De multe ori, colesterolul se numara printre cele mai neintelese aspecte in ceea ce priveste sanatatea inimii. Multi oameni cred ca cele mai bune alimente care scad colesterolul au un continut scazut de grasimi si, de obicei, nu au o aroma placuta... Iar aceasta credinta se afla atat de departe de adevar!
Contrar banuielilor, oamenii care sunt in cautare de alimente care scad colesterolul nu trebuie sa evite total grasimile si sa adopte o dieta cu colesterol scazut. Nici chiar evitarea totala a alimentelor care contin colesterol (cum ar fi ouale sau branza) nu este necesara. Este nevoie de echilibru si moderatie. Mai exact, este important sa consumati alimente bogate in nutrienti care combat inflamatia si care abordeaza radacina problemei.
Printre aceste alimente care scad colesterolul se numara tot felul de fructe, legume, leguminoase, cereale integrale, carne de peste, carne slaba si o multime de surse nutritive de grasime, care, in plus, sunt si foarte gustoase si care faciliteaza astfel adoptarea unei alimentatii sanatoase pentru inima.
Colesterolul: ce este si care este nivelul optim al acestuia?
Colesterolul este un tip de grasime din sange care este produs in mod natural de organism. In plus, se gaseste in unele alimente, cum ar fi ouale, organele (cum ar fi rinichii si ficatul) si in carnea de crustacee. Colesterolul este esential pentru functionarea optima a organismului.
Nivelurile colesterolului sunt diferite in functie de varsta, greutate si sex. Odata cu trecerea timpului, organismul incepe sa produca mai mult colesterol, motiv pentru care adultii ar trebui sa-si verifice nivelul colesterolului in mod regulat. Intervalul ideal ar fi la fiecare 4-6 ani. O metoda buna de a tine colesterolul sub control presupune administrarea suplimentelor alimentare, insa numai la recomandarea medicului. Un astfel de produs este Naturalis Omega 3 forte, un supliment alimentar pe baza de Omega-3 si vitamina E. Omega 3 forte contine o formula concentrata de acizi grasi polinesaturati din ulei de peste si Vitamina E, care contribuie la restabilirea echilibrului nervos, contribuie la stimularea vitalitatii intelectuale si are rol in reducerea riscului cardiovascular. Contribuie la scaderea trigliceridelor si a colesterolului „rau” - LDL si mareste nivelul colesterolului „bun” - HDL.
Exista trei tipuri de colesterol:
-
colesterol total
-
LDL sau “colesterol rau”
-
HDL sau “colesterol bun”
Niveluri recomandate
Nivelurile colesterolului la adulti
-
Un nivel optim al colesterolului total in cazul adultilor trebuie sa fie sub cota de 200 miligrame pe decilitru (mg / dL). Un nivel intre 200 si 239 mg / dL este considerat la limita superioara, iar un nivel de 240 mg / dL sau mai mare este considerat ridicat.
-
Nivelul colesterolului LDL trebuie sa fie mai mic de 100 mg / dL. Un nivel aflat intre 100 si 129 mg / dl este acceptabil pentru persoanele fara probleme de sanatate, insa poate fi periculos pentru cei cu boli cardiace sau factori de risc pentru boli de inima. Un nivel cuprins intre 130 si 159 mg / dL se afla la limita superioara, in timp ce un nivel de 160-189 mg / dL este considerat mare. Un nivel de 190 mg / dL sau mai mare este foarte mare.
-
Nivelul colesterolului HDL trebuie mentinut mai ridicat. Un nivel mai mic de 40 mg / dL este considerat un factor major de risc pentru bolile de inima. Un nivel intre 41 si 59 mg / dL este considerat la limita inferioara. Nivelul optim al colesterolului HDL este de 60 mg / dL sau mai mare.
Nivelurile de colesterol pentru copii
In cazul copiilor, nivelurile acceptabile de colesterol total si colesterol LDL sunt total diferite.
-
Un interval acceptabil de colesterol total pentru un copil este mai mic este de 170 mg / dL. Un nivel la limita superioara pentru un copil variaza intre 170 si 199 mg / dL. Un nivel al colesterolului total peste 200 este considerat prea mare in cazul celor mici.
-
Nivelul colesterolului LDL al unui copil ar trebui sa fie mai mic decat cel al unui adult. Nivelul optim al colesterolului LDL pentru un copil este mai mic de 110 mg / dL.
Top alimente care scad colesterolul
Exista unele alimente care scad colesterolul si toate functioneaza in moduri diferite.
Fulgi de ovaz
Consumul de cereale integrale reduce riscul de boli cardiace. Ovazul si orzul se numara printre aceste alimente care scad colesterolul, datorita continutului bogat de “beta glucan” (un tip de fibre solubile). Beta glucanul ajuta la reducerea colesterolului LDL “rau” din sange.
Alimente care scad colesterolul - nuci si migdale
Nucile contin grasimi si fibre sanatoase pentru inima, acestea fiind nutrienti care mentin colesterolul la un nivel optim. Consumati nuci pentru a va pastra colesterolul LDL “rau” si trigliceridele la un nivel scazut.
Leguminoase
Alegeti leguminoase, precum nautul, fasolea si lintea, pentru continutul excelent de fibre solubile si proteine vegetale. Mancati leguminoase si fasole in loc de carne (proteine animale) pentru a ajuta la reducerea colesterolului LDL “rau”.
Alimente care scad colesterolul - legume si fructe
Este bine-cunoscut faptul ca legumele si fructele pot ajuta la protejarea organismului impotriva bolilor de inima, a anumitor tipuri de cancer si a accidentului vascular cerebral. O multime de legume si fructe contin cantitati mari de fibre solubile, acestea fiind renumite pentru faptul ca reduc absorbtia colesterolului si scad colesterolul LDL “rau” din sange.
Alimente bogate in grasimi sanatoase pentru inima
Un alt obiectiv este cresterea nivelului colesterolului bun. Printre alimentele care fac acest lucru se numara cele care contin grasimi mono si poli-nesaturate sanatoase pentru inima. Aceste alimente sunt:
-
pestele gras, cum ar fi macroul, sardinele si somonul
-
avocado
-
nucile si semintele
-
maslinele
-
uleiurile vegetale
Specialistii recomanda sa alegem aceste alimente in locul alimentelor bogate in grasimi saturate, cum ar fi untul, smantana si carnea grasa. Alimentele mono si poli-nesaturate imbunatatesc nivelul colesterolului si reduc riscul de boli cardiace.
Produse din soia
Printre aceste produse se numara tofu, laptele de soia, boabele de soia si fasolea edamame. Potrivit specialistilor, consumul regulat de produse din soia poate ajuta la reducerea usoara a colesterolului LDL “rau” si a trigliceridelor.
Referinte:
https://draxe.com/nutrition/cholesterol-lowering-foods/
https://www.healthline.com/nutrition/13-foods-that-lower-cholesterol-levels
https://www.heartfoundation.org.nz/about-us/news/blogs/7-foods-that-lower-your-cholesterol
https://www.health.harvard.edu/heart-health/11-foods-that-lower-cholesterol