Maini amortite: cauze si afectiuni asociate

Maini amortite: cauze si afectiuni asociate Maini amortite: cauze si afectiuni asociate

Ultima actualizare: 17 iulie 2024

maini-amortite

Senzatia de maini amortite poate fi inconfortabila, iar incapacitatea de a simti normal lucrurile va poate afecta capacitatea de a va folosi mainile asa cum doriti. Exista mai multe cauze, cum ar fi afectiuni ale nervilor, probleme ale coloanei vertebrale, tulburari care afecteaza creierul si administrarea anumitor medicamente.

In functie de cauza, amorteala mainilor se poate agrava si poate fi asociata si cu alte simptome, cum ar fi durerea sau slabiciunea. De obicei, senzatia de maini amortite poate fi tratata si, cu cat faceti acest lucru mai devreme, cu atat sansele de recuperare sunt mai mari.

Tratamentul pentru maini amortite este prescris in functie de cauza.

De exemplu, daca amorteala mainilor este provocata de anumite medicamente, furnizorul de asistenta medicala ar putea sa recomande un alt tip de tratament. Sau, daca amorteala mainilor este cauzata de o infectie, de exemplu, medicul poate prescrie medicamente.

Daca aveti o deficienta de vitamine sau minerale, specialistul poate propune consumul anumitor alimentate si/sau administrarea de suplimente.

In unele cazuri poate recomanda o procedura chirurgicala. Interventiile chirurgicale pot fi necesare in cazul in care pacientul are o tumoare, o problema la spate sau daca sufera de sindrom de tunel carpian.

 


Maini amortite – informatii generale

Diverse conditii pot provoca o senzatie de amorteala in maini. Printre acestea se numara atacul de cord, vasculita si fibromialgia.

In multe cazuri, persoanele care care se confrunta cu senzatia de maini amortite pot dezvolta, de asemenea, slabiciune, durere si senzatie de furnicaturi.

Semne si simptome care pot insoti amorteala mainilor

Amorteala mainilor este numita in termeni medicali parestezie si, desi este un simptom caruia cei mai multi oameni nu-i acorda prea multa importanta, acesta poate ascunde afectiuni grave. Senzatia de maini amortite se manifesta prin pierderea temporara a sensibilitatii la nivelul membrelor superioare si este adesea descrisa prin asocierea cu senzatia de intepaturi ca de ace sau arsuri.

Simptomele care insotesc amorteala mainilor sunt pruritul (mancarime), sensibilitatea la atingere, eruptia cutanata, pielea rece, spasmele musculare, urinarile frecvente, durerile de spate in partea de jos, durerile cervicale, dar si starile anxioase. Nu este obligatoriu ca aceste simptome sa apara impreuna si nici sa se manifeste la toate persoanele care se confrunta cu maini amortite.

Din ce cauze amortesc mainile?

Exista o varietate de cauze care pot conduce la amorteala mainilor, de la cauze banale pana la afectiuni mai grave. Poate fi vorba de o degeratura, un traumatism, o compresie a unui nerv cauzata de cele mai multe ori de faptul ca persoana doarme pe mana respectiva sau o foloseste intens, o anemie, o deshidratare, un atac de panica sau poate fi vorba de existenta anumitor boli. De asemenea, persoanele care abuzeaza de alcool se pot confrunta cu maini amortite.

maini-amortite-cauze

Ce medicamente pot provoca amorteala in maini?

Cele mai multe medicamente care provoaca neuropatie pot cauza, de asemenea, maini amortite.

Medicamentele asociate frecvent cu amorteala mainilor ca efect secundar sunt:

  • medicamentele folosite pentru chimioterapie
  • medicamentele care scad nivelul colesterolului
  • tratamentele pentru tensiunea arteriala
  • antibioticele
  • imunosupresoarele

Maini amortite – afectiuni asociate

Cea mai frecventa cauza a amortelii mainii este presiunea asupra nervilor senzoriali si a vaselor mici de sange din mana, ceea ce se poate intampla atunci cand va aplecati sau dormiti pe mana. Acest lucru poate provoca o senzatie temporara de furnicaturi in maini. Din fericire, aceasta senzatie dispare de regula dupa cateva minute. Cu toate acestea, daca aveti neuropatie sau boala vasculara periferica, acest simptome poate aparea des si poate dura mai mult de cateva minute.

Orice problema medicala care afecteaza nervii senzoriali periferici ai mainii poate provoca amorteala persistenta a mainii.

Unele tulburari care afecteaza regiunile senzoriale ale creierului sau ale maduvei spinarii pot provoca, de asemenea, maini amortite.

Cauzele frecvente ale amortelii mainilor sunt:

Tromboza venoasa tranzitorie

Este o afectiune care presupune existenta pe vasele de sange a unui cheag care blocheaza circulatia sangvina, caz in care, prin desprindere, se poate ajunge la deces cauzat de infarct, atac vascular cerebral sau embolie pulmonara.

Atacul ischemic tranzitoriu

In acest caz, vorbim de existenta unui cheag pe traseul vaselor de sange care blocheaza fluxul catre creier, insa amorteala va trece de indata ce sangele isi va relua fluxul. Daca suspectati aceasta cauza, ar fi bine sa mergeti de urgenta la medic, caci o treime din persoanele care fac AIT ajung la accident vascular cerebral (AVC).

Boala arteriala periferica

Aceasta apare ca urmare a ingustarii vaselor de sange cauzate de un nivel mare de colesterol si grasimi si provoaca amorteala in maini.

Sindrom de tunel carpian

In acest caz, nervul median este presat de articulatii si apar furnicaturi, amorteli si dureri la nivelul palmei, degetelor si incheieturii si chiar si ameteli. Se poate trata printr-o interventie chirurgicala de deblocare.

Boli sistemice

In aceasta categorie intra hipertiroidismul, anumite afectiuni renale, hepatice, dar si neuropatia periferica, intalnita in special in cazul diabeticilor, sau inflamatiile cronice. Mainile amortite pot indica si o tumora cerebrala, astfel incat, daca simptomul persista, este indicat sa va prezentati la un consult de specialitate.

maini-amortite-cauze-boli-sistemice

Sindrom Raynaud

Sindromul Raynaud se manifesta prin spasme trecatoare care blocheaza fluxul sangvin catre degete, provocand amortirea si invinetirea acestora. Se accentueaza in prezenta frigului.

Boala Buerger (trombangeita obliteranta)

Aceasta reprezinta inflamarea acuta si formarea de cheaguri de sange prin flux redus la nivelul arterelor si este intalnita in special la fumatorii de peste 45 de ani.

Vasculita

Este o afectiune caracterizata prin inflamarea peretilor vaselor de sange si este o posibila cauza a amortirii mainilor.

Lupusul, zona zoster, lombosciatica, scleroza multipla, neurinomul si sindromul de compresiune a plexului brahial sunt alte posibile boli care se afla in spatele mainilor amortite.

Se recomanda un control de urgenta daca amorteala mainilor este insotita de dificultati respiratorii si de mers, ameteala, incoerenta, confuzie, slabiciune, pierderea controlului urinar si a vederii.

Tratamente pentru maini amortite

Desi amorteala mainilor poate fi primul sau singurul simptom pe care il observati, afectiunea de baza este cea care trebuie tratata. Multe dintre cauzele amortelii mainilor pot avea tratamente similare.

Medicamente

Cele mai multe cazuri de maini amortite pot fi tratate cel putin partial cu medicamente.

Medicamentele care trateaza simptomele amortelii mainilor sunt:

  • analgezicele, cum ar fi antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)
  • antidepresivele
  • anticonvulsivantele
  • relaxantele musculare

Medicamentele care trateaza cauzele specifice ale amortelii mainilor in plus fata de simptome sunt:

  • steroizii
  • anticoagulantele
  • antibioticele

maini-amortite-tratament

Activitate fizica

Pe langa medicatie, unele afectiuni pot fi ameliorate si cu ajutorul terapiei fizice. Poate fi necesar sa evitati pozitiile prelungite care provoaca umflarea mainilor sau presiune la nivelul acestor, precum si miscarile daunatoare.

Alimentatie

Modificarea alimentatiei poate fi de mare ajutor, de asemenea, in tratarea afectiunilor care cauzeaza maini amortite. Mai exact, pacientii trebuie sa mentina o dieta sanatoasa si echilibrata sau ar putea fi nevoiti sa ia suplimente.

Schimbarile aduse dietei ar putea insemna si eliminarea aportului de anumite substante, cum ar fi alcoolul si fumatul.

Interventie chirurgicala

Chirurgia este rareori primul tratament, insa in unele cazuri poate fi necesar. Interventiile chirurgicale variaza foarte mult in functie de starea de baza. Printre operatiile care pot fi efectuate se numara:

  • operatia de sindrom de tunel carpian, care este destul de comuna si considerata cu risc scazut
  • operatia la nivelul coloanei cervicale, care necesita o perioada de recuperare mai indelungata si ar putea sa nu fie considerata sigura pentru persoanele care au probleme grave de inima
  • chirurgie pentru sindromul de apertura toracica

Alte tratamente

Deoarece exista multe cauze potentiale care stau la baza amortelii mainilor, sunt disponibile si alte posibile tratamente. In functie de afectiune, medicul ar putea recomanda:

  • odihna
  • comprese reci sau calde
  • mentinerea unei temperaturi optime a corpului
  • terapie cu ultrasunete
  • terapie prin masaj
  • imobilizarea mainilor (care poate presupun folosirea unei orteze)
  • injectii cu botox
  • terapie cognitiv comportamentala

 

 

 

Referinte:

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17824-numbness-in-hands

https://www.healthline.com/health/numbness-in-hands

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327483

https://www.verywellhealth.com/hand-numbness-6386535