Sistemul imunitar protejeaza organismul de infectii, fiind alcatuit dintr-o retea complexa de celule, substante chimice, tesuturi si organe. Asadar, rolul sistemului imunitar este de a proteja organismul de infectii. Acesta recunoaste „invadatorii”, cum ar fi bacteriile, virusurile si fungii, precum si celulele anormale. Sistemul imunitar actioneaza printr-un raspuns imun pentru a ajuta organismul sa lupte impotriva invaziei.
Cand microbii (particule mici) patrund si invadeaza corpul, organismul produce celule albe (leucocite) in sange pentru a lupta impotriva infectiei. Celulele albe din sange identifica microbul, produc anticorpi pentru a-l combate si favorizeaza activarea altor raspunsuri imune. De asemenea, ele retin „inamicul”, fiind pregatite in fata unui nou „atac”.
Prin administrarea constanta a unor vitamine pentru imunitate, organismul este hranit, iar sistemul imunitar sustinut. De asemenea, consumul unor vitamine pentru imunitate este necesar in perioadele in care organismul este mai intens solicitat si, implicit, isi consuma, astfel, resursele mai rapid decat in alte perioade.
Pentru a sprijini revigorarea si tonifierea organismului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio MaxiTonic. Acest produs contine o combinatie unica din 24 de elemente – vitamine, minerale, extracte naturale si acizi grasi nesaturati – care contribuie la reducerea oboselii si a extenuarii, avand un efect energizant. Este un produs util pentru functionarea normala a sistemului imunitar, pentru mentinerea functiei normale a pielii si pentru a proteja celulele de stresul oxidativ.
Sfaturi pentru cresterea imunitatii
Sistemul imunitar poate fi considerat, pe buna dreptate, o adevarata armata de aparare a organismului. Sistemul imun este un impresionant complex de celule si tesuturi distribuite in tot organismul, care vine in beneficiul fiecarei persoane.
Desi splina, timusul si ganglionii limfatici sunt considerate elementele sale principale, molecule si celule implicate in asigurarea apararii organismului se gasesc la toate nivelurile, inclusiv in tegumente, in mucoasele arborelui respirator si ale tubului digestiv, ca de altfel, si in cavitatea peritoneala si in sistemul nervos.
Fiecare celula din organism se poate apara de agresorii externi prin membrana sau prin propria productie de interferon. Cu conditia sa aiba suficienta energie si tot ce este necesar in „depozitul de armament”.
Din pacate, stilul de viata modern dezarmeaza sistemul imunitar, care, pe termen lung, devine sensibil, sensibilitate cauzata de alimentatia nesanatoasa, calitatea indoielenica a apei potabile, stres, sedentarism, poluare atmosferica etc.
Exista, insa, mijloace prin care sistemul imunitar poate fi revigorat:
-
se renunta la fumat;
-
se adopta o dieta bogata in fructe si legume, cu continut ridicat de vitamine pentru imunitate;
-
se efectueaza exercitii fizice/miscare in mod regulat;
-
se mentine o greutate sanatoasa;
-
daca se consuma alcool, este recomandata moderatia;
-
suficient somn odihnitor (adultii: minimum 7 ore de somn in fiecare noapte; adolescentii: 8-10 ore; copiii mai mici si sugarii: pana la 14 ore)
-
se iau masuri pentru a se evita infectia, prin spalarea frecventa a mainilor timp de 20 de secunde si gatirea cu atentie a carnii (carnea nu se spala inainte de preparare, ci se sterge cu un prosop de bucatarie curat);
-
se minimalizeaza stresul, inclusiv prin administrarea sau consumul unor vitamine pentru imunitate;
-
se respecta schema de vaccinare obligatorie; vaccinurile stimuleaza sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor inainte ca acestea sa patrunda in corp.
Pentru a va ajuta sa reduceti starile de oboseala si extenuare, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Benesio MaxiTonic. Acest produs contine 100% doza zilnica recomandata de iod, precum si vitaminele B1, B2, B6 si B12. De asemnea, contine vitaminele A si C, cupru, seleniu si zinc, elemente care sprijina buna functionare a sistemului dumneavoastra imunitar. Benesio MaxiTonic contine si laptisor de matca, extract de ginseng si coenzima Q10, precum si acizi grasi nesaturati.
Ca orice forta de lupta, armata sistemului imunitar marsaluieste in stomac. Razboinicii sanatosi ai sistemului imunitar au nevoie de o alimentatie sanatoasa, in mod regulat. Mai exact, de vitamine pentru imunitate dobandite natural, din alimentele consumate zilnic.
Cercetarile arata ca atunci cand organismul beneficiaza de o nutritie optima, bogata in vitamine pentru imunitate, initiaza un raspuns eficient impotriva agentilor patogeni si are mai mult succes in combaterea oricarei inflamatii cronice subiacente.
Vitamine pentru imunitate - lista completa
Un sistem imunitar puternic trebuie inarmat cu vitaminele si nutrientii necesari. Consumul unei cantitati suficiente de nutrienti, ca parte a unei diete variate, este necesar pentru sanatatea si functionarea tuturor celulelor, inclusiv a celulelor imunitare.
Anumite vitamine pentru imunitate pot pregati mai bine organismul pentru atacuri microbiene si inflamatie, fiecare etapa a raspunsului imun al organismului bazandu-se pe prezenta multor micronutrienti.
Exemple de nutrienti esentiali pentru sustinerea si functionarea corecta a sistemului imunitar:
-
combate bacteriile, virusurile, precum si alti agenti patogeni din organism;
-
mentine celulele corpului tinere si sanatoase;
-
intareste vederea;
-
face pielea neteda si catifelata.
Pentru o buna functionare a organismului, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Naturalis Multivitamine si minerale. Acest supliment alimentar reduce starea de oboseala si extenuarea, imbunatateste tonusul psihic si protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. De asemenea, este un produs util pentru reglarea activitatii hormonale si pentru functionarea normala a inimii.
Surse naturale de vitamina A: branza naturala, iaurt, galbenus, peste/ulei de peste, ficat/alte organe de animale, legume galbene si portocalii (morcovii si dovleacul sunt surse bogate in carotenoizi), fructe galbene si portocalii (portocale, caise, piersici, pepenele galben), legume cu frunze verzi (spanac, broccoli, frunze de varza si de rapita).
Vitaminele B1, B2, B3, B5 si B6
Sunt vitamine pentru imunitate cu rol important in energia celulara si cresterea imunitatii.
Vitaminele B1, B2, B3, B5 si B6 sunt vitamine pentru imunitate care ajuta la transformarea alimentelor in energie si sunt esentiale pentru sanatatea pielii, muschilor, creierului si a functionarii nervilor.
In plus, vitamina B5 este implicata in productia de lipide (grasimi), neurotransmitatori, hormoni, hemoglobina si piridoxina, jucand un rol-cheie in tulburarile de somn, apetit si dispozitie.
Surse bune vitamina B1: germeni de grau, tarate, drojdie de bere, produse din faina integrala, orez integral.
Surse vitamina B2: peste, carne rosie si de pasare, lactate, sparanghel, anghinare, avocado, coacaze, fasole, mazare, ciuperci, nuci, patrunjel, macese, dovleac, salvie, cartofi dulci, paine integrala, extract de drojdie, legume crucifere (broccoli, varza de Bruxelles, spanac).
Surse vitamina B3: pui, ficat, ton, curcan, somon, sardine, carne de vita, seminte de floarea-soarelui, arahide, mazare verde, orez brun, ciuperci, avocado, cartofi dulci, sparanghel.
Surse vitamina B5: carne de porc, pui, rata, curcan si vita, ficat de pasare, peste (somon, homar, crustacee), cereale integrale, lapte integral, iaurt, linte, mazare, soia, ciuperci, avocado, broccoli, cartofi dulci, porumb, conopida, varza, rosii.
Surse naturale vitamina B6: carne de porc si de pasare, ton, somon, arahide, soia, naut, legume cu frunze verzi, ovaz si banane.
Se numara printre cele mai indicate vitamine pentru imunitate, luptand eficient cu depresia si anxietatea, stresul puternic si oboseala cronica, acestia din urma fiind si cei mai importanti factori cu rol negativ asupra sanatatii sistemului imunitar.
Surse de vitamina B9: spanac, salata verde, urzici, stevie, broccoli, varza de Bruxelles, sparanghel, oua de gaina (in special, galbenusul), fasole, linte, naut, portocale, banane, avocado, mango.
Se numara printre cele mai recomandate vitamine pentru imunitate, organismul nefiind capabil sa o produca. Vitamina B12 contribuie la formarea globulelor rosii si anticorpilor care alcatuiesc sistemul imunitar.
Surse de vitamina B12: carne de vita, carne de peste, carne de porc, carne de pasare, lapte, branza, iaurt, oua, carne de miel.
Pentru a asigura buna functionare a sistemului dumneavoastra imunitar, farmacistii Catena va recomanda sa folositi Molekin Imuno. Acest supliment alimentar contine vitamina C, zinc si vitamina D, nutrienti care au actiune antioxidanta (protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ). De asemenea, este un produs care ajuta la mentinerea sanatatii muschilor si a oaselor. NU contine gluten si lactoza, fiind recomandat si pentru persoanele vegane.
Fiind una dintre cele mai cunoscute vitamine pentru imunitate, vitamina C:
-
stimuleaza productia celulelor imunitare;
-
sub influenta ei, neutrofilele ( celulele din „prima linie de aparare” in fata infectiilor) devin mai active si eficiente;
-
limfocitele sunt si ele inmultite si activate in prezenta vitaminei;
-
anticorpii sunt secretati intr-o cantitate mai mare;
-
lupta contra virusurilor, bacteriilor si fungilor, protejand impotriva infectiilor si bolilor.
Surse de vitamina C: portocale, grapefruit, lamai, mandarine, capsuni, broccoli gatit/crud, varza de Bruxelles, varza alba, patrunjel, ardei gras (in special, ardeiul gras rosu), ardei iute, conopida, salata verde, gulie, spanac, macese, catina, coacaze negre, kiwi, prune, litchi (lychee).
-
asigura buna functionare a celulelor imunitare;
-
are proprietati antiinflamatorii puternice;
-
previne afectiunile respiratorii.
Surse naturale de vitamina D: peste gras (somon, sardine, hering, macrou), carne rosie, ficat, galbenusuri de ou, branza, cascaval, ciuperci, unt.
Aceasta vitamina este un alt antioxidant puternic care ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor. In afara de rolul sau antioxidant, vitamina E ajuta organismul sa utilizeze eficient vitaminele A si K.
Surse naturale de vitamina E: nuci, seminte, spanac, avocado, ulei de masline si peste.
Vitamina K actioneaza ca un cofactor in mai multe proteine plasmatice, influentand, astfel, raspunsurile imune.
Alimente care contin vitamina K: varza kale, varza de Bruxelles, sparanghel, dovleac, fasole verde, mazare, uleiuri vegetale, avocado, afine, patrunjel, ulei de soia, oua, produse lactate.
Surse:
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/nutrition-and-immunity/
https://www.healthdirect.gov.au/immune-system
https://health.clevelandclinic.org/strengthen-your-immune-system-with-simple-strategies/
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-boost-your-immune-system
https://www.forbes.com/health/body/best-foods-and-vitamins-for-immune-health/
https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/selected-vitamins-and-trace-elements-support-immune-function-by-strengthening-epithelial-barriers-and-cellular-and-humoral-immune-responses/94B772EB747D1E5CD9FAC8F90937AA9F
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7415215/