Neutrofile crescute – cauze, afectiuni asociate, tratament

Neutrofile crescute – cauze, afectiuni asociate, tratament Neutrofile crescute – cauze, afectiuni asociate, tratament

Ultima actualizare: 19 mai 2023

neutrofilele-crescute

Neutrofilele sunt „soldatii sistemului nostru imunitar innascut”, fiind prima linie de aparare ce este mobilizata de catre sistemul imunitar pentru a migra la locul infectie, a neutraliza si ingera microorganismele patogene. Prin urmare, un numar crescut de neutrofile, certificat prin testele de sange, se inregistreaza atunci cand in corp exista o infectie, de obicei de natura bacteriana. Organismul produce un numar crescut de neutrofile din necesitatea de a neutraliza agentii care cauzeaza infectii. Frecvent, persoanele cu neutrofilie prezinta simptome ale unei afectiuni care este cauzata de un agent patogen bacterian, o infectie fungica sau parazitara.

In sangele circulant, neutrofilele se gasesc intr-un numar de 2.500-7.000/μL de sange. Cresterea numarului absolut de neutrofile peste 7.500/μL de sange indica neutrofilia (neutrofile crescute) si se poate datora mai multor cauze. Neutrofilia este cel mai frecvent tip de leucocitoza, fapt ce este sustinut de numeroasele functii pe care le indeplinesc aceste celule, in diferite patologii si afectiuni. Un rol major il joaca in infectii si inflamatii, eliberand substante chimice care asigura promoveaza vindecarea. De asemenea, neutrofile crescute se pot inregistra ca urmare a diferite tratamente medicamentoase si in anumite tipuri de cancer.

Pentru a sprijini funtionarea optima a sistemului imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ImunoSuportExpress. Acest produs contine o combinatie de vitamina C, zinc si vitamina D, care actioneaza sinergic. De asemenea, contribuie la formarea normala a sistemului osos, a vaselor de sange, a ligamentelor, a pielii si a dintilor.


Neutrofile crescute – cauze si factori de risc

Cand vine vorba de neutrofile crescute, exista mai multe cauze. Specialistii le incadreaza in trei categorii:

Neutrofilie fictiva

Intr-o astfel de situatie, un pacient cu neutrofile crescute este diagnosticat gresit, in primul rand ca urmare greselilor efectuate in timpul protocoalelor de numarare a celulelor. Este necesar ca pacientul sa refaca analizele, fie la acelasi laborator, fie la un alt laborator cu specific medical, in vederea evaluarii reale a numarului de neutrofile circulante.

Neutrofilie primara

Neutrofile crescute se inregistreaza la pacientii care prezinta o hiperactivitate a maduvei osoase hematogene. Acest tip de neutrofilie se manifesta in:

  • leucocitoza cronica idiopatica;
  • neoplasme mieloproliferative → caracterizate prin productia in exces de globule rosii, albe si trombocite, ducand astfel si la neutrofile crescute. Printre neoplasmele mieloproliferative asociate cu neutrofilie se numara leucemia mieloida cronica (LMC), leucemia neutrofilica cronica, leucemia mielomonicitara juvenila, leucemia mielomonocitara cronica, precum si policitemia vera;
  • neutrofilia genetica sau mostenita → anomalii congenitale, reactie leucemoida, neutrofilia cronica ereditara, tulburarile mieloproliferative tranziatorii din sindromul Down.
  • Neutrofilie secundara
  • Numita si neutrofilie reactiva, aceasta apare ca urmare a anumitor afectiuni conexe, ca urmare a tratamentelor administrate sau expunerii la anumiti factori de risc:
  • infectiile si inflamatiile → cele mai frecvente cauze care duc la neutrofile crescute. Se pare ca atat inflamatia acuta, cat si cronica, poate duce la neutrofile crescute (artrita reumatoida, boala granulomatoasa, vasculita, miozita, hepatita cronica, boala inflamatorie intestinala);
  • neoplasme (altele decat cele hematologice) → neutrofile crescute pot fi observate in tumori maligne. Mecanismele care conduc la cresterea numarului de neutrofile pot fi reprezentate de o reactie leucemoida paraneoplazica, metastaze ale maduvei osoase, inflamatii si infectii adiacente, terapia antitumorala cu corticosteroizi, chimio- si radioterapie;
  • administrarea de medicamente → numeroase tratamente medicamentoase duc la neutrofile crescute, prin diferite mecanisme: prin stimularea mielopoiezei maduvei osoase, stimularea eliberarii de granulocite din maduva osoasa in circulatie;
  • alte cauze → stres fizic sau emotional, practicarea de exercitii fizice intense, schimbari de temperatura, fumatul, interventiile chirurgicale, obezitatea, convulsii, stimularea maduvei osoase (hemoliza), asplenia (indepartarea splinei) sau hiposplenismul (splina functioneaza deficitar).

neutrofile-crescute

Asadar, persoanele cu neutrofile crescute se pot confrunta cu urmatoarele:

  • infectii si/sau inflamatii;
  • leziuni si/sau arsuri;
  • expunere prelungita la stresori si factori de risc (fumatul, exercitiile fizice intense);
  • tulburari autoimune (artrita reumatoida);
  • administrarea de medicamente (corticosteroizi, litiu);
  • sarcina (se inregistreaza neutrofile crescute in mod fiziologic);
  • eclampsie.

In multe cazuri, este normal ca organismul sa produca neutrofile crescute pentru a sustine astfel procesul de vindecare, in special in caz de fracturi osoase, traumatisme puternice, arsuri severe. Cu toate acestea, atunci cand numarul de neutrofile nu scade la nivelurile fiziologic normale se poate suspecta prezenta unei infectii, inflamatii, a unui anumit tip de leucemie sau a unei reactii la administrarea unui medicament specific.

Pentru a ajuta eficient organismul in lupta cu stresul, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio Strescalm. Acest produs contine un amestec de 7 ingrediente active, care favorizeaza restabilirea echilibrului functiilor fizice si psihice, inducandu-va o stare de bine. De asemenea, contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, precum si la reducerea oboselii si a extenuarii.

Neutrofile crescute – tratament

In sine, neutrofilia nu se traduce prin simptome directe. Este vorba despre o afectiune ori stare patologica asociata, care duce la neutrofile crescute, in asociere cu fluctuatiile de la valorile ce se considera a fi normale ale altor elemente figurate ale sangelui. Un numar mare de celule albe in sange poate fi semnul unei afectiuni subiacente, a unei infectii recurente, care poate provoca simptome precum:

  • stari febrile;
  • senzatie de slabiciune generalizata, oboseala;
  • senzatie de ameteli sau de sincopa;
  • infectii recurente;
  • rani care se vindeca greu sau deficitar;
  • articulatii umflate sau dureroase.

Prin urmarea, tratarea neutrofiliei presupune, inainte de toate, identificarea patologiei asociate cu acest simptom. De fapt, neutrofilia este „un simptom” al unei boli sau stari patologice, care necesita diagnosticul de certitudine pentru instaurarea si elaborarea tratamentului specific. Dat fiind faptul ca neutrofile crescute se inregistreaza atunci cand organismul lupta cu o infectie si cu starea inflamatorie, respectiv cu o leziune, gama de afectiuni posibile este restransa. Medicul poate solicita o serie de teste suplimentare pentru stabilirea diagnosticului.

Tratamentul pentru scaderea numarului de neutrofile crescute depinde de cauza neutrofiliei. Cu toate acestea, poate include:

  • tratamentul cu antibiotice;
  • tratamentul cu antiinflamatoare;
  • chimioterapia;
  • transplantul de maduva osoasa;
  • in cazul in care cresterea numarului de neutrofile se datoreaza unui tratament medicamentos se recomanda fie intreruperea tratamentului, fie ajustarea dozei;
  • terapia de hidratare.

Medicul specialist poate solicita o serie de teste suplimentare pentru a identifica in mod specific care sunt cauzele care se traduc prin neutrofile crescute. Frecvent, acest simptom este prezent in asociere cu alte simptome, rezultatele testelor fiind deosebit de relevante in diagnosticare si elaborarea tratamentului.

Pentru a sustine buna functionare a sistemului imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta este un produs care are in compozitie Vitamina D, vitamina C si zinc, elemente care actioneaza sinergic. Naturalis ImunoSuport ULTRA foloseste o tehnologie speciala de eliberare prelungita, ceea ce permite organismului sa poata utiliza mai bine aportul de nutrienti.

Neutrofile crescute – complicatii

Eventualele complicatii ale neutrofiliei sunt reprezentate de complicatiile afectiunilor care duc la acest simptom. Printre posibilele complicatii se pot regasi:

  • hipercoagulabilitatea asociata reactiilor leucemoide → putand duce la evenimente precum tromboza venoasa profunda, trombembolisme pulmonare, accidente vasculare cerebrale;
  • bacteriemie, soc spetic si insuficienta multiorganica → in infectiile netratate;
  • vindecarea defectuoasa, deficitara si intarziata a ranilor, parodontita severa;
  • tromboza, hemoragie, fibroza.

Fiind vorba de o gama larga de afectiuni in care se observa neutrofile crescute, tratamentul, dar si evitarea potentialelor complicatii, necesita identificarea cauzei care sta la baza simptomului. Cuantificarea numarului de neutrofile din sange presupune efectuarea hemoleucogramei, adica a unui test de sange in cadrul unui laborator medical certificat. Indiferent de prezenta semnelor si simptomelor, se recomanda efectuarea hemoleucogramei o data la sase luni, ca test de rutina, astfel incat sa poata fi diagnosticate si tratate in timp util diferite afectiuni diagnosticate prin acest test.

 

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK570571/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5826082/

https://www.healthline.com/health/neutrophils

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323982

https://www.verywellhealth.com/what-are-neutrophils-p2-2249134

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-to-know-neutrophils

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22367-neutrophilia