati pana dupa prima menstruatie inainte de a incepe utilizarea NuvaRing. Uneori este posibil sa incepeti mai repede. Medicul dumneavoastra va va sfatui. Daca alaptati si vreti sa utilizati NuvaRing, trebuie sa discutati mai intai cu medicul dumneavoastra.
• Dupa pierderea sarcinii sau avort.
Medicul dumneavoastra va face recomandarile necesare.
3.4. Cum trebuie sa procedati daca…
Inelul dumneavoastra este eliminat accidental din vagin
NuvaRing poate fi eliminat accidental din vagin - de exemplu, daca inelul nu a fost introdus corect, la indepartarea unui tampon intern, in timpul contactului sexual, in timpul unei constipatii, sau daca aveti prolaps uterin. De aceea, trebuie sa verificati in mod regulat daca inelul este inca in vagin (de exemplu, inainte si dupa contactul sexual).
Inelul dumneavoastra a fost temporar in afara vaginului
NuvaRing ar putea inca sa va protejeze de a ramane gravida, dar acest lucru depinde de timpul cat a fost in afara vaginului.
Daca inelul a fost in afara vaginului pentru:
mai putin de 3 ore, inca va va proteja impotriva sarcinii. Trebuie sa clatiti inelul cu apa rece spre calduta (nu utilizati apa fierbinte) si sa reintroduceti inelul imediat ce este posibil, dar doar daca inelul a fost in afara vaginului pentru mai putin de 3 ore.
mai mult de 3 ore in timpul primei si a celei de-a doua saptamani, este posibil sa nu va protejeze impotriva sarcinii. Trebuie sa clatiti inelul cu apa rece spre calduta (nu utilizati apa fierbinte) si sa reintroduceti inelul in vagin imediat ce va amintiti si sa lasati inelul in pozitie fara intrerupere pentru cel putin 7 zile. Utilizati un prezervativ masculin daca aveti contact sexual in timpul acestor 7 zile. Daca sunteti in prima saptamana si ati avut contact sexual in timpul ultimelor 7 zile, exista posibilitatea sa fiti gravida. In acest caz adresati-va medicului dumneavoastra.
mai mult de 3 ore in timpul celei de-a treia saptamani, este posibil sa nu va protejeze impotriva sarcinii. Trebuie sa aruncati acel inel si trebuie aleasa una din cele 2 optiuni:
1. - Introduceti imediat un inel nou
Astfel se incepe urmatoarea perioada de 3 saptamani de utilizare. Este posibil sa nu aveti sangerare menstruala, dar pot sa apara patari si sangerari intermenstruale.
2. - Nu reintroduceti inelul. Aveti mai intai sangerarea menstruala si introduceti un inel nou nu mai tarziu de 7 zile din momentul cand inelul anterior a fost scos sau a iesit.
Trebuie sa alegeti aceasta optiune doar daca inelul a fost utilizat continuu in cele 7 zile precedente.
• o perioada necunoscuta de timp, este posibil sa nu fiti protejata impotriva sarcinii. Efectuati un test de sarcina si adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a introduce un nou inel.
Inelul dumneavoastra se rupe
Foarte rar, NuvaRing se poate rupe. S-au raportat leziuni vaginale asociate ruperii inelului. Daca observati ca NuvaRing s-a rupt, aruncati-l si incepeti cu un inel nou imediat ce este posibil. Folositi o metoda contraceptiva suplimentara (de exemplu, un prezervativ masculin) in urmatoarele 7 zile. Daca ati avut contact sexual inainte de a observa ruperea inelului, va rugam sa va adresati medicului dumneavoastra.
Ati introdus mai mult de un inel
Nu exista raportari despre efecte daunatoare grave aparute ca urmare a unui supradozaj al hormonilor din NuvaRing. Daca ati introdus din greseala mai mult de un inel, este posibil sa va simtiti rau (greata) sau sa aveti varsaturi sau sangerari vaginale. Indepartati inelele suplimentare si adresati-va medicului dumneavoastra daca aceste simptome persista.
Ati uitat sa introduceti un nou inel dupa intervalul fara inel
Daca intervalul fara inel a fost mai lung de 7 zile, introduceti un inel nou imediat ce va amintiti. Folositi masuri contraceptive suplimentare (cum este un prezervativ masculin) daca aveti contact sexual in timpul urmatoarelor 7 zile. Daca ati avut contact sexual in intervalul fara inel, exista posibilitatea sa fiti gravida. In acest caz adresati-va medicului imediat. Cu cat este mai mare intervalul fara inel, cu atat este mai mare riscul sa ramaneti gravida.
Ati uitat sa scoateti inelul
• Daca inelul a fost lasat in pozitie intre 3 si 4 saptamani, inca va protejeaza de sarcina. Pastrati intervalul obisnuit de o saptamana fara inel si ulterior introduceti un inel nou.
• Daca inelul a fost lasat in pozitie pentru mai mult de 4 saptamani exista posibilitatea sa ramaneti gravida. Adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a introduce un nou inel.
Nu ati avut o menstruatie
Ati urmat instructiunile pentru NuvaRing
Daca nu ati avut o menstruatie dar ati urmat instructiunile pentru NuvaRing si nu ati folosit alte medicamente, este foarte putin probabil sa fiti gravida. Continuati sa utilizati NuvaRing ca de obicei. Daca nu ati avut menstruatie de doua ori la rand, totusi, este posibil sa fiti gravida. Spuneti imediat medicului dumneavoastra. Nu incepeti urmatorul NuvaRing pana cand medicul nu verifica daca nu sunteti gravida.
Daca nu ati urmat instructiunile pentru NuvaRing
Daca nu ati avut o menstruatie si nu ati urmat instructiunile si nu ati avut sangerarea menstruala asteptata in primul interval normal fara inel, puteti fi gravida. Adresati-va medicului dumneavoastra inainte de a incepe un nou NuvaRing.
Aveti o sangerare neasteptata
In timpul utilizarii NuvaRing unele femei au sangerari vaginale neasteptate intre perioadele menstruale. Este posibil sa fiti nevoita sa utilizati un absorbant. In orice caz, lasati inelul in vagin si continuati sa utilizati inelul ca de obicei. Daca sangerarile neregulate continua, devin mai abundente sau reincep, spuneti medicului dumneavoastra.
Doriti sa schimbati prima zi a sangerarii menstruale
Daca urmati instructiunile pentru NuvaRing, perioada menstruala (sangerarea de intrerupere) va incepe in intervalul fara inel. Daca doriti sa schimbati ziua in care incepe, puteti scurta ca durata intervalul fara inel (dar niciodata nu puteti prelungi intervalul fara inel!).
De exemplu, daca sangerarea menstruala incepe de obicei vineri, il puteti schimba pentru marti (3 zile mai devreme) incepand de luna viitoare. Trebuie doar sa introduceti urmatorul inel 3 zile mai devreme decat de obicei.
Daca scurtati foarte mult durata intervalului fara inel (de exemplu, 3 zile sau mai putin), este posibil sa nu aveti sangerarea obisnuita. Puteti avea patari (picaturi sau pete de sange) sau sangerare intermenstruala in timpul utilizarii urmatorului inel.
Daca nu sunteti sigura cum sa procedati, adresati-va medicului dumneavoastra pentru recomandari.
Doriti sa amanati sangerarea menstruala
Desi acesta nu este regimul recomandat, intarzierea sangerarii menstruale (sangerarea de intrerupere) este posibila prin introducerea unui inel nou imediat dupa scoaterea inelului curent, fara a pastra intervalul fara inel intre utilizarea acestora. Puteti lasa noul inel introdus pana la maximum 3 saptamani. Puteti avea patari (picaturi sau pete de sange) sau sangerare intermenstruala in timpul utilizarii acestui nou inel. Cand doriti sa inceapa menstruatia, doar scoateti inelul. Pastrati intervalul normal fara inel de o saptamana si dupa aceea introduceti un nou inel.
Puteti sa cereti sfatul medicului inainte de a decide intarzierea sangerarii menstruale.
3.5. Daca doriti sa opriti utilizarea NuvaRing
Puteti opri utilizarea NuvaRing oricand vreti.
Daca nu doriti sa ramaneti gravida, intrebati-va medicul despre alte metode contraceptive.
Daca opriti utilizarea NuvaRing deoarece doriti sa ramaneti gravida trebuie sa asteptati sa fi avut o menstruatie naturala inainte de a incerca sa concepeti. Aceasta va va ajuta sa calculati cand va fi data nasterii.
4. Reactii adverse posibile
Ca toate medicamentele, NuvaRing poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele. Daca manifestati orice reactii adverse, in special daca sunt severe si persistente sau daca apare o modificare a starii de sanatate care credeti ca se poate datora NuvaRing, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra.
Toate femeile care iau contraceptive hormonale combinate prezinta un risc crescut de aparitie a cheagurilor de sange la nivelul venelor (tromboembolism venos (TEV)) sau a cheagurilor de sange la nivelul arterelor (tromboembolism arterial (TEA)). Pentru informatii mai detaliate privind diferitele riscuri asociate cu utilizarea de contraceptive hormonale combinate, vezi punctul 2 „Ce trebuie sa stiti inainte sa utilizati NuvaRing”.
Daca sunteti alergica la una dintre componentele NuvaRing (hipersensibilitate) este posibil sa prezentati urmatoarele simptome (cu frecventa necunoscuta): angioedem si/sau anafilaxie (umflare a fetei, buzelor, limbii si/sau gatului si/sau dificultate la inghitire) sau urticarie, eventual cu dificultati la respiratie. Daca se intampla acest lucru, indepartati NuvaRing si adresati-va medicului dumneavoastra imediat (vezi, de asemenea, punctul 2.2 „Atentionari si precautii”).
Utilizatoarele de NuvaRing au raportat urmatoarele reactii adverse:
Frecvente: pot afecta pana la 1 din 10 femei
-
durere abdominala, senzatie de rau (greata)
-
infectie cu ciuperci a vaginului (cum este candidoza), disconfort vaginal din cauza inelului; mancarime la nivelul zonei genitale, secretie vaginala
-
durere de cap sau migrena, stari depresive, scaderea apetitului sexual
-
durere la nivelul sanilor, durere pelvina, menstruatie dureroasa
-
acnee
-
crestere in greutate
-
eliminarea inelului
Mai putin frecvente: pot afecta pana la 1 din 100 femei
-
tulburari de vedere, ameteli
-
umflarea abdomenului, varsaturi, diaree sau constipatie
-
oboseala, stare de rau sau iritabilitate, modificari ale dispozitiei, schimbari ale starii de dispozitie
-
acumulare de lichid in corp (edeme)
-
infectie a tractului urinar sau vezicii urinare
-
dificultate sau durere la urinare, senzatie imperioasa de a urina, urinare mai frecventa
-
tulburari in timpul contactului sexual, incluzand durere, sangerare sau simtirea inelului de catre partener
-
cresterea tensiunii arteriale
-
cresterea poftei de mancare
-
durere de spate; spasme musculare, durere la nivelul mainilor sau picioarelor
-
piele mai putin sensibila
-
sani durerosi sau mariti; boala fibrochistica a sanului (noduli la sani care se pot mari sau pot deveni durerosi)
-
inflamatie a colului uterin, polipi cervicali (formatiuni la nivelul colului uterin); rularea spre exterior a mucoasei colului uterin (ectropion)
-
modificari ale sangerarilor menstruale (de exemplu menstruatia poate fi mai abundenta, pe perioada mai lunga, neregulata sau sa lipseasca), disconfort pelvin, sindrom premenstrual; spasme ale uterului
-
infectie vaginala (cu ciuperci si bacterii), senzatie de arsura, miros, durere, disconfort sau uscaciune a vaginului sau vulvei
-
caderea parului, eczema, mancarime, eruptie trecatoare pe piele sau bufeuri
-
urticarie
Rare: pot afecta pana la 1 din 1000 femei
-
cheaguri de sange cu efecte daunatoare, la nivelul unei vene sau al unei artere, de exemplu: o la nivelul unui picior sau al labei piciorului (adica TVP) o la nivelul plamanului (adica EP) o atac de cord o atac cerebral
o mini-atac cerebral sau simptome temporare similare atacului cerebral, cunoscute ca atac ischemic tranzitor (AIT)
o cheaguri de sange la nivelul ficatului, stomacului/intestinului, rinichilor sau ochiului.
Probabilitatea de aparitie a unui cheag de sange este mai crescuta daca aveti orice alte afectiuni care determina cresterea acestui risc (vezi punctul 2 pentru informatii suplimentare privind afectiunile care determina cresterea riscului de aparitie a cheagurilor de sange si simptomele unui cheag de sange).
Cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile)
-
cloasma (pete pigmentate maro-galbui pe piele, in special pe fata)
-
disconfort penian al partenerului (cum sunt iritatii, eruptii, mancarime)
-
incapacitatea de a indeparta inelul fara asistenta medicala (de exemplu, din cauza aderentei la peretele vaginal)
-
leziuni vaginale asociate ruperii inelului
La utilizatoarele de contraceptive hormonale combinate au fost raportate cancer de san si tumori hepatice. Pentru mai multe informatii, vezi punctul 2.2 Atentionari si precautii, Cancer.
Foarte rar, NuvaRing se poate rupe. Pentru mai multe informatii, vezi punctul 3.4 Cum trebuie sa procedati daca… Inelul dumneavoastra se rupe.
Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reactii adverse nementionate in acest prospect. De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct la
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania
Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO e-mail: adr@anm.ro Website: www.anm.ro Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.
5. Cum se pastreaza NuvaRing
A nu se lasa NuvaRing la vederea si indemana copiilor.
Daca descoperiti ca un copil a fost expus hormonilor din NuvaRing, cereti sfatul medicului dumneavoastra.
A se pastra la temperaturi sub 30C. A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina si umiditate.
Nu utilizati NuvaRing daca v-a fost eliberat de mai mult de 4 luni. Data eliberarii este inscrisa pe cutie si plic.
Nu utilizati NuvaRing dupa data de expirare inscrisa pe cutie si plic.
Nu utilizati NuvaRing daca observati o schimbare a culorii inelului sau orice semn vizibil de deteriorare.
Aruncati inelul utilizat impreuna cu reziduurile menajere, de preferinta in interiorul plicului resigilabil. Nu aruncati NuvaRing in toaleta. Ca si in cazul altor medicamente, nu aruncati inele nefolosite sau expirate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati orice inele neutilizate care nu mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. Continutul ambalajului si alte informatii
Ce contine NuvaRing
-
Substantele active sunt: etonogestrel (11,7 mg) si etinilestradiol (2,7 mg)
-
Celelalte componente sunt: poli (etilena-acetat de vinil) (28% si 9% acetat de vinil) (un tip de plastic care nu se va dizolva in corp) si stearat de magneziu.
Etonogestrelul si etinilestradiolul sunt eliberate din inel in doza de 0,120 mg/zi si 0,015 mg/zi, fiecare pe o durata de 3 saptamani.
Cum arata NuvaRing si continutul ambalajului
NuvaRing este un inel flexibil, transparent, incolor pana la aproape incolor, cu diametrul exterior de 54 mm.
Fiecare inel este ambalat intr-un plic resigilabil. Plicul este ambalat intr-o cutie de carton impreuna cu acest prospect. Fiecare cutie contine 1 sau 3 inele.
E posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata si fabricantul
Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:
ORGANON BIOSCIENCES S.R.L.
Strada Av. Popisteanu, Nr. 54A, Expo Business Park, Cladirea 2
Birou 306 si Birou 307, Etaj 3, Sectorul 1, Bucuresti, Romania
Fabricantul:
N.V. Organon, Kloosterstraat 6, 5349 AB Oss, Olanda
Acest medicament este autorizat in Statele Membre ale Spatiului Economic European si in Marea Britanie (Irlanda de Nord) sub urmatoarele denumiri comerciale: NuvaRing
0,120 mg/0,015 mg per 24 de ore sistem cu cedare vaginala
Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Romania, Polonia, Portugalia, Republica Slovaca, Slovenia, Spania, Suedia, Marea Britanie (Irlanda de Nord).
Acest prospect a fost revizuit in februarie 2023.
Aceste etichete autocolante, aplicate pe datele corespunzatoare din calendarul dumneavoastra, va pot ajuta sa va amintiti cand sa introduceti si cand sa indepartati NuvaRing
Introduceti inelul
|
|
Indepartati inelul
|