Nivelurile anormale de tiroglobulina: cauze si implicatii clinice

Nivelurile anormale de tiroglobulina: cauze si implicatii clinice Nivelurile anormale de tiroglobulina: cauze si implicatii clinice

Ultima actualizare: 19 iunie 2024

Tiroglobulina

Tiroglobulina este o proteina specifica glandei tiroide si totodata constituie un marker ce poate oferi indicii importante cu privire la functionarea acestei glande esentiale, de care depind toate functiile metabolice din organism. Mai exact, nivelul de tiroglobulina din sangele recoltat la analize poate ajuta la diagnosticarea unor afectiuni specifice glandei tiroide si totodata ofera informatii importante pentru monitorizarea evolutiei pacientilor cu cancer tiroidian.

Avand in vedere toate acestea, va vom arata in continuare care sunt nivelurile optime de tiroglobulina si ce semnifica valorile mai scazute sau mai crescute decat limitele normale. Inainte de aceasta, va vom explica mai pe larg ce este tiroglobulina, pentru a putea intelege mai usor importanta monitorizarii sale.


Ce este tiroglobulina si ce roluri indeplineste

Tiroglobulina este una dintre cele mai mari proteine din organismul uman, avand in componenta sa aproximativ 6.600 de aminoacizi. Aceasta se formeaza in glanda tiroida, unde este si stocata pana la momentul in care este nevoie de ea, fiind apoi descompusa in fragmente mici cu ajutorul unor enzime. Glanda tiroida are nevoie de tiroglobulina pentru sinteza hormonilor tiroidieni numiti triiodotironina (T3) si tiroxina (T4). Din cei aproximativ 6.600 de aminoacizi pe care ii contine tiroglobulina, cel mai important este tirozina, care formeaza o structura asemanatoare unui schelet pe care se vor forma ulterior moleculele precursoare ale hormonilor tiroidieni.

Procesul de formare a hormonilor necesita iod, pe care tiroida il absoarbe din sange pentru a-l incorpora apoi in tiroglobulina, pe structura formata din tirozina. Printr-un proces chimic se formeaza apoi hormonii T3 si T4, care raman incorporati in tiroglobulina pana cand organismul va avea nevoie de ei.

Proteina este apoi transferara in foliculii tiroidieni, care au rolul de a stoca tiroglobulina pentru a o elibera cand organismul transmite semnale ca are nevoie de hormoni. Pentru ca acestia sa fie eliberati in sange, tiroglobulina este descompusa cu ajutorul unor enzime, in cadrul unui proces numit proteoliza.

Care sunt nivelurile optime de tiroglobulina

Desi e produsa, stocata si descompusa in glanda tiroida, tiroglobulina este prezenta in cantitati mici si in sange, de aceasta data fara a indeplini vreo functie anume. Cel mai frecvent, proteina ajunge in sangele care circula prin tiroida in timpul procesului de sinteza si al transferului catre foliculii tiroidieni, fiind purtata apoi in fluxul sanguin. Cu toate ca in aceasta ipostaza nu joaca vreun rol anume, prezenta acestei proteine in sange este de bun augur, pentru ca astfel devine principalul marker ce ofera informatii despre functionarea tiroidei.

Masurarea nivelului de tiroglobulina se face pe baza unei probe de sange recoltate de la pacient, care este supusa unor analize specifice de laborator. Sunt stabilite anumite valori de referinta cu privire la acest nivel, cuprinse intre 3,5 si 77 de nanograme de tiroglobulina pe mililitru de sange.

Astfel, un nivel de tiroglobulina cuprins intre aceste limite este considerat normal, fiind luate in considerare si alte criterii, precum varsta, sexul si starea de sanatate.

Aceste valori de referinta nu se aplica insa in cazul pacientilor carora le-a fost extirpata glanda tiroida, care trebuie sa aiba un nivel de tiroglobulina sub 0,4 nanograme pe mililitru care sa tinda spre 0.

Tiroglobulină

Ce probleme indica un nivel crescut de tiroglobulina

Cresterea nivelului de tiroglobulina peste pragul de 77 de nanograme pe mililitru indica o activitate anormala a glandei tiroide, care produce mai multi hormoni T3 si T4 decat e necesar, ceea ce duce la aparitia unor dezechilibre hormonale care afecteaza functiile metabolice.

Cea mai frecventa cauza care determina cresterea nivelului de tiroglobulina este hipertiroidismul, caracterizat prin producerea in exces a hormonilor tiroidieni. La randul sau, hipertiroidismul poate avea diferite cauze, dupa cum urmeaza:

  • excesul de iod;
  • administrarea necontrolata a medicamentelor pentru hipotiroidism;
  • boala Graves, ce determina cresterea in dimensiuni a glandei tiroide;
  • tiroidita, caracterizata prin inflamarea tiroidei pe fondul unei infectii, sub actiunea radiatiilor sau ca urmare a administrarii unor medicamente;
  • gusa nodulara toxica, ce apare pe fondul unui deficit de iod care duce la aparitia nodulilor la nivelul tiroidei.

Afectiuni asociate cu nivelul scazut de tiroglobulina

Hipotiroidismul este o alta disfunctie a glandei tiroide, ce consta in producerea unui numar redus de hormoni, in comparatie cu nevoile organismului. Implicit, scade si productia de tiroglobulina, iar acest fapt se reflecta in nivelul scazut al acestei proteine, care scade sub 3,5 nanograme pe mililitru de sange. Una dintre cauzele frecvente o constituie carenta de iod, in conditiile in care acesta este un mineral indispensabil in sinteza hormonilor tiroidieni. De asemenea, tiroidita poate la randul ei sa determine o productie mai scazuta de hormoni tiroidieni, la fel si medicamentele impotriva hipertiroidismului, administrate in exces si fara a respecta recomandarile medicului.

In cazul nou-nascutilor, un nivel scazut de tiroglobulina indica o afectiune numita agenezie tiroidiana, asociata unui deficit de hormoni tiroidieni in perioada dezvoltarii intrauterine.

Nivelurile de tiroglobulina si cancerul tiroidian

Cancerul tiroidian este una dintre cauzele hipertiroidismului si a cresterii cu mult peste valorile normale a nivelului de tiroglobulina in sange, iar in fazele foarte avansate, cand functionarea glandei tiroide este grav afectata, productia de hormoni tiroidieni si a proteinei aferente se reduce drastic sau chiar inceteaza.

Tratamentul bolii presupune de cele mai multe ori indepartarea glandei tiroide, iar in astfel de situatii analizele ce presupun masurarea nivelului de tiroglobulina sunt folosite pentru a monitoriza evolutia pacientilor. In acest caz, se ia in considerare valoarea de referinta de 0,4 nanograme pe mililitru, care este mult mai mica decat valorile de referinta normale in cazul persoanelor cu glanda tiroida.

Este normal ca odata cu indepartarea glandei sa scada nivelul tiroglobulinei din sange, din moment ce organismul nu mai produce aceasta proteina. Dupa interventia chirurgicala de indepartare a glandei, acest nivel trebuie sa fie sub pragul de referinta, cu trecerea timpului urmand sa scada pana la 0. Aceasta inseamna ca pacientul are o evolutie favorabila, insa un nivel care se mentine peste valoarea de referinta denota faptul ca inca mai exista tesut tiroidian, ceea ce presupune un risc de recurenta a cancerului. In astfel de situatii, se revine asupra tratamentului si se repeta ulterior analizele, pana cand nivelul tiroglobulinei coboara in limitele normale pentru un pacient caruia i s-a inlaturat glanda tiroida.

Daca rezultatele analizelor indica un nivel crescut al acestei proteine sau valori sub limitele normale, acestea trebuie urmate de alte investigatii pentru stabilirea cauzelor si a optiunilor de tratament. In niciun caz problema nu trebuie ignorata, pentru ca se poate ajunge la complicatii grave, unele cu efecte ireversibile.