Pe langa calitatile decorative exceptionale pentru care este plantat in gradinile americanilor, macul californian are si diferite proprietati benefice sanatatii. Utilizarea sa cu scop terapeutic provine din medicina populara, macul californian fiind indelung folosit pentru efectele sedative, considerandu-se ca amelioreaza simptomele de anxietate sau insomnia. Suplimentele alimentare care contin mac californian asociaza frecvent si alte plante medicinale, cum ar fi valeriana. Iata mai multe detalii despre macul californian si despre efectele sale terapeutice.
Ce este macul californian
Macul californian este o planta care apartine familiei Papaveraceae, fiind un simbol al statului California. Creste insa in multe alte state americane, cum ar fi Arizona sau New Mexico. Florile apar frecvent pe marginea drumurilor, ca flori salbatice, asemanatoare macului rosu, dar sunt cultivate si de catre californieni, cu scop decorativ. Culorile sunt intense, variind de la portocaliu la galben si sunt intens polenizate de albine. Indienii americani consumau macul californian ca hrana, dar il foloseau si ca planta de leac.
In caz de tulburari de somn, farmacistii Catena recomanda SomnControl de la Naturalis. Este un remediu eficient pentru insomnie, pe baza de valeriana, magneziu, melatonina, L-triptofan, mac californian si vitamina B6. Suplimentul alimentar Naturalis Somncontrol este recomandat persoanelor care au dificultati in a adormi, in perioade de suprasolicitare in urma unui efort fizic sau intelectual intens, precum si persoanelor care lucreaza pe timp de noapte sau care se confrunta cu schimbari de fus orar.
Care sunt proprietatile terapeutice ale macului californian
Macul californian contine o varietate de compusi, printre care si alcaloizi. Acestia actioneaza asupra receptorilor GABA, raspanditi prin intregul sistem nerovs central. Receptorii GABA raspund la neurotrasmitatorul numit acid gamma-aminobutiric, care inhiba activitatea neuronala. Acesta este unul dintre neurotrasnimtatorii responsabili de reglarea somnului. Medicamentele sau compusii care cresc cantitatea de GABA din organism au efecte sedative, fiind frecvent folositi in caz de simptome de anxietate.
Alcaloizii pe care ii contine macul californian interactioneaza cu receptorii GABA. Unele studii sugereaza ca extractul de mac californian are proprietati sedative atunci cand este utilizat ca supliment alimentar.
Poate ajuta la instalarea si la imbunatatirea calitatii somnului
Cateva date sugereaza ca extractul de mac californian favorizeaza adormirea atunci cand este combinat cu extract de valeriana. La fel ca alcaloizii continuti de macul californian, compusii din valeriana, cum ar fi acidul valerianic, cresc raspunsul GABA din organism, determinand efecte sedative. In cadrului unui studiu de o luna ce a observat 36 de persoane cu insomnie, s-a aratat ca utilizarea a 4 tablete cu extract de mac californian si valeriana a condus la imbunatatirea calitatii somnului si la reducerea timpului de adormire. Evaluarea de la final a aratat ca pacientii au beneficiat de o reducerea Indexului Severitatii Insomniei cu 30%.
In afara de acest studiu, nu exista insa dovezi serioase in ceea ce priveste efectele macului californian in ameliorarea insomniei. Nu se poate sustine cu certitudine ca extractul de mac californian trateaza tulburarile de somn.
Efecte anxiolitice
Cercetari efectuate pe oameni si animale sugereaza ca macul californian poate avea efecte anxiolitice, sedative. Studiile dateaza insa din anii 1990-2000, iar concluziile lor trebuie privite cu scepticism. Unele studii au fost efectuate pe rozatoare, iar cele efectuate pe subiecti umani includ suplimente alimentare care asociaza si alte ingrediente, precum magneziul. Desi dovezile sunt promitatoare, nu se poate afirma ca macul californian este un remediu pentru anxietate de unul singur.
Ceai din mac californian
Ceaiul din mac californian se prepara din 2 lingurite de planta uscata la o cana de 250 ml de apa fierbinte. Se lasa 10 minute la infuzat. Pentru calmarea starilor de anxietate puteti incerca sa beti cate 1 cana cu 1-2 ore inainte de culcare. Totodata, macul californian face parte din preparate complexe sub forma de ceai din plante.
Decoct din mac californian
Decoctul de mac californian se prepara din 5 lingurite de planta uscata la 500 ml de apa rece. Se fierbe cateva minute, iar apoi se lasa 15 minute la infuzat. Este considerat un remediu pentru insomnie.
Mac californian – contraindicatii
Macul californian poate interactiona cu diverse substante, cauzand efecte adverse. Acestea includ anticoagulantele, precum warfarina si medicamentele pentru scaderea tensiunii, cum ar fi metoprololul. In plus, nu exista suficiente date cu privire la supradozaj. Atat pentru anxietate, cat si pentru tulburarile de somn, puteti incerca tratamente naturale cu efecte dovedite. De exemplu, magneziul, extractul de sofran si vitamina D pot ajuta in privinta anxietatii, iar valeriana si melatonina amelioreaza tulburarile de somn.