Merisoare: proprietati si beneficii pentru sanatate

Merisoare: proprietati si beneficii pentru sanatate Merisoare: proprietati si beneficii pentru sanatate

Ultima actualizare: 28 februarie 2024

Merisoare

Numeroase studii observationale si clinice destul de recente si-au indreptat resursele si interesul spre potentialele beneficii pentru sanatate ale consumului de merisoare. Potentialul terapeutic, in esenta, se datoreaza continutului fitochimic complex al acestor fructe. Profilul biochimic pe care merisoarele il prezinta este destul de diferit de cel al altor fructe de padure, acestea fiind deosebit de bogate in proantocianidine de tip A, in contrast cu proantocianidinele de tip B care se gasesc majoritar in alte tipuri de fructe de padure. Cercetarile in domeniu fundamenteaza o gama foarte variata de mecanisme de actiune ale acestor compusi biochimici, cu valenta terapeutica viabila.

Studiile privind potentialele beneficii asociate consumului de merisoare s-au concentrat inainte de toate asupra efectelor manifestate in asigurarea sanatatii sistemelor cardiovascular si urinar. Dovezile sugereaza ca merisorul poate scadea recurenta infectiilor urinare, consumul de ceai de merisoare reducand simptomele si durata infectiei. Aceasta abordare este promitatoare, intrucat ar putea reduce necesitatea administrarii de antibiotice si, in consecinta, riscul fenomenului de rezistenta la antibiotice. Exista dovezi si privitoare la efectul cardioprotector al consumului de merisoare, secundar capacitatii antioxidante si reducerii fenomenului de peroxidare a lipidelor.


Ce sunt merisoarele?

Merisorul (Vaccinium vitis-idaea), cunoscut si drept „coacaz de munte”, este o planta care face parte din familia Ericaceae. Se cultiva si pe scara larga, iar din fructele acestei plante se fac in special sucuri, insa se comercializeaza si sub forma uscata sau confiata. Se recomanda, totusi, ca fructele sa fie consumate intr-o forma cat mai apropiata de cea naturala, deoarece procesul de prelucrare industriala si tratare termica poate duce la scaderea concentratiilor de compusi fitochimici continuti. In esenta, principalele beneficii asociate consumului se asociaza compusilor cu activitate biologica intalniti in merisoare, ca parte a unei diete sanatoase.

Beneficii asociate consumului de merisoare

Cele mai multe beneficii asociate consumului de merisoare se datoreaza continutului ridicat in compusi de origine vegetala care prezinta potentiale proprietati terapeutice. Merisoarele contin mai multe tipuri de polifenoli, antocianine, flavonoli, catechine, proantocianidine, acid benzoic si fenolic, terpene si steroli. Studiile de specialitate si-au indreptat atentia spre potentialele efecte pe care acesti compusi, in urma ingestiei, asadar in vivo, i-ar putea avea asupra sanatatii. Astfel, in special prin studii observationale (urmarirea persoanelor care au integrat merisoare in dieta) si studii in vitro (pe modele animale sau linii celulare umane), s-au certificat mai multe efecte.

  • Reduce riscul infectiei cu Helicobacter pylori si trateaza infectia activa

Infectia cu Helicobacter pylori este asociata cu cresterea riscului de cancer gastric. Prin urmare, prevenirea acestei infectii reduce riscul de cancer. Consumul de merisoare joaca un rol important in inhibarea aderentei atat a H. pylori, cat si a Escherichia coli, de mucoasa gastrica. Conform unui studiu, s-a observat o incidenta mult mai scazuta a infectiei cu H. pylori in randul persoanelor care consumau suc de merisoare. Extractul polifenolic de merisoare are si un efect bacteriostatic asupra cresterii bacteriene in vitro, chiar si la concentratii de 1 mg/mL.

  • Sustine sanatatea microbiomului intestinal

In merisoare se gasesc cantitati ridicate de polifenoli, acizi fenolici, izoprenoizi si oligozaharide care, printre altele, moduleaza caile inflamatorii, reduc impactul speciilor reactive de oxigen si actioneaza ca prebiotice. Drept urmare, aceste beneficii se extind si asupra florei intestinale, despre care se stie ca joaca un rol esential in mentinerea starii generale de sanatate si chiar a imunitatii. Incidenta afectarii gastrointestinale este mai mica la cei care consuma merisoare.

Naturalis UroSuport Forte este un supliment alimentare sub forma de capsule, care contine extracte de afin american/merisor canadian (Vaccinium macrocarpon) si hibiscus (Hibiscus sabdariffa), in combinatie cu albastru de metilen si D-manoza, care contribuie la mentinerea sanatatii tractului urinal.

  • Prezinta importante efecte antibacteriene

Studiile in vitro efectuate pe linii celulare au demonstrat ca extractele fenolice din merisoare impiedica proliferarea mai multor specii bacteriene patogene, cum ar fi: Salmonella typhimurium, Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Enterococcus faecalis, Staphylococcus aureus, Bacilluss sp., care provoaca in special boli gastrointestinale. Astfel, se confirma inca o data numeroasele beneficii pe care consumul de merisoare le are in mentinerea sanatatii tractului gastrointestinal. Mai mult decat atat, proantocianidinele din merisoare inhiba aderenta si formarea biofilmului bacterian, la nivelul tesuturilor-tinta ale diferitilor agenti patogeni, prevenind infectia acuta.

  • Previne cariile dentare si parodontita

Polifenolii din merisoare actioneaza si ca agenti anticarie, intrucat impiedica sinteza de acizi organici si formarea biofilmelor de catre bacteriile cariogene. In plus, polifenolii mai prezinta si proprietati antiinflamatorii, inhiband secretia si activitatea enzimelor proteolitice care distrug matricea extracelulara in caz de boala parodontala. Acesti polifenoli din merisoare intervin, de altfel, si in alte circumstante potential patologice, cum ar fi formarea biofilmului si aderenta speciilor de Porphyromonas gingivalis, principalul agent etiologic implicat in parodontita cronica.

  • Prezinta efecte anfiinflamatoare semnificative

Quercetina, un flavonoid prezent in merisoare, este un puternic supresor al caii inflamatorii, ce implica factorul nuclear ĸB (NF-ĸB). De asemenea, inhiba activitatea ciclooxigenazei si pe cea a lipooxigenazei, enzime eliberate dupa sinteza acidul arahidonic, compus care initiaza raspunsul inflamator. Aceste beneficii se fac simtite in special in cazul patologiilor inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida, inflamatia cronica. Resveratrolul, un alt polifenol din merisoare, poate sa reduca expresia genelor inflamatorii implicate in etiologia bolilor cardiovasculare, prin mai multe mecanisme care implica reglarea cailor proinflamatorii NF-ĸB si JAK/STAT3 in celule.

  • Reduce riscul de afectiuni cardiovasculare

Alte beneficii asociate consumului de merisoare se cantoneaza la nivel cardiovascular. Intrucat asigura un aport excelent de antioxidanti naturali, se previne peroxidarea lipidelor si LDL-ului. LDL-ul oxidat este implicat in formarea placii de aterom, asadar in aparitia aterosclerozei. Prin studii observationale, s-a observat ca persoanele cu hipertensiune, care consuma regulat astfel de fructe, prezinta o imbunatatire atat a valorii sistolice, cat si a celei diastolice. Consumul de merisor este asociat si cu un risc mult mai scazut de a dezvolta trombi (cheaguri de sange), si, astfel, cu un risc mult mai mic de embolie pulmonara.

  • Previne si trateaza infectiile urinare

Chiar daca dovezile privitoare la beneficiile consumului asupra sanatatii tractului urinar au fost oarecum anecdotice, nu mai este cazul: exista o sumedenie de dovezi stiintifice care sustin ca, intr-adevar, merisoarele sunt implicate in mentinerea sanatatii tractului urinar. Principala cauza a infectiilor urinare este bacteria Escherichia coli. Studiile sustin ca procianidinele de tip A, care se gasesc in merisoare, au activitate antiadeziva, prevenind aderarea speciilor bacteriene de celulele uroepiteliale si, astfel, infectia urinara. Mai mult decat atat, consumul acestor fructe, pe fondul unei infectii active, impiedica progresia infectiei spre alte organe renale.

  • Efecte antiobezitate

Consumul merisoarelor liofilizate, la persoanele deja supraponderale, pare sa scada acumularea de grasime in timpul diferentierii preadipocitelor, prin reducerea numarului de receptori pentru mai multe molecule: proteina de legare a acizilor grasi (aP2), lipoprotein-lipaza, sintaza acizilor grasi, lipaza hormon sensibila si perilipina-1. Prin urmare, merisoarele pot fi eficiente in a preveni acumularea excesiva de tesut adipos.

Merisoare – modalitati de consum

Merisoarele pot fi consumate oricum, insa, pentru a va bucura de intregul arsenal fitochimic cu beneficii pentru sanatate, se recomanda ca acestea sa nu fie tratate termic. Se pot adauga foarte usor in smoothie-uri sau pot fi chiar consumate in forma naturala. Si ceaiul este foarte benefic, insa nu asigura acelasi aport fitochimic ca in cazul consumului in stare naturala sau in smoothie-uri (pot fi folosite si fructe congelate). Ar trebui limitat consumul de merisoare confiate, atat pentru ca prezinta cantitati mari de zahar, cat si ca urmare a faptului ca au continutul fitochimic foarte scazut, ca urmare a depozitarii prelungite si tratamentului industrial.

Merisoare – contraindicatii

In general, consumul de merisoare este sigur pentru oricine. Bineinteles, excesele sunt cele care ridica risc de complicatii, insa cu siguranta nu este cazul in astfel de situatii. In aceste fructe se pot gasi cantitati relativ ridicate de oxalat, care poate creste riscul de urolitiaza. Daca deja aveti acest diagnostic, se recomanda un aport zilnic mai mic al acestor fructe. In orice caz, este nevoie de cantitati de ordin mult prea mare pentru ca, in urma consumului de merisoare, sa apara efecte secundare.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92762/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3823508/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8911768/

https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/cranberries