-
MONONITRON EP 60 mg comprimate cu eliberare prelungita
-
Isosorbid 5-mononitrat
Cititi cu atentie si în întregime acest prospect înainte de a începe sa utilizati acest medicament.
Pastrati acest prospect. S-ar putea sa fie necesar sa-l recititi.
Daca aveti orice întrebari suplimentare, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Acest medicament a fost prescris pentru dumneavoastra. Nu trebuie sa-l dati altor persoane. Le poate face rau, chiar daca au aceleasi simptome cu ale dumneavoastra.
Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata în acest prospect, va rugam sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
În acest prospect gasiti:
1. Ce este MONONITRON EP si pentru ce se utilizeaza
2. Înainte sa luati MONONITRON EP
3. Cum sa luati MONONITRON EP
4. Reactii adverse posibile
5. Cum se pastreaza MONONITRON EP
6. Informatii suplimentare
1. CE ESTE MONONITRON EP SI PENTRU CE SE UTILIZEAZA
MONONITRON EP apartine unei clase de medicamente care se refera la sistemul cardiovascular; terapia miocardului – vasodilatatoare; coronarodilatatoare.
MONONITRON EP este utilizat pentru tratamentul profilactic al crizelor anginoase si ca tratamentul adjuvant al insuficientei cardiace stângi sau globale, în asociere cu alte medicamente.
2. Inainte sa luati MONONITRON EP
Nu luati Mononitron EP
-
daca sunteti alergic (hipersensibil) la isosorbid mononitrat, alti nitrati sau la oricare dintre celelalte componente ale Mononitron EP;
-
daca aveti presiunea crescuta la nivelul capului datorita unui traumatism sau datorita unei hemoragii la acest nivel;
-
daca luati sildenafil – folosit pentru disfunctie erectila - sau alte medicamente din aceeati categorie;
-
daca aveti un numar foarte scazut de celule rosii in sange (anemie severa);
-
daca aveti o presiune foarte mare în ochi (glaucom cu unghi închis);
-
daca aveti tensiunea arteriala foarte mica (hipotensiune severa);
-
daca aveti una dintre urmatoarele boli cardiace:
-
cardiomiopatie hipertrofica obstructiva – marirea în volum a muschiului inimii care împiedica patrunderea suficienta a sângelui în cavitatile cardiace;
-
pericardita constrictiva – inflamarea foitei care îmbraca inima care împiedica funcaionarea corecta a acesteia;
-
tamponada cardiaca – blocarea activitatii inimii prin presiune prea mare la nivelul cavitatilor cardiace;
-
stenoza de valva aortica/mitrala.
Aveti grija deosebita când utilizati Mononitron EP
-
daca nu va hraniti adecvat (malnutritie),
-
daca aveti o temperatura a corpului mai mica decât cea normala (hipotermie),
-
daca sunteti gravida, ati putea fi gravida, intentionati sa deveniti gravida sau daca alaptati;
-
daca aveti o afectare a functiei ficatului si rinichilor;
-
daca glanda dumneavoastra tiroida este mai putin funcaionala decât normal sau daca luati tiroxina;
-
daca ati avut de curând un atac de cord.
Mononitron EP nu trebuie folosit în cazul atacurilor acute de angina (durere intensa în piept datorata unei afectari a inimii).
Tratamentul cu mononitron nu trebuie oprit brusc. Dozele trebuie scazute treptat.
Folosirea altor medicamente
va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala.
Utilizarea concomitenta a altor medicamente vasodilatatoare, antihipertensive, beta-blocante, blocante ale canalelor de calciu, neuroleptice, antidepresive triciclice si utilizarea de alcool poate potenta actiunea antihipertensiva a isosorbidului 5-mononitrat.
Actiunea antihipertensiva a isosorbidului 5-mononitrat este, de asemenea, potentata de administrarea concomitenta de inhibitori ai fosfodiesterazei de tip V (sildenafil, tadalafil, vardenafil), prin urmare, este contraindicata.
Administrarea concomitenta a isosorbidului 5-mononitrat si dihidroergotamina poate creste nivelul dihidroergotaminei, prin urmare, mareste actiunea antihipertensiva.
Folosirea Mononitron EP împreuna cu alimente si bauturi
Puteti lua MONONITRON EP independent de orarul meselor, cu apa.
Nu se recomanda consumul bauturilor alcoolice în timpul tratamentului cu Mononitron EP.
Sarcina si alaptarea
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari înainte de a lua orice medicament.
Nu exista suficienta experienta privind utilizarea acestui medicament în timpul sarcinii si alaptarii, la om. Studiile la animale nu au evidentiat nici un efect embriotoxic. Cu toate acestea, raportul dintre riscul pentru fat si beneficiul terapeutic pentru mama trebuie evaluat cu atentie.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Acest medicament poate modifica semnificativ capacitatea de reactie, prin urmare, capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje pot fi influentate. Acest lucru se aplica, în special, la începutul tratamentului, la cresterea dozei, schimbarea de medicatiei, precum si în combinatie cu alcoolul.
Adresati-va întotdeauna medicului daca intentionati sa conduceti vehicule sau sa folositi utilaje.
Informatii importante privind unele componente ale Mononitron EP
Acest medicament contine lactoza. Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l întrebati înainte de a lua acest medicament.
3. CUM SA LUATI MONONITRON EP
Luati întotdeauna MONONITRON EP exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza recomandata este de un comprimat cu eliberare prelungita pe zi (60 mg isosorbid 5-mononitrat), în afara crizei anginoase si la distanta de tratamentul antianginos asociat (beta blocant si/sau blocant de calciu), pentru a evita fenomenul de încarcare si pentru a asigura o acoperire terapeutica eficace.
Daca ati luat mai mult Mononitron EP decât trebuie
Nu luati mai multe comprimate cu eliberare prelungita Mononitron EP decât v-a spus medicul dumneavoastra. Daca un copil a luat din Mononitron EP sau dumneavoastra ati luat din greseala prea multe comprimate cu eliberare prelungita, prezentati-va imediat la medic sau la camera de garda a celui mai apropiat spital pentru asistenta medicala.
Daca ati uitat sa luati Mononitron EP
Daca uitati sa va luati comprimatul cu eliberare prelungita la momentul obisnuit, luati-l imediat ce va aduceti aminte, cu exceptia cazului când este deja timpul sa îl luati pe urmatorul.
Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.
Daca încetati sa luati Mononitron EP
În cazul utilizarii de doze mari, nu se recomanda întreruperea brusca a tratamentului. Medicul dumneavoastra va va spune cât timp va dura tratamentul dumneavoastra.
Daca aveti orice întrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
4. REACTII ADVERSE POSIBILE
Ca toate medicamentele, Mononitron EP poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
În timpul administrarii isosorbid 5–mononitrat (substanta activa din Mononitron EP), pot aparea urmatoarele reactii adverse (prezentate în ordinea frecventei de aparitie); daca oricare dintre aceste reactii adverse vi se pare deranjanta, va rugam sa va informati medicul, care va poate reduce doza.
Foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 din 10 utilizatori):
Dureri de cap - pot sa apara la începutul tratamentului, si, de obicei, dispar timp de câteva zile de tratament neîntrerupt.
Frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 10 utilizatori):
scaderea tensiunii arteriale si/sau hipotensiunea arteriala ortostatica (scaderea tensiunii arteriale la ridicarea în pozitie verticala) - însotita de confuzie, ameteala si slabiciune, pot sa apara la începutul tratamentului sau dupa cresterea dozei.
Mai putin frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 100 utilizatori):
-
greata – senzatie de rau,
-
varsaturi,
-
bufeuri,
-
eruptii alergice pe piele,
-
tensiune arteriala scazuta sever cu simptome de angina pectorala (efectul paradoxal al nitratilor).
Au existat cazuri de colaps, bradicardie (frecventa batailor inimii diminuata) si lesin observate dupa utilizarea de nitrati.
Cazuri individuale (cu frecventa necunoscuta):
Dermatita exfoliativa
Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata în acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.
5. CUM SE PASTREAZA MONONITRON EP
A nu se lasa la îndemâna si vederea copiilor.
Nu utilizati MONONITRON EP dupa data de expirare înscrisa pe cutie/blister, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
6. INFORMATII SUPLIMENTARE
Ce contine Mononitron EP
Substanta activa este isosorbid 5-mononitrat. Fiecare comprimat cu eliberare prelungita contine isosorbid 5-mononitrat 60 mg.
Celelalte componente sunt: nucleu – hipromeloza, ceara carnauba, acid stearic, lactoza monohidrat, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru; film – talc, dioxid de titan (E171), hipromeloza macrogol 4000, stearat de magneziu,oxid de fer (E172).
Cum arata Mononitron EP si continutul ambalajului
MONONITRON EP se prezint? sub forma de comprimate acoperite, de forma ovala, cu aspect uniform, de culoare crem, marcate cu câte o linie pe ambele fe?e si cu „60” pe una din fete.
Marimile de ambalaj sunt:
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 20 comprimate cu eliberare prelungita. Cutie cu 4 blistere din PVC/Al a câte 10 comprimate cu eliberare prelungita.
DETINATORUL AUTORIZATIEi de PUNERE pe PIATA si FABRICANTII
DETINATORUL AUTORIZATIEi de PUNERE pe PIATA
S.C. ZENTIVA S.A., B-dul. Theodor Pallady nr. 50, sector 3, Bucuresti, România.
Tel.: + 40 21 30 47 200 Tel.: + 40 21 30 47 200 Tel.: + 40 21 30 47 200 Tel.: + 40 21 30 47 200 Tel.: + 40 21 30 47 200 Tel.: + 40 21 30 47 200 Tel.: + 40 21 30 47 200 Tel.: + 40 21 30 47 200
Fax: + 40 21 34 54 004
Fabricantii
VALPHARMA S.p.A. Via Ranco 112, 47899 Serravalle, Republica San Marino S.C. ZENTIVA S.A.
B-dul Theodor Pallady nr. 50, Sector 3, 032266 Bucure?ti, Romania.
Acest prospect a fost aprobat in Mai 2013.