Prin nictalopie (denumita si „orbire nocturna”) se intelege dificultatea (sau, in cazuri mai severe, chiar imposibilitatea) de a vizualiza obiecte in medii slab iluminate sau intunecate. In schimb, nu este afectata vederea in timpul zilei. Nictalopia apare ca urmare incapacitatii ochilor de a se adapta rapid la trecerea de la lumina la intuneric. Celulele cu bastonase sunt cele responsabile de acomodarea si vederea la lumina slaba. Acestea au un fotopigment numit rodopsina, care au nevoie de un cofactor numit retinol (derivat din vitamina A) pentru a functiona cum trebuie. In acest context, deficitul de vitamina A reprezinta o cauza comuna care duce deseori la nictalopie.
Pe de alta parte, simptomul de nictalopie poate fi asociat unei game largi de boli oculare. Exista cazuri in care orbirea nocturna poate fi prezenta inca de la nastere. O alta cauza comuna pentru nictalopie o reprezinta retinita pigmentara, afectiune in care celulele cu bastonase din retina isi pierd progresiv capacitatea de a raspunde la stimuli. Opusul nictalopiei este „hemeralopia”, iar in cadrul acestei afectiuni persoanele nu pot vedea cum trebuie in lumina puternica. Totusi, este o afectiune mult mai rara. Persoanele care sufera de nictalopie nu doar ca nu vad bine noaptea, dar au nevoie de mai mult timp pentru ca ochii lor sa se adapteze la conditii de iluminat redus.
Nictalopie – cauze si factori de risc
Exista mai multe cauze care duc la nictalopie, insa cel mai adesea se asociaza hipovitaminozei (deficitului) de vitamina A. Retinolul este foarte important pentru functionarea celulelor cu rol in vederea nocturna. Alte afectiuni oculare care se prezinta si cu nictalopie sunt mentionate mai jos, cu mentiunea ca, in astfel de cazuri, orbirea nocturna este un simptom, nu un diagnostic in sine:
-
retinita pigmentara (distrofia retiniana ereditara);
-
dezlipirea de retina;
-
boala Oguchi;
-
glaucomul;
-
cataracta corticala, periferica;
-
coroidermia;
-
miopatia patologica;
-
degenerescenta maculara;
-
sindromul Usher (retinita pigmentara, in asociere cu pierderea totala sau partiala a auzului);
-
diabetul si retinopatia diabetica;
-
cecitatea nocturna stationara congenitala cu sau fara miopie.
Tratamentele cu medicamente care contin fenotiazine cresc riscul de a dezvolta nictalopie. Mai mult decat atat, anumite interventii chirurgicale, cum ar fi keratocomia fotoreactiva sau radiala, pot avea drept complicatii scaderea acuitatii vizuale nocturne. Deficitul de vitamina A, o cauza comuna pentru nictalopie, poate sa apara atat ca urmare a aportului exogen deficitar, cat si din cauza malabsorbtiei. Spre exemplu, persoanele cu bypass gastric sau cu anumite afectiuni, cum ar fi fibroza chistica, diareea cronica sau boala celiaca, sunt mult mai predispuse sa dezvolte si nictalopie, din cauza absorbtiei deficitare a vitaminei A de provenienta alimentara.
Nictalopie – simptome si manifestari clinice
Simptomele in caz de nictalopie pot fi destul de dificil de identificat de persoana in cauza, care poate considera ca este relativ obisnuit sa nu vada suficient de bine pe timp de noapte. Cu toate acestea, este important de stiut ca persoanele cu nictalopie manifesta simptome care nu ar trebui considerate normale, cum ar fi:
-
vedere foarte slaba si incetosata, uneori chiar fara a putea distinge forma obiectelor si fetele oamenilor, in spatii cu iluminare redusa (cum ar fi o cafenea, un cinematograf, o camera ce se gaseste la subsol si care este slab iluminata);
-
adaptarea intarziata de la trecerea la lumina la spatii intunecate, caz in care persoanei care are nictalopie ii vor fi necesare chiar cateva zeci de secunde pentru a putea distinge obiectele si oamenii din jur;
-
sensibilitate crescuta in urma expunerii la lumina pe timpul noptii;
-
persoana cu nictalopie are tendinta de a-si miji excesiv ochii pe timpul noptii pentru a putea vedea si are probleme in a distinge aspecte legate de forma, distanta, marime;
-
de foarte multe ori, persoanele cu nictalopie nu pot vedea stelele pe cer noaptea;
-
persoana cu nictalopie experimenteaza aceste tulburari de vedere si cand conduce pe timp de noapte si, din acest motiv, are tendinta de a evita activitatile pe timp de noapte;
-
vederea „in tunel” se asociaza retinitei pigmentare, alaturi de discromatopsie, fotopsie;
-
in cazurile severe, acesti pacienti pot chiar prezenta orbire totala temporara pe timpul noptii;
-
important de mentionat este ca vederea pe timpul zilei este normala.
Daca vorbim despre nictalopie secundara, adica asociata unei boli oculare sau hipovitaminozei A, atunci pot aparea si alte simptome. De exemplu, nictalopia este, in general, primul simptom al retinitei pigmentare. Progresiv, se ajunge la ingustarea treptata a campului vizual, la asa-zisa „vedere in tunel” si, in cele din urma, la pierderea totala a vederii. Discromatopsia (dificultatea de a diferentia culorile), pierderea acuitatii vizuale, fotopsia (fulgeraturi in campul vizual), dar si halucinatiile vizuale sunt alte semne asociate cu retinita pigmentara. Cateva simptome clasice ale deficitului de vitamina A sunt uscarea ochilor, a pielii si vindecarea deficitara a ranilor.
Tratament nictalopie
In caz de nictalopie, tratamentul se individualizeaza in functie de cauza de baza. Din pacate, se cunoaste faptul ca retinita pigmentara este o boala ereditara care nu are tratament, insa specialistii recomanda suplimentarea dietei cu vitamina A si DHA (acid gras omega-3, docosahexaenoic). Acelasi lucru se recomanda si in caz de nictalopie secundara deficitului de vitamina A. Aportul adecvat de vitamina A poate fi asigurat din suplimentele alimentare sau prin consumul regulat de alimente bogate in aceasta vitamina, cum ar fi pepenele galben, ouale, morcovul, dovleacul, ficatul de vita, spanacul, broccoli. Prin suplimentare vitaminica, progresia bolii poate fi inversata.
Ochelarii de vedere sau lentilele de contact sunt recomandate pentru a trata cazurile ce apar din cauza miopiei netratate. In cazul glaucomului, se utilizeaza picaturile pentru ochi, pentru a ajuta la scaderea presiunii intraoculare care duce la nictalopie. Interventiile chirurgicale sunt uzuale in cazul in care orbirea nocturna se asociaza cataractei subiacente. Operatia de cataracta poate imbunatati semnificativ acuitatea vizuala si, de asemenea, se realizeaza foarte usor. Extrem de important de retinut este faptul ca, cu cat cataracta este tratata mai rapid, cu atat scade si riscul de complicatii asociate. Fiind o boala progresiva, cataracta tinde sa se agraveze in timp.
Cum afecteaza nictalopia vederea nocturna? Posibile complicatii
Nictalopia afecteaza vederea nocturna prin reducerea capacitatii ochilor de a se adapta eficient la conditii de lumina slaba. Acest lucru face dificila sau chiar imposibila, in cazurile mai severe, vederea la intuneric sau in lumina redusa. Persoanele cu orbire nocturna au probleme evidente in a-si adapta ochii la intuneric, dupa ce acestia au fost expusi la medii luminoase. Acest lucru face ca vederea sa fie slaba si deficitara in medii intunecate – lucrurile apar incetosate si uneori lipsite de forma, distantele nu pot fi apreciate conform realitatii si, astfel, pot aparea accidente nedorite. Mersul pe jos sau conducerea automobilului pe timp de noapte pot deveni dificile.
In lumina slaba, persoanele cu nictalopie nu pot percepe detalii, ceea ce poate duce la probleme in recunoasterea fetelor, citirea semnelor de circulatie sau observarea obiectelor mici. Mai mult decat atat, nictalopia reduce si capacitatea ochilor de a percepe si deosebi contrastele, ceea ce face dificila diferentierea intre obiecte si forma acestora, mai ales pe un fundal intunecat. In cele din urma, desi o astfel de afectiune ar putea parea inofensiva, persoanele cu vederea slaba pe timp de noapte sunt mult mai predispuse la accidentari si raniri. Plimbarile si sportul in aer liber, pe timp de noapte, devin mai greu de practicat. Acelasi lucru se intampla si cu condusul.
Surse:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3027941/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545246/
https://www.mountsinai.org/health-library/symptoms/vision-night-blindness
https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/nyctalopia
https://www.sciencedirect.com/topics/nursing-and-health-professions/night-blindness
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/10118-night-blindness-nyctalopia
https://www.webmd.com/eye-health/night-blindness
https://www.healthline.com/health/vision-night-blindness