Macris – proprietati terapeutice si beneficii

Macris – proprietati terapeutice si beneficii Macris – proprietati terapeutice si beneficii

Ultima actualizare: 27 august 2024

macris

Este o planta, o leguma sau un... medicament? Macrisul, o planta perena, a fost folosit timp de secole in intreaga lume, atat ca remediu natural, cat si ca aliment. Poate ajuta la sporirea aromei unor salate si poate chiar ajuta la imbunatatirea digestiei, a sanatatii ficatului si la ameliorarea ulcerelor bucale.

Macrisul este un tip de leguma verde, cu frunze, care se incadreaza in aceeasi familie cu rubarba. La fel ca aceasta, macrisul are nuante distinctive, datorita nivelurilor ridicate de acid oxalic natural. Deoarece are o aroma intensa, macrisul poate fi adaugat la o multime de preparate culinare.

Cele mai cultivate tipuri de macris sunt macrisul francez si macrisul comun. In comparatie cu macrisul comun, versiunea franceza este mai putin amara si are frunze mai mici si mai rotunjite.

Puteti manca macris ca atare sau puteti folosi frunze de macris pentru a face un ceai. Optati pentru frunzele care seamana cu spanacul sau care prezinta nervuri rosii.


Ce este macrisul?

Macrisul este o planta perena, comestibila, din aceeasi familie in care se mai regasesc hrisca si rubarba. Este adesea cultivata in gradini ca planta sau leguma, insa exista si soiuri care cresc in zonele salbatice.

Aceasta planta are o aroma interesanta si poate fi adaugata in multe tipuri de mancare. Este, de asemenea, disponibil sub forma de supliment si tinctura, pentru o varietate de afectiuni de sanatate.

Valorile nutritionale ale macrisului

Macrisul este foarte hranitor. Pe langa faptul ca are un continut scazut de calorii, este bogat in fibre si micronutrienti precum magneziu si vitaminele C si A.

O cana (133 de grame) de macris crud contine:

  • Calorii: 29;
  • Proteine: 2,5 grame;
  • Grasime: 1 gram;
  • Carbohidrati: 4 grame;
  • Fibre: 4 grame;
  • Vitamina C: 71% din valoarea nutritiva recomandata (VNR);
  • Magneziu: 33% din VNR;
  • Vitamina A: 30% din VNR;
  • Mangan: 20% din VNR;
  • Cupru: 19% din VNR;
  • Fier: 18% din VNR;
  • Potasiu: 11% din VNR;
  • Riboflavina: 10% din VNR;
  • Vitamina B6: 10% din VNR;
  • Fosfor: 7% din VNR.

macris-valori-nutritionale

Macrisul este deosebit de bogat in vitamina C, o vitamina solubila in apa, care lupta impotriva inflamatiei si joaca un rol important in functia imunitara.

De asemenea, este bogat in fibre, care pot favoriza regularitatea miscarilor intestinale, creste senzatia de satietate si ajuta la stabilizarea nivelului de zahar din sange. In plus, este bogat in magneziu, un mineral esential pentru sanatatea oaselor si a inimii.

Proprietati si beneficii

Macrisul a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sanatate.

  • Poate sprijini sanatatea inimii

Potrivit studiilor pe animale, macrisul poate imbunatati numeroase aspecte ale sanatatii inimii. De exemplu, un studiu arata ca macrisul influenteaza cai specifice implicate in agregarea trombocitelor. Este un proces prin care trombocitele din sange se coaguleaza. Desi studiul a fost efectuat pe sobolani, acesta arata o reducere a dezvoltarii cheagurilor de sange.

  • Este bogat in antioxidanti

Macrisul este o sursa excelenta de antioxidanti. Compusii prezenti in macris protejeaza celulele de deteriorare, prin neutralizarea radicalilor liberi daunatori. Antioxidantii precum glutationul, tioredoxina, acidul ascorbic si enzimele contracareaza stresul oxidativ si protejeaza lipidele, proteinele si ADN-ul. Acidul ascorbic, carotenoidele, flavonoidele si aminoacizii sunt, de asemenea, antioxidanti naturali care se gasesc in macris. Acesti antioxidanti elimina radicalii liberi pentru a preveni stresul oxidativ si deteriorarea provocata de acesta.

  • Poate imbunatati vederea

Macrisul contine vitamina A, un nutrient esential pentru mentinerea sanatatii ochilor. Studiile arata ca vitamina A din legumele cu frunze verzi poate ajuta la imbunatatirea vederii. In plus, ajuta la reducerea degenerescentei maculare si a cataractei. Betacarotenul, un precursor al vitaminei A, actioneaza ca un antioxidant. Combinat cu ceilalti compusi antioxidanti importanti din organism, imbunatateste sanatatea ochilor, in special vederea pe timp de noapte, si previne degradarea cauzata de inaintarea in varsta.

  • Este un agent detoxifiant

Datorita continutului de vitamina C, macrisul poate elimina toxinele din organism. In plus, flavonoidele si antioxidantii din macris actioneaza ca purgative si diuretice. Prin urmare, ajuta la eliminarea reziduurilor toxice din organism.

macris-detoxifiant

Acidul protocatecuic, gasit in frunzele de macris, ajuta la detoxifierea corpului. Prin urmare, oamenii folosesc ceai de macris si apa infuzata cu macris pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din organism.

  • Poate reduce tensiunea arteriala

Macrisul are o cantitate semnificativa de potasiu, care poate ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Potasiul este un vasodilatator. Puteti consuma alimente bogate in potasiu pentru a mentine un echilibru fluid in intregul corp. Macrisul reduce tensiunea arteriala prin dilatarea vaselor de sange si a arterelor. Scaderea tensiunii arteriale reduce riscul de boli cardiovasculare, precum hipertensiunea arteriala, boala coronariana, accidentul vascular cerebral etc.

  • Beneficii pentru sistemul digestiv

Continutul ridicat de fibre care se gaseste in toate speciile de macris poate imbunatati sanatatea digestiva. Fibrele alimentare confera volum alimentelor si ajuta la deplasarea acestora prin tractul digestiv. Prin urmare, ajuta la imbunatatirea sanatatii gastrointestinale si reduce tulburarile precum constipatia, indigestia, aciditatea, balonarea, crampele etc.

  • Poate preveni deficitul de fier

O suta de grame de macris contin 2,4 mg de fier, fiind deci o sursa buna din acest mineral. Fierul stimuleaza productia de globule rosii si previne anemia. Celulele rosii din sange transporta moleculele de oxigen din plamani catre alte zome ale corpului. Fierul este necesar pentru producerea lor.

  • Poate ajuta la calmarea pielii si la vindecarea infectiilor cutanate

Macrisul contine vitamina C, un nutrient esential care poate reduce mancarimea pielii. Astfel, frunzele de macris joaca un rol important in tratarea diferitelor infectii ale pielii. Datorita abundentei de antioxidanti, aceasta planta poate elimina radicalii liberi daunatori din organism. In plus, poate ameliora senzatia de mancarime, cauzata de afectiuni alergice cum ar fi eczema, scabia, acneea, arsurile solare etc.

macris-beneficii-piele

  • Poate ajuta la prevenirea cancerului

Macrisul este o sursa sanatoasa de antioxidanti, care ajuta la prevenirea daunelor cauzate de stresul oxidativ. Din pacate, acesti radicali liberi sunt responsabili pentru cresterea si dezvoltarea celulelor canceroase. Datorita proprietatilor antioxidante, macrisul poate ajuta la prevenirea daunelor provocate de radicalii liberi care cauzeaza cancer.

Recomandari de consum

Macrisul este disponibil atat proaspat, cat si uscat. De asemenea, multe ceaiuri contin si macris.

Macrisul poate fi achizitionat si sub forma de tinctura sau capsule. Desi se spune ca aceste produse imbunatatesc detoxifierea, stimuleaza functia imunitara si reduc inflamatia, nu exista cercetari disponibile privind eficacitatea, siguranta sau efectele secundare.

Daca aveti probleme de sanatate sau luati medicamente, cel mai bine este sa discutati cu medicul inainte de a utiliza vreun supliment alimentar de origine vegetala.

  • Idei de retete

Macrisul poate fi adaugat in multe tipuri de supe si alte preparate culinare si este asociat adesea cu ingrediente precum cartofi, morcovi, pui si smantana.

De asemenea, puteti folosi frunzele de macris pentru a condimenta salatele sau le puteti adauga la vinegrete, pentru un plus de aroma.

Sosul de macris este o alta reteta populara care presupune folosirea frunzelor acestei plante. De obicei, este servit alaturi de preparate pe baza de peste, cum ar fi somonul, sau fructe de mare.

Cele mai multe retete combina gustul acrisor al macrisului cu ingrediente precum arpagicul, smantana groasa si untul.

macris-consum

Posibile riscuri si reactii adverse ale consumului de macris

Cei mai multi adulti sanatosi pot consuma macris cu moderatie, ca parte a unei diete sanatoase.

Cu toate acestea, unii oameni pot fi alergici la macris. Daca aveti simptome adverse dupa ce consumati aceasta planta sau sunteti alergic la alte plante din aceeasi familie, cum ar fi rubarba sau hrisca, este recomandat sa evitati macrisul.

De asemenea, merita remarcat faptul ca macrisul contine oxalat, un compus vegetal obisnuit care poate bloca absorbtia mineralelor precum calciul. In plus, calciul si oxalatul se pot lega unul de celalalt. Acest lucru poate contribui la formarea pietrelor la rinichi, depozite minerale dure care se acumuleaza in rinichi si care pot provoca semne si simptome precum durere, greata si varsaturi.

Cu toate acestea, in loc sa eliminati din dieta alimentele bogate in oxalat, cum ar fi macrisul, incercati sa cresteti aportul de calciu, sa limitati consumul de sare si sa beti multa apa pentru a ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi favorizate de oxalatul de calciu.

 

Referinte:

https://www.healthline.com/nutrition/sorrel-benefits

https://draxe.com/nutrition/sorrel/

https://www.healthifyme.com/blog/sorrel/

https://greatist.com/health/sorrel-benefits