Lista metode contraceptive femei (noutati si recomandari)

Lista metode contraceptive femei (noutati si recomandari) Lista metode contraceptive femei (noutati si recomandari)

Ultima actualizare: 28 martie 2023

metode-contraceptive

Metodele contraceptive sunt foarte importante pentru a preveni sarcina nedorita si pentru a controla planificarea familiala. Metodele contraceptive permit femeilor sa ia decizii informate despre propriul lor corp si sa aleaga momentul si numarul copiilor pe care ii doresc.

In prezent, exista o varietate de metode contraceptive disponibile, inclusiv pilule, dispozitive intrauterine, injectabile, plasturi, prezervative, diafragme si metode permanente, cum ar fi sterilizarea. Alegerea unei metode contraceptive adecvate poate fi o decizie importanta si personala, putand fi influentata de factori precum stilul de viata, sanatatea, preferintele individuale si costuri. Pe langa beneficiile personale, metodele contraceptive joaca, de asemenea, un rol important in reducerea mortalitatii materne si a avorturilor, fiind esential sa fie alese corect in functie de varsta.


Metode contraceptive pentru femei (informatii, noutati si recomandari)

Planificarea familiala si controlul nasterilor sunt aspecte importante ale sanatatii sexuale si reproductive ale unei femei. In acest sens, exista mai multe metode contraceptive disponibile femeilor care doresc sa evite sarcina sau sa planifice momentul nasterii. In continuare, va vom prezenta informatii, noutati si recomandari privind metodele contraceptive.

Contraceptive orale

Contraceptivele orale sunt comprimate care contin hormoni sintetici care impiedica ovulatia. Acestea trebuie luate in fiecare zi la aceeasi ora si sunt eficiente in prevenirea sarcinii cu o rata de succes de pana la 99%. Totusi, inainte de a apela la acestea, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a determina ce tip de contraceptive orale este potrivit pentru dumneavoastra si daca exista riscuri de sanatate asociate.

Dispozitive intrauterine (DIU)

Dispozitivele intrauterine sunt dispozitive mici, in forma de T, care sunt inserate in uter de catre un medic. DIU-urile pot fi cu hormoni sau fara hormoni si impiedica fertilizarea prin modificarea mediului uterin. Acestea sunt eficiente in prevenirea sarcinii cu o rata de succes de pana la 99%, fiind indicat sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a determina ce tip de DIU este potrivit si daca exista riscuri de sanatate asociate.

DIU-ul cu eliberare de hormoni este o forma de contraceptie aflata in continua dezvoltare, care utilizeaza un mic dispozitiv plasat in uter care elibereaza treptat hormonii progestogeni pentru a preveni sarcina. Aceasta metoda poate fi utilizata timp de 3-5 ani si are o rata foarte mare de eficacitate.

Steriletul cu cupru

Steriletul cu cupru este un dispozitiv intrauterin care nu contine hormoni si este format dintr-un fir de cupru. Acestea impiedica fertilizarea prin producerea unui mediu ostil pentru spermatozoizi si sunt eficiente in prevenirea sarcinii cu o rata de succes de pana la 99%. Ca in cazul oricarei alte metode, este important sa cunoasteti parerea unui medic pentru a determina daca acest tip de contraceptie este potrivit si nu prezinta posibile complicatii.

In situatia in care cautati o metoda de contraceptie fara hormoni, farmacistii Catena va recomanda sa utilizati Sterilet Iub Ballerine. Acest produs are o eficienta de pana la 5 ani si se adapteaza perfect formei uterului datorita designului si materialului special din care este fabricat. Este un sterilet care scade riscul de iritatii si care asigura un confort sporit femeilor. Odata introdus in uter, steriletul elibereaza cantitati mici de cupru ce asigura prevenirea sarcinii.

Implantul contraceptiv

Implantul contraceptiv este un dispozitiv mic, subtire, plasat sub piele, care elibereaza hormoni progestageni timp de trei ani. Aceasta metoda este foarte eficienta si poate fi folosita de femeile care doresc o optiune contraceptiva pe termen lung.

Pastile contraceptive cu eliberare continua

Pastilele contraceptive cu eliberare continua sunt o alta metoda noua si in continua dezvoltare, care ofera o alternativa la pastilele contraceptive traditionale. Aceste pastile contin o cantitate mica de hormoni care sunt eliberati treptat timp de trei luni, ceea ce inseamna ca daca optati pentru aceasta metoda contraceptiva, nu trebuie sa luati pastile zilnic.

Inelul contraceptiv vaginal

Inelul contraceptiv vaginal este o metoda contraceptiva noua care implica plasarea unui inel subtire in vagin, care elibereaza o cantitate mica de hormoni timp de trei saptamani. Utilizatorii pot indeparta apoi inelul timp de o saptamana inainte de a incepe un nou ciclu.

Acestea sunt unele dintre cele mai sigure metode contraceptive la care puteti apela pentru a preveni sarcini nedorite si pentru a detine controlul asupra propriului corp pana in momentul in care doriti sa luati in calcul intemeierea unei familii.

Sfaturi pentru alegerea corecta a unei metode contraceptive in functie de varsta

Alegerea unei metode contraceptive potrivite depinde de mai multi factori, cum ar fi istoricul medical, stilul de viata si preferintele personale. In plus, varsta poate fi, de asemenea, un factor important de luat in considerare. In continuare am pregatit cateva sfaturi pentru alegerea corecta a unei metode contraceptive in functie de varsta:

12 - 18 ani

In cazul in care va aflati in perioada adolescentei, este indicat sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a gasi o metoda sigura si eficienta, care sa corespunda nivelului de dezvoltare fizica si emotionala. Metodele contraceptive recomandate includ prezervativele, pilula contraceptiva, patch-uri contraceptive, inelul contraceptiv vaginal, dispozitivul intrauterin (DIU) sau implantul contraceptiv.

20 - 30 ani

Majoritatea femeilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani sunt sanatoase si active sexual. Metode contraceptive recomandate includ prezervativele, pilula contraceptiva, patch-uri contraceptive, inelul contraceptiv vaginal, dispozitivul intrauterin (DIU), implantul contraceptiv, injectiile contraceptivale sau metodele contraceptive de bariera. Insa, avand in vedere ca fiecare corp este diferit, este recomandat sa aveti in vedere avantajele si dezavantajele pe care le poate prezenta fiecare metoda contraceptiva in parte.

30 - 40 ani

Femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani incep sa considere planificarea familiala si sa ia in considerare perioada fertilitatii. Metodele contraceptive recomandate includ variantele mentionate anterior, precum si metoda si sterilizarea, in cazul in care nu doresc sa mai aiba copii. Asadar, in functie de planurile avute, fiti atenti la alegerile pe care le faceti pentru a nu exista regrete pe parcurs.

40+ ani

Femeile din aceasta categorie de varsta sunt mai aproape de menopauza si deci mai putin fertile. Metode contraceptive recomandate includ variantele mentionate anterior, dar pot fi luate in considerare si metode care ajuta la reglarea menstruatiei sau care pot ajuta la reducerea simptomelor menopauzei, precum si sterilizarea. Odata cu inaintarea in varsta, apar diverse schimbari ale organismului, care necesita atentie pentru a preveni alte probleme de sanatate.

In concluzie, exista multe optiuni de contraceptie disponibile pentru femei, dintre care cele mai noi se afla in continua dezvoltare. Inainte de a alege o metoda contraceptiva, este important sa discutati cu medicul dumneavoastra despre optiunile disponibile si sa o alegeti pe cea mai potrivita pentru nevoile si preferintele voastre in functie de varsta, dar si de alte circumstante individuale.

 

Referinte:

 https://www.nhs.uk/conditions/contraception/

https://stoptherise.initiatives.qld.gov.au/blog/9-contraception-options

https://www.thewomens.org.au/health-information/contraception/your-contraception-choices

 

Farmacistul Catena va recomanda: