Menstruatie neregulata: posibile cauze

Menstruatie neregulata: posibile cauze Menstruatie neregulata: posibile cauze

Ultima actualizare: 6 septembrie 2023

menstruatie-neregulata

In medie, o menstruatie dureaza patru pana la sapte zile. De obicei, menstruatia are loc la fiecare 28 de zile, insa ciclurile menstruale normale pot varia de la 21 de zile la 35 de zile. De fapt, durata medie a ciclului este de 29 de zile.

O menstruatie neregulata poate avea mai multe cauze diferite, cum ar fi modificarile nivelurilor hormonale, stresul, anumite conditii de sanatate, medicamente si multe altele.

Ce inseamna, mai exact, o menstruatie neregulata?

Menstruatia este de obicei regulata, chiar daca variaza usor de la un ciclu la altul. O menstruatie este considerata neregulata daca:

  • Apare la mai putin de 21 de zile sau la mai mult de 35 de zile.
  • O femeie are trei sau mai multe menstruatii lipsa la rand.
  • Fluxul menstrual (sangerarea) este mult mai intens sau mai usor decat de obicei.
  • Dureaza mai mult de sapte zile.
  • Durata de timp dintre cicluri variaza cu mai mult de noua zile. De exemplu, un ciclu este de 28 de zile, urmatorul este de 37 de zile si urmatorul este de 29 de zile.
  • Menstruatia este insotita de dureri severe, crampe, greata sau varsaturi.
  • Apar sangerari intre menstruatii, dupa menopauza sau dupa actul sexual.
  • O femeie este nevoita sa schimbe unul sau mai multe tampoane sau absorbante intr-o ora.

Ciclul menstrual poate sa nu fie intotdeauna usor de anticipat - si asta este in regula. Este normal sa aveti usoare variatii in ceea ce priveste durata sau abundenta ciclului. Menstruatiile neregulate sunt destul de frecvente si nu trebuie sa preconizati ziua exacta a ciclului menstrual pentru ca acesta sa fie considerat „normal”.

 

Ce cauze poate avea menstruatia neregulata?

Menstruatia neregulata poate avea o multime de cauze, printre care stresul si afectiunile medicale subiacente mai grave.

Menstruatiile neregulate si afectiunile medicale

Anumite afectiuni de sanatate sunt asociate cu lipsa unor perioade menstruale. Printre acestea se numara:

Endometrioza

Endometrioza este o afectiune ginecologica manifestata prin cresterea anormala a celulelor similare cu cele din mucoasa uterina (endometru) in alte zone din afara uterului. Acest tesut se ataseaza de multe ori de ovare sau trompele uterine. Endometrioza poate provoca menstruatie neregulata, crampe sau dureri severe inainte si in timpul menstruatiei.

Benesio Strescalm, datorita mixului de 7 ingrediente active, ajuta organismul in lupta cu stresul si restabileste echilibrul functiilor fizice si psihice, inducand o stare de bine.

Boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelviana (BIP) este o infectie bacteriana care afecteaza sistemul reproducator feminin. Este cauzata de obicei de o infectie cu transmitere sexuala (ITS) netratata. Mai exact, bacteriile patrund in vagin si se raspandesc in uter si tractul genital superior (endometru si trompe uterine). Boala inflamatorie pelvina provoaca scurgere vaginala abundenta insotita de un miros neplacut, menstruatie neregulata si dureri pelvine.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o afectiune caracterizata de prezenta unor chisturi pe ovare. Persoanele cu sindromul ovarelor polichistice produc niveluri mari de hormoni androgeni. Acesti hormoni previn sau intarzie ovulatia, provocand menstruatie neregulata. Ba mai mult, sindromul ovarelor polichistice poate determina incetarea completa a menstruatiei.

Insuficienta ovariana primara

Insuficienta ovariana primara inseamna pierderea capacitatii ovarelor de a produce cantitatile normale de hormoni (progesteron si estrogen) si de a elibera ovule, inainte de varsta de 40 de ani. Din aceasta cauza, femeile care au aceasta afectiune se pot confrunta cu menstruatie neregulata sau ocazionala pentru perioade mai lungi de timp.

Insuficienta ovariana primara poate aparea in timpul chimioterapiei sau radioterapiei pentru cancer sau la persoanele care au anumite afectiuni autoimune.

Normens este un supliment alimentar care contribuie la echilibrarea tulburarilor premenstruale, precum crampele, balonarea sau edemele, a dereglarilor de menstruatie si la ameliorarea infertilitatii feminine cauzate de insuficienta luteala.

Tulburari ale glandei tiroide sau glandei pituitare

Hipotiroidismul (tiroida subactiva), hipertiroidismul (tiroida hiperactiva) si alte tulburari ale tiroidei sau ale glandei pituitare afecteaza activitatea hormonala, iar acest lucru provoaca menstruatie neregulata.

Tulburari de coagulare

Persoanele care sufera de tulburari de coagulare pot avea menstruatii neregulate, printre altele.

Cancer uterin sau cancer ovarian

Anumite tipuri de cancer pot perturba perioada menstruala a unei persoane. Mai exact, pacientele se pot confrunta cu sangerari menstruale mai abundente decat de obicei sau cu perioade menstruale lipsa.

Menstruatii neregulate cauzate de stilul de viata

Modificarile aparute in rutina zilnica pot avea un impact destul de semnificativ asupra ciclului menstrual. De exemplu, o menstruatie neregulata poate fi cauzata de:

  • stres
  • acumularea sau pierderea unei cantitati semnificative de greutate corporala
  • exercitii si antrenamente care reduc foarte mult nivelul grasimii corporale (cum se intampla in cazul alergatorilor pe distante lungi, dansatorilor sau gimnastilor)
  • virusuri sau alte boli

menstruatie-neregulata-cauze-stil-de-viata

Alte cauze ale menstruatiei neregulate

Anumite medicamente, complicatii ale sarcinii sau ale alaptarii pot determina, de asemenea, menstruatie neregulata. Alte cauze ale acesteia sunt:

  • Pilulele anticonceptionale: Cele mai multe pilule anticonceptionale contin o combinatie de hormoni. Pastilele previn sarcina prin faptul ca impiedica ovarele sa elibereze ovule. Utilizarea sau renuntarea la pilulele contraceptive poate perturba menstruatia. Multe femei au menstruatii neregulate sau menstruatii lipsa timp de pana la sase luni dupa intreruperea administrarii contraceptivelor.
  • Medicamente, cum ar fi steroizii sau medicamentele anticoagulante.
  • Avort spontan sau sarcina extrauterina (ovulul fertilizat se implanteaza in afara uterului).
  • Interventie chirurgicala, cicatrici sau blocaje la nivelul uterului, ovarelor sau trompelor uterine.

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14633-abnormal-menstruation-periods

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322643