ANEXA I
REZUMATUL CARACTERISTICILOR PRODUSULUI
1. DENUMIREA COMERCIALA A MEDICAMENTULUI
Prevenar 13 suspensie injectabila
Vaccin pneumococic polizaharidic conjugat (13-valent, adsorbit)
2.
|
COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ
|
|
1 doză (0,5 ml) conţine:
|
|
Polizaharidă pneumococică serotip 11
|
2,2 micrograme
|
Polizaharidă pneumococică serotip 31
|
2,2 micrograme
|
Polizaharidă pneumococică serotip 41
|
2,2 micrograme
|
Polizaharidă pneumococică serotip 51
|
2,2 micrograme
|
Polizaharidă pneumococică serotip 6A1
|
2,2 micrograme
|
Polizaharidă pneumococică serotip 6B1
|
4,4 micrograme
|
Polizaharidă pneumococică serotip 7F1
|
2,2 micrograme
|
Polizaharidă pneumococică serotip 9V1
|
2,2 micrograme
|
Polizaharidă pneumococică serotip 141
|
2,2 micrograme
|
Polizaharidă pneumococică serotip 18C1
|
2,2 micrograme
|
Polizaharidă pneumococică serotip 19A1
|
2,2 micrograme
|
Polizaharidă pneumococică serotip 19F1
|
2,2 micrograme
|
Polizaharidă pneumococică serotip 23F1
|
2,2 micrograme
|
1Conjugat cu proteina transportoare CRM197, adsorbit pe fosfat de aluminiu.
1 doza (0,5 ml) contine aproximativ 32 micrograme de proteina transportoare CRM197 si 0,125 mg de aluminiu.
Excipienti cu efect cunoscut
Pentru lista tuturor excipientilor, vezi pct. 6.1.
FORMA FARMACEUTICA
Suspensie injectabila
Vaccinul este o suspensie alba, omogena.
DATE CLINICE
4.1. Indicatii terapeutice
Imunizarea activa in scopul prevenirii bolilor invazive, pneumoniei si otitei medii acute determinate de Streptococcus pneumoniae, la sugari, copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 6 saptamani si 17 ani.
Imunizarea activa in scopul prevenirii bolilor invazive si pneumoniei determinate de Streptococcus pneumoniae la adulti cu varsta ≥ 18 ani si la varstnici.
Vezi pct. 4.4 si 5.1 pentru informatii privind protectia impotriva serotipurilor pneumococice specifice.
Utilizarea Prevenar 13 trebuie sa se bazeze pe recomandarile oficiale, luand in considerare riscul bolii invazive si al pneumoniei asupra diferitelor grupe de varsta, comorbiditati asociate, precum si datele epidemiologice de variabilitate serotipica in diferite zone geografice.
4.2. Doze si mod de administrare
Schemele de imunizare pentru utilizarea Prevenar 13 trebuie sa se bazeze pe recomandarile oficiale.
Doze
Sugari si copii cu varsta cuprinsa intre 6 saptamani si 5 ani
La sugarii la care se administreaza o prima doza de Prevenar 13, se recomanda ca schema de vaccinare sa fie efectuata in intregime cu Prevenar 13.
Sugari cu varsta cuprinsa intre 6 saptamani si 6 luni
Schema primara de trei doze
Schema de imunizare recomandata consta din patru doze, fiecare a cate 0,5 ml. Schema primara de vaccinare la sugar consta in trei doze, dintre care prima se administreaza de obicei la varsta de 2 luni, cu un interval de cel putin 1 luna intre doze. Prima doza poate fi administrata cel mai devreme, la varsta de sase saptamani. Administrarea celei de-a patra doze (de rapel) este recomandata la varste cuprinse intre 11 si 15 luni.
Schema primara de doua doze
In mod alternativ, in cazul in care Prevenar 13 este administrat ca parte a unui program de imunizare de rutina pentru sugari, se poate administra o schema de vaccinare constand din trei doze, fiecare a cate 0,5 ml. Prima doza poate fi administrata cel mai devreme la varsta de 2 luni, iar cea de-a doua doza, 2 luni mai tarziu. Administrarea unei a treia doze (de rapel) este recomandata la varste cuprinse intre 11 si 15 luni (vezi pct. 5.1).
Sugari prematuri (< 37 de saptamani de gestatie)
La sugarii prematuri, schema de imunizare recomandata consta din patru doze, fiecare a cate 0,5 ml. Schema primara la sugari consta din trei doze, cu prima doza administrata la varsta de 2 luni si cu un interval de cel putin 1 luna intre doze. Prima doza poate fi administrata chiar de la varsta de sase saptamani. Cea de-a patra doza (de rapel) este recomandata intre lunile 11 si 15 de viata (vezi pct. 4.4 si 5.1).
Sugari si copiii nevaccinati cu varsta ≥ 7 luni
Sugari cu varsta cuprinsa intre 7 si 11 luni
Doua doze a cate 0,5 ml, cu un interval de cel putin 1 luna intre doze. Administrarea unei a treia doze este recomandata in cel de-al doilea an de viata.
Copii cu varsta cuprinsa intre 12 si 23 luni
Doua doze a cate 0,5 ml, cu un interval de cel putin 2 luni intre doze (vezi pct. 5.1).
Copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 2 si 17 ani
O singura doza, de 0,5 ml.
Schema de vaccinare cu Prevenar 13 pentru sugarii si copiii care au fost vaccinati anterior cu Prevenar (7-valent) (Streptococcus pneumoniae serotipurile 4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F si 23F)
Prevenar 13 contine aceleasi 7 serotipuri incluse in Prevenar, utilizand aceeasi proteina transportoare CRM197.
La sugarii si copiii la care s-a initiat schema de imunizare cu Prevenar se poate administra Prevenar 13 in orice moment al acestei scheme.
Copii mici (12-59 luni) imunizati complet cu Prevenar (7-valent)
Copiilor mici care sunt considerati imunizati complet cu Prevenar (7-valent) trebuie sa li se administreze o doza de 0,5 ml Prevenar 13 pentru a obtine raspuns imun la cele 6 serotipuri suplimentare. Aceasta doza de Prevenar 13 trebuie administrata la cel putin 8 saptamani dupa ultima doza de Prevenar (7-valent) (vezi pct. 5.1).
Copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 5 si 17 ani
Copiilor si adolescentilor cu varsta cuprinsa intre 5 si 17 ani li se poate administra o singura doza de Prevenar 13, daca au fost vaccinati anterior cu una sau mai multe doze de Prevenar. Aceasta doza de Prevenar 13 trebuie administrata la interval de cel putin 8 saptamani dupa administrarea ultimei doze de Prevenar (7-valent) din schema de vaccinare (vezi pct. 5.1).
Adulti cu varsta ≥ 18 ani si varstnici
O singura doza.
Necesitatea revaccinarii cu o noua doza de Prevenar 13 nu a fost stabilita.
Indiferent de istoricul vaccinarii anti-pneumococice, daca se considera necesara utilizarea vaccinului pneumococic polizaharidic 23-valent, Prevenar 13 va fi administrat primul (vezi pct. 4.5 si 5.1).
Grupe speciale de pacienti
La persoanele cu boli preexistente care predispun la afectiuni pneumococice invazive (cum sunt siclemia sau infectia cu HIV), incluzand persoanele vaccinate anterior cu una sau mai multe doze de vaccin pneumococic polizaharidic 23-valent se poate administra cel putin o doza de Prevenar 13 (vezi pct. 5.1).
La persoanele cu transplant de celule stem hematopoietice (TCSH), schema de imunizare recomandata consta din patru doze de Prevenar 13, fiecare a cate 0,5 ml. Schema primara consta din trei doze, cu prima doza administrata la 3 pana la 6 luni dupa TCSH si cu un interval de cel putin 1 luna intre doze. Cea de-a patra doza (de rapel) este recomandata la 6 luni dupa a treia doza (vezi pct. 5.1).
Mod de administrare
Vaccinul trebuie administrat prin injectare intramusculara. Pentru sugari zonele de electie sunt fata anterolaterala a coapsei (muschiul vast lateral), iar pentru copii si adulti, muschiul deltoid, la nivelul regiunii superioare a bratului.
4.3. Contraindicatii
Hipersensibilitate la substantele active, la oricare dintre excipienti enumerati la pct. 6.1 sau la toxoidul difteric.
La fel ca in cazul altor vaccinuri, administrarea Prevenar 13 trebuie amanata in cazul subiectilor cu boala febrila acuta severa. Pe de alta parte, prezenta unei infectii minore, de exemplu o raceala, nu este un motiv de amanare a vaccinarii.
4.4. Atentionari si precautii speciale pentru utilizare
Prevenar 13 nu trebuie administrat pe cale intravasculara.
La fel ca in cazul tuturor vaccinurilor injectabile, este necesar ca tratamentul si supravegherea medicala adecvate sa fie intotdeauna imediat disponibile, in eventualitatea evenimentelor anafilactice rare care pot sa apara dupa administrarea vaccinului.
Acest vaccin nu trebuie administrat sub forma de injectie intramusculara la persoane cu trombocitopenie sau orice alta tulburare de coagulare care contraindica administrarea injectiilor intramusculare, dar poate fi administrat pe cale subcutanata, daca beneficiul potential depaseste in mod clar riscurile (vezi pct. 5.1).
Prevenar 13 protejeaza numai impotriva serotipurilor de Streptococcus pneumoniae incluse in vaccin si nu impotriva altor microorganisme care determina boli invazive, pneumonie sau otita medie. La fel ca in cazul oricarui vaccin, este posibil ca Prevenar 13 sa nu protejeze toate persoanele la care se administreaza vaccinul pentru boala pneumococica. Pentru cele mai recente informatii epidemiologice disponibile in tara dumneavoastra, trebuie sa consultati organizatia nationala relevanta.
Persoanele cu afectare a raspunsului imunitar, determinata fie de utilizarea tratamentelor imunosupresoare, fie de un efect genetic, fie de virusul imunodeficientei umane (HIV), fie de alte cauze, pot avea un raspuns scazut al secretiei de anticorpi la imunizarea activa.
Informatiile referitoare la siguranta si imunogenitate sunt disponibile pentru un numar limitat de persoane cu siclemie, infectie cu HIV sau cu transplant de celule stem hematopoietice (vezi pct. 5.1). Nu exista informatii referitoare la siguranta si imunogenicitatea Prevenar 13 la persoane apartinand altor grupuri specifice cu status imunitar compromis (de exemplu, stari maligne sau sindrom nefrotic) si, ca urmare, vaccinarea trebuie avuta in vedere in functie de cazurile individuale.
Acest medicament contine sodiu mai putin de 1 mmol (23 mg) pe doza, adica practic „nu contine sodiu”.
Sugari si copii cu varsta cuprinsa intre 6 saptamani si 5 ani
In cadrul studiilor clinice, Prevenar 13 a declansat un raspuns imun la toate cele treisprezece serotipuri incluse in vaccin. Raspunsul imun fata de serotipul 3, in urma administrarii dozei de rapel, nu a fost mai mare decat cel constatat dupa seria de vaccinare la sugar; relevanta clinica a acestei constatari privind inducerea memoriei imunologice fata de serotipul 3 nu este cunoscuta (vezi pct. 5.1).
Proportiile de respondenti cu anticorpi functionali (titruri OPA ≥ 1:8) pentru serotipurile 1, 3 si 5 au fost mari. Cu toate acestea, mediile geometrice ale titrurilor OPA au fost mai mici comparativ cu cele ale anticorpilor indreptati impotriva fiecaruia dintre celelalte serotipuri suplimentare incluse in vaccin; din punct de vedere al eficacitatii protectiei, relevanta clinica a acestei constatari nu este cunoscuta (vezi pct. 5.1).
Date cu relevanta limitata au demonstrat faptul ca Prevenar 7-valent (serie de vaccinare primara cu trei doze) induce un raspuns imun acceptabil la sugarii cu anemie falciforma, avand un profil de siguranta similar celui observat la grupurile care nu prezinta risc ridicat (vezi pct. 5.1).
La copiii cu varsta sub 2 ani trebuie sa se administreze schema de vaccinare cu Prevenar 13 corespunzatoare varstei (vezi pct. 4.2). Administrarea vaccinului pneumococic conjugat nu inlocuieste utilizarea vaccinurilor pneumococice polizaharidice 23-valente la copiii cu varste ≥ 2 ani aflati in stari patologice (cum sunt anemia falciforma, asplenia, infectia cu HIV, copii cu boli cronice sau imunocompromisi) care implica, un risc mai mare de boala invaziva determinata de Streptococcus pneumoniae. Ori de cate ori se recomanda acest lucru, la copiii cu risc care au varsta ≥ 24 luni si la care s-a administrat deja seria de vaccinare cu Prevenar 13, trebuie sa se utilizeze vaccinul pneumococic polizaharidic 23-valent. Intervalul dintre data administrarii vaccinului pneumococic conjugat 13-valent (Prevenar 13) si cea a administrarii vaccinului pneumococic polizaharidic 23-valent nu trebuie sa fie mai mic de 8 saptamani. Nu sunt disponibile date care sa indice daca administrarea vaccinului pneumococic polizaharidic 23-valent la copiii care nu au fost imunizati anterior sau la cei care au fost imunizati cu Prevenar 13 ar putea duce la scaderea raspunsului la dozele de Prevenar 13 administrate ulterior.
In cazul administrarii unei scheme de imunizare primara la sugarii cu grad mare de prematuritate (nascuti la d 28 saptamani de sarcina) si, in mod special, in cazul celor cu antecedente de imaturitate respiratorie, trebuie luat in considerare riscul potential de apnee si este necesara monitorizarea functiei respiratorii timp de 48-72 de ore. Intrucat beneficiul vaccinarii este mare la acest grup de sugari, vaccinarea nu trebuie anulata sau intarziata.
Pentru serotipurile incluse in vaccin, se anticipeaza ca protectia impotriva otitei medii sa fie mai mica comparativ cu cea impotriva bolii invazive. Intrucat otita medie este determinata de multe organisme, altele decat serotipurile pneumococice incluse in vaccin, este de asteptat ca protectia impotriva tuturor formelor de otita medie sa fie mica (vezi pct. 5.1).
Cand Prevenar 13 este administrat concomitent cu Infanrix hexa (DTPa-HBV-IPV/Hib), frecventa reactiilor febrile este similara cu cea observata in cazul administrarii concomitente a Prevenar (7-valent) si Infanrix hexa (vezi pct. 4.8). S-au observat raportari mai frecvente de convulsii (cu sau fara febra) si de episoade de hipotonie-hiporeactivitate (EHH) dupa administrarea concomitenta de Prevenar 13 si Infanrix hexa (vezi pct. 4.8).
La copiii cu tulburari convulsivante sau cu antecedente de convulsii febrile si la toti copiii carora li se administreaza Prevenar 13 concomitent cu vaccinul celular impotriva tusei convulsive, initierea tratamentului antipiretic trebuie efectuata in conformitate cu ghidurile locale de tratament.
4.5. Interactiuni cu alte medicamente si alte forme de interactiune
Sugari si copii cu varsta cuprinsa intre 6 saptamani si 5 ani
Prevenar 13 poate fi administrat concomitent cu oricare dintre urmatoarele vaccinuri antigenice (fie sub forma de vaccin monovalent fie sub forma de asociere de vaccinuri): anti -difteric, anti-tetanos, acelular sau cu celule integrale impotriva tusei convulsive, anti-Haemophilus influenzae de tip b, anti-poliomielitic inactivat, anti-hepatita B (vezi pct. 4.4 pentru recomandari in cazul administrarii Infanrix hexa), anti-meningococic serogrup C, anti- rujeola, oreion, rubeola, varicela si vaccin impotriva rotavirusului.
Intre lunile 12 -23, Prevenar 13 poate fi administrat, de asemenea, concomitent cu vaccinul anti-meningococic polizaharidic conjugat cu anatoxina tetanica serogrupurile A, C, W si Y, la copiii la care s-a administrat in mod corespunzator seria de vaccinare primara cu Prevenar 13 (in conformitate cu recomandarile locale).
Datele provenite dintr-un studiu clinic efectuat dupa punerea pe piata, evaluand impactul utilizarii profilactice a antipireticelor (ibuprofen si paracetamol) asupra raspunsului imun la Prevenar 13, sugereaza faptul ca administrarea concomitenta a paracetamolului sau in aceeasi zi cu vaccinarea poate reduce raspunsul imun la Prevenar 13, dupa utilizarea schemei de vaccinare la sugar. Raspunsurile in cazul administrarii dozei de rapel la 12 luni nu au fost influentate. Nu este cunoscuta semnificatia clinica a acestei observatii.
Copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 6 si 17 ani
In prezent nu exista date disponibile privind administrarea concomitenta cu alte vaccinuri.
Adulti cu varsta cuprinsa intre 18 si 49 ani
Nu exista date disponibile privind utilizarea concomitenta cu alte vaccinuri.
Adulti cu varsta de 50 ani si peste
Prevenar 13 poate fi administrat concomitent cu vaccinul sezonier antigripal inactivat trivalent (VTI).
In cadrul a doua studii desfasurate la pacienti adulti cu varsta de 50-59 ani si de 65 ani sau mai mult, s-a demonstrat ca Prevenar 13 poate fi administrat concomitent cu vaccinul sezonier antigripal inactivat trivalent (VTI). Raspunsul la administrarea celor trei antigene ale VTI a fost comparabil atunci cand VTI a fost adminstrat singur sau concomitent cu Prevenar 13.
Cand Prevenar 13 a fost administrat concomitent cu VTI, raspunsul imun la Prevenar 13 a fost mai mic decat atunci cand Prevenar 13 a fost administrat singur. Cu toate acestea, nu a existat un impact pe termen lung asupra concentratiilor anticorpilor circulanti.
Intr-un al treilea studiu efectuat la pacienti adulti cu varsta cuprinsa intre 50 si 93 ani s-a demonstrat ca Prevenar 13 poate fi administrat concomitent cu vaccinul sezonier antigripal inactivat tetravalent (VGT). Raspunsurile imune la toate cele patru tulpini ale VGT au fost non-inferioare atunci cand Prevenar 13 a fost administrat concomitent cu VGT, comparativ cu situatia in care VGT a fost administrat singur.
Raspunsurile imune la Prevenar 13 au fost non-inferioare atunci cand Prevenar 13 a fost administrat concomitent cu VGT, comparativ cu situatia in care Prevenar 13 a fost administrat singur. La fel ca in cazul administrarii concomitente cu vaccinuri trivalente, raspunsurile imune la unele serotipuri pneumococice au fost mai mici atunci cand ambele vaccinuri au fost administrate concomitent.
Utilizarea concomitenta cu alte vaccinuri nu a fost investigata.
Intotdeauna, diferitele vaccinuri injectabile trebuie administrate in locuri diferite de vaccinare.
Administrarea concomitenta a Prevenar 13 si a vaccinului pneumococic polizaharidic 23-valent nu a fost studiata. In cadrul studiilor clinice, atunci cand Prevenar 13 a fost administrat la 1 an dupa vaccinul pneumococic polizaharidic 23-valent, raspunsul imun a fost mai mic comparativ cu situatia in care Prevenar 13 a fost administrat unor subiecti care nu au fost imunizati anterior cu vaccinul pneumococic polizaharidic 23-valent. Semnificatia clinica a acestui fapt este necunoscuta.
4.6. Fertilitatea, sarcina si alaptarea
Sarcina
Nu exista date referitoare la utilizarea vaccinului pneumococic 13-valent conjugat la gravide.
De aceea, utilizarea Prevenar 13 trebuie evitata in timpul sarcinii.
Alaptarea
Nu se cunoaste daca vaccinul pneumococic 13-valent conjugat se elimina in laptele uman.
Fertilitatea
Studiile la animale nu evidentiaza efecte nocive directe sau indirecte toxice asupra functiei de reproducere (vezi pct. 5.3).
4.7. Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje
Prevenar 13 nu are nicio influenta sau are influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, unele dintre reactiile mentionate la pct. 4.8, „Reactii adverse”, pot afecta temporar capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
4.8. Reactii adverse
Analiza frecventelor de raportare dupa punerea pe piata sugereaza un risc potential crescut de convulsii, cu sau fara febra si de episoade de hipotonie-hiporeactivitate (EHH) la compararea grupurilor care au raportat utilizarea Prevenar 13 concomitent cu Infanrix hexa, fata de cei care au raportat doar utilizarea Prevenar 13.
In aceasta sectiune sunt prezentate reactiile adverse clasificate pe clase de aparate, sisteme si organe raportate in timpul studiilor clinice precum si dupa punerea pe piata, pentru toate grupele de varsta, in ordinea descrescatoare a gravitatii. Frecventa este definita dupa cum urmeaza: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 si <1/10), mai putin frecvente (≥1/1000 si <1/100), rare (≥1/10000 si <1/1000), foarte rare (<1/10000), frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).
Sugari si copii cu varsta cuprinsa intre 6 saptamani si 5 ani
Gradul de siguranta al vaccinului a fost evaluat in cadrul studiilor clinice controlate in care au fost administrate 14267 de doze la 4429 de sugari sanatosi, incepand de la varsta de 6 saptamani pentru prima vaccinare si de la varsta de 11-16 luni pentru doza de rapel. In toate studiile clinice desfasurate la sugari, Prevenar 13 a fost administrat concomitent cu vaccinurile pediatrice de rutina (vezi pct. 4.5).
De asemenea, a fost evaluat gradul de siguranta in cazul administrarii la 354 copii nevaccinati anterior (cu varsta cuprinsa intre 7 luni si 5 ani).
Reactiile adverse cel mai frecvent raportate la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 saptamani si 5 ani au fost reactiile la locul de vaccinare, febra, iritabilitatea, scaderea apetitului alimentar si cresterea si/sau scaderea duratei de somn.
Intr-un studiu clinic efectuat la sugari vaccinati la 2, 3 si 4 luni a fost raportata febra ≥ 38°C, cu frecventa mai mare la sugarii carora li s-a administrat Prevenar (7-valent) concomitent cu Infanrix hexa (28,3% pana la 42,3%), comparativ cu sugarii carora li s-a administrat doar Infanrix hexa (15,6% pana la 23,1%). Dupa o doza de rapel administrata intre varsta de 12 si 15 luni, febra ≥ 38°C a fost raportata la 50,0% dintre sugarii carora li s-a administrat Prevenar (7-valent) concomitent cu Infanrix hexa, comparativ cu 33,6% dintre sugarii carora li s-a administrat doar Infanrix hexa. Aceste reactii au fost in cea mai mare parte moderate (febra mai mica de 39°C sau febra cu valoarea de 39°C) si tranzitorii.
In timpul schemei de vaccinare primare cu Prevenar 13, a fost observata o crestere a frecventei reactiilor la locul de vaccinare la copiii cu varsta mai mare de 12 luni, comparativ cu incidenta observata la sugari.
Reactii adverse raportate in cadrul studiilor clinice
In studiile clinice, profilul de siguranta al Prevenar 13 a fost similar cu cel al Prevenar. Urmatoarele frecvente se bazeaza pe reactiile adverse evaluate in cadrul studiilor clinice cu Prevenar 13:
Tulburari ale sistemului imunitar
Rare:
|
reactii de hipersensibilitate, incluzand edem facial, dispnee, bronhospasm.
|
Tulburari ale sistemului nervos
|
|
Mai putin frecvente:
|
convulsii (incluzand convulsii febrile)
|
Rare:
|
episod hipotonic-hiporeactiv
|
|
|
|
Tulburari gastro-intestinale
Foarte frecvente:
|
apetit alimentar scazut
|
Frecvente:
|
varsaturi, diaree
|
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
|
|
|
|
|
Frecvente:
|
eruptii cutanate tranzitorii
|
Mai putin frecvente:
|
urticarie sau eruptii de tip urticarian
|
Tulburari generale şi la nivelul locului de administrare
|
|
|
|
Foarte frecvente:
|
febra, iritabilitate, orice eritem apărut la locul de vaccinare,
|
|
induratie/tumefiere sau durere/sensibilitate, somnolenta, somn de slaba calitate
|
|
Eritem la locul de vaccinare sau induratie/tumefiere de 2,5 cm–7,0 cm (dupa
|
|
doza de rapel si la copii mai mari [cu varsta cuprinsa îintre 2 si 5 ani])
|
Frecvente:
|
febra > 39°C, afectare a miscarilor la locul de vaccinare (din cauza durerii),
|
|
eritem la locul de vaccinare sau induratie/tumefiere de 2,5 cm–7,0 cm (dupa
|
|
schema de vaccinare pentru sugar)
|
Mai putin frecvente:
|
eritem la locul de vaccinare, induratie/tumefiere > 7,0 cm, plâns
|
Reactii adverse raportate dupa punerea pe piata a Prevenar 13
Cu toate ca reactiile adverse mentionate mai jos nu au fost observate in cadrul studiilor clinice cu Prevenar 13 la sugari si copii, acestea sunt considerate ca fiind reactii adverse la Prevenar 13, deoarece au fost raportate dupa punerea sa pe piata. Deoarece aceste reactii provin din raportari spontane, frecventele nu au putut fi determinate si sunt considerate ca avand frecventa necunoscuta.
Tulburari hematologice si limfatice
-
limfadenopatie (localizata in regiunea locului de vaccinare)
Tulburari ale sistemului imunitar
-
reactie anafilactica/anafilactoida, incluzand soc, angioedem
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
-
urticarie la locul de vaccinare, dermatita la locul de vaccinare, prurit la locul de vaccinare, eritem facial tranzitoriu
Informatii suplimentare privind grupele speciale de pacienti
Apnee la nou-nascutii prematuri cu varsta foarte mica (nascuti la ≤ 28 saptamani de sarcina) (vezi pct.4.4).
Copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 6 si 17 ani
Gradul de siguranta a fost evaluat la 592 de copii si adolescenti (294 de copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 10 ani, imunizati anterior cu cel putin o doza de Prevenar si la 298 de copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 10 si 17 ani carora nu li s-a administrat vaccin pneumococic).
Reactiile adverse cel mai frecvent raportate la copiii si adolescentii cu varsta cuprinsa intre 6 si 17 ani au fost:
Tulburari ale sistemului nervos
Frecvente: cefalee
Tulburari gastro-intestinale
Foarte frecvente:
|
apetit alimentar scazut
|
Frecvente:
|
varsaturi, diaree
|
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
|
|
|
|
|
Frecvente:
|
eruptii cutanate tranzitorii; urticarie sau eruptii de tip urticarian
|
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
|
|
|
|
Foarte frecvente:
|
iritabilitate; orice eritem aparut la locul de vaccinare; induratie/tumefiere sau
|
|
durere/sensibilitate; somnolenta; somn de slaba calitate;
|
|
sensibilitate la locul de vaccinare (incluzand afectare a miacarilor)
|
Frecvente:
|
febra
|
De asemenea, alte reactii adverse observate anterior la sugari si copii cu varsta cuprinsa intre
6 saptamani si 5 ani pot fi aplicabile la acest grup de varsta, dar nu au fost observate in acest studiu, posibil din cauza numarului redus al celor inclusi in studiu.
Informatii suplimentare pentru grupele speciale de pacienti:
Copiii si adolescentii cu siclemie, infectie cu HIV sau cu transplant de celule stem hematopoietice au avut frecvente similare ale reactiilor adverse, cu exceptia faptului ca cefaleea, varsaturile, diareea, febra, oboseala, artralgiile si mialgiile au fost foarte frecvente.
Adulti cu varsta ≥ 18 ani si varstnici
Siguranta a fost evaluata in 7 studii clinice care au inclus 91593 pacienti adulti cu varsta cuprinsa intre 18 si 101 ani. Prevenar 13 a fost administrat la 48806 pacienti adulti, 2616 (5,4%) cu varsta cuprinsa intre 50 si 64 ani si 45291 (92,8%) cu varsta de 65 ani sau mai mult. Unul din cele 7 studii a inclus un grup de adulti (n=899) cu varste cuprinse intre 18 si 49 ani, carora li s-a administrat Prevenar 13 si care nu mai fusesera vaccinati anterior cu vaccin pneumococic polizaharidic 23-valent. 1916 dintre pacientii carora li s-a administrat Prevenar 13 au fost vaccinati anterior cu vaccinul-pneumococic polizaharidic 23-valent, cu cel putin 3 ani inaintea vaccinarii din cadrul studiului, iar 46890 pacienti nu au fost vaccinati anterior cu vaccinul pneumococic polizaharidic 23-valent.
O tendinta catre o frecventa mai mica a reactiilor adverse a fost asociata cu varsta mai inaintata; adultii cu varsta > 65 de ani au raportat mai putine reactii adverse decat adultii mai tineri (indiferent de statusul anterior al vacinarii anti-pneumococice), cele mai frecvente reactii adverse inregistrandu-se in general la adultii mai tineri, cu varste cuprinse intre 18 si 29 ani.
In general, categoriile de frecventa au fost similare in cazul tuturor grupelor de varsta, cu exceptia varsaturilor, care au fost foarte frecvente (t 1/10) la adultii cu varsta cuprinsa intre 18 si 49 ani si frecvente (t 1/100 si < 1/10) la toate celelalte grupe de varsta, si a febrei, care a fost foarte frecventa la adultii cu varsta cuprinsa intre 18 si 29 ani si frecventa la toate celelalte grupe de varsta. Durerea/sensibilitatea severa la locul de vaccinare si limitarea severa a miscarilor mainii au fost foarte frecvente la adultii cu varsta cuprinsa intre 18 si 39 ani si frecvente la toate celelalte grupe de varsta.
Reactii adverse raportate in cadrul studiilor clinice
Raportarile cu privire la reactiile locale si evenimentele sistemice au fost solicitate zilnic, dupa fiecare vaccinare, timp de 14 zile in cadrul a 6 studii si timp de 7 zile in cadrul celuilalt studiu. Urmatoarele frecvente se bazeaza pe reactiile adverse evaluate in cadrul studiilor clinice efectuate cu Prevenar 13 la adulti:
Tulburari metabolice si de nutritie
Foarte frecvente:
|
scădere a apetitului alimentar
|
Tulburări ale sistemului nervos
|
|
Foarte frecvente:
|
cefalee
|
Tulburări gastro-intestinale
|
|
Foarte frecvente:
|
diaree; varsaturi (la adulti cu varsta cuprinsa intre 18 si 49 ani)
|
Frecvente:
|
varsaturi (la adulti cu varsta de 50 ani si peste)
|
Mai puţin frecvente:
|
greata
|
|
|
|
|
Tulburari ale sistemului imunitar
Mai putin frecvente:
|
reactii de hipersensibilitate, incluzand edem facial, dispnee, bronhospasm.
|
Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat
|
|
|
|
|
|
Foarte frecvente:
|
eruptii cutanate tranzitorii
|
Tulburari generale si la nivelul locului de administrare
|
|
|
|
|
Foarte frecvente:
|
frison, stare de oboseala, eritem aparut la locul de vaccinare,
|
|
induratie/tumefiere sau durere/sensibilitate (durere/sensibilitate severă la locul
|
|
de vaccinare a fost foarte frecventa la adulti cu varsta cuprinsa intre 18 si 39
|
|
ani), limitare a miscarilor mainii (limitarea severă a miscarilor mainii a fost
|
|
foarte frecventă la adultii cu varsta cuprinsa intre 18 si 39 ani)
|
Frecvente:
|
febra (foarte frecventa la adultii cu varsta cuprinsa intre 18 si 29 ani)
|
Mai putin frecvente:
|
limfadenopatie localizata la nivelul regiunii locului de vaccinare
|
Tulburari musculo-scheletice si ale tesutului conjunctiv
|
Foarte frecvente:
|
artralgie, mialgie
|
|
In general, nu au existat diferente semnificative ale frecventei reactiilor adverse atunci cand Prevenar 13 a fost administrat adultilor care au fost vaccinati anterior cu vaccinul pneumococic polizaharidic.
Informatii suplimentare pentru grupele speciale de pacienti:
Adultii cu infectie HIV au avut frecvente similare ale reactiilor adverse, cu exceptia faptului ca febra si varsaturile au fost foarte frecvente si greata frecventa.
Adultii cu transplant de celule stem hematopoietice au avut frecvente similare ale reactiilor adverse, cu exceptia faptului ca febra si varsaturile au fost foarte frecvente.
Frecvente mai mari ale unor reactii sistemice au fost observate atunci cand Prevenar 13 a fost administrat concomitent cu vaccinul antigripal inactivat trivalent (VTI) comparativ cu administrarea doar a VTI (cefalee, frison, eruptii cutanate, scadere a apetitului alimentar, artralgii si mialgii) sau doar a Prevenar 13 (cefalee, stare de oboseala, frison, scadere a apetitului alimentar si artralgii).
Raportarea reactiilor adverse suspectate
Raportarea reactiilor adverse suspectate dupa autorizarea medicamentului este importanta. Acest lucru permite monitorizarea continua a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata prin intermediul (vezi detaliile de mai jos):
Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sanatescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro
4.9 Supradozaj
Supradozajul cu Prevenar 13 este improbabil, datorita formei de prezentare a acestuia, in seringa preumpluta. Cu toate acestea, la sugari si copii au fost raportate cazuri de supradozaj cu Prevenar 13, definite prin administrarea dozelor ulterioare la intervale de timp mai mici decat cele recomandate. In general, evenimentele adverse raportate in caz de supradozaj sunt asemanatoare celor raportate in cazul administrarii dozelor de Prevenar 13, conform schemelor de vaccinare pediatrice recomandate.
PROPRIETATI FARMACOLOGICE 5.1 Proprietati farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutica: vaccinuri, vaccinuri pneumococice, codul ATC: J07AL02
Prevenar 13 contine cele 7 polizaharide capsulare pneumococice incluse in Prevenar (4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F, 23F) plus 6 polizaharide suplimentare (1, 3, 5, 6A, 7F, 19A), toate conjugate cu proteina transportoare CRM197.
Gravitatea bolii
Sugari si copii cu varsta cuprinsa intre 6 saptamani si 5 ani
Conform programului de supraveghere serotipala in Europa, efectuat inainte de introducerea Prevenar, se estimeaza ca Prevenar 13 acopera 73-100% (in functie de tara) dintre serotipurile care determina boala pneumococica invaziva (BPI) la copiii cu varsta sub 5 ani. La aceasta grupa de varsta, serotipurile 1, 3, 5, 6A, 7F si 19A sunt responsabile pentru un procent cuprins intre 15,6% si 59,7% din cazurile de boala invaziva, in functie de tara, perioada de timp studiata si utilizarea Prevenar.
Otita medie acuta (OMA) este o boala frecventa in copilarie, cu diverse etiologii. Bacteriile pot fi responsabile pentru 60-70% din episoadele clinice de OMA. Infectia cu S. pneumoniae este una din cele mai frecvente etiologii de OMA bacteriana in intreaga lume.
Se estimeaza ca Prevenar 13 acopera peste 90% dintre serotipurile care cauzeaza BPI rezistenta la terapie antimicrobiana.
Copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 6 si 17 ani
Incidenta bolii pneumococice la copiii si adolescentii cu varsta cuprinsa intre 6 si 17 ani este redusa, totusi exista un risc crescut de morbiditate si mortalitate la cei cu co-morbiditati existente.
Adulti cu varsta ≥ 18 ani si varstnici
Pneumonia este cea mai frecventa forma de prezentare clinica a bolii pneumococice la adulti.
Incidenta raportata a pneumoniei dobandite in comunitate (PDC) si a BPI in Europa variaza in functie de tara, creste cu varsta incepand de la 50 de ani si atinge valorile maxime la indivizii cu varsta 65 ani. S. pneumoniae este cea mai frecventa cauza a PDC, estimandu-se a fi responsabil de aproximativ 30% din toate cazurile de PDC care necesita spitalizare la adultii din tarile dezvoltate.
Cele mai frecvente manifestari ale BPI la adulti sunt pneumonia cu bacteriemie (aproximativ 80% din BPI la adulti), bacteriemia fara localizare si meningita. Pe baza datelor de supraveghere dupa introducerea Prevenar, dar inainte de introducerea Prevenar 13 in programele de vaccinare din perioada copilariei, serotipurile pneumococice din Prevenar 13 pot fi responsabile pentru cel putin 50 – 76% (in functie de tara) dintre BPI la adulti.
De asemenea, riscul de PDC si de BPI la adulti creste in functie de afectiunile medicale preexistente, in mod special asplenie anatomica sau functionala, diabet zaharat, astm bronsic, afectiuni cardiovasculare, pulmonare, renale sau hepatice cronice si este cel mai ridicat la cei cu imunosupresie, cum sunt cei cu afectiuni hematologice maligne sau cu infectie cu HIV.
Studii clinice privind imunogenitatea Prevenar 13 la sugari, copii si adolescenti
Eficacitatea Prevenar 13 in protectia impotriva BPI nu a fost studiata. Conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), evaluarea eficacitatii posibile impotriva BPI la sugari si copii s-a bazat pe o comparare a raspunsurilor imune la cele sapte serotipuri comune intre Prevenar 13 si Prevenar, pentru care a fost demonstrata eficacitatea in ceea ce priveste protectia (pentru eficacitatea Prevenar (7-valent) la sugari si copii, vezi mai jos). De asemenea, au fost masurate raspunsurile imune la cele 6 serotipuri suplimentare.
Raspunsurile imune obtinute la schema de vaccinare primara care cuprinde trei doze, la sugari
Au fost efectuate studii clinice intr-o serie de tari europene si in S.U.A., utilizand un numar de scheme de vaccinare. Aceste studii au inclus doua studii randomizate, de non -inferioritate (Germania utilizand schema primara de vaccinare la 2, 3, 4 luni [006] iar S.U.A.utilizand schema primara de vaccinare la 2, 4, 6 luni [004]). In aceste doua studii, raspunsurile imune pneumococice au fost comparate utilizand un set de criterii de non-inferioritate, care au inclus: procentul de subiecti cu concentratie plasmatica a IgG specifice serotipului anti-polizaharidic ≥ 0,35 μg/ml la o luna dupa schema primara de vaccinare si compararea mediei geometrice a concentratiilor IgG (MGC determinata cu ajutorul ELISA); in plus, s-au comparat titrurile anticorpilor functionali (OPA) la subiectii carora li s-a administrat Prevenar 13 si Prevenar. Pentru cele sase serotipuri suplimentare, aceste valori au fost comparate cu cel mai slab raspuns inregistrat in randul tuturor celor sapte serotipuri comune, la pacientii la care s-a administrat Prevenar.
Datele comparative demonstrand non-inferioritatea raspunsului imun, provenite din studiul 006, pe baza proportiei de sugari la care s-au atins concentratii plasmatice ale anticorpilor IgG anti-polizaharide ≥ 0,35 μg/ml, sunt prezentate in Tabelul 1. Rezultatele studiului 004 sunt similare. Non-inferioritatea Prevenar 13 (marginea inferioara II 95% pentru diferenta intre grupuri in ceea ce priveste procentul de respondenti la 0,35 μg/ml a fost >-10%) a fost demonstrata pentru toate cele 7 serotipuri comune, cu exceptia serotipului 6B in studiul 006 si a serotipurilor 6B si 9V in studiul 004, pentru care diferenta in acest sens a fost mica. Toate cele sapte serotipuri comune au intrunit criteriile de non-inferioritate predefinite pentru MGC-urile IgG determinate cu ajutorul ELISA. Comparativ cu Prevenar, Prevenar 13 a indus concentratii plasmatice comparabile, desi putin mai mici, ale anticorpilor pentru cele 7 serotipuri comune. Relevanta clinica a acestor diferente nu este cunoscuta.
In studiul 006, criteriile de non-inferioritate au fost intrunite pentru cele 6 serotipuri suplimentare, pe baza proportiei de sugari la care s-au atins concentratii plasmatice de anticorpi ≥ 0,35 μg/ml si a compararii MGC-urilor IgG determinate cu ajutorul ELISA; pentru studiul 004, aceste criterii au fost intrunite pentru 5 din cele 6 serotipuri, exceptie facand serotipul 3. Pentru serotipul 3, procentul celor la care s-a administrat Prevenar 13 si au prezentat concentratii plasmatice ale IgG ≥ 0,35 μg/ml a fost de 98,2% (studiul 006) si de 63,5% (studiul 004).
Tabelul 1: Comparare a proportiei subiectilor la care s-a atins o concentratie plasmatica a anticorpilor IgG anti-polizaharide pneumococice ≥ 0,35 μg/ml dupa administrarea celei de a 3-a doze din seria de vaccinare pentru sugari – studiul 006
|
Prevenar 13
|
|
Prevenar 7-valent
|
Diferenta
|
Serotipuri
|
(%)
|
|
(%)
|
|
(IÎ 95%)
|
|
(N=282-285)
|
|
(N=277-279)
|
|
|
|
|
|
Serotipuri
|
de Prevenar 7-valent
|
|
4
|
98,2
|
|
98,2
|
0,0 (-2,5, 2,6)
|
6B
|
77,5
|
|
87,1
|
-9,6 (-16,0, -3,3)
|
9V
|
98,6
|
|
96,4
|
2,2 (-0,4, 5,2)
|
14
|
98,9
|
|
97,5
|
1,5 (-0,9, 4,1)
|
18C
|
97,2
|
|
98,6
|
-1,4 (-4,2, 1,2)
|
19F
|
95,8
|
|
96,0
|
-0,3 (-3,8, 3,3)
|
23F
|
88,7
|
|
89,5
|
-0,8 (-6,0, 4,5)
|
|
Serotipuri
|
suplimentare în Prevenar 13
|
|
1
|
96,1
|
|
87,1*
|
9,1 (4,5, 13,9)
|
3
|
98,2
|
|
87,1
|
11,2 (7,0, 15,8)
|
5
|
93,0
|
|
87,1
|
5,9 (0,8, 11,1)
|
6A
|
91,9
|
|
87,1
|
4,8 (-0,3, 10,1)
|
7F
|
98,6
|
|
87,1
|
11,5 (7,4, 16,1)
|
19A
|
99,3
|
|
87,1
|
12,2 (8,3, 16,8)
|
-
Serotipul din compozitia Prevenar care a prezentat cea mai scazuta rata de raspuns procentuala a fost 6B, in studiul 006 (87,1%).
In studiile 004 si 006, Prevenar 13 a determinat formarea de anticorpi functionali la toate cele 13 serotipuri incluse in vaccin. In cazul celor 7 serotipuri comune nu s-a constatat nicio diferenta intre grupuri in ceea ce priveste proportia subiectilor cu titruri OPA ≥ 1:8. Pentru fiecare din cele sapte serotipuri comune, la > 96% si > 90% dintre cei la care s-a administrat Prevenar 13 s-a atins un titru OPA ≥ 1:8 la o luna dupa schema de vaccinare primara in studiul 006 respectiv, in studiul 004.
Pentru fiecare din cele 6 serotipuri suplimentare, Prevenar 13 a indus titruri OPA ≥ 1:8 la 91,4% pana la 100% dintre persoanele vaccinate la o luna dupa schema de vaccinare primara, in studiile 004/006. Mediile geometrice ale titrurilor anticorpilor functionali (OPA) pentru serotipurile 1, 3 si 5 au fost mai mici decat titrurile anticorpilor indreptati impotriva a fiecare dintre celelalte serotipuri suplimentare; relevanta clinica a acestei constatari din punct de vedere al eficacitatii protectiei nu este cunoscuta.
Raspunsurile imune obtinute la schema de vaccinare primara care cuprinde doua doze la sugari
Imunogenicitatea dupa administrarea seriei de doua doze la sugar a fost evaluata in cadrul a patru studii. Proportia sugarilor care au atins o valoare ≥ 0,35 μg/ml a concentratiei plasmatice ale IgG anti- polizaharide capsulare pneumococice, la o luna dupa administrarea celei de-a doua doze, s -a situat intre 79,6% si 98,5% pentru 11 din cele 13 serotipuri incluse in vaccin. Proportii mai mici de sugari au atins acest prag al concentratiei plasmatice de anticorpi pentru serotipul 6B (intre 27,9% si 57,3%) si 23F (intre 55,8% si 68,1%) in toate studiile in care s-a utilizat o schema de vaccinare in lunile 2, 4, comparativ cu 58,4% pentru serotipul 6B si 68,6% pentru serotipul 23F intr-un studiu in care s-a utilizat o schema de vaccinare in lunile 3, 5. Dupa doza de rapel, toate serotipurile din compozitia vaccinului, inclusiv 6B si 23F, au indus raspunsuri imune concordante cu cele obtinute printr-o preimunizare adecvata, cu o schema de vaccinare primara care cuprinde doua doze. In cadrul unui studiu efectuat in Marea Britanie, raspunsurile prin producerea de anticorpi functionali (OPA) au fost comparabile pentru toate serotipurile, inclusiv 6B si 23F, in grupurile de studiu tratate cu Prevenar si Prevenar 13, dupa schema de vaccinare primara la varsta de doua si patru luni si dupa doza de rapel la varsta de 12 luni. In cazul celor la care s-a administrat Prevenar 13, proportia respondentilor cu titru OPA t 1:8 a fost de cel putin 87% dupa schema de vaccinare la sugar si de cel putin 93% dupa administrarea dozei de rapel. Mediile geometrice ale titrurilor OPA pentru serotipurile 1, 3 si 5 au fost mai mici decat titrurile anticorpilor indreptati impotriva a fiecare dintre celelalte serotipuri suplimentare; relevanta clinica a acestei constatari nu este cunoscuta.
Raspunsurile la administrarea dozelor de rapel dupa schemele de vaccinare primare care cuprind doua doze si trei doze la sugari
Dupa administrarea dozei de rapel, concentratiile plasmatice de anticorpi au crescut comparativ cu titrul anterior dozei de rapel, pentru toate cele 13 serotipuri. Concentratiile plasmatice de anticorpi dupa administrarea dozei de rapel au fost mai mari pentru cele 12 serotipuri, comparativ cu cele obtinute dupa administrarea seriei de vaccinare primara la sugar. Aceste observatii concorda cu o preimunizare adecvata (inducerea memoriei imunologice). Raspunsul imun fata de serotipul 3 in urma administrarii dozei de rapel nu a fost mai mare comparativ cu cel constatat dupa schema de vaccinare la sugar; relevanta clinica a acestei constatari privind inducerea memoriei imunologice fata de serotipul 3 nu este cunoscuta
Raspunsurile in anticorpi la dozele de rapel care au urmat schemei de vaccinare primara la sugar, formata din doua doze, respectiv din trei doze, au fost comparabile pentru toate cele 13 serotipuri incluse in vaccin.
La copiii cu varsta cuprinsa intre 7 luni si 5 ani, administrarea unor scheme de imunizare tardiva corespunzatoare varstei (dupa cum este descris la pct. 4.2) a dus la obtinerea unor titruri de anticorpi sub forma de IgG anti-polizaharide capsulare, pentru fiecare din cele 13 serotipuri, cel putin comparabile cu cele obtinute dupa administrarea schemei de vaccinare primara la sugar, formata din trei doze.
Persistenta anticorpilor si memoria imunologica au fost testate intr -un studiu efectuat la copii sanatosi carora li s -a administrat o singura doza de Prevenar 13 la cel putin 2 ani dupa ce au fost imunizati fie cu 4 doze de Prevenar, fie cu o serie de 3 doze de Prevenar urmata de administrarea de Prevenar 13 la varsta de 12 luni, fie cu 4 doze de Prevenar 13.
O singura doza de Prevenar 13, administrata la copii cu varsta aproximativa de 3,4 ani, indiferent de istoricul vaccinarii cu Prevenar sau Prevenar 13, a determinat un raspuns robust al anticorpilor, atat pentru cele 7 serotipuri comune, cat si pentru cele 6 serotipuri suplimentare ale Prevenar 13.
Inca de la introducerea pe piata a Prevenar 7-valent in anul 2000, datele de supraveghere pentru boala pneumococica nu au evidentiat scaderea de-a lungul timpului a imunitatii dobandite prin administrarea Prevenar in perioada copilariei.
Sugari prematuri
Siguranta si imunogenicitatea Prevenar 13 administrat la varsta de 2, 3, 4 si 12 luni au fost evaluate la aproximativ 100 de sugari nascuti prematur (media varstei gestationale estimata [VGE] 31 saptamani;
interval 26 pana la 36 saptamani) si comparate cu cele pentru aproximativ 100 de sugari nascuti la termen (media VGE 39 saptamani; interval 37 pana la 42 saptamani).
Raspunsurile imune la sugarii prematuri si la cei nascuti la termen au fost comparate utilizand proportia de subiecti care au obtinut o concentratie plasmatica a anticorpilor IgG anti-polizaharide pneumococice ≥0,35 µg/ml la 1 luna dupa schema de administrare la sugari, modalitatea utilizata pentru comparatiile de imunogenitate ale Prevenar 13 cu Prevenar fiind conform ghidurilor OMS.
In grupul de sugari prematuri, mai mult de 85% au obtinut o concentratie plasmatica a anticorpilor IgG anti-polizaharide pneumococice ≥0,35 µg/ml la 1 luna dupa efectuarea schemei de administrare la sugari, cu exceptia serotipurilor 5 (71,7%), 6A (82,7%) si 6B (72,7%). Pentru aceste 3 serotipuri, proportia de respondenti dintre sugarii prematuri a fost semnificativ mai mica, comparativ cu sugarii nascuti la termen. La aproximativ o luna dupa administrarea dozei de la varsta de 12 luni, procentul subiectilor din fiecare grup care au atins acelasi prag al concentratiei de anticorpi a fost >97%, cu exceptia serotipului 3 (71% la sugarii prematuri si 79% la sugarii nascuti la termen). Nu se cunoaste daca memoria imunologica la toate serotipurile este indusa la sugarii prematuri. In general, GMC ale IgG specifice serotipurilor au fost mai mici pentru sugarii prematuri, comparativ cu sugarii nascuti la termen.
Dupa efectuarea schemei de vaccinare la sugari, valorile GMT ale OPA au fost similare la sugarii prematuri, comparativ cu sugarii nascuti la termen, cu exceptia serotipului 5, pentru care valoarea a fost mai scazuta la sugarii prematuri. Dupa administrarea dozei de la varsta de 12 luni, valorile GMT ale OPA, comparativ cu cele obtinute dupa efectuarea schemei de vaccinare la sugar, au fost similare sau mai scazute pentru 4 serotipuri (4, 14, 18C si 19F) si au fost semnificativ statistic mai mari pentru 6 din 13 serotipuri (1, 3, 5, 7F, 9V si 19A) la sugarii prematuri, comparativ cu 10 din 13 serotipuri (1, 3, 4, 5, 6A, 7F, 9V, 18C, 19A si 23F) la sugarii nascuti la termen.
Copii (12-59 luni) imunizati complet cu Prevenar (7-valent)
Dupa administrarea unei singure doze de Prevenar 13 la copii (12-59 luni) care sunt considerati complet imunizati cu Prevenar (7-valent) (o serie initiala de 2 sau 3 doze, urmata de rapel), procentul celor la care se ating concentratii plasmatice ale IgG ≥0,35 µg/ml si titruri ale OPA ≥1:8 a fost de cel putin 90%. Cu toate acestea, 3 (serotipurile 1, 5 si 6A) din cele 6 serotipuri suplimentare au prezentat valori mai mici ale IgG GMC si ale OPA GMT, comparativ cu valorile observate la copii la care s-a efectuat cel putin o vaccinare anterioara cu Prevenar 13. Relevanta clinica a valorilor mai scazute ale CMC si ale GMT nu este cunoscuta in prezent.
Copii nevaccinati (12-23 luni)
Studiile efectuate la copii nevaccinati (12-23 luni) cu Prevenar (7-valent) au demonstrat ca a fost suficienta utilizarea a 2 doze pentru a se atinge concentratii plasmatice ale IgG pentru serotipurile 6B si 23F similare celor induse de administrarea unei serii de 3 doze la sugar.
Copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 5 si 17 ani
Intr-un studiu clinic deschis, efectuat la 592 de copii si adolescenti sanatosi, incluzand pe cei cu astm bronsic (17,4%) care pot fi predispusi la infectia pneumococica, Prevenar 13 a indus raspuns imun la toate cele 13 serotipuri. S-a administrat o singura doza de Prevenar 13 la copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 10 ani, vaccinati anterior cu cel putin o doza de Prevenar si la copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 10 si 17 ani, carora nu li s-a administrat niciodata vaccin pneumococic.
Atat la copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 10 ani, cat si la copiii si adolescentii cu varsta cuprinsa intre 10 si 17 ani, raspunsul imun la Prevenar 13 a fost non-inferior fata de raspunsul imun la Prevenar pentru cele 7 serotipuri comune si fata de raspunsul imun la Prevenar 13 pentru cele 6 serotipuri suplimentare, comparativ cu raspunsul imun obtinut dupa administrarea celei de a patra doze la sugarii vaccinati la varsta de 2, 4, 6 si 12-15 luni; raspunsul imun a fost evaluat pe baza concentratiei plasmatice a IgG.
La copiii si adolescentii cu varsta cuprinsa intre 10 si 17 ani, media geometrica a titrurilor OPA (GMT) la o luna dupa vaccinare a fost non-inferioara fata de mediile geometrice ale titrurilor OPA
(GMT) in grupul cu varsta cuprinsa intre 5 si 10 ani, pentru 12 din 13 serotipuri (cu exceptia serotipului 3).
Raspunsul imun dupa administrarea subcutanata
Administrarea subcutanata a Prevenar 13 a fost evaluata intr-un studiu non-comparativ, la 185 sugari si copii japonezi sanatosi, carora li s-au administrat 4 doze la varsta de 2 luni, 4 luni, 6 luni si intre 12 si 15 luni. Studiul a demonstrat faptul ca siguranta si imunogenitatea au fost, in general, comparabile cu observatiile efectuate in cadrul studiilor cu administrare intramusculara.
Eficienta Prevenar 13
Boala pneumococica invaziva
Datele publicate de Public Health England au aratat ca, in Anglia si Tara Galilor, la patru ani dupa introducerea administrarii Prevenar la sugar sub forma de schema de vaccinare initiala cu doua doze, cu o doza de rapel in al doilea an de viata, cu acoperire vaccinala de 94% s-a inregistrat o reducere de 98% (II 95% 95; 99) a cazurilor de boala cauzate de cele 7 serotipuri continute in compozitia vaccinului. Ulterior, la patru ani dupa trecerea la Prevenar 13, reducerea suplimentara a incidentei BPI cauzata de cele 7 serotipuri incluse in Prevenar s-a incadrat intre 76%, la copiii cu varsta mai mica de
2 ani si 91% la copiii cu varsta cuprinsa intre 5-14 ani. Reducerile specifice serotipurilor pentru fiecare dintre cele 5 serotipuri suplimentare incluse in Prevenar 13 (nu s-au observat cazuri de BPI cu serotipul 5) pe grupe de varsta sunt prezentate in Tabelul 2 si s-au incadrat intre 68% (serotipul 3) si 100% (serotipul 6A) la copiii cu varsta mai mica de 5 ani. S-au observat reduceri semnificative ale incidentei si la grupele de varsta mai mari, care nu au fost vaccinate cu Prevenar 13 (efect indirect).
Tabelul 2: Numarul de cazuri si ratele de reducere a incidentei BPI specifice serotipurilor în 2013/14 comparativ cu 2008/09-2009/10 (2008/10), în funcţie de varsta, in Anglia si Tara Galilor
|
|
<5 ani
|
|
5 - 64 ani
|
|
≥65 ani
|
|
|
2008-
|
2013/
|
%
|
|
2008-
|
2013/
|
%
|
2008-
|
2013/
|
|
%
|
|
10§
|
14§
|
Reducere
|
10§
|
14§
|
Reducere
|
10§
|
14§
|
|
Reducere
|
|
|
|
incidenta
|
|
|
incidenta
|
|
|
|
incidenta
|
|
|
|
(IÎ 95%*)
|
|
|
(IÎ 95%*)
|
|
|
|
(IÎ 95%*)
|
Serotipuri suplimentare acoperite de Prevenar 13
|
|
|
|
|
|
1
|
59 (54)
|
5 (5)
|
91%
|
|
458
|
77
|
83%
|
102
|
13
|
|
87%
|
|
|
|
(98%;
|
|
(382)
|
(71)
|
(88%;
|
(89)
|
(13)
|
|
(94%;
|
|
|
|
68%)**
|
|
|
|
74%)**
|
|
|
|
72%)**
|
3
|
26 (24)
|
8 (8)
|
68%
|
|
178
|
73
|
59%
|
256
|
143
|
|
44%
|
|
|
|
(89%; 6%)
|
|
(148)
|
(68)
|
(72%;
|
(224)
|
(146)
|
|
(57%;
|
|
|
|
|
|
|
|
38%)**
|
|
|
|
27%)**
|
6A
|
10 (9)
|
0 (0)
|
100%
|
|
53 (44)
|
5 (5)
|
90%
|
94 (82)
|
5 (5)
|
|
95%
|
|
|
|
(100%;
|
|
|
|
(97%;
|
|
|
|
(99%;
|
|
|
|
62%)**
|
|
|
|
56%)**
|
|
|
|
81%)**
|
7F
|
90 (82)
|
8 (8)
|
91%
|
|
430
|
160
|
63%
|
173
|
75
|
|
56%
|
|
|
|
(97%;
|
|
(361)
|
(148
|
(71%;
|
(152)
|
(77)
|
|
(70%;
|
|
|
|
74%)**
|
|
|
)
|
50%)**
|
|
|
|
37%)**
|
19
|
85 (77)
|
7 (7)
|
91%
|
|
225
|
104
|
54%
|
279
|
97
|
|
65%
|
A
|
|
|
(97%;
|
|
(191)
|
(97)
|
(65%;
|
(246)
|
(99)
|
|
(75%;
|
|
|
|
75%)**
|
|
|
|
32%)**
|
|
|
|
53%)**
|
-
Corectat pentru proporţia eşantioanelor serotipate, lipsa datelor cu privire la vârstă, numitorul comparativ cu 2009/10 şi tendinţa incidentei totale a bolii pneumococice invazive pana în 2009/10 (dupa care nu s-a mai aplicat nicio corectie pentru tendinta bolii).
Tabelul 2: Numarul de cazuri ai ratele de reducere a incidentei BPI specifice serotipurilor în 2013/14 comparativ cu 2008/09-2009/10 (2008/10), in functie de varstă, in Anglia si Tara Galilor
|
<5 ani
|
5 - 64 ani
|
≥65 ani
|
II 95% ajustat in crestere dintr-un interval Poisson bazat pe o supradispersie de 2,1 observat intr-un model al datelor pentru toate cazurile de BPI pe 2000-06, pre-Prevenar.
** p<0,005 pentru a acoperi 6A, unde p=0,002
Otita medie (OM)
Impactul Prevenar 13 asupra OM a fost documentat intr-un studiu publicat, care a fost efectuat in Israel, utilizand o schema de vaccinare initiala cu 2 doze, urmata de administrarea unei doze de rapel in al doilea an de viata, in cadrul unui sistem de supraveghere activa a populatiei din Israel, care a inclus culturi din lichidul provenit din urechea medie, obtinut prin timpanocenteza de la copiii cu varsta mai mica de 2 ani diagnosticati cu OM.
In urma introducerii Prevenar si, ulterior, a Prevenar 13, s-a inregistrat o reducere a incidentei OM de la 2,1 la 0,1 cazuri la 1000 copii (95%) pentru serotipurile din Prevenar plus serotipul 6A si o reducere a incidentei de la 0,9 la 0,1 cazuri la 1000 copii (89%) pentru serotipurile suplimentare 1, 3, 5, 7F si 19A din Prevenar 13. Incidenta anuala globala a cazurilor de OM cu pneumococ a scazut de la 9,6 la 2,1 cazuri la 1000 copii (78%) intre iulie 2004 (inainte de introducerea Prevenar) si iunie 2013 (dupa introducerea Prevenar 13).
Pneumonie
In cadrul unui studiu observational multicentric efectuat in Franta, de comparare a perioadelor dinainte si dupa trecerea de la Prevenar la Prevenar 13, s-a inregistrat o reducere de 16% (2060 pana la 1725 cazuri) a tuturor cazurilor de pneumonie dobandita in comunitate (PDC) consemnate in sectiile de urgenta, la copii cu varsta cuprinsa intre 1 luna si 15 ani. Reducerile au fost de 53% (167 pana la
79 cazuri) (p<0,001) pentru cazurile de PDC cu pleurezie si de 63% (64 pana la 24 cazuri) (p<0,001) pentru cazurile de PDC de etiologie pneumococica confirmata microbiologic. In al doilea an dupa introducerea Prevenar 13, numarul total de cazuri de PDC cauzate de cele 6 serotipuri suplimentare continute in compozitia vaccinului incluse in Prevenar 13 a fost redus de la 27 la 7 izolate (74%).
Reducerea cazurilor de pneumonie de orice cauza a fost mai pronuntata in grupurile cu varsta mai mica vaccinate, cu o scadere de 31,8% (757 pana la 516 cazuri) in grupurile cu varsta <2 ani si, respectiv, 16,6% (833 pana la 695 cazuri) in grupurile cu varsta cuprinsa intre 2-5 ani. Incidenta la copiii mai mari (>5 ani), predominant nevaccinati, nu s-a schimbat pe durata studiului.
In cadrul unui sistem de supraveghere continua (2004 - 2013) pentru documentarea impactului Prevenar si, ulterior, al Prevenar 13 asupra PDC la copiii cu varsta mai mica de 5 ani din sudul Israelului carora li s-a administrat o schema de vaccinare initiala cu 2 doze, cu o doza de rapel in al doilea an de viata s-a inregistrat o reducere de 68% (II 95% 73; 61) a vizitelor in regim ambulatoriu si de 32% (II 95% 39; 22) a spitalizarilor pentru PDC alveolara in urma introducerii Prevenar 13, in comparatie cu perioada dinainte de introducerea Prevenar.
Efectul asupra portajului rinofaringian
Intr-un studiu de supraveghere epidemiologica desfasurat in Franta, la copiii diagnosticati cu otita medie acuta au fost evaluate modificarile in serotipurile identificate in portajul rinofaringian (RF), dupa introducerea Prevenar (7-valent) si, ulterior, a Prevenar 13. Prevenar 13 a redus semnificativ portajul RF al celor 6 serotipuri aditionale (si al serotipului 6C) per ansamblu si individual, pentru serotipurile 6C, 7F, 19A, comparativ cu Prevenar. O reducere a portajului a fost observata si pentru serotipul 3 (2,5% comparativ cu 1,1%; p=0,1). Nu s-a observat portaj cu serotipurile 1 si 5.
Efectul vaccinurilor pneumococice conjugate asupra portajului rinofaringian a fost evaluat intr-un studiu dublu-orb, randomizat, desfasurat in Israel, in cadrul caruia sugarilor li s -a administrat fie Prevenar 13, fie Prevenar (7-valent), la varsta de 2, 4, 6 si 12 luni. Prevenar 13 a redus semnificativ colonizarea rinofaringiana nou identificata cu cele 6 serotipuri aditionale (si cu serotipul 6C) per ansamblu si individual, pentru serotipurile 1, 6A, 6C, 7F, 19A, comparativ cu Prevenar. Nu s-a observat nicio reducere a serotipului 3, iar in cazul serotipului 5, colonizarea nu a fost suficient de frecventa pentru a evalua impactul. Pentru 6 din cele 7 serotipuri comune ramase, au fost observate incidente similare ale colonizarii RF la ambele grupuri vaccinate; in cazul serotipului 19F s-a observat o reducere semnificativa.
In acest studiu au fost documentate reducerile serotipurilor 19A, 19F si 6A ale S. pneumoniae, nesusceptibile la un numar de antibiotice. Reducerile au fost intre 34% si 62%, in functie de serotip si de antibiotic.
Eficacitatea protectiei conferite de Prevenar (vaccin 7-valent) la sugari si copii
Eficacitatea Prevenar 7-valent a fost evaluata in cadrul a doua studii majore – studiul Northern California Kaiser Permanente (NCKP) si studiul Finnish Otitis Media (FinOM). Ambele studii au fost randomizate, in regim dublu orb, cu control activ, in care sugarii au fost randomizati pentru a li se administra fie Prevenar, fie vaccin de control (pentru NCKP, vaccin anti-meningococic de serogrup C, conjugat cu CRM [MnCC]; pentru FinOM, vaccin anti-hepatita B), intr-o serie formata din patru doze, administrate la varsta de 2, 4, 6 si 12-15 luni. Rezultatele referitoare la eficacitate ale acestor studii (pentru boala pneumococica invaziva, pneumonie si otita medie acuta) sunt prezentate mai jos (Tabelul 3).
Tabelul 3: Sumarul rezultatelor de eficacitate pentru Prevenar 7-valent1
Test
|
N
|
EV2
|
IÎ 95%
|
NCKP: BPI cu serotipuri incluse în vaccin3
|
30,258
|
97%
|
85,
|
100
|
NCKP: Pneumonie manifestă clinic, cu radiografie toracica anormala
|
23,746
|
35%
|
4,
|
56
|
|
|
|
|
|
NCKP: Otită medie acuta (OMA)4
|
23,746
|
|
|
|
Total episoade
|
|
7%
|
4,
|
10
|
OMA recurenta (3 episoade in 6 luni sau 4 episoade in 1 an)
|
|
9%
|
3,
|
15
|
OMA recurenta (5 episoade in 6 luni sau 6 episoade in 1 an)
|
|
23%
|
7,
|
36
|
Amplasare tub pentru timpanostomie
|
|
20%
|
2,
|
35
|
|
|
|
|
|
FinOM: OMA
|
1,662
|
|
|
|
Total episoade
|
|
6%
|
-4, 16
|
Toate OMA pneumococice
|
|
34%
|
21, 45
|
OMA cu serotipuri incluse in vaccin
|
|
57%
|
44, 67
|
1Per protocol
|
|
|
|
|
2Eficacitatea vaccinului
|
|
|
|
|
3intre octombrie 1995 si 20 aprilie 1999
4intre octombrie 1995 si 30 aprilie 1998
Eficienta Prevenar (7-valent)
Eficienta (prin efect atat direct cat si indirect) a Prevenar 7-valent impotriva bolii pneumococice a fost evaluata in cadrul programelor de imunizare cu schema de vaccinare primara la sugar, formata atat din doua cat si din trei doze, fiecare urmate de doze de rapel (Tabelul 4). In urma utilizarii pe scara larga a Prevenar, incidenta BPI a fost redusa in mod consistent si substantial.
In Marea Britanie, utilizand metoda de screening, valorile estimate ale eficientei specifice pentru fiecare serotip pentru schema de vaccinare cu doua doze la varsta sub 1 an au fost de 66% (-29, 91%) si 100% (25, 100%) pentru serotipul 6B respectiv, 23F.
Tabelul 4. Sumarul rezultatelor de eficienta pentru Prevenar 7-valent, în cazul bolii
pneumococice invazive
Ţara
|
Schemă recomandată
|
|
Remiterea bolii, %
|
IÎ 95%
|
(anul introducerii)
|
|
|
|
|
|
Marea Britanie
|
2, 4, + 13 luni
|
|
Serotipurile din vaccin:
|
49, 95%
|
(Anglia si Tara
|
|
|
|
|
|
|
|
Doua doze sub varsta de 1 an: 85%
|
|
Galilor)1 (2006)
|
|
|
|
|
|
SUA (2000)
|
2, 4, 6, +12 - 15 luni
|
|
|
|
|
Copii < 52
|
|
Serotipurile din vaccin: 98%
|
97, 99%
|
|
|
Toate serotipurile: 77%
|
73, 79%
|
Persoane ≥ 653
|
|
Serotipurile din vaccin: 76%
|
NC
|
|
|
Toate serotipurile: 38%
|
NC
|
Canada (Quebec)4
|
2, 4, + 12 luni
|
Toate serotipurile: 73%
|
NC
|
(2004)
|
|
|
Serotipurile din vaccin:
|
92, 100%
|
|
|
|
|
|
|
|
|
99% pentru seria formata din 2
|
|
|
|
doze la sugar
|
82, 100%
|
|
|
|
100% pentru schema completata
|
|
1Copii cu varsta < 2 ani. Eficienta calculata a vaccinului conform datelor din iunie 2008 (metoda Broome)
2Date din 2005
3Date din 2004
4Copii cu varsta < 5 ani. Intre ianuarie 2005 si decembrie 2007. Eficienta completa pentru schema de rutina 2+1 nu este inca disponibila
Otita medie acuta
De la introducerea Prevenar intr-un program national de imunizare, eficienta acestuia in cadrul unei scheme 3+1 a fost observata si in cazul otitei medii acute si al pneumoniei. Conform unei evaluari retrospective asupra unei baze de date de mari dimensiuni, pentru asigurari de sanatate, din SUA, vizitele medicale cauzate de OMA s-au redus cu 42,7% (II 95%, 42,4-43,1%) iar prescriptiile pentru OMA cu 41,9% la copiii cu varsta sub 2 ani, comparativ cu un moment initial de dinainte de autorizare (2004 fata de 1997-99). Conform unei analize similare, spitalizarile si vizitele medicale in ambulatoriu, pentru pneumonia de orice cauza, s-au redus cu 52,4% respectiv, 41,1%. Pentru evenimentele identificate in mod specific ca pneumonie pneumococica, reducerea observata a spitalizarilor si vizitelor medicale in ambulatoriu a fost de 57,6% respectiv, 46,9%, la copiii cu varsta sub 2 ani, comparativ cu un moment initial de dinainte de autorizare (2004 fata de 1997-99). Cu toate ca nu poate fi dedusa o relatie directa de tip cauza-efect pe baza acestui tip de analize observationale, aceste constatari sugereaza faptul ca Prevenar joaca un rol important in reducerea incarcarii patologice determinate de afectarea mucoaselor (OMA si pneumonie) in populatia tinta.
Studiu de eficacitate la adultii cu varsta de 65 ani si peste
Eficacitatea impotriva PDC si a BPI cu un pneumococ din tipurile vaccinale (TV) a fost evaluata in cadrul unui studiu de amploare randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo (Community-Acquired Pneumonia Immunization Trial in Adults – Studiu privind imunizarea impotriva pneumoniei dobandite in comunitate la adulti, CAPiTA), desfasurat in Olanda. La 84496 subiecti cu varsta de 65 ani si peste s -a administrat o doza unica de vaccin Prevenar 13 sau placebo, intr-un raport de randomizare de 1:1.
Studiul CAPiTA a inrolat voluntari cu varsta de 65 de ani si peste, ale caror caracteristici demografice si de sanatate pot sa difere de cele ale persoanelor care intentioneaza sa se vaccineze.
Un prim episod de pneumonie confirmata prin radiografie toracica ce a necesitat spitalizare a fost identificat la aproximativ 2% din aceasta populatie (n=1814 subiecti), dintre care 329 cazuri au fost de
PDC pneumococica confirmata si 182 cazuri au fost de PDC cu un pneumococ din TV la populatia conform protocolului si cea cu intentie de tratament modificata (IDTm).
Eficacitatea a fost demonstrata pentru criteriile de evaluare primare si secundare, la populatia conform protocolului (Tabelul 5).
Tabelul 5: Eficacitatea vaccinului (EV) pentru criteriile de evaluare primare şi secundare din studiul CAPiTA (la populația conform protocolului )
|
|
|
Cazuri
|
|
EV (%)
|
Valoarea
|
Criteriu de evaluare a eficacităţii
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupul
|
|
Grupul
|
|
Total
|
|
(IÎ 95,2%)
|
p
|
|
|
|
|
|
|
Prevenar 13
|
|
placebo
|
|
|
Criteriu primar de evaluare
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Primul episod de PDC confirmată
|
|
139
|
49
|
|
90
|
45,56
|
0,0006
|
cu un pneumococ din TV
|
|
|
(21,82, 62,49)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Criterii secundare de evaluare
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Primul episod de PDC confirmată
|
|
93
|
33
|
|
60
|
45,00
|
0,0067
|
FB/NI1 cu un pneumococ din
|
|
|
|
|
(14,21, 65,31)
|
tipurile vaccinale
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Primul episod de BPI-TV2
|
|
35
|
7
|
|
28
|
75,00
|
0,0005
|
|
|
(41,06, 90,87)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1FB/NI – fără bacteriemie/neinvazivă
|
|
|
|
|
|
|
|
2BPI-TV –boala pneumococică invazivă cu un
|
pneumococ din tipurile vaccinale
|
|
|
|
Durata eficacitatii protectiei impotriva unui prim episod de PDC cu un pneumococ din TV, PDC FB/NI cu un pneumococ din TV si BPI-TV s-a extins pe intreaga perioada de 4 ani a studiului.
Studiul nu a fost proiectat pentru demonstrarea eficacitatii in subgrupuri, iar numarul de subiecti cu varsta de 85 de ani si peste nu a fost suficient pentru a demonstra eficacitatea in cadrul acestui grup de varsta.
O analiza post-hoc a fost utilizata pentru a estima urmatoarele rezultate de sanatate publica fata de PDC clinica (asa cum este definita in studiul CAPiTA, si pe baza constatarilor clinice, independent de infiltratul radiologic sau confirmarea etiologica): eficacitatea vaccinului (EV), rata de reducere a incidentei (RRI) si numarul necesar pentru vaccinare (NNV) (Tabelul 6).
RRI, denumita si incidenta bolii prevenibila prin vaccinare, este numarul de cazuri de boala prevenibila prin vaccinare per 100.000 persoana-ani de observatie.
In Tabelul 6, NNV este o masura care cuantifica numarul de persoane care trebuie sa fie vaccinate pentru a preveni un caz clinic de PDC.
Tabelul 6: Eficacitatea vaccinului (EV) împotriva PDC clinică*
|
Episoade
|
Eficacitatea
|
Incidenta per
|
Rata de
|
Numarul
|
|
|
|
vaccinului1 % (IÎ
|
100.000 persoana-
|
reducere a
|
necesar
|
|
|
|
95%)
|
ani de observatie
|
incidentei2
|
pentru
|
|
|
|
(valoarea p
|
(PAO)
|
(IÎ 95%)
|
vaccinare3
|
|
|
|
unilaterala)
|
|
|
|
|
|
Prevenar
|
Placebo
|
|
Prevenar
|
Placebo
|
|
|
|
13
|
|
|
13
|
|
|
|
Analiza
|
1375
|
1495
|
8,1
|
819,1
|
891,2
|
72,2
|
277
|
tuturor
|
|
|
(-0,6, 16,1)
|
|
|
(-5,3, 149,6)
|
|
episoad
|
|
|
(0,034)
|
|
|
|
|
elor
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Analiza
|
1126
|
1214
|
7,3
|
670,7
|
723,7
|
53,0
|
378
|
primului
|
|
|
(-0,4, 14,4)
|
|
|
(-2,7, 108,7)
|
|
episod
|
|
|
|
|
|
|
|
-
Pacienti cu cel putin 2 dintre urmatoarele: tuse, sputa purulenta, temperatura >38°C sau <36,1°C; pneumonie (constatari auscultatorii); leucocitoza; valoarea proteinei C reactive >3 ori limita superioara a normalului; hipoxemie cu o presiune partiala a oxigenului <60 mm Hg in timp ce respira aer ambiental.
1 Pentru a calcula EV a fost utilizat un model de regresie Poisson cu efecte aleatorii.
2 Per 100.000 persoana-ani de observatie. RRI este calculata ca incidenta in cadrul grupului placebo minus incidenta in cadrul grupului cu vaccinare, si a fost echivalenta matematic cu EV × incidenta in cadrul grupului placebo.
3 Pe baza unei proiectii cu durata de 5 ani. NNV nu este o rata, dar in schimb indica numarul de cazuri prevenite pentru un numar dat de persoane vaccinate. NNV incorporeaza, de asemenea, durata studiului sau durata de protectie si este calculat ca 1 impartit la produsul dintre RRI si durata de protectie (sau durata studiului) (=1/(RRI × durata).
Studii de imunogenicitate la adulti cu varsta ≥ 18 ani si varstnici
La adulti, nu au fost definite praguri ale concentratiilor plasmatice ale IgG anti-polizaharide capsulare pneumococice specifice unui serotip si asociate cu protectie. In toate studiile clinice pivot, pentru evaluarea eficacitatii potentiale impotriva bolilor pneumococice invazive si a pneumoniei, a fost utilizata proba opsono-fagocitozei (OPA), un test surogat, cu specificitate de serotip. A fost calculata media geometrica a titrurilor OPA (GMT), determinate la 1 luna dupa fiecare vaccinare. Titrurile OPA sunt exprimate ca reciproca celor mai mari valori ale dilutiilor serice care reduc cu cel putin 50% supravietuirea pneumococilor.
Studiile pivot efectuate cu Prevenar 13 au fost proiectate sa demonstreze ca raspunsurile OPA cu anticorpi functionali sunt non-inferioare pentru cele 13 serotipuri, iar pentru unele serotipuri sunt chiar superioare celor 12 serotipuri comune cu cele din vaccinul pneumococic polizaharidic 23-valent [1, 3, 4, 5, 6B, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F, 23F], la o luna dupa administrarea vaccinului. Raspunsul la serotipul 6A, care este specific Prevenar 13, a fost demonstrat prin cresterea de 4 ori a titrurilor OPA specifice fata de nivelurile dinaintea imunizarii.
In Europa si SUA au fost efectuate cinci studii clinice pentru evaluarea imunogenicitatii Prevenar 13 la diferite grupe de varsta, care au variat de la 18-95 ani. Studiile clinice cu Prevenar 13 pun in prezent la dispozitie date care demonstreaza imunogenicitatea la adultii cu varsta de 18 ani si peste, incluzand adultii cu varsta de 65 ani si peste care au fost vaccinati anterior cu una sau mai multe doze de vaccin pneumococic polizaharidic 23-valent cu 5 ani inaintea inrolarii in studiu. Fiecare studiu a inclus adulti sanatosi si adulti imuno-competenti cu afectiuni pre-existente stabile, cunoscute ca predispozante pentru infectia pneumococica (de exemplu, boala cardiovasculara cronica, boala pulmonara cronica incluzand astmul bronsic, boli renale si diabet zaharat, boala hepatica cronica, inclusiv hepatita alcoolica) si adulti cu factori de risc cum sunt fumatul si abuzul de alcool etilic.
Imunogenicitatea si siguranta Prevenar 13 au fost demonstrate la adultii cu varsta de 18 ani si peste, inclusiv la cei care au fost vaccinati anterior cu un vaccin pneumococic polizaharidic.
Adulti nevaccinati anterior cu vaccinul pneumococic polizaharidic 23-valent
Intr-un studiu comparativ direct desfasurat la adulti cu varsta cuprinsa intre 60-64 ani, subiectilor li s-a administrat o doza unica de Prevenar 13 sau vaccin pneumococic polizaharidic 23-valent. In acelasi studiu, la un alt grup de adulti cu varsta cuprinsa intre 50-59 ani si la un alt grup de adulti cu varsta cuprinsa intre 18-49 ani s-a administrat o doza unica de Prevenar 13.
Tabelul 7 compara valorile GMT OPA la 1 luna dupa administrare, la pacienti cu varsta cuprinsa intre 60 si 64 ani la care s-a administrat o doza unica de Prevenar 13 sau vaccin pneumococic polizaharidic 23-valent si la cei cu varsta cuprinsa intre 50 si 59 ani la care s-a administrat o doza unica de Prevenar 13.
Tabel 7: valorile GMT OPA la 1 luna dupa administrare, la pacienti cu varsta de 60-64 ani la care s-a administrat o doza unica de Prevenar 13 sau vaccin pneumococic polizaharidic 23-valent (PPSV23) si la cei cu varsta de 50-59 ani la care s-a administrat o doza unica de Prevenar 13a,b,c
|
Prevenar 13
|
Prevenar 13
|
PPSV23
|
Prevenar 13
|
Prevenar 13 fata de
|
|
50-59 ani
|
60-64 ani
|
60-64 ani
|
50-59 ani faţă de
|
PPSV23,
|
|
N=350-384
|
N=359-404
|
N=367-402
|
60-64 ani
|
60-64 ani
|
Serotip
|
GMT
|
GMT
|
GMT
|
GMR
|
(IÎ 95%)
|
GMR
|
(IÎ 95%)
|
1
|
200
|
146
|
104
|
1,4
|
(1,08; 1,73)
|
1,4
|
(1,10; 1,78)
|
3
|
91
|
93
|
85
|
1,0
|
(0,81; 1,19)
|
1,1
|
(0,90; 1,32)
|
4
|
2833
|
2062
|
1295
|
1,4
|
(1,07; 1,77)
|
1,6
|
(1,19; 2,13)
|
5
|
269
|
199
|
162
|
1,4
|
(1,01; 1,80)
|
1,2
|
(0,93; 1,62)
|
6A†
|
4328
|
2593
|
213
|
1,7
|
(1,30; 2,15)
|
12,1
|
(8,63; 17,08)
|
6B
|
3212
|
1984
|
788
|
1,6
|
(1,24; 2,12)
|
2,5
|
(1,82; 3,48)
|
7F
|
1520
|
1120
|
405
|
1,4
|
(1,03; 1,79)
|
2,8
|
(1,98; 3,87)
|
9V
|
1726
|
1164
|
407
|
1,5
|
(1,11; 1,98)
|
2,9
|
(2,00; 4,08)
|
14
|
957
|
612
|
692
|
1,6
|
(1,16; 2,12)
|
0,9
|
(0,64; 1,21)
|
18C
|
1939
|
1726
|
925
|
1,1
|
(0,86; 1,47)
|
1,9
|
(1,39; 2,51)
|
19A
|
956
|
682
|
352
|
1,4
|
(1,16; 1,69)
|
1,9
|
(1,56; 2,41)
|
19F
|
599
|
517
|
539
|
1,2
|
(0,87; 1,54)
|
1,0
|
(0,72; 1,28)
|
23F
|
494
|
375
|
72
|
1,3
|
(0,94; 1,84)
|
5,2
|
(3,67; 7,33)
|
a Non-inferioritatea a fost definita ca marginea inferioara a II 95% pentru GMR mai mare decat 0,5. b Raspunsul semnificativ statistic superior a fost definit ca marginea inferioara a II 95% pentru GMR mai mare decat 1.
c Pentru serotipul 6A†, care este specific pentru Prevenar 13, raspunsul semnificativ statistic superior a fost definit ca marginea inferioara a II 95% pentru GMR mai mare decat 2.
La adultii cu varsta cuprinsa intre 60 si 64 ani, valorile GMT ale OPA pentru Prevenar 13 au fost non-inferioare valorilor GMT ale OPA obtinute pentru vaccinul pneumococic polizaharidic 23-valent, pentru cele douasprezece serotipuri comune celor doua vaccinuri. Pentru 9 serotipuri, s-a evidentiat ca titrurile OPA sunt semnificativ statistic mai mari la pacientii la care s-a administrat Prevenar 13.
La adultii cu varsta cuprinsa intre 50 si 59 ani, valorile GMT ale OPA pentru toate cele 13 serotipuri ale Prevenar 13 au fost non-inferioare raspunsurilor la Prevenar 13 la adultii cu varsta cuprinsa intre 60 si 64 ani. Pentru 9 serotipuri, raspunsurile imune au fost in functie de varsta, adultii din grupa de varsta 50-59 ani avand un raspuns semnificativ statistic mai mare decat cel al adultilor din grupa de varsta 60-64 ani.
La toti adultii cu varsta ≥ 50 ani la care s-a administrat o doza unica de Prevenar 13, titrurile OPA pentru serotipul 6A au fost semnificativ mai mari decat la adultii cu varsta ≥ 60 ani la care s-a administrat o doza unica de vaccin pneumococic polizaharidic 23-valent.
La un an dupa vaccinarea cu Prevenar 13 titrurile OPA au scazut comparativ cu cele inregistrate la o luna dupa vaccinare; cu toate acestea titrurile OPA pentru toate serotipurile au ramas mai mari decat cele de la momentul initial.
|
Nivelurile OPA GMT la
|
Nivelurile OPA GMT la un
|
|
momentul iniţial
|
an după Prevenar 13
|
Adulţi cu vârsta cuprinsă între 50 şi
|
5 până la 45
|
20 până la 1234
|
59 ani fără vaccinare anterioară cu vaccin
|
|
|
pneumococic polizaharidic 23-valent
|
|
|
Adulţi cu vârsta cuprinsă între 60 şi
|
5 până la 37
|
19 până la 733
|
64 ani fără vaccinare anterioară cu vaccin
|
|
|
pneumococic polizaharidic 23-valent
|
|
|
Tabelul 8 prezinta valorile GMT ale OPA la 1 luna dupa administrarea unei singure doze de Prevenar 13 la adultii cu varsta cuprinsa intre 18-49 ani, comparativ cu adultii cu varsta cuprinsa intre 60-64 ani.
Tabel 8: valorile GMT ale OPA la adultii cu varsta cuprinsa intre 18-49 ani si intre 60-64 ani, la care s-a administrat Prevenar 13a,b
|
|
|
|
18-49 ani
|
|
18-49 ani
|
60-64 ani
|
comparativ cu
|
|
N=836-866
|
N=359-404
|
|
60-64 ani
|
Serotip
|
GMTb
|
GMTb
|
GMR
|
|
(IÎ 95%c)
|
1
|
353
|
146
|
2,4
|
|
(2,03; 2,87)
|
3
|
91
|
93
|
1,0
|
|
(0,84; 1,13)
|
4
|
4747
|
2062
|
2,3
|
|
(1,92; 2,76)
|
5
|
386
|
199
|
1,9
|
|
(1,55; 2,42)
|
6A
|
5746
|
2593
|
2,2
|
|
(1,84; 2,67)
|
6B
|
9813
|
1984
|
4,9
|
|
(4,13; 5,93)
|
7F
|
3249
|
1120
|
2,9
|
|
(2,41; 3,49)
|
9V
|
3339
|
1164
|
2,9
|
|
(2,34; 3,52)
|
14
|
2983
|
612
|
4,9
|
|
(4,01; 5,93)
|
18C
|
3989
|
1726
|
2,3
|
|
(1,91; 2,79)
|
19A
|
1580
|
682
|
2,3
|
|
(2,02; 2,66)
|
19F
|
1533
|
517
|
3,0
|
|
(2,44; 3,60)
|
23F
|
1570
|
375
|
4,2
|
|
(3,31; 5,31)
|
-
Non-inferioritatea a fost definita ca marginea inferioara a II 95% pentru GMR mai mare de 0,5.
Raspunsul semnificativ statistic superior a fost definit ca marginea inferioara a II 95% pentru GMR mai mare decat 1.
c Intervalele de incredere (II) pentru raport reprezinta transformari inverse ale unui interval de incredere bazat pe distributia t Student pentru diferenta medie a logaritmilor masuratorilor
La adultii cu varsta cuprinsa intre 18-49 ani, valorile GMT OPA pentru toate cele 13 serotipuri de Prevenar 13 au fost non-inferioare raspunsurilor la Prevenar 13 ale adultilor cu varsta cuprinsa intre 60-64 ani.
La un an dupa vaccinarea cu Prevenar 13, titrurile OPA au scazut comparativ cu titrurile la o luna dupa vaccinare; totusi, titrurile OPA pentru toate serotipurile au ramas mai mari comparativ cu valorile de referinta.
|
Valorile GMT ale OPA de
|
Valorile GMT ale OPA la un
|
|
referinta
|
an dupa administrarea
|
|
|
Prevenar 13
|
Adulţi cu varsta de la 18-49 ani
|
|
|
nevaccinati anterior cu vaccin
|
de la 5 la 186
|
de la 23 la 2948
|
pneumococic polizaharidic 23-valent
|
|
|
Adulti vaccinati anterior cu vaccinul pneumococic polizaharidic 23-valent
Raspunsurile imune la Prevenar 13 si la vaccinul pneumococic polizaharidic 23-valent au fost evaluate intr-un studiu comparativ direct efectuat la adulti cu varsta ≥ 70 ani, la care s-a administrat o singura doza de vaccin pneumococic polizaharidic, cu cel putin 5 ani inaintea administrarii de vaccin in cadrul studiului.
Tabelul 9 compara valorile GMT ale OPA la 1 luna post-vaccinare, la adultii cu varsta ≥ 70 ani vaccinati anterior cu vaccinul anti-pneumococic polizaharidic la care s-a administrat o singura doza de Prevenar 13 sau vaccin pneumococic polizaharidic 23-valent.
Tabel 9 - valorile GMT ale OPA, la adultii cu varsta ≥70 ani la care s-a administrat o singura doza de Prevenar 13 sau vaccin anti-pneumococic polizaharidic 23-valent (PPSV23)a,b,c
|
Prevenar 13
|
PPSV23
|
Valorile GMT OPA ale Prevenar
|
|
N=400-426
|
N=395-445
|
faţă de PPSV23
|
Serotip
|
OPA GMT
|
OPA GMT
|
GMR
|
(IÎ 95%)
|
1
|
81
|
55
|
1,5
|
(1,17; 1,88)
|
3
|
55
|
49
|
1,1
|
(0,91; 1,35)
|
4
|
545
|
203
|
2,7
|
(1,93; 3,74)
|
5
|
72
|
36
|
2,0
|
(1,55; 2,63)
|
6A†
|
903
|
94
|
9,6
|
(7,00; 13,26)
|
6B
|
1261
|
417
|
3,0
|
(2,21; 4,13)
|
7F
|
245
|
160
|
1,5
|
(1,07; 2,18)
|
9V
|
181
|
90
|
2,0
|
(1,36; 2,97)
|
14
|
280
|
285
|
1,0
|
(0,73; 1,33)
|
18C
|
907
|
481
|
1,9
|
(1,42; 2,50)
|
19A
|
354
|
200
|
1,8
|
(1,43; 2,20)
|
19F
|
333
|
214
|
1,6
|
(1,17; 2,06)
|
23F
|
158
|
43
|
3,7
|
(2,69; 5,09)
|
-
Non-inferioritatea a fost definita ca marginea inferioara a II 95% pentru GMR mai mare decat 0,5. b Raspunsul semnificativ statistic superior a fost definit ca marginea inferioara a II 95% pentru GMR mai mare decat 1.
c Pentru serotipul 6A†, care este specific pentru Prevenar 13, raspunsul semnificativ statistic superior a fost definit ca marginea inferioara a II 95% pentru GMR mai mare decat 2.
La adultii vaccinati cu vaccinul pneumococic polizaharidic cu cel putin 5 ani inaintea studiului clinic, tirurile GMT ale OPA pentru Prevenar 13 au fost non-inferioare raspunsului la vaccinul anti-pneumococic polizaharidic 23-valent pentru cele 12 serotipuri comune. Suplimentar, in acest studiu, pentru 10 dintre cele 12 serotipuri comune s-a demonstrat existenta unor titruri GMT ale OPA semnificativ statistic mai mari. Raspunsurile imune la serotipul 6A au fost semnificativ statistic mai mari dupa vaccinarea cu Prevenar 13 decat dupa vaccinarea cu vaccinul pneumococic polizaharidic 23-valent.
La un an dupa vaccinarea cu Prevenar 13 a adultilor cu varsta de 70 ani si peste care au fost vaccinati cu vaccinul pneumococic polizaharidic 23-valent, cu cel putin 5 ani inainte de inrolarea in studiu, titrurile OPA au scazut comparativ cu cele la o luna post-vaccinare; cu toate acestea, titrurile OPA pentru toate serotipurile au ramas mai mari decat cele de la momentul initial:
|
|
|
Valorile OPA GMT la
|
Valorile OPA GMT la un
|
|
|
|
momentul iniţial
|
an după Prevenar 13
|
|
Adulţi ≥ 70 ani vaccinaţi cu vaccin
|
|
|
|
|
pneumococic polizaharidic 23-valent de
|
|
9 până la 122
|
18 până la 381
|
|
cel puţin 5 ani
|
|
|
|
|
Răspunsul imun la grupele speciale de pacienţi
|
|
|
Persoanele care prezinta afectiunile descrise mai jos au un risc crescut de boala pneumococica. Relevanta clinica a concentratiei de anticorpi dobanditi prin administrarea Prevenar 13 la aceste grupe speciale de pacienti este necunoscuta.
Siclemie
A fost efectuat un studiu clinic deschis, cu un singur grup de tratament, in Franta, Italia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Liban, Egipt si Arabia Saudita, la 158 de copii si adolescenti cu siclemie, cu varsta cuprinsa intre ≥ 6 ani si < 18 ani, care fusesera vaccinati anterior, cu cel putin 6 luni inainte de inrolarea in studiu cu una sau mai multe doze de vaccin polizaharidic pneumococic 23- valent si carora li s-au administrat 2 doze de Prevenar 13 la un interval de 6 luni. Dupa prima vaccinare, Prevenar 13 a determinat aparitia unei concentratii a anticorpilor semnificativ statistic mai mare in comparatie cu valoarea inainte de vaccinare, masurata prin IgG GMC si OPA GMT. Dupa administrarea celei de-a doua doze, raspunsurile imune au fost comparabile cu cele obtinute dupa prima doza. La un an dupa administrarea celei de-a doua doze, concentratiile de anticorpi masurate prin IgG GMC si OPA GMT au fost mai mari decat concentratiile determinate inainte de administrarea primei doze de Prevenar 13, cu exceptia IgG GMC pentru serotipurile 3 si 5, care au avut valori similare.
Date de imunogenicitate suplimentare pentru Prevenar (7-valent): copii cu siclemie
Imunogenicitatea Prevenar a fost investigata intr-un studiu clinic deschis, multicentric, efectuat la 49 de sugari cu siclemie. Copii au fost vaccinati cu Prevenar (3 doze administrate la interval de o luna, incepand de la varsta de 2 luni); la 46 dintre acesti copii li s-a administrat si un vaccin polizaharidic pneumococic 23-valent, la varsta de 15-18 luni. Dupa imunizarea primara, 95,6% dintre subiecti au atins o concentratie a anticorpilor de cel putin 0,35 μg/ml pentru toate cele sapte serotipuri continute de Prevenar. O crestere semnificativa a fost observata in concentratia anticorpilor impotriva celor sapte serotipuri dupa vaccinarea cu vaccin polizaharidic pneumococic 23-valent, sugerand faptul ca memoria imunologica a fost bine stabilita.
Infectie HIV
Copii si adulti nevaccinati anterior cu un vaccin pneumococic
La copiii si adultii infectati cu HIV cu CD4 ≥ 200 celule/µl (valoare medie de
717,0 celule/μl), incarcatura virala < 50000 copii/ml (valoare medie 2090,0 copii/ml), fara afectiuni active legate de SIDA si nevaccinati anterior cu un vaccin pneumococic s -au administrat 3 doze de Prevenar 13. Conform recomandarilor generale, ulterior s -a administrat o singura doza de vaccin pneumococic polizaharidic 23-valent. Vaccinurile au fost administrate la intervale de 1 luna. Raspunsurile imune au fost evaluate la 259-270 subiecti evaluabili, la aproximativ 1 luna dupa fiecare doza de vaccin. Dupa prima doza, Prevenar 13 a determinat aparitia unor titruri de anticorpi semnificativ statistic mai mari in comparatie cu titrurile anterioare vaccinarii, masurate atat prin IgG GMC, cat si prin OPA GMT. Dupa administrarea celei de-a doua si a treia doze de Prevenar 13, raspunsurile imunologice au fost comparabile sau mai mari decat cele obtinute dupa prima doza.
Adulti vaccinati anterior cu un vaccin pneumococic polizaharidic 23-valent
La adultii infectati cu HIV cu varsta ≥18 ani cu CD4 ≥ 200 celule/µl (valoare medie de
609,1 celule/μl) si incarcatura virala < 50000 copii/ml (valoare medie 330,6 copii/ml), fara afectiuni active legate de SIDAsi vaccinati anterior cu vaccin polizaharidic pneumococic 23-valent, administrat cu cel putin 6 luni inainte de inrolarea in studiu, li s-au administrat 3 doze de Prevenar 13, la inrolare, dupa 6 luni si dupa 12 luni de la prima doza de Prevenar 13. Raspunsurile imune au fost evaluate la 231-255 subiecti evaluabili, la aproximativ 1 luna dupa fiecare doza de Prevenar 13. Dupa prima doza, Prevenar 13 a determinat aparitia unei concentratii a anticorpilor semnificativ statistic mai mare in comparatie cu concentratiile inainte de vaccinare, masurate prin IgG GMC cat si OPA GMT. Dupa administrarea celei de-a doua si a treia doze de Prevenar 13, raspunsurile imunologice au fost comparabile sau mai mari decat cele obtinute dupa prima doza. In studiul clinic efectuat, la 162 subiecti li s-a administrat anterior o doza de vaccin pneumococic polizaharidic 23-valent, la 143 subiecti li s-au administrat anterior 2 doze si la 26 subiecti li s-au administrat anterior mai mult de 2 doze de vaccin pneumococic polizaharidic 23-valent. Subiectii carora li s-au administrat anterior doua sau mai multe doze de vaccin pneumococic polizaharidic 23-valent au avut un raspuns imunologic similar comparativ cu subiectii carora li s-a administrat anterior o singura doza.
Transplant de celule stem hematopoietice
La copiii si adultii cu transplant alogenic de celule stem hematopoietice (TCSH) cu varsta ≥ 2 ani, cu remisie hematologica completa a afectiunii preexistente sau cu remisie partiala foarte buna in cazul limfomului si mielomului s-au administrat trei doze de Prevenar 13, cu un interval de cel putin 1 luna intre doze. Prima doza a fost administrata la 3 pana la 6 luni dupa TCSH. A patra doza (de rapel) de Prevenar 13 a fost administrata la 6 luni dupa a treia doza. Conform recomandarilor generale, o singura doza de vaccin pneumococic polizaharidic 23-valent s-a administrat la 1 luna dupa cea de-a patra doza de Prevenar 13. Raspunsurile imune au fost evaluate prin determinarea IgG GMC la 168-211 subiecti evaluabili, la aproximativ 1 luna dupa vaccinare. Dupa fiecare doza, Prevenar 13 a determinat cresterea titrurilor de anticorpi. Raspunsurile imune dupa a patra doza de Prevenar 13 au fost semnificativ mai mari pentru toate serotipurile, in comparatie cu cele dupa cea de-a treia doza. In acest studiu nu a fost masurat titrul de anticorpi functionali (OPA).
5.2 Proprietati farmacocinetice
Nu este cazul.
5.3 Date preclinice de siguranta
Informatiile non-clince nu au evidentiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor conventionale farmacologice privind evaluarea sigurantei, toxicitatea dupa doze repetate, toxicitatea juvenila si toleranta locala.
PROPRIETATI FARMACEUTICE 6.1 Lista excipientilor
-
Clorura de sodiu
-
Acid succinic
-
Polisorbat 80
-
Apa pentru preparate injectabile
Pentru adjuvant, vezi pct. 2.
6.2 Incompatibilitati
In absenta studiilor privind compatibilitatea, acest medicament nu trebuie amestecat cu alte medicamente.
6.3 Perioada de valabilitate
3 ani
6.4 Precautii speciale pentru pastrare
A se pastra la frigider (2qC - 8qC). A nu se congela.
Prevenar 13 este stabil la temperaturi de pana la 25°C, timp de patru zile. La sfarsitul acestei perioade, Prevenar 13 trebuie utilizat sau eliminat. Aceste date sunt destinate indrumarii profesionistilor din domeniul sanatatii, in cazul unor deviatii temporare de temperatura.
6.5 Natura si continutul ambalajului
0,5 ml suspensie injectabila in seringa preumpluta (sticla de tip I), prevazuta cu dop cu functie de piston (cauciuc clorbutilic, fara latex) si capac de protectie (cauciuc izopren-brombutilic, fara latex).
Cutii cu 1, 10 si 50 seringi, cu sau fara ac.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.
6.6 Precautii speciale pentru eliminarea reziduurilor si alte instructiuni de manipulare
Pe durata pastrarii, pot fi observate un depozit de culoare alba si un supernatant limpede. Acestea nu constituie un semn de deteriorare.
Vaccinul trebuie sa fie bine agitat pentru a obtine o suspensie alba omogena, inainte de evacuarea aerului din seringa si sa fie inspectat vizual inainte de administrare, pentru a se detecta orice continut de particule si/sau modificare a aspectului fizic. A nu se utiliza in cazul in care sunt prezente modificari ale aspectului continutului.
Fara cerinte speciale la eliminare.
Orice medicament neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat in conformitate cu reglementarile locale.
DETINATORUL AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
Pfizer Europe MA EEIG
Boulevard de la Plaine 17
1050 Bruxelles
Belgia
NUMARUL(ELE) AUTORIZATIEI DE PUNERE PE PIATA
EU/1/09/590/001
EU/1/09/590/002
EU/1/09/590/003
EU/1/09/590/004
EU/1/09/590/005
EU/1/09/590/006
DATA PRIMEI AUTORIZARI SAU A REINNOIRII AUTORIZATIEI
Data primei autorizari: 09 Decembrie 2009
Data ultimei reinnoiri a autorizatiei: 18 Septembrie 2014
DATA REVIZUIRII TEXTULUI
03 Ianuarie 2020
Informatii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe website-ul Agentiei Europene a Medicamentului http://www.ema.europa.eu.