Monoglutamat de sodiu: efecte asupra sanatatii

Monoglutamat de sodiu: efecte asupra sanatatii Monoglutamat de sodiu: efecte asupra sanatatii

Ultima actualizare: 23 august 2023

monoglutamat-de-sodiu

Monoglutamatul de sodiu, cunoscut si sub denumirea MSG, reprezinta unul dintre cele mai controversate ingrediente de pe planeta. In timp ce unii sustin ca este un aditiv alimentar complet sigur si sanatos, care poate ajuta la potentarea aromei si la reducerea consumului de sodiu, altii sustin ca este un aliment care cauzeaza cancer si care poate provoca efecte secundare precum durerile de cap si hipertensiunea arteriala.

In ciuda faptului ca se gaseste in abundenta in mare parte din alimentele si preparatele din zilele noastre, specialistii sustin ca monoglutamatul de sodiu nu ar trebui in niciun caz sa fie un ingredient de baza intr-o alimentatie sanatoasa. Nu numai ca poate provoca semne si simptome neplacute la anumite persoane care sunt sensibile la efectele sale, dar se gaseste, de asemenea, in alimentele nesanatoase, extrem de procesate si lipsite de nutrientii esentiali de care organismul are nevoie.

Monoglutamatul de sodiu este folosit ca aditiv alimentar de multi ani. In acest timp, specialistii au primit multe rapoarte privind reactii ingrijoratoare pe care oamenii le-au atribuit alimentelor care contineau monoglutamat de sodiu. Printre aceste reactii se numara:

  • durerea de cap;
  • transpiratia excesiva;
  • senzatia de presiune la nivelul fetei;
  • amorteala, furnicaturile sau arsurile la nivelul fetei, gatului si al altor zone;
  • bataile cardiace rapide;
  • durerile in piept;
  • senzatia de rau (greata);
  • slabiciunea.

Ce este monoglutamatul de sodiu?

Monoglutamatul de sodiu este un potentator de aroma derivat din acidul glutamic, care este prezent in mod natural in multe alimente. Acidul glutamic este un aminoacid neesential, ceea ce inseamna ca nu este produs de organism si ca nu este nevoie sa fie obtinut din alimente.

Monoglutamatul de sodiu este o pulbere cristalina alba, inodora, folosita in mod obisnuit ca aditiv alimentar. In industria alimentara, este cunoscut sub numele de E621. Se dizolva usor in apa si se separa in sodiu si glutamat liber.

ce-este-monoglutamatul-de-sodiu

Monoglutamatul de sodiu este obtinut prin fermentarea surselor de carbohidrati, precum sfecla de zahar, trestia de zahar si melasa.

Nu exista nicio diferenta chimica intre acidul glutamic care se gaseste in mod natural in unele alimente si cel gasit in monoglutamatul de sodiu. Acest lucru inseamna ca organismul nu poate face diferenta intre cele doua tipuri.

Monoglutamatul de sodiu are un gust specific, cunoscut sub numele de umami – al cincilea gust alaturi de dulce, acru, sarat si amar. Gustul umami este adesea descris ca un gust carnos.

Monoglutamatul de sodiu este un ingredient extrem de folosit in bucataria asiatica si in diferite alimente procesate din gastronomiile occidentale. Se estimeaza ca aportul zilnic mediu de monoglutamat de sodiu este de 0,3 – 1,0 grame.

Este un potentator de aroma

Gustul umami al monoglutamatului de sodiu este responsabil de efectul de potentator al aromei, deoarece acesta induce secretia salivara. Ca sa folosim o expresie populara, aroma umami va „lasa gura apa”, iar acest lucru poate imbunatati gustul mancarii.

In plus, studiile arata ca substantele umami pot reduce dorinta de a adauga sare alimentelor. Sarea este un alt potentator de aroma.

De fapt, exista unele cercetari care sustin ca inlocuirea sarii cu monoglutamat de sodiu poate reduce aportul de sodiu cu aproximativ 3%, fara a sacrifica aroma.

In mod similar, MSG poate fi folosit ca inlocuitor de sare in produsele cu continut scazut de sodiu, cum ar fi supele, preparatele ambalate, mezelurile si produsele lactate.

Efectele monoglutamatului de sodiu in cantitati mari asupra sanatatii

Monoglutamatul de sodiu a fost asociat cu obezitate, tulburari metabolice si toxicitate cerebrala.

Provoaca reactii la unii oameni

Cercetarile arata ca anumite persoane pot fi deosebit de sensibile la efectele monoglutamatului de sodiu si pot experimenta o serie de efecte secundare negative, dupa ce consuma produse care contin monoglutamat de sodiu. Un studiu a aratat ca MSG a declansat reactii adverse la multi oameni cu o sensibilitate raportata la monoglutamat de sodiu, provocand simptome precum incordare musculara, amorteala/furnicaturi, slabiciune, inrosire si binecunoscuta durere de cap, care poate se manifesta fie ca o migrena, fie ca o cefalee de tensiune. Aceasta afectiune este cunoscuta sub denumirea de „sindromul restaurantului chinezesc”.

monoglutamat-de-sodiu-dureri-de-cap

Poate provoca formarea de radicali liberi

Potrivit mai multor studii, consumul unor cantitati mari de monoglutamat de sodiu poate provoca leziuni oxidative la nivelul celulelor si poate contribui la formarea radicalilor liberi. De exemplu, s-a descoperit in urma unei cercetari ca hranirea sobolanilor cu doze foarte mari de monoglutamat de sodiu a crescut nivelurile mai multor markeri ai stresului oxidativ in tesutul cardiac.

Formarea radicalilor liberi in organism a fost legata de dezvoltarea afectiunilor cronice, cum ar fi bolile de inima, cancerul si diabetul. Cu toate acestea, trebuie mentionat ca daunele provocate de stresul oxidativ apar doar in urma consumului foarte mare de monoglutamat de sodiu.

Poate contribui la cresterea in greutate

Studiile sunt inca neconcludente cand vine vorba de efectele MSG asupra greutatii. Exista unele cercetari care arata ca poate creste senzatia de satietate, reducand astfel nevoie de a manca mai mult, in timp ce alte studii au descoperit ca poate fi asociat cu acumularea kilogramelor in exces.

Ar putea creste tensiunea arteriala

Hipertensiunea arteriala este o afectiune grava care poate pune presiune excesiva asupra inimii, putand duce la slabirea lenta a muschiului inimii. Alaturi de nivelurile ridicate ale colesterolului si trigliceridelor, o tensiune arteriala ridicata este unul dintre factorii majori de risc pentru dezvoltarea bolilor de inima.

monoglutamat-de-sodiu-hipertensiune-arteriala

In urma unui studiu realizat in 2015 si publicat in revista Nutrition, cercetatorii au descoperit ca un consum ridicat de monoglutamat de sodiu a crescut in mod semnificativ tensiunea arteriala sistolica si tensiunea arteriala diastolica.

Poate provoca crize de astm

Unele studii au descoperit ca aportul de monoglutamat de sodiu ar putea creste riscul de crize de astm la cei care sunt expusi acestui risc. In cadrul unui studiu, cercetatorii au testat efectele a 500 de miligrame de monoglutamat de sodiu asupra a 32 de persoane cu astm bronsic si au constatat ca 40% dintre participanti au experimentat o agravare a simptomelor de astm in 12 ore de la ingerarea MSG.

Nu numai asta, dar aproape jumatate dintre cei care au avut reactii au raportat si efecte secundare asociate sindromului restaurantului chinezesc, cum ar fi dureri de cap, amorteala si inrosire.

Ar putea creste riscul de sindrom metabolic

Sindromul metabolic este un grup de afectiuni care pot creste semnificativ riscul de a dezvolta probleme precum boli de inima, diabet si accident vascular cerebral. Printre factorii de risc ai sindromului metabolic se numara nivelul ridicat al zaharului din sange, hipertensiunea arteriala, grasimea abdominala excesiva sau nivelul anormal de colesterol.

Mai multe studii au legat consumul de monoglutamat de sodiu de mai multe dintre aceste afectiuni, cum ar fi hipertensiunea arteriala si obezitatea. Un alt studiu realizat in Thailanda a aratat, de asemenea, o legatura directa intre consumul de monoglutamat de sodiu si un risc mai mare de sindrom metabolic la 349 de adulti.

Se gaseste in special in alimentele nesanatoase

Fie ca aveti sau nu o sensibilitate la monoglutamatul de sodiu, acesta nu ar trebui sa faca parte din alimentatie. Explicatia este ca acest ingredient se gaseste in principal in alimentele ultraprocesate, care ofera putini nutrienti, calorii in exces, carbohidrati rafinati, grasimi si sodiu.

monoglutamat-de-sodiu-alimente-procesate

Alimente care contin monoglutamat de sodiu

Monoglutamatul de sodiu este prezent in mod natural in multe alimente, in special in cele bogate in proteine. De asemenea, este adaugat la alte alimente in timpul procesarii.

Principalele alimente care contin monoglutamat de sodiu sunt:

  • proteine de origine animala: pui, carne de vita, somon, macrou, scoici, crab, creveti;
  • branzeturi: parmezan, emmenthaler, cheddar, roquefort;
  • legume: rosii, ceapa, varza, mazare verde, spanac, ciuperci, broccoli;
  • carne procesata: bacon, pastrama, carnati, salam;
  • sosuri si dressinguri: sos de soia, ketchup, mustar, maioneza, sos pentru gratar, sosuri pentru salata;
  • alimente prefabricate si ambalate: supe la conserva, conserve de ton, mancaruri congelate, biscuiti, chipsuri de cartofi, gustari aromate;
  • condimente: amestecuri de condimente.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/msg-good-or-bad

https://www.livestrong.com/article/317694-a-list-of-foods-with-msg/

https://draxe.com/nutrition/msg/