Sunt foarte multe mituri care circula in legatura cu diabetul, acesta fiind si motivul pentru care destule persoane ajung sa nu ii acorde suficienta importanta. Toate aceste mituri genereaza o perceptie eronata in ceea ce priveste boala, fapt ce poate sa conduca la decizii gresite atunci cand vine vorba despre gestionarea corecta a diabetului. Avem de-a face cu o boala incurabila, care poate sa provoace decesul pacientilor, insa este una care poate fi prevenita atunci cand suntem constienti de factorii de risc ce o pot declansa. Pe de alta parte, in situatia persoanelor care sufera deja de diabet, exista mai multe alternative prin care boala poate sa fie tinuta sub control.
Mit: „Diabetul nu este o boala grea”
De fapt, adevarul este ca diabetul e una dintre bolile grele, iar persoanele afectate sunt nevoite sa isi schimbe stilul de viata si sa acorde o atentie sporita unei diete adecvate. Pe masura ce timpul trece si pacientii se obisnuiesc, restrictiile devin mai usor de suportat si de gestionat, acesta fiind motivul pentru care unele persoane pot spune ca nu este chiar o boala grea. Diabetul, insa, provoaca mai multe decese decat SIDA si cancerul de san impreuna – aproximativ doua din trei persoane care au diabet ajung sa isi piarda viata din cauza diverselor boli asociate (in special cele cardiovasculare).
Naturalis GlucoSuport este un supliment alimentar pe baza de extracte vegetale (Dud-alb, Gymnema Sylvestre si Scortisoara), zinc si crom, care contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale glucozei din sange. De asemenea, zincul si extractul din frunze de Dud – alb contribuie la metabolismul normal al carbohidratilor.
Mit: „Diabetul este contagios”
Adevarul este ca diabetul nu poate sa fie transmis pe calea aerului, prin atingere, in urma unui contact sexual sau prin contact direct cu o persoana care sa aiba aceasta boala. Pacientii cu diabet nu sunt contagiosi, aceasta boala putand sa fie declansata de anumiti factori genetici, de alimentatia nepotrivita, de un stil de viata dezordonat sau de niste disfunctii ale organismului in metabolizarea zaharului.
Mit: „Diabeticii se imbolnavesc mai usor”
Si acesta este doar un mit, pentru ca persoanele cu diabet nu sunt mai expuse decat celelalte in fata pericolului de a se imbolnavi. Cu toate acestea, specialistii recomanda ca pacientii cu diabet sa isi faca in avans vaccinul antigripal. Este o indicatie justificata de faptul ca bolile mai grave ce pot sa apara la persoanele cu diabet ajung sa ingreuneze procesul de gestionare a acestei conditii medicale si pot sa provoace complicatii.
Mit: „Persoanele supraponderale vor dezvolta diabet de tip 2”
Chiar daca este adevarat faptul ca persoanele supraponderale prezinta un risc mai mare de a se imbolnavi de diabet de tip 2, este important de inteles faptul ca acesta nu este singurul factor ce poate sa duca la declansarea bolii. Poate sa fie vorba atat despre antecedente familiale, cat si tespre varsta persoanei respective sau stilul ei de viata. Conform statisticilor, cele mai multe persoane supraponderale nu sufera de diabet, iar cele mai multe persoane cu diabet au o greutate corporala normala.
Mit: „Dulciurile provoaca diabet”
Adevarul este ca, daca o persoana consuma foarte multe dulciuri ajunge sa introduca in organism o cantitate exagerata de calorii, ceea ce conduce la cresterea in greutate si la cresterea temporara a indicelui glicemic. Specialistii avertizeaza si in legatura cu consumul de bauturi dulci, pentru ca pot sa devina o cauza care sa declanseze diabetul.
Mit: „Diabeticii trebuie sa consume doar dulciuri dietetice”
Este adevarat ca persoanele cu diabet sunt nevoite sa aleaga un plan alimentar adecvat situatiei in care se afla, ceea ce inseamna ca nu au voie sa faca excese de niciun fel. Faptul ca pacientii cu diabet consuma dulciuri dietetice este de ajutor datorita limitarii dozei de zahar, insa nu au fost observate alte beneficii din acest punct de vedere. Exista si produse care sunt indulcite cu indulcitori, artificiali sau naturali, mai sanatosi, dar acest fapt nu garanteaza ca un consum fara limite nu va avea efecte negative pentru sanatate. Pe de alta parte, din cauza acestori indulcitori poate sa apara un efect laxativ. La persoanele cu diabet, chiar si fructele trebuie sa fie consumate cu atentie – conform indicatiilor medicului.
Mit: „De la diabetul de tip 2 se ajunge la cel de tip 1”
Aceasta afirmatie este adevarata, asa ca nu avem de-a face cu inca un mit in ceea ce priveste diabetul. Chiar daca este adevarata, nu inseamna neaparat ca asa vor sta lucrurile. Principalul factor declansator il constituie nivelul de zahar din sange, dar daca avem grija si il mentinem in limite normale scadem riscul de a ajunge la diabet insulino-dependent. Exista posibilitatea ca, in timp, organismul sa nu mai provoace la fel de multa insulina, ceea ce inseamna ca medicamentele nu vor mai fi suficiente pentru pastrarea in limite normale a nivelului glucozei din sange. In aceasta situatie, medicul va recomanda injectiile cu insulina.