Nevralgie intercostala: ce este si cum se trateaza

Nevralgie intercostala: ce este si cum se trateaza Nevralgie intercostala: ce este si cum se trateaza

Ultima actualizare: 26 septembrie 2024

nevralgie-intercostala

Nevralgia intercostala este o afectiune care se manifesta prin dureri neuropatice in zona corespunzatoare nervilor intercostali. Acesti nervi radiaza prin cutia toracica si abdomen.

Durerea neuropatica apare atunci cand nervii somatosenzoriali devin iritati sau excesiv de sensibili. Sistemul nervos somatosenzorial este cel care transmite catre creier informatii despre senzatiile corporale.

Nevralgia intercostala este un termen umbrela care indica o durere neuropatica la nivelul nervilor intercostali. Afectiunea poate fi cauzata de mai multe conditii diferite. Una dintre cele mai frecvente cauze ale nevralgiei intercostale este iritarea tesuturilor si a nervilor dupa o toracotomie. Toracotomia este o interventie chirurgicala care implica deschiderea pieptului, de obicei pentru a efectua o operatie la nivelul plamanilor.

O alta cauza comuna a nevralgiei intercostale este reactivarea unei infectii cu herpes sau zona zoster. Aceasta reactivare virala nu este o infectie activa, insa provoaca o eruptie dureroasa, adesea in zona pieptului si a abdomenului.

Zona zoster poate provoca nevralgie intercostala, ducand la inflamarea radacinilor nervilor spinali.

Alte cauze documentate ale nevralgiei intercostale sunt:

  • leziunile traumatice
  • inmultirea excesiva a celulelor in jurul nervilor intercostali, cum ar fi din cauza cancerului sau infectiei
  • alte proceduri chirurgicale, cum ar fi inlocuirea tubului toracic sau mastectomiile
  • sarcina (desi acest lucru este rar)

 


Ce este nevralgia intercostala?

Nevralgia intercostala este o patologie destul de rara care se manifesta printr-un tip de durere care apare la nivelul nervilor aflati intre coaste. Cauzele pot fi multiple, iar intensitatea poate varia de la persoana la persoana. In anumite situatii, nevralgia intercostala poate fi confundata cu durerea de inima si chiar cu infarctul miocardic. De aceea, este esential sa stiti sa faceti diferenta intre cele doua tipuri de dureri, mai ales ca ambele se manifesta in zona toracica. De mentionat este ca nevralgia intercostala este o conditie care tine de competentele medicului neurolog.

Semne si simptome de nevralgie intercostala

Nevralgia intercostala are ca principal simptom durerea intensa aparuta in zona toracica. Aceasta se resimte ca un junghi, intepatura sau spasm si poate fi localizata de-a lungul pieptului sau poate iradia din spate in fata, de-a lungul coastelor. Uneori poate fi resimtita ca o apasare, constrictie toracica si se poate inteti la efort, respiratie adanca sau la ras, tuse si stranut.

Nevralgia intercostala poate sa se manifeste sub forma episoadelor de durere acuta sau sub forma unor episoade de durere constanta. Pe langa aceste simptome, nevralgia intercostala se mai poate manifesta prin:

  • durere abdominala
  • febra
  • amorteala
  • furnicaturi
  • durere in brat
  • mobilitate redusa a umerilor sau a spatelui
  • prurit (mancarime) la nivelul zonei afectate

nevralgie-intercostala-simptome

Exista cazuri in care nevralgia intercostala poate impiedica efectuarea activitatilor zilnice si poate chiar sa ingreuneze respiratia.

Daca durerea toracica iradiaza in brat, in mandibula, in umar sau in spate, daca este insotita de tuse cu expectoratie galben-verzuie, senzatie de sufocare, palpitatii, confuzie si ameteala sau dureri abdominale, este important ca pacientul sa apeleze de urgenta la medic pentru ca acest lucru poate indica unele afectiuni mult mai grave, unele chiar incompatibile cu viata, asa cum este infarctul miocardic.

Cauze si factori de risc

Nevralgia intercostala poate fi cauzata de mai multe afectiuni si conditii medicale, insa principala cauza ramane interventia chirurgicala la nivelul cutiei toracice care poate deteriora nervii intercostali. De asemenea, alte cauze pot fi infectiile si inflamatiile la nivelul coastelor, traumatisme ale coastelor sau ale cutiei toracice, asa cum sunt fracturile costale (coaste rupte) si sternale, dar si nevrita sau tumorile maligne aparute in zona toracica si abdominala care conduc la comprimarea coastelor. Pe de alta parte, nevralgia intercostala poate sa apara si ca raspuns la incordarea unui muschi sau in timpul sarcinii ca urmare a extensiei coastelor.

Dat fiind ca durerea este foarte asemanatoare cu cea a infarctului de miocard, care reprezinta o urgenta medicala, este important ca diagnosticul de nevralgie intercostala sa se puna corect si cat mai rapid.

Nevralgie intercostala – factori de risc

Exista cativa factori de risc care merita punctati, principalul fiind zona zoster, mai exact infectia cu virusul varicelo-zosterian, virus care in copilarie provoaca varicela, insa la maturitate, daca se reactiveaza, poate provoca zona zoster. Nevralgia intercostala cauzata de zona zoster poate fi insotita de mancarime si o sensibilitate exagerata a tegumentelor, iar in cazuri grave poate determina spasme involuntare ale muschilor, pierderea apetitului, atrofie musculara si chiar paralizie.

nevralgie-intercostala-factori-de-risc

Un alt factor de risc important este reprezentat de activitatile sportive care implica viteza si contact fizic cu un obiect sau o alta persoana.

Cum se diagnosticheaza nevralgia intercostala?

Nevralgia intercostala este diagnosticata de un medic neurolog. Diagnosticul se pune in functie de simptomatologia prezentata de pacient, dar si in urma excluderii posibilelor afectiuni care se pot manifesta prin durere toracica. Sunt cazuri in care se recomanda o ecografie, o radiografie toracica, o tomografie computerizata (CT) sau un test cu rezonanta magnetica nucleara (RMN), astfel incat sa se excluda posibilitatea unei fracturi sau tumori. De asemenea, pentru a fi exclus un eventual infarct, se recomanda un examen biochimic si o electrocardiograma (EKG).

Tratament

Nevralgia intercostala se trateaza, intr-o prima etapa, cu medicamente care au ca rol ameliorarea durerii, categorie din care fac parte analgezicele si antiiflamatoarele, atat sub forma de pastile, cat si sub forma de unguente, iar in anumite cazuri se prescriu chiar si anticoagulante.

Persoanele supraponderale care se confrunta cu nevralgii intercostale sunt sfatuite sa slabeasca. In cazul durerilor severe, medicul poate injecta un anestezic, iar in situatiile in care durerea persista si afecteaza viata de zi cu zi, se poate apela la neurectomie intecostala sau nervul problematic poate fi extirpat.

Tratamentul pentru nevralgia intercostala seamana cu tratamentul pentru lombosciatica, insa in cazul in care durerea survine in urma unei infectii cu herpes zoster, tratamentul are la baza antidepresive, antivirale, antihistaminice pentru ameliorarea mancarimii si corticosteroizi.

Exista cazuri severe in care tratamentul pentru nevralgia intercostala presupune unele masuri invazive:

  • Injectarea de toxina botulunica pentru a bloca transmiterea impulsului biochimic de la fibrele nervoase spre fibrele muscularere, acestea fiind relaxate fortat.
  • Folosirea unui stimulator intermitent de radiofrecventa, tratament care lezeaza nervul cu un curent care alterneaza intre 40-60 Hz, timp de cateva minute.
  • Blocada nervului intercostal, care presupune injectarea unui amestec de anestezic local si corticosteroizi, cu scopul de a impiedica aparitia unui edem local, o metoda cu eficienta pe termen lung.

Nevralgie intercostala – tratamente si terapii alternative

In ciuda numeroaselor tratamente pentru ameliorarea nevralgiei intercostale, exista o serie de terapii alternative cu rezultat foarte bun in vindecarea durerii:

  • crioterapia sau terapia cu gheata
  • acupunctura
  • presopunctura
  • yoga

nevralgie-intercostala-yoga

De asemenea, schimbarea stilului de viata si evitarea unor contexte care pot provoca nevralgia intercostala este o metoda nu doar de prevenire, ci si de tratare. In cazul sportivilor se recomanda practicarea sportului cu echipament de protectie adecvat, iar mentinerea greutatii corpului in limite normale poate fi un bun aliat in prevenirea durerilor toracice.

Pe de alta parte, vaccinarea impotriva virusului varicelo-zosterian ajuta la prevenirea infectiilor virale, care pot provoca nevralgii intercostale.

Nevralgia intercostala poate fi vindecata?

In functie de cauza, nevralgia intercostala poate disparea in cateva saptamani sau luni cu tratament. De asemenea, este posibil ca simptomele sa se rezolve de la sine fara tratament. Unii oameni, totusi, vor continua sa experimenteze dureri cronice pe termen lung.

Daca durerea este cauzata de sindromul de durere post-toracotomie, de exemplu, pacientul se poate confrunta in continuare cu simptome usoare de nevralgie timp de ani de zile dupa operatie.

Durerea intercostala cauzata de zona zoster poate dura luni sau chiar ani dupa ce eruptia dispare. Persoanele care dezvolta zona zoster pot lua medicamente antivirale in termen de 72 de ore de la aparitia eruptiei cutanate pentru a preveni nevralgia postherpetica.

nevralgie-intercostala-medicamente

Metode de prevenire

Unele obiceiuri de viata sanatoase pot preveni nevralgia intercostala si pot reduce riscul de a dezvolta aceasta afectiune.

Pentru a reduce riscul este recomandat sa:

  • Conduceti autovehiculele in siguranta si sa purtati centura de siguranta.
  • Va vaccinati impotriva varicelei.
  • Purtati echipament sportiv de protectie, cum ar fi castile.
  • Discutati cu furnizorii de servicii medicale pentru a gestiona simptomele unei boli inflamatorii.

 

 

 

Referinte:

https://www.healthline.com/health/intercostal-neuralgia

https://www.medicalnewstoday.com/articles/intercostal-neuralgia

https://www.verywellhealth.com/intercostal-neuralgia-4802193