Lista de alimente care cresc monocitele

Lista de alimente care cresc monocitele Lista de alimente care cresc monocitele

Ultima actualizare: 18 februarie 2025

Monocitele sunt un tip de celule imunitare produse in maduva osoasa, care circula pentru o perioada scurta in sange, dupa care se localizeaza in tesuturi unde contribuie la raspunsul imun si la dezvoltarea procesului inflamator care insoteste acest raspuns. Asadar, cand vorbim de alimente care cresc monocitele, la prima vedere aceste par a avea un efect pozitiv insa lucrurile nu stau chiar asa. Consumul excesiv de alimente care cresc monocitele nu este deloc benefic pentru ca un numar crescut al acestor celule imunitare  genereaza un dezechilibru la nivelul organismului, cu o serie de consecinte negative in planul sanatatii.

De aceea este important sa stiti care sunt acele alimente care cresc monocitele pentru a evita consumul in exces ce va poate cauza probleme de sanatate. Prin intermediul materialului de fata va vom arata care sunt aceste probleme si totodata va vom prezenta lista completa cu alimente care cresc monocitele.


Ce efecte are consumul excesiv de alimente care cresc monocitele

Spuneam despre monocite ca sunt celule imunitare, ceea ce inseamna ca fac parte din sistemul natural de protectie a organismului impotriva gentilor patogeni. Aceste celule fagociteaza agentii patogeni si reziduurile celulare, mai precis inglobeaza aceste elemente si le distrug. Totodata, monocitele secreta citokine, care sunt molecule semnalizatoare ce regleaza raspunsul imunitar si procesul inflamator.

In mod normal, monocitele reprezinta intre 2% si 10% din totalul celulelor imunitare, iar cresterea nivelului acestora peste limita normala se numeste monocitoza. Aceasta este asociata cu diferite infectii cornice, boli autoimune,  afectiuni inflamatoare sau boli hematologice.

Un nivel ridicat al acestor celule imunitare este determinat si de consumul excesiv de alimente care cresc monocitele. Astfel, acestea pot cauza inflamatie cronica, iar in timp inflamatia duce la slabirea sistemului imunitar. Consumul frecvent de alimente care cresc monocitele duce astfel la un risc sporit de infectii si totodata favorizeaza declansarea unor boli cronice sau a unor afectiuni autoimune.

Pe de alta parte, consumul in exces de alimente care cresc monocitele poate cauza diferite tulburari digestive si boli inflamatorii intestinale.

Cele mai cunoscute alimente care cresc monocitele

Trebuie sa precizam de la bun inceput ca nu este necesar un regim special pentru a evita consumul de alimente care cresc monocitele, ci doar respectarea recomandarilor cu privire la o dieta sanatoasa. Aceasta pentru ca majoritatea alimentelor considerate mai putin sanatoase din cauza aportului caloric ridicat si substantelor pe care le contin sunt in acelasi timp alimente care cresc monocitele. In continuare va vom prezenta aceste alimente care cresc monocitele, in functie de substantele specifice care determina aceasta crestere.

Grasimi saturate

Sunt grasimi de origine animala considerate in general nocive pentru organism, in primul rand pentru ca determina cresterea nivelului de colesterol rau (LDL) si determina aparitia hipertensiunii arteriale cu toate afectiunile cardiovasculare pe care aceasta le poate genera. In acelasi timp, grasimile saturate cauzeaza inflamatie sistemica, ducand astfel la cresterea nivelului de monocite.

Carnea grasa si toate preparatele care contin din abundenta grasime animala pot fi considerate alimente care cresc monocitele. De asemenea, lactatele cu multa grasime precum untul, smantana, cascavalul branza grasa sunt la randul lor alimente  care cresc monocitele intrucat grasimea pe care o contin este tot saturata.

Grasimi trans

Actioneaza in mod similar grasimilor saturate, dar sursa de provenienta este diferita. Grasimile trans rezulta in urma procesului de hidrogenare a uleiurilor vegetale iar acest proces are loc cel mai adesea atunci cand se prajesc in ulei diferite alimente. Asadar, prajelile de orice fel sunt alimente care cresc monocitele, din cauza continutului de grasimi trans.  

Totodata, margarina si toate preparatele care o contin se incadreaza in aceeasi categorie pentru ca la baza obtinerii margarinei sta tot un proces de hidrogenare a uleiurilor vegetale.

Alimente procesate industrial

Mezelurile, conservele de carne, produsele tip fast-food, chipsurile, semipreparatele congelate si ale produse obtinute prin procesare industriala sunt considerate alimente care cresc monocitele, din cauza continutului ridicat de nitrati si nitriti. Acestia sunt aditivi folositi frecvent in industria alimentara, avand un efect proinflamator care stimuleaza producerea de monocite.

Carbohidrati simpli

Carbohidratii sunt compusi care furnizeaza organismului glucoza, in conditiile in care aceasta constituie principalul combustibil pentru producerea energiei la nivelul celulelor. In cazul carbohidratilor simpli problema consta in faptul ca acestia elibereaza rapid o cantitate mare de glucoza, care ajunge in sange. Aceasta duce la cresterea glicemiei si a nivelului de insulina din sange, fapt ce stimuleaza producerea de citokine proinflamatorii, implicit de monocite.

Faina alba rafinata este una din principale surse de carbohidrati simpli, astfel ca toate preparatele ce o contin sunt alimente care cresc monocitele. Ne referim la painea alba, pastele fainoase, biscuitii si produsele de patiserie sau de panificatie din faina rafinata.

De asemenea, zaharul si alti indulcitori sunt o alta sursa de carbohidrati simpli, asa ca lista cu alimente care cresc monocitele este completata de dulciuri, bauturi carbogazoase si energizante.

Alimente care mentin normal nivelul de monocite

Din fericire, exista si numeroase alternative pentru a mentine in limite normale nivelul de monocite cu ajutorul alimentatiei si nu putem incheia fara a vi le prezenta si pe acestea.

  • Fructe si legume – contin cantitati importante de vitamine si minerale necesare sistemului imunitar si totodata sunt o sursa buna de antioxidanti care contribuie la reducerea inflamatiei si previn cresterea nivelului de monocite.
  • Peste gras -  se remarca in mod special datorita aportului de acizi grasi Omega-3, care sunt grasimi nesaturate benefice pentru organism. Acizii grasi au un puternic efect antiinflamator si totodata contribuie la reducerea nivelului de colesterol rau si a riscurilor asociate acestuia. Principalele specii de peste gras sunt tonul, somonul, macroul, heringul si sardinele.
  • Nuci si seminte – sunt o alta sursa de grasimi nesaturate, astfel ca au la randul lor efect antiinflamator. De asemenea, contin cantitati mari de vitamina E, care este un bun antioxidant, iar prin aportul de zinc si seleniu sprijina sistemul imunitar.
  • Uleiuri vegetale extravirgine – uleiurile de masline, de seminte de dovleac, de susan sau de canepa aduc o serie de beneficii printre care se numara si efectul antiinflamator datorat continutului ridicat de grasimi nesaturate, precum si efectul antioxidant dat de vitamina E. Pentru a profita de aceste beneficii, uleiurile trebuie sa fie obtinute prin metoda presarii la rece si sa nu fie supuse niciunei proceduri de procesare industriala, care le afecteaza calitatea.

Pentru mentinerea unui nivel optim al monocitelor se recomanda o alimentatie echilibrata, bazata preponderent pe alimentele enumerate mai sus. Puteti include in dieta si alimente care cresc monocitele, dar acestea trebuie consumate rar si in cantitati mici, astfel incat sa nu aiba un impact negativ asupra sanatatii. Renuntarea la fumat si evitarea consumului de alcool sunt alte doua recomandari importante de care trebuie sa tineti cont, precum si adoptarea unui stil de viata mai activ, cu cel putin 30 de minute de miscare intensa pe zi.