Acest prospect va ofera INFORMATII despre Nasonex, medicamentul care v-a fost prescris de catre medicul dumneavoastra. Acesta contine toate INFORMATIIle de care aveti nevoie, dar daca nu intelegeti ceva, va rugam sa intrebati medicul dumneavoastra sau farmacistul.
Respectati intotdeauna recomandarile medicului dumneavoastra. Este foarte important sa utilizati cu regularitate acest medicament.
Ce este Nasonex?
Substanta activa a Nasonex este furoatul de mometazona. O pulverizare contine 50 micrograme de furoat de mometazona, sub forma de monohidrat.
Urmatoarele substante sunt, de asemenea, continute in acest produs: celuloza dispersabila, glicerol, acid citric monohidrat, citrat de sodiu dihidrat, polisorbat 80, clorura de benzalconiu, fenoxietanol, apa purificata.
Nasonex este prezentat sub forma de spray nazal, suspensie. Un flacon contine suspensie pentru 60 sau 140 pulverizari.
Ce fel de medicament este Nasonex
Nasonex contine furoat de mometazona, o substanta ce face parte din grupul medicamentelor numite glucocorticoizi. Furoatul de mometazona nu trebuie confundat cu steroizii anabolizanti utilizati in mod gresit de catre unii sportivi, administrati sub forma de comprimate sau injectii. Pulverizarea in nari a unor mici cantitati de furoat de mometazona ajuta la ameliorarea stranutului, pruritului, a senzatiei de nas infundat si a rinoreei.
Cine il produce?
Producatorul este:
Schering-Plough Labo N.V.
Industriepark 30, B-2220 Heist-op-den-Berg, Belgia
Detinatorul Autorizatiei de punere pe piata este:
Schering-Plough Europe
Rue de Stalle 73, B-1180 Bruxelles, Belgia
Pentru ce este utilizat Nasonex?
Nasonex este utilizat la adulti si copii cu varste peste 6 ani pentru tratamentul simptomelor febrei fanului (cunoscuta, de asemenea, si sub denumirea de rinita alergica sezoniera) sau ale rinitei perene. La adultii cu varste peste 18 ani, Nasonex este, de asemenea, utilizat pentru tratamentul polipozei nazale.
Febra fanului, ce apare in anumite perioade ale anului, este o reactie alergica produsa in cazul aspirarii polenului de la pomi, iarba si alte plante precum si a sporilor de mucegaiuri si ciuperci. Rinita perena apare in orice perioada a anului si simptomele pot fi produse de hipersensibilitate la o intreaga varietate de alergeni inclusiv la acarienii din praf, la parul (sau puful) animalelor, la pene sau unele alimente. Aceste alergii produc rinoree si stranut si inflamatia mucoasei nazale determinand senzatia de nas infundat. Nasonex reduce inflamatia si iritatia nazala, ameliorand astfel stranutul, pruritul, senzatia de nas infundat sau rinoreea.
Polipii nazali sunt mici proliferari ale mucoasei nazale si afecteaza, de obicei, ambele nari. Se presupune ca inflamatia continua (cronica) la nivelul nasului provoaca proliferarea mucoasei narilor, ceea ce duce la formarea polipilor. Trecerea aerului prin nari poate fi ingreunata daca polipul devine prea mare. De asemenea pot sa apara rinoreea, senzatia de scurgere in faringe si pierderea gustului si mirosului. Nasonex reduce inflamatia nazala, determinand reducerea treptata a dimensiunilor polipilor si ameliorarea simptomelor asociate.
Exista vreun motiv pentru din cauza caruia nu trebuie sa utilizati Nasonex?
Nasonex nu trebuie utilizat:
-
daca aveti sau ati avut o reactie alergica la Nasonex sau la oricare dintre componentii acestuia. Spuneti medicului dumneavoastra astfel incat sa va poata recomanda un alt medicament;
-
daca aveti o infectie la nivelul nasului;
-
daca vi s-a efectuat recent o interventie chirurgicala la nivelul nasului sau daca v-ati ranit la nas. Trebuie sa asteptati sa va vindecati inainte de a incepe sa utilizati spray-ul nazal.
Inainte de a incepe sa utilizati Nasonex, spuneti medicului dumneavoastra daca:
-
sunteti gravida, e posibil sa fiti gravida sau alaptati;
-
aveti sau ati avut vreodata tuberculoza;
-
aveti infectie oculara cu virus herpes simplex;
-
aveti oricare alt fel de infectie;
-
utilizati alte medicamente cu glucocorticoizi, administrate fie pe cale orala fie injectabil.
In timpul utilizarii Nasonex, evitati sa veniti in contact cu cineva care are rujeola sau varicela. Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca veniti in contact cu cineva care are aceste infectii. Produsul contine clorura de benzalconiu, excipient ce poate determina reactii cutanate sau bronhospasm.
Ce doze trebuie administrate?
Pentru tratamentul febrei fanului si rinitei perene
Pentru adulti (inclusiv varstnici) si copii cu varste peste 12 ani doza recomandata este de cate 2 pulverizari (50 micrograme/pulverizare) in fiecare nara, o data pe zi (200 micrograme/zi). Din momentul in care simptomele sunt controlate, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa reduceti doza la cate 1 pulverizare (50 micrograme/pulverizare) in fiecare nara, o data pe zi (100 micrograme/zi). Totusi, daca nu incepeti sa va simtiti mai bine, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra, iar acesta va poate recomanda sa cresteti doza pana la o doza zilnica maxima de cate 4 pulverizari (50 micrograme/pulverizare) in fiecare nara, o data pe zi (400 micrograme/zi). Din momentul in care simptomele sunt controlate, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa reduceti doza la cate 2 pulverizari in fiecare nara, o data pe zi.
La copiii cu varste cuprinse intre 6-11 ani doza recomandata este de cate 1 pulverizare (50 micrograme/pulverizare) in fiecare nara, o data pe zi (100 micrograme/zi).
La unii pacienti, Nasonex trebuie sa inceapa sa amelioreze simptomele la 12 ore dupa prima administrare; totusi poate sa dureze pana la 2 zile pana la obtinerea unui beneficiu terapeutic complet. Este foarte important sa utilizati regulat spray-ul dumneavoastra nazal. Nu intrerupeti tratamentul chiar daca va simtiti mai bine si daca medicul dumneavoastra nu v-a recomandat acest lucru.
Daca forma de febra a fanului de care suferiti are, de obicei, simptomatologie foarte suparatoare, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa incepeti sa utilizati Nasonex cu 2-4 saptamani inainte de inceperea sezonului de polenizare, deoarece aceasta va va ajuta sa preveniti aparitia simptomelor. Medicul dumneavoastra va poate recomanda sa utilizati alt tratament asociat celui cu Nasonex, mai ales in cazul producerii pruritului sau iritatiei oculare. La sfarsitul sezonului de polenizare simptomele febrei fanului se pot ameliora si tratamentul poate sa nu mai fie necesar.
Pentru tratamentul polipozei nazale
La adultii cu varste peste 18 ani doza uzuala de inceput este de cate 2 pulverizari (50 micrograme/pulverizare) in fiecare nara, o data pe zi (200 micrograme/zi). Daca simptomele nu sunt controlate dupa 5-6 saptamani, doza poate fi crescuta la cate 2 pulverizari (50 micrograme/pulverizare) in fiecare nara, de 2 ori pe zi (400 micrograme/zi). Din momentul in care simptomele sunt controlate, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa reduceti doza. Daca nu se observa nici o ameliorare dupa 5-6 saptamani de administrare de 2 ori pe zi, medicul dumneavoastra trebuie sa aiba in vedere tratamente alternative.
Cereti intotdeauna sfatul medicului dumneavoastra. Nu utilizati o doza mai mare si nu utilizati spray-ul mai des sau o perioada mai indelungata decat v-a recomandat medicul dumneavoastra.
Administrarea intranazala indelungata a glucocorticoizilor in doze mari poate determina incetinirea cresterii copiilor. Medicul dumneavoastra poate verifica inaltimea copilului dumneavoastra la intervale regulate in perioada de tratament si poate reduce doza administrata daca se observa aparitia oricarui astfel de efect.
Daca utilizati alte medicamente ce contin glucocorticoizi pentru tratamentul alergiei, administrate fie pe cale orala fie injectabil, medicul dumneavoastra va poate recomanda sa intrerupeti utilizarea acestora din momentul in care incepeti sa utilizati Nasonex.
Un numar mic de persoane pot sa observe, dupa intreruperea administrarii orale sau injectabile a glucocorticoizilor, aparitia unor reactii adverse, precum dureri articulare sau musculare, fatigabilitate si depresie. Totusi, trebuie sa continuati utilizarea spray-ului dumneavoastra nazal. Puteti observa aparitia unor alte manifestari alergice precum prurit ocular si hiperlacrimatie sau pete rosii si pruriginoase la nivelul pielii. Daca sunteti ingrijorat de aparitia acestor manifestari adresati-va medicului dumneavoastra.
INFORMATII referitoare la spray-ul dumneavoastra nazal
Spray-ul Nasonex este prevazut cu un capac ce protejeaza dispozitivul de actionare si o pastreaza curata. Tineti minte sa-l dati jos inainte de a utiliza spray-ul si de a-l pune la loc dupa fiecare utilizare.Daca utilizati spray-ul pentru prima data sau daca nu l-ati mai utilizat de cel putin 14 zile, trebuie sa ,,amorsati” pompa prin efectuarea a 6-7 pulverizari pana cand aspectul suspensiei eliberate este uniform. Mai intai agitati bine flaconul, apoi tineti-l dupa cum urmeaza. Puneti degetul aratator si cel mijlociu de fiecare parte a dispozitivului de actionare si degetul mare sub flacon. Tineti la distanta dispozitivul de actionare si apasati cu degetele pentru a pulveriza suspensia.
Flacon cu 16,7 ml suspensie pentru 60 pulverizari
In cazul utilizarii dozei obisnuite, de cate 2 pulverizari in fiecare nara, o data pe zi, pentru tratarea febrei fanului sau rinitei perene, acest produs trebuie sa furnizeze doze necesare pentru 15 zile de tratament.
Flacon cu 23,7 ml suspensie pentru 140 pulverizari
In cazul utilizarii dozei obisnuite, de cate 2 pulverizari in fiecare nara, o data pe zi, pentru tratarea febrei fanului sau rinitei perene, acest produs trebuie sa furnizeze doze necesare pentru 35 zile de tratament.
Cum trebuie sa utilizati spray-ul dumneavoastra nazal?
1. Agitati bine flaconul si indepartati capacul (Fig. 1).
2. Suflati-va usor nasul.
3. Astupati-va o nara si plasati dispozitivul de administrare in cealalta nara asa cum este prezentat (Fig.2).
4. Incepeti sa respirati usor pe nas si, in timp ce inspirati pulverizati suspensia apasand o data cu degetele dispozitivul de administrare.
5. Expirati pe gura. Repetati actiunile prezentate la pct. 4 pentru a doua pulverizare.
6. Scoateti dispozitivul de administrare din nara si expirati pe gura.
7. Repetati actiunile prezentate la pct. 3 si 6 pentru cealalta nara (Fig. 3).
Dupa utilizarea spray-ului, stergeti cu grija dispozitivul de administrare cu o batista curata sau servetel si puneti la loc capacul protector.
Curatarea spray-ului nazal
Este important sa curatati in mod regulat spray-ul dumneavoastra nazal, altfel s-ar putea sa nu functioneze cum trebuie. Indepartati capacul protector si detasati cu grija dispozitivul de administrare. Spalati capacul protector si dispozitivul de administrare in apa calda si apoi clatiti-le la robinet. Lasati-le sa se usuce intr-un loc cald. Reatasati la flacon dispozitivul de administrare si puneti apoi capacul protector. Pompa spray-ului trebuie reamorsata la prima utilizare dupa curatare.
Ce trebuie sa faceti daca v-ati administrat prea multe pulverizari?
Spuneti medicului dumneavoastra daca v-ati administrat accidental mai mult decat v-a fost recomandat.
Utilizarea in exces si pe o perioada indelungata a glucocorticoizilor poate sa afecteze rareori activitatea unora dintre hormonii dumneavoastra si poate afecta cresterea si dezvoltarea copiilor.
Ce trebuie sa faceti daca ati uitat sa utilizati spray-ul dumneavoastra nazal?
Daca ati uitat sa utilizati spray-ul dumneavoastra nazal la momentul potrivit, utilizati-l imediat ce v-ati amintit, apoi continuati ca inainte. Nu va administrati o doza dubla.
Ce reactii adverse produce Nasonex?
Majoritatea pacientilor nu prezinta reactii adverse dupa utilizarea spray-ului nazal. Totusi, un numar redus de pacienti pot sa observe aparitia cefaleei, stranutului, sangerarilor nazale sau iritatie nazala sau faringiana dupa utilizarea Nasonex sau a altui spray nazal ce contine glucocorticoizi.
Rareori, pot sa apara reactii de hipersensibilitate (alergice) imediata dupa utilizarea acestui produs. Foarte rar, reactiile pot fi grave. Daca aveti respiratie dificila si suieratoare, adresati-va imediat unui medic.
Foarte rar pot sa apara modificari ale gustului sau mirosului.
In cazuri foarte rare, tratamentul cu spray-uri nazale ce contin glucocorticoizi, precum Nasonex, a dus la cresterea presiunii intraoculare (glaucom), producand tulburari vizuale sau deteriorat septul nazal ce separa narile.
Daca sunteti ingrijorat de aceste reactii adverse sau de oricare altele, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Pastrare
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 30°C, in ambalajul original. A nu se congela.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Ambalaj
Cutie cu 1 flacon din polietilena prevazut cu pompa dozatoare, dispozitiv de actionare din polipropilena si capac cu un volum 16,7 ml suspensie pentru 60 pulverizari.
Cutie cu 1 flacon din polietilena prevazut cu pompa dozatoare, dispozitiv de actionare din polipropilena si capac cu un volum 23,5 ml suspensie pentru 140 pulverizari.
Data ultimei verificari a prospectului
August 2005